Karczownik ziemnowodny

Klasyfikacja naukowa karczownika wodnego

Królestwo
Zwierzęta
Gromada
Ssaki
Klasa
Strunowce
Rząd
Gryzonie
Rodzina
Chomikowate
Rodzaj
Karczownik
Nazwa naukowa
Arvicola amphibius

Stan ochrony korków wodnych

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje korków wodnych

  • Europa

Fakty o karczmie wodnym

Zdobycz
Rośliny wodne, trawy, trzciny
Styl życia
Samotnik
Ciekawostka
Największy gatunek nornika w Wielkiej Brytanii!
Szacowana wielkość populacji
Zrównoważona
Największe zagrożenie
Utrata siedliska
Cecha charakterystyczne
Małe zaokrąglone ciało i włochaty ogon
Inne nazwy
European Water
Okres ciąży
3 tygodnie
Drapieżniki
Łasice, Sowy, szczupaki
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
6
Styl życia
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Karczownik
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
W całej Europie

Slogan

  • Największy gatunek nornicy w Wielkiej Brytanii!

Charakterystyka fizyczna kury wodnej

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
  • Ciemnobrązowy
  • Jasnobrązowy
Typ skóry
Futro
Długość życia
Do 2 lat
Waga
70-200g
Długość
13-25 cm
Wiek dojrzałości płciowej
Szybko osiaga dojrzałość

Obrazy kury wodnej

Klikaj na całą naszą wodę Obrazy nornicy w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia nornicy!

Wyszukaj

Klasyfikacja i ewolucja karczownika

Karczownik to niewielki gatunek gryzonia półwodnego, który występuje wzdłuż brzegów rzek w całej Wielkiej Brytanii i Europie. Wyglądają podobnie do myszy i szczurów, ale mają wiele charakterystycznych różnic, w tym bardziej płaski pysk i krótszy ogon. Znany również jako European Water Vole i błędnie Water Rat, Water Vole po raz pierwszy zasłynął jako postać Szczuraka z książki Kennetha Grahame’a, The Wind in the Willows, na początku XX wieku. Norniki wodne są również często mylone ze szczurami brunatnymi, ponieważ mają bardzo podobne siedliska wzdłuż brzegów rzek, mają prawie identyczne ubarwienie i obaj są biegli w pływaniu. Karczownik to jeden z sześciu gatunków nornika występującego obecnie w Wielkiej Brytanii.

Anatomia i wygląd karczownika

Karczownik to mały gryzoń o ciemnobrązowej sierści , który ma wiele rozrzuconych czarnych włosów i jaśniejszy, szarawy spód. Głowa i pysk karczownika są bardziej płaskie i bardziej zaokrąglone niż u innych gryzoni, a jego uszy są na ogół znacznie mniejsze. Mają krótki ogon pokryty wieloma małymi włoskami i długie pazury na każdej z nóg, które są używane głównie do wykopywania nor.

Skóra między palcami karczownika jest lekko błoniasta, co ułatwia temu małemu gryzoniowi pływanie w wodzie. Samce wydają się być nieco większe niż samice, ale oba mają podobny wygląd. Karczownik wodny to największy gatunek karczownika w Wielkiej Brytanii i jeden z największych gatunków nornika na świecie.

Dystrybucja karczownika i siedlisko

Karczownik zwyczajny występuje w całej Wielkiej Brytanii i Europa, której zasięg obejmuje nawet części Rosji, a populacje występują również w niektórych częściach Kanady i Ameryki Północnej. Jednak wydaje się, że nie przetrwają dobrze w bardziej ekstremalnych środowiskach, takich jak wyżyny północnej Szkocji lub cieplejsze regiony południowej Francji.

Norniki wodne żyją wzdłuż brzegów wolno płynących rzek, strumieni i kanałów, a także można je spotkać na brzegach jezior i bagien. Spędzają większość czasu we własnej norze, do której wejście znajduje się często na powierzchni wody lub tuż pod nią, aby chronić je przed drapieżnikami. Nora samicy karczownika może rozciągać się na około 70 metrów wzdłuż brzegu rzeki, podczas gdy długość samca może być ponad dwukrotnie większa i często zajmuje terytorium kilku samic.

Zachowanie i styl życia karczownika

Norniki wodne to wodne gryzonie, które prowadzą codzienny tryb życia, co oznacza, że ​​są najbardziej aktywne w ciągu dnia, kiedy opuszczają bezpieczną norę w poszukiwaniu pożywienia. Pływając prosto do wody, Water Voles zbierają rośliny wodne, które często zabierają z powrotem na powierzchnię, aby je skonsumować. Ich nory to złożone systemy na miękkich brzegach rzek, które często zawierają wiele komór, z których każda ma inne przeznaczenie.

Miejsca do spania, jedzenia i gniazdowania są tworzone wraz z latrynami na obrzeżach ich terytorium, gdzie odkładane są odchody, aby oznaczyć poszczególne miejsca karczownika. Po odsadzeniu w wieku około miesiąca młode wodniczki opuszczają norę matki w poszukiwaniu miejsca, w którym mogłyby się rozwinąć. Może to być jednak trudne dla populacji zamieszkujących odizolowane zbiorniki wodne, a konflikty na kilku dostępnych poletkach nie są rzadkością.

Rozmnażanie i cykle życiowe karczownika

Norniki wodne mają dość długi okres lęgowy, który w zależności od klimatu trwa zwykle od marca do września, a czasem nawet do października. Norniki łączą się w pary na całe życie.

Samica karczownika buduje gniazdo z szuwarów i wysuszonej trawy w swojej norze, rodząc miot liczący od 3 do 8 młodych po ciąży trwającej około trzech tygodni. W chwili narodzin niemowlęta Water Voles są wyjątkowo wrażliwe, ważą zaledwie 4 lub 5 gramów i są całkowicie bezwłose.

Jednak rozwijają się bardzo szybko i mają pełne futro pod koniec piątego dnia i są w stanie zobaczyć po około tygodniu. Są całkowicie odsadzone kilka tygodni później, kiedy opuszczają norę, w której się urodziły. i rozpocząć polowanie na własne. Samice mają zwykle kilka miotów rocznie, a ich żywotność waha się od 5 miesięcy do dwóch lat na wolności.

Dieta karczownika i zdobycz

Nornik ma głównie dietę wegetariańską , żywiąc się trawami wzdłuż brzegów rzek i roślinami wodnymi, które rosną w wolno płynących wodach. Dieta norników wodnych różni się w zależności od ich lokalizacji i tego, co jest dostępne, ale odnotowano, że te przystosowalne zwierzęta żywią się 227 różnymi gatunkami roślin, z których wszystkie znajdują się w pobliżu ich nory.

Jedną z najbardziej charakterystycznych cech norników wśród gryzoni jest ich zdolność do nurkowania w wodzie, co uważa się za zachowanie, które pomaga chronić je przed wieloma drapieżnikami, z którymi dzielą swoje siedliska. Oznacza to również, że istnieje mniejsza konkurencja o pożywienie ze strony sąsiednich gryzoni, takich jak szczur brunatny.

Drapieżniki i zagrożenia karczochami

Ze względu na swój mały rozmiar i fakt, że żyje zarówno na lądzie iw wodzie norniki wodne są ofiarami wielu drapieżników, gdziekolwiek wydają się żyć. Ssaki, w tym norek, łasice, lisy i koty domowe, wraz z żmijami są najczęstszymi drapieżnikami karczownika na suchym lądzie, a sowy i inne ptaki drapieżne polują na nie z powietrza, a duże gatunki ryb, takie jak szczupak, są ich najczęściej występujący drapieżnik wodny.

Ogromne zmniejszenie ich liczebności w ostatnich latach jest jednak spowodowane nie tylko wysokim poziomem drapieżnictwa, ponieważ utrata większości ich naturalnych siedlisk miała znacznie bardziej drastyczny skutek. Szczególnie siedliska karczochów w Wielkiej Brytanii są dziś uważane za obszary chronione, ponieważ to ich utrata była główną przyczyną ich upadku.

Ciekawe fakty i cechy

Pomimo swojej diety prawie wyłącznie roślinożernej, norniki wodne są również znane z żywienia owadami i małymi zwierzętami wodnymi, takimi jak ryby (szczególnie martwe, ponieważ są łatwiejsze do złapania), gdy ich preferowanego pokarmu brakuje. Mimo że norniki wodne mają bardzo wysoki wskaźnik rozmnażania się, uważa się, że około 70% z nich nie przetrwa zimy, ponieważ zasoby pożywienia kurczą się, a czasami kończą, co oznacza, że ​​bardzo trudno jest im utrzymać wystarczającą ilość. tłuszczu, aby były ciepłe. Latryny, których używają na obrzeżach swoich terytoriów, są prawie całkowicie odsłonięte w miesiącach letnich, ponieważ wskazują one, gdzie może przebywać samica i czy jest gotowa do kopulacji.

Relacje karczownika z ludźmi

Water Vole został po raz pierwszy właściwie pokazany publicznie, jako jeden z głównych bohaterów powieści Wind In The Willows z 1908 roku, był Water Vole zwany Szczurkiem. Mimo, że uświadomił to większej liczbie ludzi te tajemnicze małe gryzonie, doprowadziło to również do zamieszania co do ich klasyfikacji, ponieważ często są one błędnie nazywane szczurami wodnymi, z którymi są tylko daleko spokrewnione.

W Wielkiej Brytanii karczownik jest chroniony przez fakt, że jego siedlisko jest teraz chronione, co miejmy nadzieję, oznacza, że ​​populacje wkrótce zaczną prawidłowo odnawiać się, a inne kraje chcą podjąć podobne kroki, aby chronić własne rodzime populacje.

Stan ochrony i życie karczownika w dzisiejszych czasach

Obecnie karczownik jest wymieniany jako zwierzę, które jest najmniej obaw o wymarcie na wolności w najbliższej przyszłości, ponieważ pomimo drastycznej utraty siedlisk, Populacje karczownika są nadal szeroko rozpowszechnione i zrównoważone w większości ich rodzimych regionów. W Wielkiej Brytanii, zgodnie z ustawą Wildlife and Countryside Act z 1981 r.,

Czynem karalnym jest uszkodzenie lub utrudnianie dostępu do dowolnego obszaru, którego kapłanki używają jako schronienia lub ochrony. Ta ochrona nie obejmuje jednak samego karczownika, ale jest bardziej krokiem w kierunku ochrony podupadających odpowiednich siedlisk, które pozostają, ponieważ to ich utrata doprowadziła do tak drastycznego spadku liczebności populacji.

Zobacz wszystkie 37 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę W

Często zadawane pytania (często zadawane pytania) dla karczochów wodnych

Czy wilki wodne są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Norniki wodne są roślinożercami, co oznacza, że ​​jedzą rośliny.

Do jakiego królestwa należą norniki wodne?
Norniki należą do królestwa Animalia.

Do jakiego rodzaju należą norniki wodne?
Norniki wodne należą do rodzaju Gromada.

Co rodzaj do karczownika należy do rodzaju?
karczownik należy do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą karczochy?
Water Voles należą do rodziny Cricetidae.

Do jakiej kolejności należą Water Voles?
Water V oles należą do rzędu Rodentia.

Jaki rodzaj pokrycia mają norniki wodne?
Norki wodne są pokryte futrem.

Do jakiego rodzaju należą norniki wodne?
Norniki wodne należą do rodzaju Arvicola.

Gdzie żyją kury wodne?
Norówki żyją w całej Europie.

W jakim typie siedliska żyją kaprysy?
Kapłanki żyją na brzegi wolno płynącej wody.

Jakie są niektóre drapieżniki karczowników wodnych?
Do drapieżników nornic wodnych należą łasice, sowy i szczupaki.

Jakie są cechy wyróżniające norniki wodne?
Norniki wodne mają małe, zaokrąglone ciała i owłosione ogony.

Jak wiele dzieci ma Water Voles?
Średnia liczba dzieci w Water Voles to 6.

Co jest ciekawego na temat Water Voles?
Karczownik wodny to największy gatunek nornika w Wielkiej Brytanii!

Jaka jest nazwa naukowa karczownika ?

Naukowa nazwa karczownika to Arvicola amphibius.

Co to jest żywotność nornika wodnego?
Norka wodna może żyć od 0,5 do 2 lat.

Jak nazywa się karczownik wodny?
Mały karczownik zwyczajny nazywany jest szczenięciem.

Ile jest gatunków nornika wodnego?
Jest 1 gatunek karczownika Water Vole.

Jaka jest żywotność Water Vole?
Water Vole mogą żyć od 0,5 do 2 lat.

Jak nazywa się karczownik wodny?
Karczownik zwyczajny nazywany jest szczenięciem.

Ile występuje nornica wodna?
Istnieje 1 gatunek karczownika.

Jakie jest największe zagrożenie dla karczownika?
Największym zagrożeniem dla karczownika jest utrata siedlisk.

Jak inaczej nazywa się karczownik?
Karczownik nazywany jest także ed the European water vole or water rat.

Jak powiedzieć Karczownik wodny w …

bułgarski Воден плъх

Kataloński Rata talpera

czeski Hryzec vodní

duński Mosegris

niemiecki Ostschermaus

Angielski European Water Vole

hiszpański Arvicola amphibius

estoński Mügri

fiński Vesimyyrä

Francuski Campagnol terrestre

hebrajski נברן מים

węgierski Közönséges kószapocok

włoski Arvicola amphibius

japoński ミ ズ ハ タ ネ ズ ミ

holenderski Woelrat

angielski Vånd

polski Karczownik

słoweński Veliki voluhar

szwedzki Vattensork

chiński 水 䶄