koszatka

Koszatka

Koszatka gatunek niewielkiego , nadrzewnego gryzonia z rodziny popielicowatych. Występuje w Europie i zachodniej Azji. W Polsce występuje rzadko. Zamieszkuje lasy liściaste, iglaste oraz kosodrzewiny. Gniazduje w dziuplach gniazdach ptasich, szczelinach skalnych. Remontuje i przebudowuje ptasie gniazda.

Klasyfikacja naukowa koszatki

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Gryzonie
Rodzina
Popielicowate
Rodzaj
Koszatka
Nazwa naukowa
Dryomys nitedula

Stan ochrony koszatki

  • Najmniejsza troska

Obszar występowania koszatki

  • Afryka
  • Azja
  • Eurazja
  • Europa

Fakty o koszatce

Główna zdobycz
Owoce, orzechy, owady
Cecha charakterystyczna
Długi ogon i cienkie czarne wąsy
Siedlisko
Gęste lasy i krzewy
Drapieżniki
Sowy, węże, łasice
Dieta
Wszystkożerna
Średnia wielkość miotu
4
Styl życia
Samotnik
Ulubione jedzenie
Owoce
Rodzaj
 Ssak
Hasło
Występuje w Europie, Afryce i Azji!

Charakterystyka fizyczna koszatki

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
  • Biały
  • Złoty
Rodzaj skóry
Futro
Prędkość maksymalna
8 km/h
Długość
2-5 lat
Waga
15 g – 200 kg ( 0,5 uncji – 7,1 uncji)
Długość
6 cm – 19 cm (2,4 cala – 7,5 cala)

Koszatka podstawowe informacje

Koszatka spędza większość roku w izolacji w stanie hibernacji. Styl życia w stanie hibernacji stał się najbardziej znaną cechą tego stworzenia. W rzeczywistości na całym świecie zwierzę jest praktycznie synonimem senności i gnuśności.

Po wyjściu z hibernacji na zimę koszatka jest istotą aktywną i niesamowicie wysportowaną. Te fizyczne przystosowania do szybkości i akrobatyki pomagają koszatce unikać drapieżników i znajdować pożywienie.

Fakty o koszatce

  • Koszatka jest uważana za egzotyczne zwierzę domowe, co jest dość rzadkie w handlu zwierzętami. Ale nie można jej kupić.
  • Koszatka była postacią podrzędną w powieści Lewisa Carrolla Alicji w Krainie Czarów z 1865 roku. Na przyjęciu herbacianym Szalonego Kapelusznika śpi wśród większości domowników, czasami budzi się, by opowiadać historie. To zwierzę zostało również wspomniane w piosence „White Rabbit” z 1967 roku, śpiewanej przez zespół rockowy Jefferson Airplane.
  • Ssak ten był uważany za przysmak dla wyższych klas w wielu starożytnych kulturach, w tym w Galii ( współczesna Francja) i w Rzymie – stąd pochodzenie nazwy. Rzymianie trzymali koszatkę w dużych dołach i hodowali ją na pożywienie. Jako największy członek rodziny taksonomicznej, ten konkretny gatunek jest nadal uważany za tradycyjny przysmak w niektórych częściach Słowenii i Chorwacji.

Nazwa naukowa koszatki

Koszatka jest sklasyfikowana jako rodzina gryzonia o nazwie Gliridae lub Myoxidae. Obecnie istnieje prawie 30 żywych gatunków tego zwierzęcia, które rozprzestrzeniają się po całej półkuli wschodniej. Z zapisów kopalnych znanych jest około 30 innych wymarłych gatunków.

Pomimo nazwiska, koszatka nie jest częścią prawdziwego rodu myszy, ale bardziej przypomina dalekiego kuzyna grupy wiewiórek. Pochodząca sprzed około 50 milionów lat jest jedną z najstarszych znanych i udokumentowanych grup gryzoni.

Wygląd koszatki

Z zaokrąglonymi uszami, grubym futrem i dużymi czarnymi oczami, to stworzenie ma podobny wygląd do myszy. Jedyną cechą, która naprawdę odróżnia ją od prawdziwej myszy (z wyjątkiem kilku gatunków), jest obecność dużego, krzaczastego, prawie przypominającego wiewiórkę ogona. Jej właściwe ubarwienie to zwykle jakiś wariant szarości, brązu lub bieli, czasem zmieszany z ciemnymi prążkami lub znaczeniami na twarzy. Ma również różową skórę wokół nosa i stóp.

Podobnie jak u innych gryzoni, układ czaszki koszatki jest dobrze przystosowany do gryzienia i żucia. Jest to połączone z ostrymi i zakrzywionymi pazurami do kopania i żerowania. Ma cztery palce na przednich i pięć na tylnych łapach z miękkimi poduszkami przystosowanymi specjalnie do wspinaczki.

Waga i rozmiar

Rodzina tego zwierzęcia jest bardzo zróżnicowana pod względem wielkości. Najmniejszym gatunkiem jest koszatka japońska o 7,5 cm długości i 5 cm ogonie. Największym gatunkiem jest koszatka jadalna o 18,75 cm długości i 15 cm ogonie i wadze około 174,5 g. Dla porównania to prawie wielkość wiewiórki. Bardzo powszechna koszatka leszczyna znajduje się gdzieś pomiędzy tymi dwoma koszatkami.

Zachowanie koszatki

To zwierzę jest znane przede wszystkim ze swojej niesamowitej zdolności do długiego snu. W przypadku gatunków żyjących w klimacie umiarkowanym gromadzi ogromne zapasy tłuszczu podczas ciepłych miesięcy, a następnie hibernuje przez całą jesień i zimę, czasami budząc się, aby zjeść żywność, którą zgromadziła w swoim domu. To zachowanie nie jest unikalne dla tego stworzenia, ale sama długość jej hibernacji jest naprawdę płodna i godna uwagi. Gatunki żyjące w cieplejszym, południowym klimacie mają zwykle długie okresy niskiej aktywności zamiast bezpośredniej hibernacji.

Styl życia koszatki

Pomimo raczej letargicznego zachowania koszatka jest w rzeczywistości szybkim i zwinnym stworzeniem o doskonałych zdolnościach do wspinania się pokonywania przeszkód, takie jak drzewa i skały, aby uciec przed drapieżnikiem lub polować na pożywienie.

Większość gatunków przystosowała się do nadrzewnego stylu życia, podczas gdy inne żyje nad ziemią na terenach otwartych i w ekosystemach. Jako zwierzę nocne, wychodzi przede wszystkim w nocy na polowanie. Jej niezwykły zmysł słuchu jest głównym sposobem wyszukiwania źródeł pożywienia i potencjalnych zagrożeń.

Koszatka jest trochę samotnikiem, ale zbierze się razem z innymi przedstawicielami swojego gatunku w celu rozmnażania i założenia rodziny. Ma również tendencję do hibernacji z kilkoma innymi zwierzętami w tej samej norze. Ma różne tendencje do komunikowania się z innymi. Gwiżdże wrzaska i ćwierka. Może również komunikować się poprzez język ciała i zapach.

Siedlisko koszatki

Zwierzę to zbuduje odpowiednie gniazdo w każdym dobrze chronionym miejscu, jakie znajdzie: na drzewach, skałach, norach, opuszczonych gniazd, a nawet ulach. Nie jest wybredna , jeśli chodzi o pomieszczenia mieszkalne. Może zbudować gniazdo z mchu, kory , roślinności i wszystkiego, co znajdzie. Koszatka ma naturalne terytorium i będzie zaciekle bronić go przed wtargnięciem innych koszatek.

Samiec ma również swoje terytorium, chociaż jest znacznie mniej agresywny w kwestii tego, kto się pojawi w jego pobliżu. Zwierzę to używa wydzieliny, aby oznaczyć swoje terytorium przed osobami z zewnątrz.

Ssak ten jest szeroko rozpowszechniony w Europie, Azji i Afryce, rozciągając się między Hiszpanią na zachodzie i Japonią na wschodzie, od Szwecji na północy po Afryka Subsaharyjską na południu. Niektóre z najpospolitszych gatunków można znaleźć w sercu Europy.

Rodzina zamieszkuje imponującą liczbę siedliska, w tym lasy deszczowe, lasy liściaste, pustynie, sawanny i tereny zarośnięte krzewami.

Zwierzę woli mieszkać w pobliżu brzegów rzek i skalistych gór oraz ukrywać się przed drapieżnikiem w gęstej roślinności. Sama zdolność przystosowania się do szerokiego zakresu siedliska sprawia, że koszatka jest powszechna na większości wschodniej półkuli (chociaż nigdy nie było jej na półkuli zachodniej ). Koszatka pojawiała się nawet w obecności populacji ludzkich, takich jak domy, budynki, ogrody, a nawet zaobserwowano ją na niektórych obszarach rolniczych.

Populacja koszatki

Chociaż dokładna liczba tego ssaka nie jest znana, koszatka jako rodzina cieszy się stosunkowo dobrym zdrowiem i jest narażona na bardzo niewiele poważnych zagrożeń.

Jednak kilka innych gatunków, w tym koszatka Beludżystan w Pakistanie, koszatka w Turcji i Bułgarii oraz koszatka ogrodowa endemiczna w całej Europie, jest prawie zagrożona lub podatna na wyginięcie wraz ze spadkiem populacji. Zmniejsza się również populacja tego ssaka w Wielkiej Brytanii. Aby zwiększyć liczbę populacji, potrzebne jest lepsze zarządzanie lasami i regionami o gęstszej roślinności, w których dobrze się rozwija.

Dieta koszatki

Jest to zwierzę wszystkożerne. Jej dieta składa się głównie z owadów, owoców, orzechów, kwiatów, a nawet niektórych małych ptasich jaj. Jeśli zwierzę jest szczególnie głodne, nierzadko zdarza się, że zwierzę to zjada własnego, zwłaszcza męskiego rywala. Jej zdolność wspinania się i kopania umożliwiają jej znajdowanie pożywienia w każdym miejscu, w którym przebywa. Ze względu na zróżnicowane jej podniebienie dieta koszatki będzie się różnić w zależności od gatunku i lokalnego wyboru pożywienia.

Koszatka drapieżniki i zagrożenia

Ze względu na niewielkie rozmiary i względny brak mechanizmów obronnych koszatka jest podatna na wiele różnych drapieżników. Jednym z najczęstszych zagrożeń są duże ptaki, takie jak jastrzębie, sowy i sokoły, które w każdej chwili mogą zejść z góry i szybko zabić koszatkę.

Jest również podatna na ssaki mięsożerne, w tym lisy, łasice i rzadziej dziki, które mogą kopać bezpośrednio w jamach i norach, w których może przebywać ten ssak. Głównym środkiem obrony koszatki jest: oczywiście jej szybkość i zwinność. Potężne ugryzienie i ostre syczenie służą jako ostatnia linia odstraszania osaczonego zwierzęcia.

Stworzenie ma również zdolność regeneracji ogona złapanego i odczepionego przez drapieżnika. Chociaż ssak ten jest aktywny wiosną i latem, jest dość wrażliwa podczas hibernacji na zimę. Podobnie jak inne gryzonie, koszatka jest często uważana przez ludzi za szkodnika i nosiciela chorób. Wiele z nich ginie w pułapkach przez nieufnych ludzi próbujących się ich pozbyć. Zwierzę to jest również narażone na ryzyko zniszczenia siedlisk leśnych, co eliminuje znaczną część jej naturalnego siedliska.

Rozmnażanie koszatki

Po wyjściu z hibernacji zwierzę to będzie się rozmnażać raz lub dwa razy w roku w różnych odstępach czasu. Zwykle ma to miejsce w miesiącach wiosennych i letnich, w zależności od gatunku. Niewiele wiadomo na temat zachowań godowych koszatki, ale uważa się, że stworzenie to jest poligamiczne, co oznacza, że ​​jeden samiec będzie kojarzył się z wieloma samicami, ale samica będzie kojarzyć się tylko z jednym samcem.

Powodem, dla którego naukowcy tak uważają, jest to, że zaobserwowano, że samiec walczy ze sobą o potencjalną partnerkę. To agresywne zachowanie może wskazywać na zaciekłą rywalizację o dostęp do praw reprodukcyjnych.

Młode koszatki

Kiedy para kopuluje, koszatka zwykle rodzi do 10 potomstwa w miocie raz lub dwa razy w roku. Młode rodzi się po trzech do czterech tygodniach ciąży, zazwyczaj z zamkniętymi oczami i bez włosów. Samica zapewnia zarówno pożywienie, jak i ochronę podczas tego pierwszego krytycznego etapu życia, a większość gniazda buduje sama.

Samiec prawdopodobnie odchodzi wkrótce po kopulacji, aby znaleźć więcej partnerek i nie uczestniczy w obowiązkach wychowawczych. Młoda koszatka rozwija się stosunkowo szybko, zanim nadejdzie zima. Zanim otworzą się oczy tego ssaka minie około trzech tygodni. Pełną niezależność zwierzę to osiąga   po czterech lub sześciu tygodniach.

Temperament koszatki

To zwierzę prowadzi aktywny nadrzewny nocny styl życia. Jest aktywna szybka i zwinna. Z reguły jest samotnikiem ale łączy się w celu rozmnażania i reprodukcji. W trakcie zimowego snu temperatura jej ciała znacznie spada. Serce koszatki bije wówczas zaledwie kilka razy na minutę.

Koszatka długość życia

Koszatka osiąga dojrzałość płciową po około roku. Typowe gatunki koszatki żyją na wolności od trzech do pięciu lat, choć dłużej w niewoli. Wiadomo, że ssak ten żyje nawet 12 lat, być może dlatego, że bardziej koncentruje się na przetrwaniu niż na rozmnażaniu. Jednak zwierzę to pada ofiarą mięsożernych zwierząt, zanim umrze z przyczyn naturalnych.

Podsumowanie koszatki

Koszatka nie jest zagrożona wyginięciem. To zwierzę zapada w sen zimowy gdy budzi się z niego jest aktywna szybka i bardzo zwinna, wspina się po konarach drzew. Zagrożeniem dla koszatki jest człowiek, który ją tępi. Jest też przysmakiem kulinarnym ze względu na smakowity smak mięsa jaki ma. Prowadzi nocny tryb życia.

Najczęściej zadawane pytania na temat koszatki

Co to jest koszatka?

Koszatka to rodzaj gryzonia przypominającego mysz. Jednak w rzeczywistości jest częścią zupełnie innej rodziny taksonomicznej niż mysz. Koszatka i mysz zwyczajna ostatnio miały wspólnego przodka ponad 50 milionów lat temu.

Oznacza to, że ich różne linie rodowe oddzieliły się w tym czasie i ewoluowały na swoje odrębne sposoby, prawdopodobnie nigdy nie wymieniając materiału genetycznego. To długi czas na pozostanie w separacji. Dla porównania, wiele wczesnych linii naczelnych prawdopodobnie oddzieliło się od 50 do 70 milionów lat temu.

Co spożywa koszatka ?

Zwierzę to jest wszystkożerne, spożywa mięso, takie jak owady i jajka, oraz materię roślinną, taką jak owoce, orzechy i kwiaty.

Gdzie żyje koszatka ?

Żyje na drzewach, norach, kłodach i innych małych enklawach w niektórych lasach, krzewach i podobnych regionach. Pomimo szerokiego rozpowszechnienia w Europie i Azji, ukryta koszatka nie zawsze jest częstym widokiem.

Dlaczego zwierzę to nazywane jest koszatką?

Pochodzenie nazwy koszatka jest obecnie nieznane. Uważa się, że nazwa pochodzi od innego języka – być może starofrancuskiego, ale także nordyckiego – dla słowa oznaczającego sen lub odpoczynek.

Czy koszatka może być zwierzęciem domowym?

Ssak ten może być trzymany jako zwierzę domowe, tak jak mysz czy myszoskoczek. Jednak ze względu na swoją raczej nieśmiałą naturę może nie być tak chętna do interakcji ze swoim właścicielem, jak inne popularne zwierzęta. Koszatka może również mieć specyficzne potrzeby inne niż inne gryzonie.

Do jakiego Królestwa należy ten ssak ?

Ssak ten należy do Królestwa zwierzęta.

Do jakiej Gromady należy koszatka ?

Należy do Gromady ssaki

Do jakiego Typu należy koszatka ?

Należy do Typu strunowce.

Do jakiej Rodziny należy koszatka?

Koszatka należy do Rodziny popielicowate.

Do jakiego Rzędu należy ten ssak ?

Należy do Rzędu gryzonie.

Jaki rodzaj okrycia ma koszatka ?

Pokryta jest futrem.

Niektóre drapieżniki koszatki?

Do drapieżników koszatki należą sowy, węże i łasice.

Jakie są cechy wyróżniające tego ssaka?

Ssak ten ma długi ogon i cienkie, czarne wąsy.

Ile młodych ma to zwierzę?

Średnia liczba młodych wynosi 4.

Jaka jest naukowa nazwa koszatki?

Naukowa nazwa koszatki to dryomys nitedule.

Jaka jest długość życia koszatki?

Może żyć od 2 do 5 lat.

Jak szybko biega koszatka?

Może podróżować z prędkością do 8 mil na godzinę.

Jak mowimy koszatka po ….. bułgarsku
Сънливци
duńsku Syvsovere
niemiecku Bilche
angielsku Dormouse
esperanto Gliro
hiszpańsku Gliridae
francusku Myoxidae
japońsku ヤ マ ネ 科
holendersku Slaapmuizen
polsku Koszatka
fińsku Unikeot
szwedzku Hasselmöss
turecku Yedi uyuklay angiller