Pingwin krótkoczuby

Królewski pingwin – klasyfikacja naukowa

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Pingwiny
Rodzina
Pingwiny
Rodzaj
Eudyptes
Nazwa naukowa
Eudyptes schlegeli

Stan ochrony pingwinów królewskich

  • Podatny

Lokalizacje pingwinów królewskich

  • Antarktyda
  • Ocean

Royal Penguin Facts

Pożywienie
Kryl, ryba, krewetka
Cecha charakterystyczna
Pomarańczowy dziób z żółtymi piórami na głowie
Siedlisko
Skaliste wyspy Antarktyczne
Drapieżniki
Lampart morski, orka, rekiny
Dieta
Miesożerny
Lokalizacja
Na wyspie Maeguarie i sąsiednich wyspach
Średnia wielkość miotu
2S
Styl życia
Żyje w koloniach
Hasło
Może osiągnąć prędkość 20 mil na godzinę!

Charakterystyka fizyczna pingwina królewskiego

Kolor
  • Szara
  • Żółta
  • Czarna
  • Biała
Typ skóry
Pióra
Długość życia
15-20 lat
Waga
3kg – 6kg
Wysokość
60 cm – 68 cm

Obrazy Pingwina Królewskiego

Przejrzyj wszystkie nasze zdjęcia Pingwina Królewskiego w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia Pingwina Królewskiego!

Wyszukaj

„Pojedyncze zdarzenie może zniszczyć królewskie pingwiny”

Mieszkańcy wód Antarktyki i subantarktycznych, pingwin królewski pozostaje „zagadką, opakowaną w tajemnicy, wewnątrz enigmy ”. Po dziesięcioleciach badań naukowcy wciąż nie są w 100% pewni, dokąd leci gatunek przez około sześć miesięcy w roku!

Prawdopodobnie kręcą się po wodach Australii, Tasmanii i Nowej Zelandii – co sugeruje kilka dowodów – ale ornitologom wciąż brakuje pewności w tej sprawie. Wiemy, że te pingwiny rozmnażają się tylko wokół wyspy Macquarie i don złote korony z piór. Ale co najbardziej niepokojące, jedno niszczycielskie wydarzenie – jak okrutna burza lub wyciek ropy – może zniszczyć królewskie pingwiny w mgnieniu oka.

5 fascynujących faktów o pingwinach królewskich

  • Naukowcy wciąż są nie mam pewności, gdzie pingwiny królewskie spędzają zimę.
  • Te pingwiny rozmnażają się tylko na wyspie Macquarie i wokół niej, małej mierzei w połowie drogi między Australią a Antarktydą. Ograniczone środowisko lęgowe tego zwierzęcia jest niepokojącą podatnością.
  • Te pingwiny regularnie nurkują na 150 stóp.
  • Zarówno samce, jak i samice pingwinów mają wspólne obowiązki związane z hodowlą piskląt.
  • Te pingwiny były bezlitośnie eksploatowane jako ropa na przełomie XIX i XX wieku.

Królewska nazwa naukowa pingwina

Naukowa nazwa pingwina to Eudyptes schlegeli. Eudyptes wywodzi się z języka greckiego i oznacza „dobry nurek”. Schlegeli to pseudo-łaciński, honorowy zoolog Herman Schlegel, który jako pierwszy opisał pingwiny królewskie.

Wygląd i zachowanie pingwina królewskiego

Te pingwiny wyglądają prawie identycznie jak pingwiny z makaronu. Jedyną różnicą jest biały podbródek pierwszego w porównaniu z czarnym podbródkiem drugiego. Ze względu na uderzające podobieństwa wielu naukowców uważa, że ​​pingwiny królewskie są podgatunkiem pingwina makaronu. Ale taksonomia pingwinów jest gorąco dyskutowana, a inni badacze twierdzą, że istnieje wystarczająca różnica genetyczna między tymi dwoma zwierzętami, aby uzasadnić odrębne klasyfikacje.

Król królewski, największy z gatunków pingwinów czubatych, ma około 26 do 30 cali wzrostu. waga wynosi od 6,6 do 17,6 funta, a samce są zwykle większe niż samice.Jego imiennikiem jest żółte upierzenie głowy tego gatunku, które przypomina koronę królewską. Jednak młode osobniki mają tylko jeden rząd złotych piór na każdym oku. Mają też smukłe, długie, jasnopomarańczowe dzioby.Solidni nurkowie, te pingwiny regularnie wykonują zanurzenia od 50 do 150 stóp, które trwają około dwóch minut.Dwa pingwiny królewskie w wodzie, Wyspy Macquarie, Australia

Pin gwin Królewski Siedlisko

Te pingwiny nie podróżują daleko, aby się rozmnażać. Zamiast tego rok po roku wracają na trzy wyspy między Antypodami a Antarktydą: Macquarie, Bishop i Clerk. Na swoich kamienistych brzegach pingwiny te budują domy na okres lęgowy i stawiają je w domu od września do lutego.

Królewska dieta dla pingwinów

Królewskie pingwiny przeżywają na diecie pescetariańskiej ryby, kryl, skorupiaki, a czasem kalmary.

Drapieżniki i zagrożenia pingwinów królewskich

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody wymienia pingwiny królewskie jako Bliskie Zagrożone.

Naturalne drapieżniki Foki są głównymi naturalnymi drapieżnikami pingwinów królewskich. Słonie morskie czasami miażdżą pingwiny, a wydrzyki czasami podrywają pisklęta i jaja.

Zagrożenia związane z człowiekiem

W latach 1870-1919 polowanie na pingwiny królewskie było wielkim biznesem w Down Under. Pingwiny te, bogate w tłuszcze olejowe, poddano ubojowi i tłoczono w celu uzyskania cennych zasobów. Tasmania wydała licencje na polowanie na pingwiny i szacuje się, że rocznie pobierano około 150 000 ludzi. Na szczęście urzędnicy wbili w ten makabryczny przemysł różnymi przepisami dotyczącymi ochrony środowiska i od tego czasu te populacje pingwinów rozkwitły.

Ale nie pochodzą z przysłowiowego lasu. Ponieważ te pingwiny rozmnażają się tylko na jednym obszarze, gatunek ten jest wyjątkowo podatny na niszczycielską pogodę i niewymuszone błędy morskie, takie jak wycieki ropy. Ponieważ są tak ciasno upakowane, teoretycznie pojedyncze katastrofalne wydarzenie może zniszczyć całą populację za jednym zamachem.

W związku z tym zagrożenie globalnym ociepleniem rzuca wielki cień na pingwiny królewskie. W szczególności wahania temperatury wody mogą drastycznie wywrócić ekosystem morski i zmniejszyć podaż żywności, prowadząc do głodu i masowej śmierci. Zanieczyszczenie plastikiem, zniszczenie siedlisk i pobliskie komercyjne platformy rybackie – które o cal bliżej tych wód pingwinów corocznie – również stanowią poważne zagrożenie.

Reprodukcja, dzieci i długość życia pingwinów królewskich

Rozmnażanie

Te pingwiny rozmnażają się tylko w jednym regionie: w gromadzie Macquarie Island, która jest pokryta dywanami plaż i wegetatywnych skalistych zboczy. Każdego roku we wrześniu samiec królewski przybywa na brzeg – przed paniami – w celu odnowienia i budowy gniazd lęgowych.

Niektórzy wolą kopać w zboczach i piaskach; inni budują gniazda skalne i trawiaste od podstaw. Składanie jaj rozpoczyna się w październiku, kiedy samice wracają i wybierają monogamiczne sezonowe partnerki. W przeciwieństwie do innych gatunków pingwinów, które izolują się do krycia, rodziny królewskie rozmnażają się w ogromnych koloniach.

Pingwiny te zazwyczaj składają dwa jaja w odstępie kilku dni. Ale z nieznanych powodów rodzice prawie zawsze wypychają pierwsze, które jest zwykle mniejsze, z gniazda przed wykluciem. Oboje rodzice inkubują większe jajo przez około 35 do 40 dni, aż do wyklucia się.

Niemowlęta

Po przybyciu piskląt pingwiny matki natychmiast wypływają w morze na około dwa tygodnie, podczas gdy samce pozostają z dziećmi, zapewniając im ciepło i bezpieczeństwo. Kiedy panie wracają i przejmują obowiązki związane z hodowlą piskląt, samce wychodzą.

Po urodzeniu pisklęta mają brązowo-szary i biały puch.W wieku miesiąca pisklęta sezonowe z przedszkoli zwanych żłobkami. Te grupy mają trzy cele: ochronę, ciepło i socjalizację. Daje to również rodzicom pingwinów więcej czasu na żerowanie.Po około dwóch miesiącach pisklęta linią, wyrastają wodoodporne pióra i opłaszczają gniazdo. Pingwiny w wieku od siedmiu do dziewięciu lat osiągają dojrzałość płciową.

Długość życia

Te dzikie pingwiny żyją zazwyczaj od 15 do 20 lat.

Pingwin Królewski Populacja

Obecnie całkowita populacja dzikich pingwinów królewskich liczy 850 000 par – około 1 700 000 osobników. Największa kolonia, licząca około 500 000 par, rozmnaża się wokół Hurd Point na wyspie Macquarie.IUCN klasyfikuje te pingwiny jako bliskie zagrożeniu, co oznacza, że ​​gatunek ten może w przyszłości wyginąć, ale nie jest jeszcze wśród chwastów. Jednak wszystkie pingwiny stały się gatunkami chronionymi w 1961 r., Kiedy wszedł w życie Traktat Antarktyczny z 1959 r.

Królewskie pingwiny w zoo

Ze względu na regionalne ograniczenia hodowlane tego gatunku, ani jeden Amerykańskie zoo ma te pingwiny! Nawet ogrody zoologiczne i akwaria w Australii i Nowej Zelandii trzymają się małych pingwinów, dżentelmenów i królów.

Zobacz wszystkie 24 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę R

Pingwin Królewski FAQ (często zadawane pytania)

Czy pingwiny królewskie są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne ?

Technicznie rzecz biorąc, pingwiny królewskie nie są ani mięsożernymi, roślinożernymi, ani wszystkożernymi. Zamiast tego są rybożercami – zwierzętami, które jedzą tylko ryby. Ponieważ jednak ryba to mięso, są również uważane za mięsożerne.

Gdzie żyje pingwin królewski?
Pingwiny królewskie żyją na półkuli południowej. Naukowcy uważają, że zimą latają po Antarktydzie i Oceanie Południowym. W okresie lęgowym pingwiny królewskie ponownie gromadzą się na skupisku trzech wysp – Macquarie, Bishop i Clerk – między Antypodami a Antarktydą.

Jak wygląda pingwin królewski?
Królewskie pingwiny mają czarne upierzenie na zewnętrznej stronie, białe na wewnętrznej stronie i złotożółte pióra otaczają ich głowy – jak korona. Mają też charakterystyczne pomarańczowe dzioby.
 

Jak duży jest pingwin królewski?
Najwyższy z gatunków pingwinów czubatych, pingwiny królewskie mają około 30 cali – około dwa razy wyższy niż kręgielnia.

 Jaka jest długość życia pingwina królewskiego?
Pingwiny królewskie żyją od 15 do 20 lat.

Czy pingwiny królewskie są zagrożone?
Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody pingwiny królewskie są bliskie zagrożenia. Jednak kilka praw w Australii i Nowej Zelandii – oprócz umów międzynarodowych – chroni ptaki nielotne.Chociaż liczba populacji pingwinów królewskich jest obecnie duża, ich ograniczony obszar lęgowy sprawia, że ​​są one narażone na ataki. Pojedyncze, niszczycielskie zdarzenie może zniszczyć populację.

Do jakiego królestwa należą Pingwiny Królewskie?
Pingwiny Królewskie należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej grupy należą pingwiny królewskie?
Pingwiny królewskie należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą pingwiny królewskie?
Pingwiny Królewskie należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą Pingwiny Królewskie?
Pingwiny Królewskie  należą do rodziny Spheniscidae.

Do jakiego rzędu należą Pingwiny Królewskie?
Pingwiny Królewskie należą do rzędu Sphenisciformes.

Do jakiego rodzaju należą Pingwiny Królewskie?
Pingwiny Królewskie należą do rodzaju Eudyptes.

Jakiego rodzaju okrycie  mają Pingwiny Królewskie?
Pingwiny królewskie są pokryte piórami.

W jakim środowisku żyją pingwiny królewskie?
Królewskie pingwiny żyją w skalistym Antarze wyspy ctic.

Jaka jest główna ofiara pingwinów królewskich?
Pingwiny królewskie polują na kryla, ryby i krewetki.

Jakie są niektóre drapieżniki Pingwinów Królewskich?
Do drapieżników Pingwinów Królewskich należą lamparty morskie, orki i rekiny.

Jakie są niektóre charakterystyczne cechy Pingwin Królewski?
Pingwiny Królewskie mają pomarańczowe dzioby i żółte pióra na głowach.

Ile dzieci ma Pingwin Królewski?
Średnia liczba dzieci urodzonych przez pingwina królewskiego to 2.

Co jest ciekawego o pingwinach królewskich?
Królewskie pingwiny mogą osiągać prędkość 20 mil na godzinę!

Jaka jest naukowa nazwa pingwina królewskiego?
Naukowa nazwa pingwina królewskiego to Eudyptes schlegeli.