Pingwin Adeli

Pingwin Adeli (Pingwin białooki)

Klasyfikacja i ewolucja pingwinów adeli

Pingwin adeli jest najmniejszym i najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem pingwina na Oceanie Południowym i jest jednym z zaledwie dwóch gatunków pingwinów występujących na kontynencie Antarktycznym (drugim jest znacznie większy pingwin cesarski). Pingwin Adeli został nazwany w 1840 roku przez francuskiego odkrywcę Julesa Dumonta d’Urville, który nazwał pingwina na cześć swojej żony Adelie. Pingwiny Adeli dobrze przystosowały się do życia na Antarktydzie, ponieważ te ptaki wędrowne zimują na północnym lodzie, zanim powrócą na południe na wybrzeże Antarktydy na cieplejsze letnie miesiące.

Anatomia i wygląd pingwinów Adeli

Pingwin Adeli jest jednym z najłatwiejszych do zidentyfikowania gatunków pingwinów z niebiesko-czarnym grzbietem i całkowicie białą klatką piersiową i brzuchem. Głowa i dziób pingwina Adeli są czarne, z charakterystycznym białym pierścieniem wokół każdego oka. Silne, różowe stopy pingwina Adeli są twarde i wyboiste z gwoździami, które nie tylko pomagają pingwinowi Adeli we wspinaniu się po skalistych klifach, aby dotrzeć do miejsc gniazdowania, ale także pomagają je popychać, gdy ślizgają się (wiosłują) po lodzie . Pingwiny Adeli używają również swoich płetwiastych stóp wraz z małymi płetwami, aby napędzać je podczas pływania w zimnych wodach.

Rozmieszczenie i siedlisko pingwinów Adeli

Pingwin Adeli jest jednym z najbardziej wysuniętych na południe ptaków na świecie, ponieważ występuje wzdłuż wybrzeża Antarktydy i na pobliskich wyspach. W miesiącach zimowych pingwiny Adeli migrują na północ, gdzie zamieszkują duże platformy lodu i mają lepszy dostęp do pożywienia. Podczas cieplejszych letnich miesięcy pingwiny Adeli wracają na południe, gdzie udają się na przybrzeżne plaże w poszukiwaniu wolnego od lodu gruntu na skalistych zboczach, gdzie mogą budować gniazda. Ponad pół miliona pingwinów Adeli utworzyło jedną z największych kolonii zwierząt na świecie na Wyspie Rossa, wyspie utworzonej przez działalność czterech wulkanów na Morzu Rossa.

Zachowanie i styl życia pingwinów Adeli 

Podobnie jak wszystkie gatunki pingwinów, pingwin adeli jest zwierzęciem bardzo towarzyskim, gromadzącym się w dużych grupach zwanych koloniami, które często liczą tysiące osobników. Chociaż pingwiny Adeli nie są znane ze strasznej terytorialności, nierzadko zdarza się, że dorośli stają się agresywni w stosunku do miejsc lęgowych, a nawet są znani z kradzieży kamieni z gniazd swoich sąsiadów. Wiadomo również, że pingwiny Adeli polują w grupach, ponieważ uważa się, że zmniejsza to ryzyko zjedzenia przez głodne drapieżniki. Pingwiny Adeli nieustannie wchodzą ze sobą w interakcje, a język ciała i określone ruchy oczu uważane są za najpowszechniejsze formy komunikacji.

Rozmnażanie i cykle życia pingwinów Adeli

Pingwiny Adeli powracają na swoje lęgowiska podczas letnich miesięcy Antarktyki, tj. Listopada i grudnia. Ich miękkie stopy są dobrze zaprojektowane do chodzenia po lądzie, dzięki czemu wędrówka do miejsca lęgowego jest znacznie łatwiejsza, ponieważ pingwin pości w tym czasie. Pary pingwinów adeli łączą się w pary na całe życie w dużych koloniach, a samice składają dwa jaja w odstępie kilku dni w gnieździe zbudowanym ze skał. Zarówno samiec, jak i samica na zmianę wysiadują swoje jaja, podczas gdy drugi udaje się na karmienie, do 10 dni za każdym razem. Pisklęta pingwina adeli mają ząb, który jest guzkiem na czubku dzioba, co pomaga im wydostać się z jaja. Po wykluciu rodzice nadal na zmianę opiekują się młodymi, podczas gdy drugi idzie zbierać pożywienie. 

Dieta pingwinów Adeli i zdobycz

Pingwiny Adeli to silni i zdolni pływacy, którzy całe swoje pożywienie czerpią z morza. Pingwiny te żywią się głównie krylem, który występuje w całym oceanie antarktycznym, a także mięczakami, kałamarnicami i małymi rybami. Zapas skamieniałych skorupek jaj nagromadzonych w koloniach pingwinów adeli w ciągu ostatnich 38 000 lat ujawnia nagłą zmianę diety opartej na rybach na kryla, która rozpoczęła się dwieście lat temu. Uważa się, że jest to spowodowane upadkiem antarktycznej foki futerkowej pod koniec XVIII wieku i wielorybów fiszbinowych w XX wieku. Zmniejszenie konkurencji ze strony tych drapieżników spowodowało, że istnieje obfitość Kryla, który pingwiny Adeli są teraz w stanie wykorzystać jako łatwiejsze źródło pożywienia.

Pingwin Adeli Drapieżniki i zagrożenia

Dorosłe pingwiny Adeli nie mają drapieżników lądowych ze względu na bezkompromisowe warunki, które zamieszkują. W wodzie jednak największym zagrożeniem dla pingwina adeli jest lampart morski, który jest jednym z najbardziej wysuniętych na południe gatunków fok i dominującym drapieżnikiem na Oceanie Południowym. Te pingwiny nauczyły się unikać tych drapieżników, pływając w dużych grupach i nie chodząc po cienkim lodzie. Orka jest drugim głównym drapieżnikiem, choć one zwykle polują na większe gatunki pingwina. Wiadomo, że wydrzyki południowo-polarne polują na jaja pingwina Adeli, jeśli zostaną pozostawione bez opieki, wraz z pisklętami, które odbiegły od grupy.

Pingwin Adeli Ciekawostki i fakty

Pingwiny Adeli zamieszkują jedno z najzimniejszych środowisk na Ziemi, więc mają pod skórą grubą warstwę tłuszczu, który pomaga im utrzymać ciepło. Ich pióra pomagają je izolować i zapewniają wodoodporną warstwę dla dodatkowej ochrony. Pingwin Adeli jest bardzo wydajnym myśliwym i jest w stanie zjadać do 2 kg pożywienia dziennie, a kolonia lęgowa zjada około 9000 ton pożywienia w ciągu 24 godzin. Płetwy pingwina Adeli sprawiają, że świetnie pływają i mogą nurkować na głębokości 175 metrów w poszukiwaniu pożywienia. Pingwiny Adeli nie mają zębów jako takich, zamiast tego mają kolce w kształcie zębów na języku i na podniebieniu. Te kolce nie służą do żucia, ale zamiast tego pomagają pingwinowi połykać śliską ofiarę.

Relacje pingwina Adeli z ludźmi

Wizyta w koloniach pingwinów adeli jest od dawna w programie turystów na Antarktydę, którzy zachwycają się ich ogromną liczbą gniazdujących na plażach i polujących na okolicznych wodach. Oznacza to, że pingwiny Adeli są obecnie jednym z najbardziej znanych ze wszystkich gatunków pingwinów. Jednak pierwsi odkrywcy polowali na pingwiny zarówno ze względu na mięso, jak i jajka, aby przetrwać w tak bezkompromisowych warunkach.

Stan ochrony pingwinów Adelie i dzisiejsze życie

Pomimo ograniczenia do życia na wybrzeżu Antarktydy, pingwiny Adeli są jednymi z najpospolitszych i najbardziej rozpowszechnionych pingwinów na półkuli południowej. Z ponad 2,5 miliona par lęgowych występujących w całej południowej Antarktydzie, pingwin adeli dobrze przystosował się do swojego środowiska polarnego. Naukowcy są również znani z wykorzystywania wzorców gniazdowania pingwinów adeli jako wskaźników zmiany klimatu, zauważając, że potrafią one gniazdować na plażach, które wcześniej były pokryte lodem. Pingwin Adeli jest wymieniony jako najmniejsza troska.

Naukowa klasyfikacja pingwinów Adelie

Królestwo
Animalia
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Pingwiny
Rodzina
Pingwiny
Rodzaj
Pygoscelis
Nazwa naukowa
Pygoscelis adeliae

Stan ochrony pingwinów Adeli

Najmniejsza troska

Lokalizacje pingwinów Adeli

Antarktyda, Ocean

Pingwin Adeli – fakty

Zdobycz
Kryl, ryba, kałamarnica
Imię młodych
Pisklęta
Zachowanie Grupowe
Kolonia
Ciekawostka
Zjada do 2 kg jedzenia dziennie!
Szacowana wielkość populacji
5 milionów
Największe zagrożenie
Szybkie topnienie lodu
Najbardziej charakterystyczna cecha
Małe białe kółko wokół każdego oka
Wzrost
35 cm – 70 cm (14 cali – 27,5 cala)
Okres inkubacji
2 miesiące
Wiek pisklęcia
90 dni
Siedlisko
Antarktyka ląd i ocean
Drapieżniki
Lampart morski, wydrzyk, orka
Dieta
Mięsożerne
Styl życia
dzienny
Nazwa zwyczajowa
Pingwin Adeli
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
Antarktyda przybrzeżna
Haslo
Zjada do 2 kg jedzenia dziennie
Grupa
Ptak

Charakterystyka fizyczna pingwina Adeli

Typ skóry
Pióra
Prędkość maksymalna
70km na godzinę
Długość życia
10-20 lat
Waga
3 kg – 6 kg (7 funtów – 13 funtów)
Wysokość
40 cm – 75 cm (16 cali – 30 cali)
Wiek dojrzałości seksualnej
2-3 lata

Pingwin Adeli – najczęściej zadawane pytania (często zadawane pytania)

Czy pingwiny Adeli są roślinożercami , mięsożerne czy wszystkożerne?
Pingwiny Adeli to drapieżniki, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.
Do jakiego królestwa należą pingwiny Adeli?
Pingwiny Adeli należą do królestwa zwierząt.
Do jakiej gromady należą pingwiny Adeli?
Pingwiny Adeli należą do gromady ptaków.
Do jakiego typu należą pingwiny Adeli?
Pingwiny Adeli należą do typu Strunowców.
Do której rodziny należą pingwiny Adeli?
Pingwiny Adeli należą do rodziny Pingwinów.
Do jakiego rzędu należą pingwiny Adeli?
Pingwiny Adeli należą do rzędu Sphenisciformes.
Jaki rodzaj pokrycia mają pingwiny Adeli?
Adelie pingwiny są pokryte piórami.
Do jakiego rodzaju należą pingwiny Adeli?
Pingwiny Adeli należą do rodzaju Pygoscelis.
Gdzie żyją pingwiny Adeli?
Pingwiny Adeli żyją na wybrzeżu Antarktydy.
W jakim środowisku żyją pingwiny Adeli?
Pingwiny Adeli żyją na lądzie i w oceanie Antarktydy.
Jakie są drapieżniki pingwinów Adeli?
Drapieżnikami pingwinów Adeli to lamparty morskie, wydrzyki i orki.
Ile jaj składają pingwiny Adeli?
Pingwiny Adeli zwykle składają 2 jaja. 
Co jest ciekawego o pingwinach Adeli?
Pingwiny Adeli zjadają do 2 kg jedzenia dziennie!
Jaka jest naukowa nazwa pingwina Adeli?
Naukowa nazwa pingwina Adeli to Pygoscelis adeliae.
Jaka jest długość życia pingwina Adeli? 
Pingwin Adeli może żyć od 10 do 20 lat.
Jaka jest długość życia pingwina Adeli?
Pingwiny Adeli mogą żyć od 10 do 20 lat.
Jak nazywa się mały pingwin Adeli?
Mały pingwin Adeli nazywany jest pisklęciem.
Ile jest gatunków pingwinów Adeli?
1 gatunek pingwina Adeli.
Jakie jest największe zagrożenie dla pingwina Adeli?
Największym zagrożeniem dla pingwina Adeli jest szybkie topnienie lodu.
Jaka jest rozpiętość skrzydeł pingwina Adeli?
Rozpiętość skrzydeł pingwina Adeli wynosi od 35 cm do 70 cm (od 14 cali do 27,5 cala).
Ile Pingwinów Adeli zostało na świecie?
Jest 5 milionów pingwinów Adeli pozostawione na świecie.

Jak powiemy pingwin Adeli w…

zaobrączkowany pingwin

duński Adeliepingvin

niemiecki Adeliepinguin

angielski Adelie Penguin

Esperanto Adeliopingveno

hiszpański  Pingüino de Adelia

fiński Jääpingviini

francuski Manchot Adélie

węgierski Adélie-pingvin

Włoski Pinguino di Adelia

japoński japoński

holenderski Adéliepinguïn

angielski Adeliepingvin

Polski Pingwin Adeli

Portugalski pingwin Adeli

słoweński Adelijski pingvin

szwedzki Adeliepingvin
turecki Adelie pengueni


Sbobet

Slot Gacor

https://crackthespine.com/wp-includes/slot-gacor/

https://mi-portal-infonavit.com.mx/core/js/-/slot-gacor.html

https://gralnia.org/wp-includes/slot-gacor/

https://www.nationalparkguru.com/wp-includes/slot-gacor/

Situs Judi Slot Terbaik Dan Terpercaya No 1

Slot Online

https://2rokh.ir/wp-includes/rtp-slot-gacor/

https://filmschool.berlin/wp-includes/slot-gacor/

https://phuonghoangschool.com/wp-includes/fonts/slot-demo/

https://www.lamiapastafresca.it/wp-includes/rtp-live-slot/

https://hightidekinsale.com/wp-includes/sbobet/

https://micg-adventist.org/wp-includes/slot-gacor/

daftar sbobet

sbobet

sbobet

sbobet88

sbobet

sbobet88

daftar sbobet

sbobet88