Gołębiak długosterny

Klasyfikacja naukowa Gołębia Żałobnego

Królestwo
Animalia
Rodzaj
Gromada
Klasa
Aves
Order
Columbiformes
Rodzina
Columbidae
Rodzaj
Zenaida
Nazwa naukowa
Zenaida macroura

Stan ochrony gołębi żałobnych

  • Najmniej troski

Lokalizacje żałobnych gołębi

  • Ameryka Środkowa
  • Ameryka Północna

Gołąb Żałobny Fakty

Ciekawostka Prawie zawsze mężczyzna wydaje słynny smutny dźwięk, który jest zalotnym wezwaniem

Szacowane Populacja475 milionów

Największe zagrożenie Koty

Najbardziej charakterystyczna cecha Można rozpoznać po sylwetce , czy to w pozycji siedzącej, czy w locie

Inne imię (imiona) Gołąb, żółw

Rozpiętość skrzydeł37 -45 cm (14,6-17,7 cala)

Okres inkubacji14 dni / 2 tygodnie

Drapieżniki  Dobowe ptaki drapieżne, koty

Dieta Roślinożerne

Ulubione jedzenie Nasiona

Typ Neoavian

Imię zwyczajowe Amerykański gołąb żałobny

Liczba gatunków 5

Lokalizacja południowo-zachodnie Stany Zjednoczone, Meksyk, południowa Kanada, Panama

Lokalizacja gniazdowania Drzewa, krzewy, winorośle, budynki, wiszące kwiaty doniczki, mielone

Wiek linienia3 miesiące Migratory 1

Charakterystyka fizyczna gołębia żałobnego

Kolor
    • Szaro-brązowy
Maksymalna prędkość
55 mph
Długość życia
1,5-5 lat na wolności, do 19 lat w niewoli
Waga
96-170 g (3,4-6,0 uncji)
Długość
22,5-36 cm (8,9-14,2 cala)

Gołąb Żałobny

Cl przejrzyj wszystkie nasze obrazy Gołębia Żałobnego w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia Gołębia Żałobnego!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta!

Szukaj

Gołąb żałobny jest również nazywany gołębicą amerykańską, gołębicą szarą, gołębicą deszczową lub turkawką i był kiedyś nazywany gołębicą karolińską lub turkawką karolińską.

Jest członkiem rodziny gołębi, Columbidae. Jako jeden z najpospolitszych ptaków północnoamerykańskich słynie z łatwo rozpoznawalnej sylwetki, żałobnego dźwięku jego wołania, a także symboliki pokoju, żalu, bliskich, przyjaźni, towarzystwa i innych tematów. Chociaż największym zagrożeniem jest drapieżnictwo kotów, populacja faktycznie rośnie.

Gołąb Żałobny Niesamowite Fakty

  • Jego imiona to: amerykański gołąb żałobny, gołąb karoliński, gołąb karoliński, Żółw karoliński, gołąb deszczowy, turkawka żółwia i żółwica zachodnia.
  • Popularna nazwa „amerykański gołąb żałobny” odróżnia go od żałobnego gołębia obroża (Streptopelia decipiens) Afryki, dalekiego krewnego.
  • Można go rozpoznać po sylwetce, zarówno w pozycji siedzącej, jak i w locie.
  • Dźwięk cooOOoo-woo-woo-woooo jest często mylony z dźwiękiem sowy.
  • Istnieje ryzyko zatrucia ołowiem po zjedzeniu resztek strzały na polach łowieckich.

Gdzie znaleźć gołębie żałobne

Gołębie żałobne pochodzą z północy Ameryka, z dużym zasięgiem prawie 11 000 000 km2 (4 200 000 2). Żyją w południowej Kanadzie, południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych, na Wielkich Antylach, na atlantyckim archipelagu Bermudów, południowo-środkowym Meksyku i Panamie. Zostały wprowadzone na Hawaje w 1963 roku. Ptaki żyją w siedliskach otwartych i półotwartych, w tym w dzielnicach miejskich i podmiejskich, preriach, łąkach, farmach i jasnych lasach. Można je znaleźć na otwartej przestrzeni, wzdłuż poboczy dróg i usadowione na słupach telefonicznych.

Gniazda gołębi żałobnych

Gołębie żałobne są bardzo elastyczne i mogą tworzyć gniazda prawie wszędzie. Chociaż ich pierwszym wyborem są gęste drzewa liściaste i iglaste, gniazda zakładają również w krzewach, winoroślach, budynkach, wiszących doniczkach, a w ostateczności na ziemi. Rozpoczynają budowanie gniazd w marcu, a szczyt sezonu lęgowego przypada na kwiecień-lipiec. Samice z pomocą samców budują luźne gniazda z gałązek, igieł drzew iglastych i źdźbeł traw lub wykorzystują nieużywane gniazda innych gołębi żałobnych, innych ptaków lub zwierząt zamieszkujących drzewa, takich jak wiewiórki.

Gołąb Żałobny Nazwa Naukowa

W rodzaju Zenaida istnieje 6 innych gatunków. Gołąb żałobny (Zenaida macroura) ma 5 podgatunków, z Z. m. macroura jest podgatunkiem nominowanym. Ich zakresy nieznacznie się pokrywają, a ich wygląd nieznacznie się różni. Nazwa rodzaju Zenaida jest hołdem złożonym Zénaïde Laetitia Julie Bonaparte, żonie francuskiego ornitologa Charlesa Luciena Bonaparte i siostrzenicy Napoleona Bonaparte, podczas gdy nazwa gatunku macroura pochodzi od starożytnego greckiego słowa makros oznaczającego „długi” i -ouros oznaczający „ogonowany .

”Gołąb żałobny jest blisko spokrewniony z gołębicą uszatą (Zenaida auriculata) i gołębicą Socorro (Zenaida graysoni) oraz z rodzaju Patagioenas. Bardziej jest spokrewniony z dzikim lub wędrownym gołębiem (Ectopistes migratorius), na który polowano aż do wyginięcia na początku XX wieku. Wreszcie, wygląda podobnie do gatunku europejskiego i północnoafrykańskiego (Streptopelia turtur), który jest również nazywany „turtur turtur”, ale ze względu na jego specyficzną nazwę „turtur”, która jest latynizacją ich mruczącej piosenki turr turr turr.

Wygląd gołębicy żałobnej

Gołąb żałobny to średniej wielkości, smukły i pełen wdzięku ptak o długości 22,5-36 cm (8,9-14,2 cala) o średniej długości 30,5 cm (12 cali) i waga 96–170 g (3,4–6,0 uncji), średnio 128 g (4,5 uncji).

Jego rozpiętość skrzydeł wynosi 37-45 cm (14,6-17,7 cala). Jego upierzenie jest jasnoszarobrązowe z różowawo szaro-brązowym poniżej, z czarnymi plamami na szerokich, eliptycznych skrzydłach. Długi, zwężający się ogon ma białe zewnętrzne pióra ogonowe i czarne wewnętrzne pióra ogonowe. Ma krótkie, czerwonawe nogi, okrągłą głowę i krótki, ciemnobrązowo-czarny dziób.

Ciemne oczy są otoczone jasną skórą, a pod spodem znajduje się półksiężycowaty obszar ciemnych piór.Dorosłe samce mają jasne lub opalizujące fioletowo-różowe plamy po bokach szyi, z jasnoróżowym zabarwieniem w dół do piersi i niebieskawo-szarej korony. Samice są ogólnie bardziej brązowe i są nieco mniejsze niż samce. Samice również ledwo mają jasne łaty z piór. Młode ptaki wyglądają na łuszczące się i ciemnieją do 3 miesiąca życia, kiedy to ich upierzenie jest nie do odróżnienia od osobników dorosłych. Pięć podgatunków gołębia żałobnego wygląda podobnie do siebie, z niewielkimi różnicami w kolorze, dziobie i długości nóg.

Schemat i czas migracji gołębicy żałobnej

Gołębie żyją w Stanach Zjednoczonych przez cały rok. Spędzają lato w południowej Kanadzie i migrują na zimę do południowej Ameryki Środkowej.

Zachowanie gołębia żałobnego

Zew żałobnego gołębia jest cichym, przeciągłym, żałobnym gruchaniem -woooo dźwięk, który łatwo i często mylony jest z dźwiękiem sowy. To mężczyzna wypowiada to jako błagalne wezwanie. Członkowie par pielęgnują się nawzajem, delikatnie skubiąc szyję w ramach rytuału łączenia par, przechodząc do chwytania dziobów i unisono unisono głowy.

Można zobaczyć gołębie żałobne dyszące, gdy są gorące, gdy są gorące. nie mogą się pocić, dlatego muszą pić duże ilości wody, którą piją przez zassanie. Opalają się lub opalają do dwudziestu minut, leżąc na ziemi lub na płaskiej gałęzi drzewa, pochylając się i rozciągając jedno skrzydło, zachowując postawę, stąd nazwa „gołąb deszczowy”.

Kąpią się również w płytkich basenach lub w łaźniach dla ptaków, a także często biorą udział w kąpieli w kurzu. Ich lot jest szybki i prosty jak kula.

Poza sezonem lęgowym gnieżdżą się wspólnie na drzewach. W przeciwieństwie do wielu innych gatunków śpią, kładąc głowy między ramionami, blisko ciała, a nie schowani pod piórami na ramionach. Aby odwrócić uwagę drapieżników od gniazda, rodzic będzie udawał kontuzję i trzepotał na odległość z daleka, a następnie w ostatniej chwili odleciał od drapieżnika.

Dieta Gołębi Żałobnych

Gołębie żałobne żyją głównie na diecie roślinożernej. Jedzą głównie różnorodne nasiona traw i zbóż, które stanowią 99% ich diety, a czasami ślimaki i owady. Często połykają żwir w postaci drobnego żwiru lub piasku, aby pomóc później w trawieniu, i odlatują po wypełnieniu pola. Będąc zbieraczami ziemi, wolą jeść to, co jest dobrze widoczne na ziemi lub na roślinach.

Co jedzą gołębie żałobne?

Rzepak, kukurydza, proso, krokosz barwierski, słonecznik, sosna orzechy, pestki aksamitki, szkarłatki, amarantus, trawa kanaryjska, kukurydza, sezam, nasiona pszenicy, gryka, żyto, gęsi i nasiona rdestu. Lubią też kukurydzę.

Gołębie Żałobne Drapieżniki i Zagrożenia

Koty są największym zagrożeniem dla gołębi żałobnych. Jest również uważany za ptaka łownego i poluje na niego w 40 stanach. Oni, a zwłaszcza ich dzieci, często padają ofiarą dziennych ptaków drapieżnych, takich jak jastrzębie i sokoły, a także krukowate, wiedźmy i szczurze węże. Kolejnym zagrożeniem jest zatrucie ołowiem spowodowane jedzeniem zużytego strzału na polach łowieckich, a niektórzy myśliwi sadzą swoje ulubione rośliny nasienne, aby zwabić je na miejsce.

Reprodukcja gołębi żałobnych, dzieci i długość życia

Oni rozpoczynają budowanie gniazd w marcu, a szczyt ich sezonu lęgowego przypada na kwiecień-lipiec. Na niektórych obszarach jest to czasami dopiero w październiku. Gołębie żałobne są monogamiczne i pozostają z tym samym partnerem w przyszłych sezonach lęgowych.

Są płodnymi hodowcami i mogą mieć do 6 lęgów w sezonie, co jest konieczne ze względu na roczną śmiertelność na poziomie 58% dla dorosłych i 69% dla młodych. Gołębie żałobne czasami wykorzystują ponownie własne lub inne gniazda gatunków. Samce prezentują miejsca lęgowe dla samic do wyboru, po czym samica buduje gniazdo za pomocą samca z gałązek, igieł iglastych i źdźbeł traw w gęstych drzewach liściastych lub iglastych.

Samice składają 1-2 jaja, które wysiadywane są przez 2 tygodnie przed wykluciem. Dzieci nazywane są parówkami i karmione są mlekiem przez 3-4 dni, po czym jedzą również nasiona. Zaczynają młode po 11-15 dniach i nadal są karmione przez ojca przez okres do 2 tygodni.

Wiek pierwszego wylinki wynosi 3 miesiące, przy czym linienie dorosłe występuje raz na 14 dni. Po 85 dniach są w stanie rozmnażać się. Jeśli młode przeżyją pierwszy rok życia, mogą żyć na wolności przez 4-5 lat. W niewoli mogą żyć do 19 lat.

Populacja gołębia żałobnego

Stan ochrony gołębia żałobnego jest najmniej niepokojący zgodnie z Czerwoną Listą IUCN. Szacunkowa wielkość populacji wynosi 475 milionów i stale rośnie. W 40 stanach poluje się na niego każdego roku ponad 20 milionów, a nawet 40–70 milionów. W zachodnich Stanach Zjednoczonych nastąpił spadek populacji z powodu zatrucia ołowiem w wyniku zjedzenia wypalonego zastrzyku.

Zobacz wszystkie 46 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę M

FAQ (często zadawane pytania) Dotyczące Gołębi Żałobnych

Jak brzmi gołąb żałobny?

Jego wołanie to dźwięk cooOOoo-woo-woo-woooo, jak dźwięk sowy.

Jak wygląda gołąb żałobny?

Jest średniej wielkości, smukły i pełen wdzięku z okrągłą głową, małym ciemnym dziobem, ciemnymi oczami, szerokimi i eliptycznymi skrzydłami oraz krótkie, czerwonawe nogi. Jego upierzenie jest jasnoszarobrązowe z różowawo szaro-brązowymi piórami na spodniej stronie, a skrzydła mają czarne plamki. Długi, zwężający się ogon z białymi zewnętrznymi piórami ogonowymi ukrywa czarne wewnętrzne pióra ogonowe. Średnio jest to 30,5 cm (12in) długości i 128G (4.5oz) w wadze i rozpiętości skrzydeł 40.6cm (16in).

Dlaczego nazywa Mourning Dove?

Ze względu na smutny dźwięk jego zewu.

Czy gołębie żałobne są przyjazne?

Tak, jeśli są udomowione i karmione ręcznie od młodości. Są słodkie, delikatne, łatwe do trenowania i wiązania, i rzadko gryzą.

Co to znaczy, gdy odwiedza cię gołąb żałobny?

To jest wierzył, że symbolika stojąca za odwiedzającym cię gołębiem w żałobie oznacza przypomnienie zmarłej ukochanej osoby. Inną symboliką jest to, że twoje życie towarzyskie zaraz się rozkręci.

Czy gołębie żałobne migrują?

Tak, migrują zimą i udają się do stany środkowoatlantyckie i południowe pod koniec sierpnia i na początku września. Niektóre zostaną, jeśli będą blisko źródła pożywienia, takiego jak karmniki dla ptaków.

Ile jaj składają gołębie żałobne?

1-2, ale zwykle 2.

Jak szybko latają gołębie żałobne?

Do 88 km lub 55 mil / h.

Co to jest rozpiętość skrzydeł gołębicy?

37-45 cm (14,6-17,7 cala)

Kiedy gołębie opuszczają gniazdo?

Około 15 dni.

Co jest ciekawego o Gołębiach Żałobnych?

Prawie zawsze to mężczyzna sprawia, że ​​słynny dźwięk, który jest zalotnym wezwaniem.