Morświn kalifornijski

Klasyfikacja naukowa Vaquita

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Cetariodactyla
Rodzina
Morświniowate
Rodzaj
Morświn
Nazwa naukowa
Phocoena sinus

Stan ochrony Vaquity

  • Krytycznie zagrożony

Lokalizacje Vaquita

  • Północ -America
  • Ocean

Vaquita Fakty

Pożywienie
Ryby, skorupiaki, kalmary
Główna zdobycz
Rekiny
Lokalizacja
Północne częsci Zatoki Kalifornijskiej
Ciekawostka
Najmniejszy walenie w oceanie
Największe zagrożenie
Przyłów
Najbardziej charakterystyczna cecha
Brak dzioba, ciemne pierścienie wokół oczu
Inne imiona
Mała krowa
Okres ciąży
11 miesięcy
Siedlisko
Ocean
Drapieżniki
Rekiny
Dieta
Wszystkożerne

Charakterystyka fizyczna Vaquity

Kolor
  • Ciemnoszary
Typ skóry
Skora-delikatny naskórek
Długość życia
21 lat
Waga
Około 50 kg
Długość ciała
140-150 cm
Dojrzałość płciowa
Z osiagnięciem 1,3 m

Obrazy Vaquita

Przejrzyj wszystkie nasze Zdjęcia Vaquity w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Vaquita!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta! Wyszukaj

Podsumowanie Vaquity

Vaquita posiada kilka rekordów wśród innych waleni, w tym rekordów najmniejszych i najrzadszych ze wszystkich znanych ssaków morskich. Ten gatunek morświna został niedawno odkryty i skatalogowany przez naukowców, którzy nie mieli żywego okazu do zbadania aż do lat osiemdziesiątych XX wieku. Vaquitas to zwierzęta, które występują tylko na niewielkim obszarze na północnym krańcu Zatoki Kalifornijskiej, na obszarze znanym jako Morze Corteza. Chociaż informacje na temat biologii i zachowania tych zwierząt są bardzo ograniczone, ekolodzy są pewni, że są na skraju całkowitego wyginięcia.

3 fakty o Vaquicie

  • Rzadkie rekordy:
    Vaquita ma kilka rekordów, w tym najrzadszego ssaka morskiego i tego o najmniejszym rodzimym zasięgu.
  • Cień do oczu:
    Ciemne zabarwienie wokół oczu to znak rozpoznawczy cechą zwierzęcia i służy do szybkiej identyfikacji ich na wolności.
  • Szkody uboczne:
    Zbliżające się wyginięcie gatunku jest prawie w całości spowodowane przypadkową śmiercią w sieciach rybackich zaprojektowanych do schwytaj inne zwierzęta.

Klasyfikacja Vaquita i nazwa naukowa

Vaquita to hiszpańskie słowo oznaczające „małą krowę”, które pochodzi od jego wyjątkowo niskiego wzrostu w porównaniu z innymi morświnami gatunki. Jako walenie, mała krowa jest blisko spokrewniona z innymi ssakami morskimi, takimi jak delfiny i wieloryby. Gatunek ten jest klasyfikowany jako Phocoena sinus, co dosłownie oznacza „morświn z Zatoki Kalifornijskiej”. Ta zatoka jest jedynym znanym naturalnym środowiskiem tego zwierzęcia. Należą do rodziny Phocoenidae z klasy Mammalia.

Wygląd Vaquity

Mała krowa jako najmniejszy gatunek waleni na świecie została trafnie nazwana. Dorośli dorastają do około 4 do 5 stóp długości, a dojrzała waga waha się od 60 do 120 funtów. Mają wyraźnie dużą i kanciastą płetwę grzbietową w stosunku do ich wielkości. Dorosłe samice są nieco dłuższe niż samce, ale mają mniej wydatne płetwy grzbietowe. Podobnie jak delfiny i inne ssaki morskie, muszą okresowo wypływać na powierzchnię, aby oddychać.

Ich stosunkowo małe ciała mają zaokrąglony kształt bez widocznego dzioba, co nadaje im wyraźnie inny wygląd niż ich kuzyni-delfiny. Ciało vaquity jest przeważnie szare z ciemniejszą skórą na górze i jaśniejszą skórą wzdłuż brzucha. Mają również charakterystyczne ciemne ubarwienie wokół oczodołów i ust.

Rozmieszczenie, populacja i siedlisko Vaquity

Vaquita posiada wątpliwe zapisy dotyczące najrzadszych ssaków morskich na świecie, a także taki o najmniejszym zasięgu geograficznym. Zostały znalezione tylko we względnie osłoniętych wodach Morza Corteza, które jest zbiornikiem słonowodnym na północnym krańcu Zatoki Kalifornijskiej. Zatoka zapewnia przyzwoite schronienie przed silniejszymi prądami oceanicznymi występującymi na Pacyfiku, a także przed turbulencjamiwywołanymi burzami i większymi drapieżnikami, które często w tych wodach.

Vaquitas to zwierzęta, które zwykle trzymają się płytkich wód i zazwyczaj pływają w nich 500 stóp powierzchni. Jest to jeden z powodów, dla których są one szczególnie narażone na działanie sieci skrzelowych i innych praktyk stosowanych w lokalnych komercyjnych operacjach połowowych.

Wiele vaquita zostało utraconych w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci w wyniku przypadkowego złapania w nielegalne sieci przeznaczone do łapania zagrożonych wyginięciem ryb bębnowych totoaba, krewetek i innych gatunków wodnych. Te małe morskie ssaki stoją w obliczu wielu zagrożeń oprócz przyłowów w sieciach rybackich, w tym narażenia na zanieczyszczenie i zakłócenia lokalnych dostaw żywności.

Konserwatorzy i badacze szacują, że pozostało tylko około 10 osobników vaquita dzikie, co spowodowało ich klasyfikację jako krytycznie zagrożonych. Ostatnie wysiłki na rzecz relokacji i ochrony przedstawicieli gatunku nie przyniosły rezultatu, pomimo znacznej świadomości społecznej, finansowania i międzynarodowego udziału. Eksperci są przekonani, że zwierzę może stanąć w obliczu całkowitego wyginięcia już w 2021 r.

Vaquita Drapieżniki i Zdobycz

Drapieżniki: Co je Vaquita

Bardzo ograniczone obserwacje utrudniły sprawę aby naukowcy ustalili szczegóły udziału vaquita w lokalnym łańcuchu pokarmowym. Raporty rybaków wskazują, że niektóre gatunki rekinów żerują na zwierzęciu, ale nie uważa się, że jest to główny czynnik przyczyniający się do ich zbliżającego się wyginięcia. Zarówno żarłacze białe, jak i wielorybie wpływają do Zatoki Kalifornijskiej. Nie są znanym celem dla żadnych współczesnych rekreacyjnych lub komercyjnych operacji połowowych.

Prey: dieta małej krowy

Vaquity są drapieżnikami uogólnionymi, podobnie jak delfiny i inne walenie. Polują na różnorodne lokalne ryby, a krakowskie i inne gatunki ryb dennych stanowią duży składnik ich pożywienia. Mogą również spożywać kalmary i skorupiaki, jeśli mogą je znaleźć.

Rozmnażanie idługość życia Vaquita

Vaquita rozmnaża się stosunkowo wolno, co tylko pogorszyło niedawny kryzys populacyjny. Ograniczone obserwacje zachowania zwierząt wskazują, że samce rywalizują o uwagę większych samic. Uważa się, że potencjalne matki rodzą co dwa lata jedno cielę po 10-11 miesiącu ciąży. Po urodzeniu cielęta mają zwykle około 2,5 stopy długości i około 15 funtów wagi. Uważa się, że długość życia tych ssaków morskich może sięgać ponad 20 lat, a dorosłe samice osiągają dojrzałość płciową w wieku od 3 do 6 lat.

Vaquita w wędkowaniu i gotowaniu

Sam vaquita nie był ostatnio ani w przeszłości celem połowów komercyjnych. Jednak są one szczególnie podatne na działanie sieci skrzelowych używanych do polowania na miejscowe ryby totoaba. Ryby te są również poważnie zagrożone i chronione przez meksykański rząd, ale nielegalne operacje połowowe nadal są napędzane popytem na pęcherz powietrzny zwierzęcia na rynkach azjatyckich.

Populacja Vaquita

Praktycznie niemożliwe jest ustalić dokładną liczbę osobników vaquita pozostawionych w Zatoce, ale naukowcy mają kilka sposobów śledzenia i szacowania ich liczby. Łączna liczba gwałtownie spadła w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci. Badacze oszacowali populację około 200 osobników w 2008 r., Ale liczba ta spadła do mniej niż 30 w 2016 r. I sądzono, że wynosiła około 10 w 2020 r.

Zobacz wszystkie 5 zwierząt, które rozpoczynają się na literę V

Często zadawane pytania dotyczące Vaquity (często zadawane pytania)

Co to jest vaquita?
Vaquita to małe ssaki morskie bezpośrednio spokrewnione z morświnem i mają wiele cech wspólnych z delfinami i wieloryby, w tym potrzebę oddychania na powierzchni oceanu. Są najrzadszymi ssakami morskimi i grozi im całkowite wyginięcie.

Gdzie można znaleźć vaquita?
Pochodzą z bardzo małego regionu geograficznego ograniczone do północnego krańca Zatoki Kalifornijskiej, znanej również jako Morze Corteza. Vaquita żyje w płytkich wodach o głębokości 500 stóp lub mniejszej.

Czy vaquita wymarła?
Naukowcy uważają, że od 2020 r. 10 osobników vaquita pozostawionych na wolności. Jednak brak ochrony lub niewoli gatunku spowodował, że eksperci oszacowali całkowite wyginięcie w najbliższej przyszłości.

Dlaczego vaquita jest zagrożona?
Główną przyczyną zagrożenia vaquita jest uwięzienie w sieciach skrzelowych zaprojektowanych do łapania lokalnych gatunków ryb, zwłaszcza totoaba. Chociaż te ssaki nie są celem, często są ofiarami tej nielegalnej praktyki. Zanieczyszczenie środowiska i inne czynniki środowiskowe również mogły przyczynić się do ich spadku.

Co jedzą vaquita?

Vaquita, podobnie jak kuzyni delfinów, są elastyczną solą drapieżniki wodne, które przeżywają głównie dzięki jedzeniu ryb. Jednak znane są również z tego, że atakują skorupiaki, kalmary i inne zwierzęta, które znajdują w ich środowisku.

Do jakiego królestwa należą Vaquitas?
Vaquitas należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należy Vaquita?
Vaquita należy do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą Vaquity?
Vaquity należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą Vaquity?
Vaquitas należą do rodziny Phocoenidae.

Do jakiego rzędu należą Vaquitas?
Vaquitas należą do rzędu Artiodactyla.

Jaki rodzaj pokrycia ma Vaquitas?
Vaquitas są pokryte skórą.

Jaki rodzaj pokrycia ma Vaquitas?

Vaquity są pokryte skórą.

Jaka jest główna zdobycz dla Vaquitas?
Vaquity polują na rekiny.

Jakie są niektóre drapieżniki Vaquitas?
Do drapieżników Vaquita należą rekiny.

Jaka jest naukowa nazwa Vaquity?
Naukowa nazwa Vaquity to Phocoena sinus.

Co wyróżnia Vaquita?
Vaquity nie mają dzioba i ciemne pierścienie wokół oczu.

Co to jest wyróżniająca cecha Vaquity?
Vaquita nie mają dzioba i ciemnych pierścieni wokół oczu.

Jakie jest inne imię Vaquity?
Vaquita jest również nazywana małą krową.

Co jest ciekawego w Vaquitas?
Vaquita to najmniejszy walenie w oceanie.

Zdjęcie majestatyczna vaquita szybuje przez chmury generacyjna sztuczna inteligencja