Kolczatkowate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Spis treści

Dziobak australijski

Ssaki Dziobak   Pierwszy okaz widziany w Europie został uznany za fałszywy! Znajdź swoje ulubione Zwierzęta! Wyszukaj Klasyfikacja i ewolucja dziobaka Dziobak (powszechnie znany również jako dziobak kaczyodzioby) to niewielki

Czytaj więcej »

Choroby prostaty u psów

Podkreśliliśmy znaczenie przewidywania chorób prostaty u mężczyzn. Może trudno w to uwierzyć, ale to samo dotyczy psów. Ostatnia aktualizacja: 21 kwietnia 2020 r. Nasi czworonożni przyjaciele mogą również z wiekiem zapadać na choroby

Czytaj więcej »
  • Ssaki
  • Kolczatka

 Znany również jako mrówkojad ! Wyszukaj „Jeden z zaledwie dwóch ssaków, które składają jaja!” Kolczatki, dawniej nazywane kolczastym lub kolczastym mrówkojadem, to jeden z zaledwie dwóch ssaków znoszących jajka! Drugi to dziobak. Co ciekawe, oba zwierzęta występują w Australii. Kolczatki występują również w Nowej Gwinei. Każdy inny ssak rodzi się młodo. Podobnie jak inne ssaki, kolczatka również karmi swoje młode mlekiem, jest ciepłokrwista i ma futro.

5 niesamowitych faktów o kolczatkach

  • Jeden gatunek Echidna (Zaglossus attenboroughi) została nazwana na cześć Sir Davida Attenborough!
  • Kolczatka to najstarszy żyjący ssak na Ziemi, którego ewolucja sięga czasów dinozaurów!
  • Echidna jest jednym z najbardziej genetycznie unikalne zwierząt żyje dziś z cech rzadko spotykane u innych gatunków.
  • Echidna ma najniższą temperaturę ciała spośród wszystkich ssaków na Ziemi.
  • Kolczatki są jednym z czterech gatunków niewodnych, które wykorzystują elektrorecepcję do lokalizowania pożywienia. Pozostałe to dziobaki, karaluchy i pszczoły.

Nazwy naukowe

To są cztery gatunki kolczatek. Ich nazwy naukowe to:

  • Zaglossus bruijni
  • Zaglossus attenboroughi
  • Zaglossus bartoni
  • Tachyglossus aculeatus.
  • Zaglossus echidnas pochodzi z Nowej Gwinei, a Tachyglossus echidna pochodzi z Australii. Co do znaczenia ich imion:Zaglossus oznacza po grecku „przez język”. Nazywa się ją również kolczatką długonogą cyklopa, ponieważ pochodzi z gór Cyklopów na Nowej Gwinei.Zaglossus bruijni został nazwany na cześć holenderskiego przyrodnika Antoniego Augustusa Bruijna, a Zaglossus bartoni, wschodnia echidna nazwany na cześć przyrodnika Benjamina Smitha Bartona. Nazwa Zaglossus attenboroughi pochodzi od nazwiska wybitnego angielskiego przyrodnika Sir Davida Attenborough.Tachyglossus pochodzi z greckiego i oznacza „szybki” i „język”. Aculeatus oznacza „kolczaste”.

    Wygląd i zachowanie


    Kolczatki to zwierzęta o mocnych ciałach i dziobach, przez które wyciskają lepki język, który może się podnieść mrówki, dżdżownice lub termity. Bronią się, tocząc się w kulkę, bardzo podobnie jak mrównik lub jeż i przedstawiając swoje kolce. Kolce Echidna są wykonane z keratyny, podobnie jak ludzkie paznokcie. Mają zaskakująco duże mózgi jak na swój rozmiar i dobrze rozwiniętą korę mózgową.Wschodnia kolczatka z długim dziobem, Zaglossus bartoni, różni się od swoich kuzynów tym, że ma pięć pazurów na przednich łapach i cztery pazury na tylne stopy. Może ważyć od 11 do 22 funtów i ma od dwóch do nieco ponad trzech stóp długości. Ma ostrogi na tylnych łapach jak dziobak. Zarówno samce, jak i samice rodzą się z ostrogami i nie są jadowite, w przeciwieństwie do ostróg samca dziobaka. Samice tracą ostrogi, ale samce je zachowują. Samice kolczatek długodziobych są również większe od samców.Występują cztery podgatunki Zaglossus bartoni. Są to Zaglossus bartoni bartoni, Zaglossus bartoni clunius i Zaglossus bartoni smeenki, z których oba mają pięć pazurów na wszystkich łapach oraz Zaglossus bartoni diamondi, który jest największym przedstawicielem gatunku.Zaglossus bruijni, czyli zachodni kolczatka długonoga, jest największym ze wszystkich ssaków składających jaja. Może ważyć do 36 funtów i ma długie futro wraz z kolcami. Ma trzy pazury na stopach i krótki ogon. Pysk wygina się w dół i zajmuje większą część długości głowy zwierzęcia. Nie ma zębów, ale na języku ma wypustki podobne do zębów. Liczba pazurów, które ma członek Zaglossus bruijni, wydaje się zależeć od osoby. Niektóre mają pazury na środkowych trzech cyfrach pięciocyfrowej stopy, podczas gdy inne mają pięć pazurów. Tylko samce mają ostrogi.Kolczatka długonoga Sir Davida, czyli Zaglossus attenboroughi, jest najmniejszą z echidnas Zaglossus. Waży od 11 do 22 funtów. W tym przypadku samiec jest większy od samicy i tylko on ma ostrogi na stopach. Ma gęste, delikatne futro i tylko kilka białych kolców. Brak zewnętrznych genitaliów nadaje mu i innym kolczatkom nazwę rzędu Monotremata. Oznacza to, że zwierzę wydala, łączy się w pary i składa jaja przez jeden otwór zwany kloaką. Samice również rozwijają woreczki.Zaglossus attenboroughi prowadzi nocny tryb życia i, podobnie jak inne kolczatki, zwija się w najeżoną kulkę, gdy jest zagrożona. Jego pysk ma około 2,8 cala długości i jest nieco prostszy niż u innych gatunków.Tachyglossus aculeatus to kolczatka krótkowłosa, nazwana ze względu na szybkość, z jaką język łapie zdobycz. Podobnie jak inne kolczatki jest bezzębny i nie ma zewnętrznych uszu. Waży od 4 do 15 funtów i ma od 12 do 18 cali długości. Utwardzone poduszki znajdują się z tyłu pyska zwierzęcia, a samce mają ostrogi na tylnych łapach. Ta echidna ma potężne przednie łapy i pazury, podobnie jak kret. Dzięki temu szybko zakopuje się w ziemi. Jest przystosowany do życia pod ziemią, ponieważ toleruje środowiska o niskiej zawartości tlenu i dużej zawartości dwutlenku węgla. Nie może się pocić, więc pozostaje w pożarze w najgorętszej porze dnia.Kolczatka krótkowłosa zimą hibernuje lub wpada w letarg.W przeciwieństwie do kolczatek Zaglossus, Kolczatka krótodzioba występuje licznie i występuje w prawie wszystkich siedliskach Australii oraz we wschodniej części Nowej Gwinei.


    Kolczatka to zwierzę, które preferuje umiarkowane temperatury i można go znaleźć uciekając przed ciepłem w zacienionych miejscach, takich jak tunele, zwalone kłody, jaskinie, a nawet zakopując się pod ziemią. Kolczatki Zaglossus żyją w lasach wysoko w górach lub na alpejskich łąkach i zwykle unikają wybrzeża. Występują w Nowej Gwinei i Australii. 

    Dieta

    Kolczatki długodziobe zjadają robaki i larwy owadów, podczas gdy kolczatki krótkopodziwe zjadają głównie mrówki i termity. Podobnie jak mrówkojady, kolczatki wykorzystują swoje specjalnie przystosowane pyski i języki do wydobywania tych małych ofiar z trudno dostępnych miejsc. Kolczatki również wykorzystują system elektrorecepcyjny do lokalizowania pożywienia. Mają 400-2000 receptorów w ich pyskach, co czyni je niesamowicie wrażliwymi na ruchy podziemne, a zatem są w stanie łatwo zlokalizować ofiarę. Podczas gdy adaptacja ta jest powszechna u zwierząt wodnych lub ziemnowodnych, kolczatki są jednym z zaledwie czterech gatunków innych niż wodne z tą adaptacją. Pozostałe to dziobak, pszczoły i karaluchy.

    Inne niesamowite adaptacje kolczatek

    Niezwykłe jest to, że kolczatka nie tylko znosi jaja jak gad, ale woreczek jak kangur, ochronne kolce jak jeżozwierz (choć nie wklęsłe jak jeżozwierze), pysk jak mrówkojad i kolczasty język do wydobywania trudno dostępnego pożywienia. Przy najniższej temperaturze ciała każdego ssaka i powolnym metabolizmie kolczatki mogą żyć w niewoli nawet 50 lat.

    Drapieżniki i zagrożenia

    Największym zagrożeniem dla echidnas poluje. Aborygeni Australijczycy uważają to małe stworzenie za przysmak. Chociaż stan ochrony kolczatki krótkowłosej jest najmniejszą troską, inne kolczatki są wrażliwe lub krytycznie zagrożone. Rzeczywiście, jeden gatunek może nawet wyginąć.Zaglossus bruijni jest poważnie zagrożony wyginięciem z powodu utraty siedlisk i polowań. Mieszkańcy Papui, gdzie żyje, uważają to za rarytas. Jednak polowanie na nią zostało zakazane, z wyjątkiem szczególnych okoliczności.Stan ochrony kolczatki długodziobnej wschodniej jest zagrożony z powodu utraty siedlisk i polowań zarówno przez ludzi, jak i zdziczałe psy. Jednak jego stan polepszył się w porównaniu z krytycznie zagrożonymi wyginięciem.Kolczatki są również narażone na zagrożenie przez pasożyty, takie jak tasiemce, które dostają się poprzez picie wody używanej przez zakażone zwierzęta.

    Rozmnażanie , dzieci i długość życia


    Kolczatki są samotne i spotykają się tylko w celu kopulacji. Po skojarzeniu samice wychowują wyłącznie dzieci. Większość ludzi nie zna dokładnych zwyczajów godowych Zaglossus echidnas, ponieważ jest ich tak niewiele, a ze względu na ich kolce trudno jest nawet umieścić na nich urządzenia śledzące. Biolodzy zakładają, że kolczatki te łączą się w pary i rozmnażają się podobnie jak ich kuzyn Tachyglossus aculeatus.Uwięzione kolczatki krótkie osiągają dojrzałość płciową w wieku od 5 do 12 lat, a samice składają jaja co drugi rok do każdego Sześć lat. Nie ma specjalnych imion dla samców i samic kolczatek, prawdopodobnie dlatego, że ludziom tak długo zajęło ustalenie, która płeć jest jaką.W okresie godowym, który przypada na okres od czerwca do sierpnia, po samicy następuje jedna. lub grupa samców. Samce podążają w jednym szeregu w tak zwanym „pociągu kolczatki”. Może to trwać kilka dni lub tygodni, ale samica kojarzy się tylko raz w sezonie i tylko z jednym samcem.Samica jest w ciąży przez około 23 dni iw tym czasie tworzy norę żłobkową . Składa jedno jajko w swojej sakiewce. Jaja Echidna są skórzaste i kremowe. Mają około pół cala średnicy i ważą od 0,053 do 0,071 uncji. Jajko wykluwa się w ciągu 10 dni, a dziecko pomaga sobie uciec z ząbkiem jajka, podobnie jak kurczak.Małe kolczatki są nazywane puggles, mają około 0,6 cala długości i ważą od 0,011 do 0,014 uncji. Opuszczają torebkę i przyczepiają się do obszarów na klatce piersiowej matki, które wydzielają mleko. Nie są to sutki ani smoczki u innych zwierząt, ale łaty. Mleko wypływa z dziesiątek drobnych porów. Mleko jest tak bogate, że czasami jest różowe od zawartości żelaza. Pozwala to dziecku na długie okresy bez karmienia, podczas gdy matka opuszcza norę w poszukiwaniu pożywienia. Większość puggles karmi się przez około 200 dni, po czym wkrótce opuszcza norę. Kiedy to się dzieje, że dziecko i jego matka przestają mieć kontakt.

    Populacja


  • • Biolodzy, że istnieje między 5 a 50 mln kolczatki short-beaked w Australii, choć na Nowej Gwinei są one znacznie rzadsze.• Liczebność Zaglossus bruijni znacznie spada, a zwierzę może wyginąć• Istnieje około 10 000 dorosłych Zaglossus bartoni as 2015.• Chociaż liczba dorosłych Zaglossus attenboroughi jest nieznana, jej populacja również maleje.Wyświetl wszystkie 24 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę E

    Klasyfikacja naukowa Echidna

    Królestwo
    Animalia
    Typ
    Gromada
    Klasa

    SsakiZamówienieMonotremataRodzinaTachyglossidaeRodzaj

    TachyglossusNazwa naukowaTachyglossus Aculeatus

    Stan ochrony kolczatki 

    • Najmniejsza troska

    Echidna Locat jony

    • Oceania

    Echidna Facts

    Główna zdobyczMrówki, termity, owadyCecha charakterystycznaDługi pysk i kolce oraz zakrzywione pazury

    SiedliskoChłodne i suche lasyDrapieżnikiCzłowiek, orzeł, DingosDieta

    CarnivoreŚrednia wielkość miotu1Styl życia

    • Solitary

    Ulubione jedzenieMrówkiRodzajSsak

    SloganZnany również jako Spiny Anteater!

    Cechy fizyczne kolczatki

    Kolor
    • Brązowy
    • Czarny
    • Biały
    Typ skóry
    Kolczasta
    Prędkośćmaksymalna  
    18 mph
    Długość życia
    15 – 40 lat
    Waga
    4 kg – 7 kg (9 funtów – 15 funtów)
    Długość
    35 cm – 52 cm (14 cali – 20 cali)

    < / div>

    Echidna Images

    Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Echidna w galerii.Zobacz wszystkie obrazy Echidna!

    Echidna FAQs ( Często zadawane pytania)


    Czy kolczatki są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne? Kolczatki to drapieżniki specjalizujące się w owadach i bezkręgowcach.Kolczatka krótkowłosa zjada termity i mrówki. Podczas poszukiwania pożywienia tworzą doły w ziemi, zwykle w cieniu dużych starych drzew. Rozdzierają pazurami kolonie mrówek i gniazda termitów i używają języków do łapania owadów. Następnie mielą je twardymi opuszkami w ustach. Ponieważ prawie niemożliwe jest, aby nie zjeść gleby razem z mrówkami i termitami, odchody kolczatki są często pełne brudu.Uważa się, że kolczatki o długich dziobach Sir Davida zjadają robaki i inne bezkręgowce. Szukając pożywienia, ludzie czasami znajdują dziury w ziemi, w których ich pyski wbijają się w ziemię.Echidna długonoga wschodnia żeruje nocą larwami i dżdżownicami. Kolczaste, przypominające zęby struktury na ich językach pomagają im mocno uchwycić miękkie bezkręgowce. Często znajdują ofiarę w gnijących kłodach lub wciskając głowę i przednie kończyny w mokrą ziemię. To powoduje, że odkrywają dżdżownice.Zaglossus bruijni zjada dżdżownice prawie wyłącznie. Najpierw zjadają głowę dżdżownicy, przytrzymując ją kolcami w języku. Zaglossus bruijni może również zjadać termity, mrówki lub larwy. Jaka jest różnica między kolczatkami a mrówkojadami? Kolczatki i mrówkojady nie są ze sobą spokrewnione , mimo że używają tej samej metody zbierania żywności. Prawdziwe mrówkojady występują w Ameryce Południowej i na północy Meksyku i należą do podrzędu Vermilingua, co oznacza „język robaka”. Należą do nich mrówkojad olbrzymi, mrówkojad jedwabisty, tamandua południowa i tamandua północna. Podobnie jak kolczaste kolczatki, mrówkojady mają długie pyski z bardzo długimi, lepkimi językami. Ich języki, które są faktycznie przyczepione do mostka, mogą być dłuższe niż głowy. Ich usta są jak rurki i nie mają zębów, ale mają usta. Są również jak kolczatki, ponieważ mają potężne pazury, które mogą rozerwać gniazda mrówek i termitów.Mrówkojady mają grube futro, które chroni je przed ukąszeniami i użądleniami ofiary, i używają języka do jak najszybciej upolować jak najwięcej owadów. Podobnie jak kolczatki, ich języki mają małe haczyki, które chwytają ich jedzenie. Obfite ilości śliny mogą również pomóc mrówkojadowi w odczuwaniu ukąszeń lub użądleń. Zamiast twardych poduszek z tyłu ust mrówkojady mają twarde fałdy w żołądkach, które mielą posiłek za pomocą piasku i żwiru, które zjadły.Prawdziwe mrówkojady są również jak kolczatki że trudno jest z nimi seks, chociaż samce są zwykle większe. Samica zwykle rodzi jedno dziecko, choć w rzadkich przypadkach mają bliźnięta. Do jakiego królestwa należą kolczatki? Kolczatki należą do Kingdom Animalia. Do jakiego gromady należą kolczatki? Kolczatki należą do rodzaju Gromada. Do jakiej klasy do której należą kolczatki? Kolczatki należą do klasy Mammalia. Do jakiej rodziny należą kolczatki? Kolczatki należą do rodziny Tachyglossidae. Do jakiego rzędu należą kolczatki? Kolczatki należą do rzędu Monotremata. Do jakiego rodzaju należą Echidny? Echidny należą do rodzaju Tachyglossus. Jaki rodzaj pokrycia mają Echidny? Kolczatki są pokryte kolczastymi kolcami. W jakim środowisku żyją kolczatki? Kolczatki żyją w chłodnym i suchym miejscu lasy. Jaka jest główna zdobycz Echidnas? Kolczatki polują na mrówki, termity i owady. Jakie są drapieżniki kolczatek? Drapieżniki kolczatek obejmują ludzi, orły i dingo.

    Jakie są cechy wyróżniające kolczatki?

    kolczatki mają długie pyski, kolce i zakrzywione pazury.

    Ile dzieci ma kolczatka? Średnia liczba dzieci, które ma kolczatka to 1. Co to jest ciekawy fakt na temat kolczatek? Kolczatki są również znane jako kolczaste mrówkojady! Jak nazywa się naukowa kolczatka?

    Naukowa nazwa kolczatki to Tachyglossus Aculeatus. Jaka jest długość życia kolczatki ? Kolczatka może żyć od 15 do 40 lat.


    Kategorie

    Zobacz też

    Bączek: siedlisko i charakterystyka

    Wśród mas trzcinowych wielu różnych zbiorników wodnych kryje się różnorodne i ptasie życie, a bączek jest jednym z jego najbardziej uderzających członków. Dowiedz się więcej! Ostatnia aktualizacja: 21 czerwca

    Czytaj więcej »
    jeść

    Owca

    Klasyfikacja naukowa owiec Królestwo Zwierzęta Typ Parzystokopytne Gromada Ssaki Rząd Cetardiodactyle Rodzina Wołowate Rodzaj Owca Nazwa naukowa Ovis Status ochrony owiec Najmniejsza troska Lokalizacje owiec

    Czytaj więcej »
    mastif

    Wszystko o wilku iberyjskim

    Ten gatunek wilka jest obecnie zagrożony wyginięciem. Dzieje się tak dlatego, że polowania na nie są nadal legalne i stanowią zagrożenie dla zwierząt hodowlanych w Hiszpanii. Ostatnia aktualizacja: 11 listopada 2020 r. Wilk

    Czytaj więcej »
    ciąża trwa

    Wszystko o ciekawym niedźwiedziu w okularze

    Niedźwiedź okularowy, charakteryzujący się futrem na pysku, nie ma szczególnych zwyczajów zimowych, takich jak spoczynek czy hibernacja, ze względu na klimat i stabilność zaopatrzenia w pokarm. Ostatnia aktualizacja: 25 marca 2021 r. Niedźwiedź

    Czytaj więcej »