Mors

Klasyfikacja naukowa morsa

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Morsowate
Rodzaj
Mors
Nazwa naukowa
Odobenus rosmarus

Stan ochrony morsa

  • W pobliżu zagrożenia

Lokalizacje morsów

  • Ocean

Fakty o morsach

Pożywienie
Mięczaki, robaki, ślimaki
Styl życia
Żyje w stadach, dzienny
Ciekawostka
Zamieszkuje lodowate wody koła podbiegunowego!
Szacowana wielkość populacji
200 000 – 250 000 sztuk
Największe zagrożenie
Polowanie i utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Długie kły, które mogą dorastać 1 m długości
Inna Nazwa
Atlantic Mors, Pacific Mors
Ciąża
15 miesięcy
Siedlisko
Kry lodowe i skaliste, odległe wybrzeża
Drapieżniki
Ludzie, orki, niedźwiedzie polarne
Średnia wielkość miotu
1
Nazwa zwyczajowa
Mors
Liczba gatunków
2
Lokalizacja
Koło podbiegunowe

Slogan

  • Zamieszkuje lodowate wody Koła Podbiegunowego

Charakterystyka fizyczna morsa

Kolor
  • Jasnobrązowy
  • Cynamobrązowy
  • Zmienia się na rózowy, w skutek rozszerzenia naczyń
Typ skóry
Włosy
Długość
Od 2,5-4,3m
Waga
Od 400-1700kg
Dojrzałość płciowa
7 lat
Długość życia
Do 50 lat

Obrazy morsa


Klikaj przez wszystkie nasze zdjęcia morsa w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia morsa!

Wyszukaj

Klasyfikacja i ewolucja morsa

Mors to duże zwierzę morskie zamieszkujące mroźne i lodowate wody koła podbiegunowego. Uważane za najbardziej spokrewnione z fokami futerkowymi, morsy są drugimi co do wielkości ssakami zamieszkującymi ocean, które wychodzą na brzeg, aby rozmnażać się po słoniach morskich i są bardzo charakterystyczne wśród płetwonogich ze względu na wrażliwe wąsy i długie kły.

Istnieją dwa różne gatunki morsów, które różnią się nieznacznie wyglądem, ale głównie lokalizacją geograficzną, a są to morsy atlantyckie i morsy pacyficzne.

Jednak szeroko dyskutuje się, czy rzeczywiście istnieje trzeci gatunek znany jako Mors Łaptiewów, który występuje w Morzu Łaptiewów, który wielu uważa za po prostu populację morsów pacyficznych, które zamieszkują ten obszar.

Uważa się, że morsa jest coraz bardziej wrażliwym gatunkiem zwierząt, chociaż gromadzenie danych na temat tych nieuchwytnych stworzeń może być trudne, dlatego trudno jest dokładnie określić aktualny stan populacji morsa na wolności.

Anatomia i wygląd morsa

Morsy to zwierzęta o dużych i wydłużonych ciałach, które są szersze na głowie i szyi i zwężają się w kierunku ogona, który jest osadzony w pajęczynie skóry. Ich twarda i pomarszczona skóra pokryta jest warstwą rzadkich, grubych włosów i jest zazwyczaj koloru szarego lub brązowego. Jednak podczas opalania poza wodą skóra morsa (która może mieć do 4 cm grubości) nabiera różowoczerwonego zabarwienia.

Morsy mają dwie pary płetw, które pomagają w poruszaniu tych dużych zwierząt z wielką zręcznością przez wodę, z ich ciałami napędzanymi tylnymi płetwami, podczas gdy przednie płetwy służą do kierowania nimi we właściwym kierunku.

Na lądzie poruszają się niezgrabnie na czworakach, zakręcając pod nimi tylne płetwy pod kątem prostym, aby zapewnić im większe wsparcie.

Skóra na spodzie ich płetw jest szorstka i guzowata, co zapobiega ślizganiu się tych ogromnych zwierząt po lodzie. Morsy mają długie kły (wyjątkowo długie górne kły), które są używane zarówno do walki, jak i do kopania w lodzie, gdy wyciągają swoje ciężkie ciała z wody.

Rozmieszczenie morsa i siedlisko


Morsy to zwierzęta występujące w północnym Atlantyku i Oceanie Spokojnym, gdzie zamieszkują kry lodowe i skaliste wybrzeża, a także spędzają dużo czasu w lodowatej wodzie. W miesiącach zimowych, kiedy lód jest najgrubszy, morsy preferują obszary cieńszego lodu, które mogą łatwo przedrzeć się na powierzchnię spod wody. W cieplejszych miesiącach letnich, kiedy lód cofa się, morsy można spotkać częściej na odległych obszarach skalistego wybrzeża.

Pomimo dobrego przystosowania się do mroźnych warunków panujących na dalekiej północy, morsy od czasu do czasu zapuszczały się dalej na południe w rejonach środkowej Kanady, wokół Wielkiej Brytanii, a nawet na wodach w pobliżu hiszpańskiego wybrzeża.

Jednak większość czasu spędzają na kole podbiegunowym i wokół niego, gdzie stają się coraz bardziej zagrożeni przez globalne ocieplenie, które szybko wyczerpuje lód, na którym te zwierzęta nauczyły się polegać.

Zachowanie morsa i styl życia

Morsy to niezwykle towarzyskie zwierzęta, które żyją w dużych stadach na krach lodowych, które mogą pomieścić nawet tysiące osobników i składają się głównie z samic (krów) wraz z ich młodymi, wraz z wieloma dominującymi samcami (byki).

Kiedy wycofują się do wody, aby się pożywić, te ogromne stada rozpadają się na mniejsze grupy liczące zaledwie dziesięć osobników, więc konkurencja o pożywienie jest mniejsza. Samce morsów są prawie dwukrotnie większe niż ich samice i mają znacznie dłuższe kły, które mogą dorastać do metra długości i są używane głównie do walki z konkurentami o najbardziej uprzywilejowane miejsca lęgowe i mieszkające tam samice. Wiadomo, że wydają różnorodne dźwięki wokalne, w tym głośne miechy podczas sezonu godowego, które są łatwo i głośno produkowane dzięki dwóm woreczkom powietrza na ich szyjach.

Reprodukcja morsa i cykle życiowe

Morsy najczęściej rozmnażają się w środku zimy, między styczniem a marcem. Po okresie ciąży, który trwa około 15 miesięcy, na lodzie o długości do 1,2 metra i wadze 75 kg rodzi się jedno szczenię.

Młode morsa mają krótkie i miękkie włosy pokrywające ich ciała, jasnoszare płetwy i grube, białe wąsy bez widocznych zębów. Przez pierwsze sześć miesięcy ssą tylko mleko matki, kiedy zaczynają jeść bardziej stałe pokarmy.

Po pierwszym roku szczenięta morsa są prawie trzykrotnie większe niż przy urodzeniu i zaczynają stawać się coraz bardziej niezależne, chociaż zwykle pozostają bardzo blisko swoich niezwykle opiekuńczych matek, dopóki nie osiągną wieku dwóch lub trzech lat.

Młode samice często pozostają blisko matki, ale samce zaczynają oddalać się od stada, aby dołączyć do całkowicie męskich grup kawalerskich. Samice morsów są w stanie rozmnażać się w wieku około 6 lub 7 lat, ale samce nie osiągają dojrzałości, dopóki nie osiągną co najmniej 10 lat, ale często nie rozmnażają się pomyślnie, dopóki nie udowodnią swojej dominacji około 5 lat później.

Dieta morsa i zdobycz

Morsy to mięsożerne zwierzęta, które polują i jedzą inne zwierzęta tylko po to, aby przeżyć. Mają gęste wąsy zawierające około 450 bardzo wrażliwych wąsów, które pomagają im znaleźć pożywienie w ciemnych i mętnych wodach na głębokości około 100 metrów pod powierzchnią.

Morsy znajdują prawie całą swoją ofiarę na dnie oceanu i są znane z wyrzucania strumieni powietrza i wody do osadów, aby odsłonić pokarm ukryty pod piaskiem.

Żywią się głównie przez ssanie pokarmu do ust, zamiast używać zębów do żucia, a nawet chwytają skorupiaki w usta i wysysają miękkie stworzenie z wnętrza muszli, zanim wypluwają muszlę do wody.

Morsy żywią się różnymi gatunkami ofiar, w tym małżami, ślimakami, robakami, kałamarnicami, ośmiornicami, a nawet niektórymi gatunkami wolno poruszających się ryb. Niektóre populacje morsów są również znane z polowania na foki.

Mors drapieżniki i zagrożenia


Ze względu na duże rozmiary i agresywną naturę tych ssaków morskich, morsy mają niewielu drapieżników w swoim naturalnym środowisku. z wyjątkiem strąków orki i od czasu do czasu dzielnych niedźwiedzi polarnych, ponieważ mogą one z łatwością obronić się swoimi ogromnymi kłami.

Ludzie są najczęściej spotykanymi drapieżnikami morsa, ponieważ lokalna ludność poluje na mięso, skórę i olej (wraz z mniej pożądanymi polowaniami na ich kość słoniową od obcokrajowców).

Na niektórych obszarach są również zagrożone przez zanieczyszczenie wody, w tym zanieczyszczenie ropą, które oddziałuje na nie bezpośrednio, ale także poprzez ofiarę, a także duże statki rybackie, które odławiają zwierzęta, na które żerują morsy, i nie tylko pozostawiają im mniej pożywienia, ale także powodują poważne zanieczyszczenie hałasem w zwykle cichych i odległych wodach.

Ciekawe fakty i cechy morsa

Morsy są niezwykle dobrze przystosowane do życia w jednych z najzimniejszych regionów świata o grubej skórze pokrywającej grubą warstwę tłuszczu (tłuszczu), który pomaga utrzymać ciepło. Początkowo sądzono, że ich ogromne kły pomagają im podczas karmienia, ale wiadomo, że mają większy wpływ na status społeczny, a nawet pomagają w poruszaniu się.

Morsy kopią swoje kły w kry lodowe, aby pomóc im wyciągnąć swoje ogromne ciała z wody, ale także zakotwiczają swoje kły w lodzie, aby mogły spać, podczas gdy ich ciała pozostają zanurzone pod falami. Morsy są również znane z tego, że używają swoich długich i potężnych kłów jak kilofa, aby przebić się przez gruby lód.

Morsy żerują w ciemności dna oceanu i powszechnie wiadomo, że nurkują na głębokości od 80 do 100 m przez prawie pół godziny. Jednak ostatnie badania pokazują, że w zależności od dostępności zdobyczy, morsy są znane z tego, że sięgają znacznie głębszych głębokości do 180 metrów pod powierzchnią wody.

Relacje morsa z ludźmi

Od tysięcy lat miejscowa ludność uważała morsy za bardzo podobne do ludzi, ponieważ znane są z cech inteligencji, powolnego rozmnażania się oraz długiej i bardzo dobrej opieki nad bardziej wrażliwymi młodymi.

Morsy były również polowane przez ludzi w ich rodzimych krajach od tysięcy lat jako dobre źródło pożywienia, ale w ostatnich latach coraz częściej polowano na kość słoniową w ich kłach, która jest uważana za drugą pod względem wielkości i jakości. tylko dla słoni.

Polowania na dużą skalę zdziesiątkowały populacje morsów, szczególnie na niektórych obszarach, ale zwiększają również ilości zanieczyszczeń, które mają niszczycielski wpływ na dzikie populacje.

Stan ochrony morsa i jego dzisiejsze życie

Obecnie mors jest uważany za gatunek bliski zagrożenia w swoim środowisku naturalnym, chociaż trudno jest zebrać dane na temat ssaków żerujących na dnie. Ich liczba maleje od XVIII wieku wraz ze wzrostem poziomu polowań i działalności człowieka, a ostatnio coraz bardziej zagrożone jest zmniejszanie się ilości lodu w wyniku globalnego ocieplenia. Chociaż dokładna wielkość populacji nie jest znana, szacuje się, że w lodowatych wodach koła podbiegunowego żyje od 200 000 do 250 000 osobników.

Zobacz wszystkie 37 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę W

Morsy FAQ ( Często zadawane pytania)

Czy morsy są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?
Morsy są mięsożercami, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.

Do jakiego Królestwa należą morsy?
Morsy należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą morsy?
Morsy należą do klasy Mammalia.

Do jakiego gromady należą morsy?
Morsy należą do gromady Gromada.

Do jakiej rodziny należą morsy?
Morsy należą do rodziny Odobenidae.

Do jakiego rzędu należą morsy ?
Morsy należą do rzędu Carnivora.

Jaki rodzaj okrycia mają morsy?
Morsy są pokryte włosami.

Do jakiego rodzaju należą morsy?
Morsy należą do rodzaju Odobenus.

Gdzie żyją morsy?
Morsy żyją na kole podbiegunowym.

W jakim siedlisku żyją morsy?
Morsy żyją w kry lodowej i skalistych, odległych wybrzeżach.

Jakie są niektóre drapieżniki morsów?
Drapieżniki morsów obejmują ludzi, orki i niedźwiedzie polarne.

Ile dzieci mają morsy?
Średnia liczba dzieci morsa wynosi 1.

Co jest ciekawego o morsach?
Morsy zamieszkują lodowate wody koła podbiegunowego!

Co to jest naukowa nazwa morsa?
Naukowa nazwa morsa to Odobenus rosmarus.

Jak nazywa się mały mors?
Mały mors jest nazywany szczenięciem.

Ile gatunków morsów są tam?
Istnieją 2 gatunki morsów.

Jakie jest największe zagrożenie dla morsa?
Największym zagrożeniem dla morsa są polowania i utrata siedlisk.

Jakie jest inne imię morsa?
Mors jest również nazywany Mors atlantycki lub mors pacyficzny.

Ile morsów zostało na świecie?
Na świecie zostało od 200 000 do 250 000 morsów.

Jak szybki jest mors?
Mors może podróżować z prędkością do 22 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Walrus po …

bułgarski Морж

kataloński Morsa

czeski Mrož lední

duński Hvalros

niemiecki Walross

angielski Walrus

hiszpański Odobenus rosmarus

Esperanto Rosmaro

francuski Morse (zwierzę)

galicyjski Morsa

Cr oatian Morževi

indonezyjski Walrus

włoski Odobenus rosmarus

hebrajski ניבתן

łacina Odobenus

węgierski Rozmár

malajski Walrus

holenderski Walrus

japoński セ イ ウ チ

angielski Hvalross

polski Mors

portugalski Morsa

angielski Morsă

słoweński Mrož

fiński Mursu

szwedzki Valross

turecki Mors ( hayvan)

wietnamski Hải tượng
chiński 海象