Koala australijski

  • Ssaki
  • Koala

Wydaje do 80% czas na sen lub odpoczynek!Znajdź swoje ulubione Zwierzęta! Wyszukaj

Klasyfikacja i ewolucja koali

Koala to mały i średni ssak zamieszkujący wiele różnych typów lasów w południowo-wschodniej Australii. Pomimo swojego wyglądu i faktu, że jest również znany jako niedźwiedź koala, koale są w rzeczywistości torbaczami, ale są tak charakterystyczne dla tej specjalnie przystosowanej rodziny ssaków, że są klasyfikowane we własnej grupie naukowej.

Jednak, chociaż obecnie uważa się je za jeden z najbardziej znanych gatunków ssaków Australii, kiedy po raz pierwszy przybyli europejscy osadnicy, sytuacja wyglądała zupełnie inaczej, a miliony koali ginęły każdego roku z powodu ich skór (futra).

Koala to wyjątkowe zwierzę, które słynie tylko z liści drzew eukaliptusowych, które zamieszkują, ale ta dieta jest bardzo trudna do strawienia i brakuje wielu ważnych składników odżywczych, które są kluczowe dla przetrwania wielu gatunków zwierząt. Dziś, choć populacje są trwałe i powszechne Koala ma wpływ utraty siedlisk, jak rozległe obszary ziemi są czyszczone co roku wspierać rosnący rozwój.

Koala Anatomia i wygląd

Koala jest jeden z najbardziej charyzmatycznych ze wszystkich torbaczy, z dużą, szeroką twarzą i okrągłymi uszami z białymi pędzelkami, nadającymi mu wygląd małego niedźwiedzia, z brakiem widocznego ogona i gładkim, czarnym nosem. Koala ma gęste i miękkie szare lub szaro-brązowe futro, które jest jaśniejsze na spodniej stronie i cętkowane z tyłu.

Ze względu na fakt, że Koale spędzają prawie całe życie na drzewach, wyewoluowały szereg adaptacji, aby pomóc im w ich nadrzewnym stylu życia, w tym posiadając krótkie, potężne kończyny zakończone ostrymi pazurami.

Posiadanie dwóch przeciwstawnych kciuków i trzech palców na każdej dłoni oznacza, że ​​Koale są w stanie chwycić nawet najgładszą korę podczas wspinania się i żerowania na drzewach. Koale mają też odciski palców podobne do ludzkich!

Tutaj dowiesz się więcej niesamowitych, zabawnych faktów na temat zwierząt. Koale poruszają się po drzewach, skacząc, najpierw chwytając pień przednimi łapami (wspomagane przez szorstkie opuszki i pazury), a następnie podnosząc obie tylne nogi drzewo razem, co pozwala im wznieść się wyżej.

Rozmieszczenie i siedlisko koali

Koala był kiedyś szeroko rozpowszechniony w całej południowo-wschodniej Australii i na wielu okolicznych wyspach, ale populacje (szczególnie na południu) zostały zniszczone na niektórych obszarach w wyniku polowań. Są to jednak zaskakująco odporne i przystosowalne zwierzęta, o których wiadomo, że zamieszkują różne typy lasów, od wysokich lasów eukaliptusowych po regiony przybrzeżne, a nawet nizinne lasy w głębi lądu.

Pomimo faktu, że są one dziś powszechne w dużej części ich naturalnego zasięgu, wycinka ziemi oznaczała nie tylko utratę ich siedlisk, ale także oddziela populacje od siebie, czyniąc je coraz bardziej odizolowanymi. Jednak nie tylko utrata siedlisk spowodowana działalnością człowieka doprowadziła do spadku liczby ludności na niektórych obszarach, ponieważ szybko rozprzestrzeniające się pożary lasów mogą zniszczyć rozległe obszary ziemi w ciągu kilku minut i poważnie wpłynąć na lokalne populacje koali.

Koala Zachowanie i styl życia

Koala jest zwierzęciem samotny i nocny, który spędza większość czasu w ciągu dnia śpiących w rozwidleniu drzewa eukaliptusowego. Ich niskoenergetyczna dieta (która składa się tylko z włóknistych liści eukaliptusa) prowadzi do tego, że Koale prowadzą w dużej mierze nieaktywny tryb życia, ponieważ mogą szczęśliwie spędzać do 18 godzin dziennie śpiąc lub po prostu siedzieć na drzewach, aby oszczędzać energię.

Wszystko, od spania po jedzenie, a nawet rozmnażanie, odbywa się na drzewach, ponieważ chociaż wiadomo, że Koale dość często schodzą na ziemię, to tylko po to, aby mogły przenieść się na inne drzewo.

Koale są również zwierzętami prowadzącymi osiadły tryb życia, co oznacza, że ​​zajmują stały zasięg, który może różnić się wielkością w zależności od obfitości dostępnego pożywienia (obszary domowe są mniejsze na obszarach z większą ilością pożywienia, ponieważ nie ma potrzeby podróżowania tak daleko).

Chociaż zakresy domowe samców i samic pokrywają się, samce nie będą tolerować rywalizujących samców wkraczających na ich terytorium i walczyć zaciekle przez drapanie i gryzienie.

Rozmnażanie koali i cykle życia

Podczas w okresie lęgowym można usłyszeć samce wydające głośne huczne okrzyki w lesie, które mają zarówno zwabić partnerkę, jak i odstraszyć potencjalnych rywali. W społeczeństwie koala to dominujący samiec kojarzy się z większością samic, co oznacza, że ​​chociaż samce (podobnie jak samice) są w stanie rozmnażać się od drugiego roku życia, hodowla zwykle nie kończy się sukcesem, dopóki samiec Koala nie osiągnie wieku od 4 do 5 lat. i ugruntował swoją dominację.

Po okresie ciąży, który trwa zaledwie 35 dni, rodzi się jeden krzew, który jest mniej więcej wielkości pszczoły i jest bardzo słabo rozwinięty i natychmiast wpełza się samodzielnie do worka na brzuchu matki.

Tutaj przyczepia się do jednego z dwóch smoczków i pozostaje w bezpiecznym woreczku do momentu odsadzenia w wieku od 6 do 7 miesięcy po dramatycznym wzroście. Następnie młody koala przylega do pleców matki, gdzie zwykle pozostaje przez kolejne kilka miesięcy lub do czasu, gdy młode w następnym sezonie rozwiną się i jest gotowe do opuszczenia torby.

Dieta Koala i zdobycz

Koala to zwierzę roślinożerne, które żywi się tylko liśćmi eukaliptusa (gumy), aby przeżyć. Pomimo że istnieje około 600 różnych gatunków eukaliptusów, koale wydają się żerować tylko na 30 z nich, co zależy od otaczającego środowiska. Liście eukaliptusa są twarde, włókniste i często toksyczne, przez co są niejadalne dla innych roślinożernych zwierząt, ale Koala ewoluowała, aby wypełnić tę lukę w ekosystemie i ma duże kieszenie policzkowe, w których przechowywane są liście.

Po napełnieniu koala zaczyna ścierać liście na miazgę za pomocą płaskich zębów policzkowych, a niektóre toksyny są następnie odtruwane przez wątrobę. Koala ma również niesamowicie długi przewód pokarmowy, który pomaga jej rozbijać twarde liście, które są ponad trzy razy dłuższe niż długość ciała. Aby wspomóc ten proces, koale czasami jedzą glebę, korę i żwir, aby wspomóc trawienie takiej włóknistej rośliny.

Koala Drapieżniki i zagrożenia

Mimo że są stosunkowo małe brak rodzimych ssaków drapieżnych w Australii oznacza, że ​​dorosłe koale mają bardzo niewiele naturalnych drapieżników, z wyjątkiem dużych ptaków drapieżnych. Młode koale są jednak bardziej wrażliwe i żeruje na nie wiele różnych zwierząt, w tym węże, ale oba są najbardziej zagrożone przez zwierzęta domowe, zwłaszcza psy, które nie tylko atakują koale, ale są również znane z przenoszenia chorób na lokalne populacje.

W rzeczywistości jest to jedno z największych zagrożeń dla koali na niektórych obszarach, ponieważ duża liczba osobników została dotknięta szczególnie bakterią Chlamydia, którą można leczyć antybiotykami. Inne zagrożenia dla obecnych populacji koali obejmują utratę siedlisk przez rosnące osady ludzkie, rozwój turystyki i pożary lasów, które mogą szybko rozprzestrzeniać się w regionach półsuchych. Populacje koali na wielu wyspach również ucierpiały z powodu przeludnienia, ponieważ rosnąca liczba osobników oznacza, że ​​jest mniej jedzenia.

Koala Ciekawe fakty i cechy

Ze względu na fakt, że Koale utrzymują się na diecie składającej się wyłącznie z liści, nie potrzebują pić, ponieważ prawie całą potrzebną wodę otrzymują z pożywienia. Jednak życie na diecie o tak niskiej zawartości składników odżywczych doprowadziło do tego, że Koala wyewoluował bardzo mały mózg jak na swój rozmiar ciała, ponieważ ten organ może wysysać zapasy energii organizmu.

Po spędzeniu pierwszych sześciu miesięcy życia na rozwijaniu się w torebce matki, karmiącej mleko, małe Koale muszą następnie próbować jeść pokarmy stałe, z których pierwszym są miękkie odchody matki. Uważa się, że młode koale robią to, ponieważ zawiera wiele drobnoustrojów, które pomagają młodym zarówno zwalczać choroby, jak i rozpocząć trawienie twardych, włóknistych liści eukaliptusa.

Relacje koali z ludźmi

Koala niegdyś występował obficie w lasach południowo-wschodniej Australii, ale intensywne polowanie na nie w poszukiwaniu miękkiego futra na początku XX wieku doprowadziło do drastycznego spadku populacji, a nawet lokalnego wymarcia na niektórych obszarach. Kiedy przemysł osiągnął szczyt w 1924 r., Sprzedano dwa miliony skór, co ostatecznie doprowadziło do publicznego oburzenia z powodu sytuacji. Od tego czasu polowanie na koale zostało zakazane, a zarządzanie populacjami ponownie wzrosło.

Jednak pomimo rosnącej liczby populacji Koale są dotknięte działalnością człowieka w większości ich naturalnego zasięgu, głównie w postaci utraty siedlisk, ponieważ ogromne obszary ziemi są corocznie oczyszczane pod kątem rozwoju i rolnictwa. Jednak dziś koala jest jednym z najbardziej znanych i cenionych gatunków ssaków w Australii i można go znaleźć na wielu emblematach i w opowieściach nie tylko w Australii, ale na całym świecie.

Stan ochrony koali i życie dzisiaj

Dziś Koala jest wymieniana przez IUCN jako zwierzę, które jest najmniej obaw o wymarcie w swoim naturalnym środowisku w najbliższej przyszłości. Liczby populacji są nie tylko stabilne i powszechne, ale w rzeczywistości są zbyt wysokie na niektórych obszarach – 10 000 osób zostało przeniesionych z powrotem do Australii kontynentalnej w ciągu ostatnich 75 lat, aby zapobiec niekontrolowanemu wzrostowi populacji wyspiarskiej.

Stają się jednak coraz bardziej oddaleni i odizolowani od siebie, co może powodować problemy w przyszłości i są poważnie dotknięte chorobami wprowadzonymi na niektórych obszarach. Jednak tam, gdzie to możliwe, zakażone koale (a zwłaszcza te, które zostały zaatakowane przez psy domowe) otrzymują pierwszą pomoc weterynaryjną, aby spróbować pomóc im w przyszłości i zapobiec rozprzestrzenianiu się dużej epidemii w całej populacji.

Zobacz wszystkie 15 zwierząt, które zacznij od K

Koala Klasyfikacja Naukowa

Królestwo
Animalia
Typ
Gromada
Klasa
Mammalia
Zamówienie
Diprotodontia
Rodzina
Phascolarctidae
Rodzaj
Phascolarctos
Nazwa naukowa
Phascolarctos cinereus

Stan ochrony koali

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje Koali

    • Oceania

Fakty o koali

Zdobycz Liście eukaliptusa

Imię młodego Joey

Zachowanie grupowe

    • Samotny

Ciekawostka Wydaje do 80% czasu na sen lub odpoczynek!

Szacunkowa wielkość populacji Stabilny

Największe zagrożenie Utrata siedlisk i choroby

Najbardziej charakterystyczna cecha Duża, szeroka głowa i kępki, okrągłe uszy

Inne imiona Miś koala

Okres ciąży 35 dni

Siedlisko Eukaliptus, lasy śródlądowe i przybrzeżne Predators Birds of Prey, Dingo, Human

Dieta Roślinożerne

Średnia wielkość miotu 1

Styl życia

  • Normalny

Nazwa zwyczajowa Koala

Liczba gatunków 3

Lokalizacja południowo-wschodnia Australia

Slogan Spędza do 80% czasu śpiąc lub odpoczywając!

Grupa Ssak

Charakterystyka fizyczna koali

Kolor
    • Szary
    • Czarny
    • Biały
    • Szaro-brązowy

</ul >

Rodzaj skóry
Futro
Prędkość maksymalna </ dt>
2 mph
Długość życia
15-20 lat
Waga
4 kg – 15 kg (8,8 funta – 33 funty)
Wysokość
60 cm – 85 cm (24 cale – 34in)
wiek osiągnięcia dojrzałości płciowej
2 lata
Wiek odsadzenia
6 – 7 miesięcy:

Obrazy Koala

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Koali w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Koali!

Często zadawane pytania dotyczące koali

Czy koale są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne? Koale są roślinożercami, co oznacza, że ​​jedzą rośliny.

Do jakiego królestwa należą koale?

Koale należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą koale ?

Koale należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą koale?

Koale należą do klasa Mammalia.

Do jakiej rodziny należą Koale?

Koa las należą do rodziny Phascolarctidae.

Do jakiego rzędu należą koale?

Koale należą do rzędu Diprotodontia.

Do jakiego rodzaju należą koale?

Koale należą do rodzaju Phascolarctos.

Jaki rodzaj okrycia mają koale?

Koale są pokryte futrem.

Gdzie mieszkają koale?

Koale żyją w południowo-wschodniej Australii.

W jakim typie siedliska żyją koale?

Koale żyją w lasach eukaliptusowych, śródlądowych i przybrzeżnych.

Jakie są niektóre drapieżniki koale?

Predators koali obejmują ptaków drapieżnych, dingo i ludzi.

Jaki jest średni rozmiar miotu na Koala?

Średnia wielkość miotu dla koali to 1.

Co jest ciekawego o koali?

Koale wydają do 80% czasu spędzają na spaniu lub odpoczynku!

Jaka jest naukowa nazwa Koala?

Naukowa nazwa koali to Phascolarctos cinereus.

Jaka jest długość życia koali?

Mała koala nazywana jest joey.

Ile jest gatunków koali?

Istnieją 3 gatunki koali.

Ile jest gatunków koali?

Istnieją 3 gatunki koali.

Jakie jest największe zagrożenie dla koali?

Największym zagrożeniem dla koali jest utrata siedlisk i choroby.

Jakie jest inne imię dla koali?

Koala jest również nazywana misiem koala.

Jak powiedzieć koala po …

bułgarski Коала

Angielski Koala

kataloński Coala

czeski Koala

medvídkovitýduński Koala

Niemiecki Koala

angielski Koala

esperanto Koalo

hiszpański Phascolarctos

cinereus  fiński

Koala francuski

Koalaga licyjski

Koala hebrajski קואלה

chorwacki Koala

węgierski Koala

indonezyjski Koala

włoski Phascolarctos

cinereus japoński コ ア ラ

łacina Phascolarctos

cinereusc niderlandzki

Koala angielski

Koala polski

Koala portugalski

Coala angielski

Koala słoweński

Koala angielski

Koala  szwedzki

Koala turecki

Koala wietnamski

Koala chiński 無尾熊