Kakapo

Klasyfikacja naukowa Kakapo

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Gromada
Rząd
Aves
Order
Psittaciformes
Rodzina
Nestoridae
Rodzaj
Strigops
Nazwa naukowa
Strigops habroptilus

Stan ochrony Kakapo

  • Zagrożone

Lokalizacje Kakapo

  • Oceania

Kakapo Facts

Główna zdobycz
owoce Rimu, kwiaty, korzenie, nasiona
Ciekawostka
Samiec kakapo wabi partnerów głośnym, huczącym dźwiękiem
Rozpiętość skrzydeł
Kilka stóp
Okres inkubacji
30 dni
Siedlisko
Obszary naturalnej roślinności i gęstej dżungli
Drapieżniki
Człowiek, koty, gronostaje
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
2
Styl życia
  • Solitary
Ulubione jedzenie
Owoce Rimu
Rodzaj
Ptak
Średnia wielkość lęgu
6
Slogan
Najcięższy gatunek papugi na świecie!
Lokalizacja zagnieżdżenia
Puste kłody lub szczeliny
Wiek linienia
3,5 miesiąca

Charakterystyka fizyczna Kakapo

Kolor
  • Brązowy
  • Zielona
Typ skóry
Pióra
Długość życia
50-65 lat
Waga
2-4 kg (4,5-9 funtów)

Obrazy Kakapo

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Kakapo w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Kakapo!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta! Szukaj

Pochodzący na wyspie Nowej Zelandii Kakapo jest duży nielotny ptak, który ewoluował do wypełnienia podobną niszę ekologiczną jako ssaków lądowych w sposób, który przemierza dno lasu w poszukiwaniu pożywienia w nocy.

Chociaż przez miliony lat był w dużej mierze wolny od drapieżników, wprowadzenie rzeczywistych ssaków spoza wyspy miało druzgocący wpływ na liczbę ptaków kakapo, ponieważ były one nieprzygotowane radzić sobie z zagrożeniem ze strony drapieżników. Dziś ptak kakapo stał się kimś w rodzaju pomniejszej gwiazdy ochrony przyrody na całym świecie.

Niesamowity ptak: 4 fakty o Kakapo!

  • Wśród bardziej wyjątkowych faktów, ptak kakapo chodzi w pozycji poziomej z dziobem prawie dotykającym ziemi. Jeśli jest zagrożony, kakapo może stać prosto, aby się bronić.
  • Ptak kakapo jest jedynym nocnym i nielotnym gatunkiem papugi na świecie.
  • Polinezyjscy osadnicy używali piór kakapo do wytwarzania ozdobne peleryny i ozdoby. Ich mięso stanowiło również stałe źródło pożywienia.
  • W swoim ojczystym kraju papugi te dwukrotnie wygrały konkurs Ptaka Roku w Nowej Zelandii w 2008 i 2020 roku. Ten ptak przyciągnął również pewną międzynarodową ciekawość. Niesławny film BBC przedstawiający ptaka z udziałem brytyjskiego aktora Stephena Fry’ego zgromadził prawie 20 milionów wyświetleń na YouTube.

Gdzie znaleźć Kakapo

Te papugi zamieszkują lasy ptaki, które wyewoluowały całkowicie w swoim oryginalnym, rodzimym środowisku Nowej Zelandii.

Gniazda Kakapo

Kakapo buduje swoje gniazdo pod osłoną roślin, w szczelinach skalnych lub w wydrążonych pniach drzew .

Kakapo: nazwa naukowa ptaka

Naukowa nazwa kakapo to Strigops habroptilus. Rodzaj Strigops (którego kakapo wydaje się być jedynym żyjącym członkiem) pochodzi od dwóch oddzielnych greckich słów: Strix, oznaczające sowę i ops, oznaczające wygląd lub twarz. Nazwa gatunku habroptilus jest również połączeniem dwóch greckich słów: habros, co oznacza miękkie i ptilon, co oznacza pióro. Najbliższymi żyjącymi krewnymi kakapo są inne ptaki nowozelandzkie, kea i kaka. Wszystkie trzy gatunki należą razem do szerszego rzędu papug zwanego Psittaciformes.

Kakapo: rozmiar, wygląd i wygląd ptaka; Zachowanie

Kakapo ma długi, okrągły ogon, duży, ale krótki dziób (otoczony delikatnymi, podobnymi do wąsów piórami) i mocne ciało z zielono-brązowym upierzeniem. Przypominając sowę, od której wywodzi się jego nazwa naukowa, kakapo ma skierowane do przodu oczy i dyskowate pióra na pysku, które przekierowują dźwięk w kierunku uszu. Te adaptacje pozwalają kakapo bardzo dobrze postrzegać otoczenie w warunkach słabego oświetlenia.

Podobnie jak wiele innych ptaków wyspiarskich, anatomia kakapo wyewoluowała całkowicie pod nieobecność wielu poważnych drapieżników. To znaczy, co najważniejsze, może pozwolić sobie na bycie dużym. Mierzący do 25 cali i ważący do 13 funtów kakapo jest jednym z największych gatunków papug na świecie. W wyniku tego naziemnego stylu życia, kakapo wyewoluowało mniejsze skrzydła, które prawdopodobnie nie mogą utrzymać jego dużego ciężaru.

Chociaż nie może latać, ma niesamowitą zdolność wspinania się po drzewach dzięki silnemu stopy. Wśród bardziej niesamowitych faktów ten ptak wykorzysta swoje skrzydła jako spadochron, aby bezpiecznie unosić się na ziemi. Skrzydła zapewniają również równowagę podczas chodzenia lub biegania. Kakapo nie jest gatunkiem społecznym jako takim, z wyjątkiem okresu godowego. Są to ptaki o dużym zasięgu terytorialnym, które ostrzegają intruzów głośnym dźwiękiem „kraak”. Ale każdy ptak jest inteligentny i wydaje się wykazywać wyjątkową osobowość.

Dieta Kakapo

Kakapo to zwierzę roślinożerne, które miele pożywienie dziobem i usta. W przeciwieństwie do wielu innych gatunków ptaków, brakuje mu wyspecjalizowanego organu zwanego żołądkiem żołądkowym, który normalnie rozdrabnia pożywienie. Jest to również jeden z nielicznych ptaków lądowych, który może magazynować duże ilości energii w postaci tkanki tłuszczowej.

Co je ptak kakapo?

Kakapo zjada owoce, nasiona, pąki liści, pędy, bulwy, kłącza, pyłki, mchy i grzyby, z których wszystkie różnią się w zależności od pory roku i lokalizacji.

Kakapo: drapieżniki ptaków, zagrożenia i stan ochrony

Dla milionów lat kakapo napotkał na wolności niewiele naturalnych drapieżników. Ale pierwsza fala osadników polinezyjskich przyniosła także szczury i inne ssaki, które karmiły się wrażliwymi pisklętami pozostawionymi same w swoim gnieździe na wiele godzin, gdy matka szukała pożywienia. Przybycie europejskich osadników całkowicie zmieniło ekosystem Nowej Zelandii, niszcząc lasy i wprowadzając koty, fretki i gronostaje. XX wieku kakapo prawie całkowicie wymarło. Tylko heroiczne wysiłki na rzecz ochrony odniosły sukces w uratowaniu kakapo, ale gatunek ten jest nadal uważany za krytycznie zagrożony przez Czerwoną Listę IUCN.

Co zjada ptaka kakapo?

Przed dużymi mięsożernymi ssakami zostały wprowadzone do Nowej Zelandii, głównymi drapieżnikami kakapo były duże ptaki drapieżne. Zwykle mógł oszukać inne ptaki, zamrażając w miejscu, aby wtopić się w otoczenie lasu. Ale mięsożerne ssaki okazały się bardziej skutecznym drapieżnikiem, polując na kakapo z ich zapachem. Ponieważ kakapo nie mieli czasu, aby rozwinąć potężną obronę przed ssakami lądowymi, miało to druzgocący wpływ na liczbę populacji.

Kakapo: reprodukcja ptaków, dzieci i długość życia

Być może bez przesady można powiedzieć, że kakapo ma jeden z najbardziej wyszukanych i fascynujących rytuałów zalotów w całym królestwie zwierząt. W miarę zbliżania się okresu reprodukcji (od grudnia do lutego lub marca) samce kakapo opuszczają swoje terytorium i osiedlają się na szczytach wzgórz. Te leksy, jak je nazywają, składają się z wydrążonej miski starannie przyciętej z całej roślinności. Cały system leksów jest połączony długimi torami biegnącymi ponad 100 stóp w dowolnym kierunku.

Te leksy służą jako wygodne miejsce, z którego mogą zabiegać kobiety. Ten zalot obejmuje żywiołowy pokaz, w którym samiec nadyma klatkę piersiową, kiwnie głową i emituje potężny dźwięk przez całą noc, który może przenosić się przez pół mili we wszystkich kierunkach na wietrze. Samce wydają te dźwięki z wyjątkowego worka powietrznego w klatce piersiowej.

Gdy przyciągnie zainteresowanie potencjalnego partnera, samiec przypieczętuje umowę krótkim tańcem godowym. Po wypełnieniu obowiązku reprodukcyjnego odejdzie z miejsca zdarzenia, pozostawiając samicy pełną odpowiedzialność za budowę gniazda, wysiadywanie jaj i wychowywanie piskląt. Matka wydaje tylko kilka jaj, czasami w odstępie kilku miesięcy. Po około 30 dniach inkubacji pisklęta wychodzą z jaj nierozwinięte i bezradne (termin techniczny określający ten nierozwinięty stan jest dozwolony). Jak wspomniano wcześniej, matka pozostawia pisklęta bez opieki przez długi czas w poszukiwaniu pożywienia. Pisklęta są na tym etapie życia najbardziej narażone.

Jeśli przeżyją ten początkowy etap, opuszczą gniazdo po około 3,5 miesiąca, kiedy wyrosną pełne pióra. Typowy kakapo ma długą żywotność od 45 do 60 lat na wolności (chociaż sugeruje się, że może mieć żywotność do 100 lat). Samica osiąga dojrzałość seksualną na około dziewięć lat i odtwarza tylko raz na dwa do czterech lat średnio co może przyczynić się do ich powolnego wzrostu populacji.

Kakapo Populacja

Po powszechne Na większości terenów Nowej Zelandii kakapo zaczęło gwałtownie spadać po przybyciu europejskich osadników, aż do końca XX wieku osiągnęło niski poziom około 50 lub 60 osobników. Tylko dobrze zaplanowane działania ochronne uratowały je przed ostatecznym wyginięciem. Pozostałe osobniki zostały przeniesione do trzech rezerwatów na przybrzeżnych wyspach, gdzie były wolne od drapieżników. Z tej małej populacji ekolodzy poczynili pewne kroki w celu ożywienia gatunku. Obecnie na wolności pozostaje około 200 kakapos. Ale z powodu małej różnorodności genetycznej współczesne kakapos mają problemy z odpornością na choroby i bezpłodnością. Sekwencjonowanie DNA pozwala ekologom na skonstruowanie drzewa genealogicznego kakapo, aby pomóc zminimalizować chów wsobny.

Zobacz wszystkie 15 zwierząt, które zaczynają się od K

Kakapo FAQ (często zadawane pytania)

Czy Kakapos są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?

Kakapos to roślinożercy, co oznacza, że ​​jedzą rośliny.

Do jakiego królestwa należą Kakapos?

Kakapo należą do Kingdom Animalia.

Do jakiej klasy należą Kakapo?

Kakapo należą do klasy Aves.

Do jakiego rodzaju należy Kakapos?

Kakapos należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą Kakapos do?

Kakapos należą do rodziny Nestoridae.

Do jakiej kolejności należą Kakapos?

Kakapos należą w kolejności Psittaciformes.

Jaki rodzaj pokrycia ma Kakapos?

Kakapos są pokryte piórami.

Do jakiego rodzaju należą Kakapos? 

Kakapo należą do rodzaju Strigops.

W jakim środowisku żyją Kakapo?

Kakapos żyją na obszarach o naturalnej roślinności i gęstej dżungli.

Jaka jest główna ofiara Kakaposa?

Kakapos jedzą owoce, kwiaty, korzenie i nasiona rimu.

Jakie są niektóre drapieżniki Kakapos?

Do drapieżników Kakapos należą ludzie, koty i gronostaje.

Czy Kakapo migrować?

Nie, Kakapo utrzymuje wahają się w domu cały rok i tylko porusza się w niewielkiej odległości w sezonie hodowlanych.

Ile jajek czy kakapo leży?

Nie więcej niż trzy w sezonie lęgowym.

Jak szybko lata kakapo?

Kakapo nie może latać, ale może przemierzać ziemię z mniejszą prędkością.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł kakapo?

Ma zmniejszone skrzydła, które mierzą nie więcej niż kilka stóp.

Kiedy odchodzą pisklęta kakapo gniazdo?

W wieku około 3,5 miesiąca.

Czy kakapos jest nocny?

Tak, kakapo wszystkie żerują w nocy.

Co jedzą kakapo?

Kakapo zjada owoce, nasiona, pąki liści, pędy, bulwy, kłącza, pyłki , mchy i grzyby.

Co to jest kakapo?

Kakapo to duży nielot, który należy do rodziny papug nowozelandzkich. Można argumentować, że wyjątkowe przystosowania kakapo odróżniają go od innych gatunków na naszej planecie.

Gdzie żyje kakapo?

Kakapo kiedyś nazywane jest domem dla całego środowiska wyspiarskiego Nowej Zelandii. Teraz ogranicza się do trzech małych wysp: dorsza, Maud i Little Barrier. Te siedliska celowo chronione przed drapieżnikami stanowią schronienie dla kakapo do życia i rozwoju. Chociaż ptaki te są ściśle monitorowane i pielęgnowane, technicznie rzecz biorąc, ptaki te są nadal dzikie.

Ile kakapo zostało?

 Liczebność populacji zmienia się z roku na rok , ale w 2019 roku, po szczególnie udanym roku hodowli, kakapo przekroczyło 200 po raz pierwszy od wielu dziesięcioleci.

Ile dzieci ma Kakapo?

przeciętna liczba dzieci Kakapo ma to 2.

Co to ciekawy fakt o Kakapos?

Kakapo jest najcięższe gatunki papuga na świecie!

Jaka jest naukowa nazwa Kakapo?

Naukowa nazwa Kakapo to Strigops habroptilus.

Jaka jest długość życia Kakapo?

Kakapos może żyć od 50 do 65 lat.

Jaka jest długość życia Kakapo ?

Kakapos może żyć od 50 do 65 lat.

https://ventanagourmetgrill.com/wp-includes/slot-gacor/

https://liftfoilsaustralia.com/wp-includes/slot-gacor/