Pingwin mały

Klasyfikacja naukowa Małego Pingwina

Królestwo
Animalia
Gatunek
Gromada
Klasa
Ptaki
Porządek
Sphenisciformes
Rodzina
Spheniscidae
Rodzaj
Eudyptula
Nazwa naukowa
Eudyptula Minor

Stan ochrony małego pingwina

  • Najmniej troski

Lokalizacje małych pingwinów

  • Ocean
  • Oceania

Mały pingwin – fakty

Główna zdobycz Kryl, ryby, krewetki
Charakterystyczne cechy Mały rozmiar ciała z niebiesko-szarymi piórami

Siedlisko Skaliste Wyspy Antarktyczne

Drapieżniki Lampart morski, orka, rekiny

Dieta Mięsożerca

Średnia wielkość miotu 2

Styl życia

  • Kolonia

Ulubione jedzenie:

Kryl

Ssak Ptak

Slogan Najmniejsze gatunek pingwina!

Charakterystyka fizyczna małego pingwina

Kolor
  • Szara
  • Niebieska
  • Czarna
  • Biała
Typ skóry
Pióra
Żywotność
10-20 lat
Waga
1kg – 3kg (2,2lbs – 6,6lbs)

Wysokość35 cm – 50 cm (14 cali – 20 cali)

Obrazy małego pingwina

Kliknij wszystkie naszych zdjęć Małego Pingwina w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia Maałego Pingwina!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta

Wyszukaj

„Najmniejszy gatunek pingwina”

Małe frytki z rodziny Spheniscidae, małe pingwiny pochodzą z Australii i Nowej Zelandii. Wyróżniające się w sferze pingwinów, noszą jaskrawoniebieskie pióra, a czasem określane są jako „bajkowe pingwiny”. Małe pingwiny żerują i igrają w wodach oceanu przez 80 procent czasu i mogą składać więcej niż jedną lęgę jaj w sezonie lęgowym.Chociaż zwierzęta te nie są zagrożone wyginięciem według norm IUCN z Czerwonej Listy, ich liczba gwałtownie spada , a naukowcy dzwonią dzwonkami alarmowymi. Na szczęście trwają wysiłki na rzecz ochrony, a zwolennicy nielotnych ptaków z powodzeniem lobbowali za ustawami dotyczącymi ochrony małych pingwinów.

Dziewięć fascynujących faktów o małym pingwinku

  • Johann Reinhold Forster jako pierwszy opisał je zwierząt w 1871 roku.
  • Małe pingwiny wokół Summerland Beach na Phillip Island organizują nocne parady, a turyści przyjeżdżają, aby oglądać.
  • Uniwersytet Tasmanii poświęca znaczne zasoby na odkrywanie małych pingwinów projektów.
  • Łowcy cenili pingwiny wróżki za ich skóry i pióra w XIX i na początku XX wieku.
  • W dawnych czasach żeglarze rozbitków na Antypodach zjadali te zwierzęta, aby przeżyć.
  • Jaja tych zwierząt były kiedyś uważane za przysmak, zwłaszcza wśród Australijczyków aborygeńskich.
  • Maskotka pingwina Linuksa została zainspirowana małym pingwinem, który dziobał twórcę systemu operacyjnego podczas australijskich wakacji.
  • Naukowcy uważają, że niektóre populacje pingwinów wróżek mogą czasami dzielić kolonie lęgowe z ptakami morskimi, takimi jak priony i burzyki krótkie.
  • Rybacy używali niegdyś pingwinów wróżek do łapania południowych homarów.

Mały Pingwin Nazwa naukowa i Inne monikery

Naukowa nazwa tych zwierząt to Eudyptula minor. Eudyptula pochodzi z języka greckiego i oznacza „dobry mały nurek”. Drobne odnosi się do drobnej postury zwierzęcia. Niektórzy mieszkańcy Australii nazywają je „czarodziejskimi pingwinami”, podczas gdy wielu kiwi używa „małych niebieskich pingwinów”. Rodzime maoryskie słowo określające małego pingwina to „kororā”.

Podgatunek małego pingwina

Biolodzy morscy ścierają się o taksonomię małych pingwinów. Niektórzy naukowcy uważają, że pingwiny białopłetwe są podgatunkiem tych zwierząt, inni uważają, że jest to zupełnie inny gatunek, a trzecia grupa twierdzi, że są to małe pingwinyo zmienionej kolorystyce.Podobne pytania dotyczą wschodniego skoczka skalnego. pingwin.

Wygląd i zachowanie małego pingwina

Wygląd małego pingwina

Jak można się domyślić, w porównaniu z innymi gatunkami Spheniscidae, zwierzęta te są małe. Dokładne pomiary różnią się w zależności od podgatunku i populacji, ale ogólnie rzecz biorąc, ich średni wzrost wynosi 13 cali i ważą około 3,3 funta – tyle samo, co toster na dwie kromki. Pióra małego pingwina mają intensywny błękit cerulean . Łupkowo-szare upierzenie zakrywa ich uszy, a spodnia strona jest biała. Dzioby zwykle osiągają długość od trzech do czterech centymetrów, a ich stopy o czarnej podeszwie są pokryte błoną. Jak rozróżnić samicę i mężczyznę na widoku? Zwróć uwagę na rozmiar dzioba: samice mają cieńsze. Podobnie jak w przypadku wszystkich gatunków w rodzinie, zwierzęta te są ptakami nielotnymi – a ich „skrzydła” działają jak płetwy.

Zachowanie małego pingwina

Podobnie jak ludzie, zwierzęta te działają w ciągu dnia, co oznacza, że ​​są najbardziej aktywne w ciągu dnia. Wznoszą się wraz ze słońcem i natychmiast wyruszają na dzień pływania i żerowania. O zmierzchu wracają do domu, aby nakarmić pisklęta i spać. Małe pingwiny to współpracujące ze sobą zwierzęta, które pielęgnują się nawzajem. W szczególności usuwają pasożyty z trudno dostępnych miejsc.

Będąc zarówno żywicielami, jak i drapieżnikami tych malutkich stworzeń, zwierzęta te odgrywają istotną rolę w ich ekosystemach. Mówiąc o pielęgnacji, spędzają dużo czasu na czyszczeniu piór olejkami wytwarzanymi w gruczołach nad ich ogonami. Dzięki temu upierzenie jest wodoodporne.

Dodatkowo raz w roku rodziny lądują na około 17 dni linienia. W tym okresie ich stare pióra odpadają, a pojawiają się nowe. Coroczne zrzucanie jest kluczową częścią fizjologii wodoodporności. Małe pingwiny mają również gruczoły nad oczami, które filtrują sól z morza. Wychodząc na brzeg pracują w grupach. W ramach strategii obronnej przemieszczają się z wody, aby wylądować w szeregach – jak armia – i komunikują się z piskiem i trylami.

Jak sugeruje ich nazwa naukowa, te zwierzęta są super nurkami i pływakami, którzy wydają 80 procent swojego czasu, robiąc jedno i drugie. Przeciętnie pływają od dwóch do czterech kilometrów na godzinę, ale naukowcy zarejestrowali taktowane osoby, które pędzą z prędkością 6,4 kilometra na godzinę.

Pod względem nurkowania potrafią dotrzeć do dna morskiego, a średni spadek trwa 21 sekund. Do tej pory najdłuższe zanotowane nurkowanie z małym pingwinem trwało 90 sekund. Te zwierzęta są nie tylko wspaniałymi nurkami i pływakami, ale także imponującymi podróżnikami, którzy potrafią migrować w odległe miejsca. W 1984 roku naukowcy wytropili jednego z wyspy Gabo do Portu Wiktorii – odległość 4739 mil (7628 kilometrów)!Mały niebieski pingwin na skale

Siedlisko małego pingwina

Małe pingwiny żyją głównie w przybrzeżnej Nowej Zelandii i pełnej wysp południowej Australii. Ludzie twierdzą, że widzieli ten gatunek w Chile i RPA, ale eksperci są podzieleni w tej kwestii. Niektórzy uważają, że świadkowie błędnie zidentyfikowali inne zwierzę; inni uważają, że mogą to być populacje włóczęgów wprowadzone przez ludzi. Debata trwa.

Wróżkowe pingwiny żyją w norach przybrzeżnych, gdy nie ma ich w wodzie. Zawsze przebywają na obszarach piaszczystych i skalistych i dobrze wykorzystują jaskinie, szczeliny skalne, kłody, a nawet konstrukcje wykonane przez człowieka do budowy swoich domów. Niektóre kolonie lęgowe są zarządzane przez grupy ochrony i działają jako ośrodki turystyczne. Jeśli jednak pójdziesz, schowaj aparat! Odwiedzający nie mogą robić zdjęć ani nagrywać filmów z małymi pingwinami, ponieważ ogłusza to zwierzęta, a nawet może je oślepić.

Dieta małego pingwina

Te zwierzęta jedzą na dużym stole małych rybek, w tym:

    • ahuru
    • sardele
    • dorsz
    • raki
    • mątwy
  • krab larwy
  • śledź
  • meduza
  • ośmiornica
  • krewetki
  • sardynki
  • koniki morskie
  • shady
  • krewetki
  • kalmary

Ponieważ małe pingwiny są małe, zazwyczaj polują na młodszą, mniejszą zdobycz .

Małe pingwiny Drapieżniki i zagrożenia

Jako gatunek, zwierzęta te nie są zagrożone. Jednak poszczególne populacje napotykają trudne przeszkody. Ze względu na zmiany klimatyczne, wzrost populacji ludzkiej i zanieczyszczenie, eksperci wcześnie alarmują i wzywają społeczności do wspierania działań na rzecz ochrony.

Naturalne drapieżniki małych pingwinów

Do naturalnych drapieżników tych zwierząt należą:

  • mewy pacyficzne
  • mewy pacyficzne
  • mewy kelp
  • bielik
  • rekiny
  • lwy morskie
  • foki długonose
  • jaszczurka niebieskojęzyczna
  • monitor Rosenberga
  • węże tygrysie

Nienaturalne zagrożenie dla małych pingwinów

Koty, szczury i lisy nie są naturalnymi drapieżnikami pingwinów – ani też nie są endemiczne dla Antypody. Ale od czasu wprowadzenia przez ludzi trzech „intruzów” zdziesiątkowało regionalne populacje pingwinów. Ale jest dobra wiadomość! A wszystko to dzięki hodowcy kurczaków imieniem Swampy Marsh, który zasugerował wykorzystanie psów owczarków do ochrony kolonii pingwinów.

Na początku ludzie zignorowali jego pomysł. Ale kiedy tylko sześć pingwinów pozostało w pobliżu jego domu, moce, które zostały poddane i wykorzystały szczenięta pana Marsha, aby odstraszyć lisy. Zadziałało! Obecnie metoda owczarka jest stosowana tam, gdzie obce drapieżniki stanowią zagrożenie dla rodzimych gatunków.

Ludzie również stanowią ogromne zagrożenie dla tych zwierząt. Po pierwsze, populacja ludzka gwałtownie rośnie. Aby opisać sytuację, w 1800 roku planetę zamieszkiwało około miliarda ludzi. W 2020 roku 7,8 miliarda z nas chodziło po Ziemi.Nasz rozwój niestety prowadzi do wyburzenia setek siedlisk. W końcu ludzie zajmują miejsce!

W Australii nowe osiedla mieszkaniowe wkraczają w dziką przyrodę, a świst skuterów i motorówek wypycha populacje pingwinów z ich historycznych domów. Strajki pojazdów, przyłowy, zanieczyszczenie plastikiem i pożary zagospodarowania terenu również stanowią duże problemy dla małych pingwinów.

Rozmnażanie małych pingwinów, dzieci i długość życia

Rozmnażanie

Sezon lęgowy zależy głównie od lokalizacji i temperatury oceanu. Ogólnie rzecz biorąc, samce zaczynają budować i odnawiać nory między majem a wrześniem w okresie godowym. Ich celem jest stworzenie najlepszego gniazda przyciągającego najlepsze samice. Z wyjątkiem rzadkich przypadków partnerzy pozostają monogamiczni w sezonie lęgowym.

Aby się sparować, pary zazwyczaj izolują się lub tworzą małe odgałęzienia kolonii z większej grupy. Standardowy lęg składa się z jednego do czterech jaj złożonych w odstępie jednego do czterech dni. Początkowo ważą około 0,12 funta (55 gramów) – tyle samo, co cztery żelki – i rosną większe w ciągu 36-dniowego okresu inkubacji. Samice pingwinów bajkowych są w stanie znieść więcej niż jeden lęg w sezonie, ale niewiele to robi. Te zwierzęta wracają do tych samych miejsc lęgowych rok po roku – zmieniając się tylko sporadycznie.

Niemowlęta

Oboje rodzice pomagają w inkubacji i wychowaniu piskląt. Po urodzeniu mama i tata pracują po godzinach, aby zapewnić pisklętom ciepło i wygodę przez 18 do 38 dni. Kiedy dziecko osiąga wiek 7 lub 8 tygodni, jego pióra rosną i wyrastają same! Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku trzech lat, podczas gdy samice rozwijają się w wieku dwóch lat.

Długość życia Średnia długość życia tych zwierząt na wolności wynosi około 6,5 roku. Osoby żyjące w niewoli mogą osiągnąć 20 osób.

Populacja małych pingwinów

Eksperci szacują, że światowa populacja tych zwierząt wynosi od 350 000 do 600 000. Niektóre szacunki sięgają nawet 1 000 000. W rezultacie Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uważa je za zwierzęta najmniejszej troski. Ale to nie mówi całej historii. Liczba kolonii w Nowej Zelandii stale spada. od lat 60.

Ekolodzy szacują 70% centrum miasta. Populacje południowej Australii i kontynentu tasmańskiego również borykają się z ciężarem ingerencji człowieka. Na szczęście, pomimo braku alarmu IUCN, zarówno Australia, jak i Nowa Zelandia ustanowiły przepisy dotyczące potencjalnych problemów, zanim będzie za późno.

Pingwiny białopłetwe, które niektórzy naukowcy uważają za podgatunek małego pingwina, są uważane za zagrożone w Nowej Zelandii.

Małe pingwiny w amerykańskich ogrodach zoologicznych

Wiele ogrodów zoologicznych w USA się tym opiekuje dla tych zwierząt, w tym:

  • Zoo Bronx
  • Zoo Louisville
  • Zoo Cincinnati & amp; Ogród botaniczny
  • Akwarium Dallas World

Ta lista nie jest wyczerpująca. Aby znaleźć pobliskie zoo z wybiegiem dla małego pingwina, przejdź do Google!

Wyświetl wszystkie 24 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę L

Mały pingwin – często zadawane pytania (często zadawane pytania)

Co to jest mały pingwin?

Małe pingwiny to najmniejszy gatunek w rodzinie Spheniscidae – czyli pingwinów. W przeciwieństwie do innych pingwinów mają one jasnoniebieskie pióra zamiast czarnych.

Ile jaj składa mały pingwinek ?

Małe pingwiny leżą od jednego do czterech jaj na sprzęgło. Naukowcy zaobserwowali małe pingwiny składające więcej niż jeden lęg w sezonie lęgowym, ale zdarza się to bardzo rzadko.

Czy małe pingwiny są drapieżnikami, roślinożercami czy wszystkożernymi?

Technicznie rzecz biorąc, małe pingwiny nie są mięsożercami, roślinożercami ani wszystkożernymi. Zamiast tego są rybożercami, co oznacza, że ​​jedzą tylko ryby.

Dlaczego pingwiny wiją się?

Pingwiny wirują, ponieważ mają duże stopy i krótkie nogi.

Jak nazywają się małe pingwiny?

Małe pingwiny mają wiele imion. Odpowiadają na niebieskie pingwiny, bajkowe pingwiny i małe niebieskie pingwiny. Mały pingwin to pisklę lub pisklę. W języku Maorysów jest to „kororā”.

Gdzie mieszkają małe pingwiny ?

Czarodziejskie pingwiny – czyli małe pingwiny – żyją w przybrzeżnych regionach Nowa Zelandia i południowa Australia. To jedyne gatunki pingwinów, które rozmnażają się w Australii kontynentalnej. Odnotowano obserwacje w Chile i RPA, ale wielu naukowców odrzuca te twierdzenia.

Jak nazywa się grupa pingwinów?

Grupa pingwinów na morzu nazywa się tratwą; na lądzie to kaczuszka!

Jaki rozmiar ma mały pingwin?

Jak sama nazwa wskazuje, małe pingwiny są najmniejszymi gatunkami pingwinów. Ważą około 3,3 funta; jeśli chodzi o wzrost, osiągają 13 cali – tylko trochę więcej niż linijka szkolna.

Ile małych pingwinów zostało na świecie?

Ekolodzy szacują, że na świecie zostało od 350 000 do 1 000 000 małych pingwinów. To może wydawać się dużo, ale ich liczba spada. W Australii kontynentalnej i Nowej Zelandii jest już bardzo niewiele ras, a kilka populacji jest zagrożonych.

Czy pingwin mały jest zagrożony?

W sumie małe pingwiny są nie zagrożone. Jednak poszczególne populacje są. W Nowej Zelandii populacja kontynentu spadła o około 70 procent, a kilka populacji wymarło.

Do jakiego królestwa należą małe pingwiny?

Małe pingwiny należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą małe pingwiny?

Małe pingwiny należą do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą małe pingwiny?

Małe pingwiny należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą małe pingwiny do?

Małe pingwiny należą do rodziny Spheniscidae.

Do jakiej kolejności należą małe pingwiny?

Małe pingwiny należą do rzędu Sphenisciformes.

Do jakiego rodzaju należą małe pingwiny?

Małe pingwiny należą do rodzaju Eudyptula.

Jaki rodzaj okrycia mają małe pingwiny?

Małe pingwiny są pokryte piórami.

Jaki jest główny pr Czy małe pingwiny?

Małe pingwiny polują na kryla, ryby i krewetki.

Jakie są drapieżniki małych pingwinów?

Do drapieżników małych pingwinów należą lamparty morskie, orki i rekiny.

Jakie są cechy wyróżniające małe pingwiny?

Małe pingwiny mają małe ciała z niebiesko-szarymi piórami.

Co jest ciekawego w przypadku małych pingwinów?

Mały pingwin to najmniejszy gatunek pingwina !

Jaka jest naukowa nazwa małego pingwina?

Naukowa nazwa małego pingwina to Eudyptula Minor.

Jaka jest długość życia małego pingwina?

Małe pingwiny mogą żyć od 10 do 20 lat.

Jaka jest długość życia małego Pingwin?

Małe pingwiny mogą żyć od 10 do 20 lat.