Kakadu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Spis treści

Skorpion

Klasyfikacja naukowa Scorpion Królestwo Zwierzęta Typ Stawonogi Gromada Pajęczaki Rząd Skorpiony Rodzina Scorpionidae Nazwa naukowa Skorpiony Stan ochrony skorpiona Najmniejsze obawy Lokalizacje Skorpionów Afryka Azja

Czytaj więcej »

Klasyfikacja naukowa Cockatoo

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Gromada
Rząd
Aves
Order
Psittaciformes
Rodzina
Cacatuidae

Stan ochrony kakadu

  • narażone

Lokalizacje kakadu

  • Azja
  • Oceania

Fakty o kakadu

Imię młodych
Pisklęta lub pisklęta
Zachowanie w grupie
  • Flock
Ciekawostka
Jeden z najgłośniejszych ptaków na świecie!
Najbardziej charakterystyczny Cecha
Czub z piór na głowie
Rozpiętość skrzydeł
Różne
Siedlisko
Lasy, gaje i równiny
Drapieżniki
Sokoły, orły, sowy, węże i koty
Dieta
Omnivore
Ulubione jedzenie
Owoce, nasiona i tuba ers
Nazwa zwyczajowa
Kakadu
Lokalizacja
Australia, Nowa Gwinea, Filipiny, Indonezja i wyspy Pacyfiku
Slogan
Bardzo towarzyski, inteligentny i rozmowny ptak.
Grupa
Ptaki

Charakterystyka fizyczna kakadu

Typ skóry
Pióra
Długość życia
20 do 70 lat na wolności
Waga
300g – 1200g (0,66lbs – 2,65lbs)
Długość
30cm – 76cm (12 cali – 30 cali)
Wiek dojrzałości seksualnej
3 do 7 lat

Obrazy kakadu

Przejrzyj wszystkie zdjęcia Kakadu w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia Kakadu!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta! Szukaj

Kakadu to inteligentny i rozmowny ptak z genialnym czubem upierzenia na głowie.

Lojalny, opiekuńczy i zabawny, wysoka energia kakadu a hałaśliwe zachowanie jest odzwierciedleniem jego bogatego życia emocjonalnego. Te ptaki mają raczej przyjazny temperament i czasami są dobrymi towarzyszami dla ludzi jako zwierząt domowych. W ich rodzimym środowisku w regionie Azji i Pacyfiku kakadu są znajomym widokiem nawet na niektórych obszarach miejskich i podmiejskich, ale ich hałaśliwe i destrukcyjnie zabawne zachowanie nie zawsze sprawia, że ​​są mile widziane przez miejscową ludność.

Różowa kakadu

5 fantastycznych faktów na temat kakadu

  • Kakadu to jedne z najpopularniejszych egzotycznych ptaków w międzynarodowym handlu zwierzętami domowymi. Są częstym widowiskiem w ogrodach zoologicznych i czasami są trzymane jako zwierzęta domowe.
  • Jeden konkretny ptak kakadu o imieniu Harley stał się celebrytą na Instagramie. Harley to biała kakadu (znana również jako parasolowa), która mieszka w Holandii.
  • Ptaki kakadu mają ostry dziób, który czasami działa jak trzecia noga podczas wspinania się lub chwytania przedmiotów.
  • Kakadu linieją lub zastępują lotki w bardzo wolnym tempie. Jeden gatunek potrzebuje pełnych dwóch lat, aby zakończyć proces linienia.
  • Kakadu oczyszczają się poprzez ciągłe czyszczenie. Tworzą substancję podobną do proszku, a następnie nakładają ją na swoje ciała dziobami, aby zachować czystość.

Nazwa naukowa kakadu

Kakadu to rodzaj papuga należąca do rodziny Cacatuidae. Nazwa pochodzi od holenderskiego słowa kaketoe, które pochodzi od lokalnej indonezyjskiej nazwy kakaktua – „kaka” oznaczającej papugę. Wraz z prawdziwymi papugami i papugami nowozelandzkimi jest jedną z niewielu głównych rodzin, które tworzą rząd papug zwany Psittaciformes. Obecnie istnieje 21 żywych gatunków kakadu rozmieszczonych w siedmiu różnych rodzajach. Z zapisów kopalnych znanych jest bardzo niewiele wymarłych kakadu.

Wygląd i zachowanie kakadu

Kakadu to średniej lub dużej wielkości papuga z dużym zakrzywionym dziobem, małymi zaokrąglonymi oczami, i wyszukany grzebień głowy, który może dowolnie podnosić i opuszczać, aby zasygnalizować innym swój nastrój. Kakadu mają cyfrowy układ na stopach zwany zygodaktylami, co oznacza, że ​​dwa palce są skierowane do przodu, a dwa do tyłu. To pozwala im mocno chwytać gałęzie i wspinać się po drzewach z dużą precyzją. Mają nawet zdolność wspinania się jedną nogą i chwytania pokarmu drugą.

Większość kakadu wykazuje znacznie mniej ubarwienia w porównaniu z papugami. Zwykle są ubrane w proste czarno-białe kolory, ponieważ brakuje im kolorowych tekstur, które można znaleźć u innych papug. Jednak kilka gatunków występuje w różnych jasnych i wyszukanych kolorach, w tym czerwieni, błękitu, żółci i zieleni.

Typowe gatunki kakadu mogą mierzyć od 12 do 24 cali długości i ważyć do kilku funtów – czyli mniej więcej wielkości lampy stołowej. Największym gatunkiem jest kakadu czarna lub palmowa, która może mierzyć nawet 30 cali długości.

Kakadu to bardzo towarzyskie zwierzęta gromadzące się w dużych stadach. Wielkość stada może wahać się od kilkudziesięciu do tysięcy w zależności od ilości pokarmu dostępnego na danym terenie. Duże stada są często sprawami tymczasowymi, z których ludzie mogą przychodzić i odchodzić w dowolnym momencie. Kakadu zwykle nie tworzą silnych więzi, z wyjątkiem swoich partnerów. Wydają głośne i przenikliwe dźwięki, komunikując się ze sobą przez gęste liście ich rodzimych siedlisk. Te ostre odgłosy pozwalają im wyrazić swój nastrój, wysyłać ostrzeżenia lub budować więzi społeczne. Stado pozostawi wartowników, aby stanęli na straży i podniosą alarm, jeśli zagrozi im drapieżnik.

Również pióra grzebienia przekazują ważne sygnały pobliskim kakadu. Kiedy są w dół, te pióra sygnalizują zrelaksowany lub potulny nastrój. Stojące pióra mogą sugerować, że ptak jest bardzo pobudzony lub podekscytowany. Bez piór skóra pod oczami również zmienia kolor, gdy ptak jest podekscytowany.

Kakadu to nieco koczownicze ptaki, które podróżują na duże odległości z dużymi stadami zgodnie ze zmianami pory roku. Stopień ich skłonności do migracji zależy od gatunku i faktycznej dostępności pożywienia na danym obszarze. Na przykład gatunki zamieszkujące lasy migrują w mniejszym stopniu ze względu na bardziej stabilne zaopatrzenie w żywność. Niezależnie od gatunku, kakadu są prawie zawsze aktywne w ciągu dnia i odpoczywają w swoich domach w nocy.

Kakadu to jedne z najbardziej inteligentnych ptaków na naszej planecie. Naukowcy zaobserwowali na przykład, że potrafią tworzyć narzędzia z patyków bez niewielkiej zachęty. Mniej dobrze rozumiana jest ich zdolność do tworzenia niestandardowych narzędzi poprzez łamanie kija do bardziej odpowiedniego rozmiaru. Następnie ptak uderzy kijem o wydrążoną część drzewa. Uważa się, że takie zachowanie może służyć jako ostrzeżenie terytorialne, a może nawet być sposobem na pogłębienie więzi z partnerem. Badania pokazują, że kakadu są również biegli w rozwiązywaniu zagadek i manipulowaniu przedmiotami.

Siedlisko kakadu

W Azji kakadu zamieszkuje wyłącznie region Pacyfiku. Większość gatunków występuje w Australii, ale są one również szeroko rozpowszechnione w krajach Filipin, Nowej Gwinei, wschodniej Indonezji (głównie obszar Sulawesi) i na niektórych rozproszonych wyspach, takich jak Wyspa Salomona.

Każdy gatunek może zajmować wiele różnych rodzimych siedlisk, w tym lasy deszczowe, lasy sosnowe, otwarte równiny, gaje eukaliptusowe i namorzyny. Mogą również zamieszkiwać niższe zbocza niektórych obszarów górskich. Kakadu wolą grzebać w gniazdach, dziuplach lub gęstych liściach.

Dieta kakadu

Podstawowa dieta kakadu składa się z owoców, orzechów, nasion i korzeni. Jeśli kakadu kiedykolwiek poczują się zmuszone do jedzenia mięsa, zwykle uciekają się do konsumpcji owadów. Niektóre kakadu mogą specjalizować się w określonym typie roślinności lub oportunistycznie żerować na wszystkim, co uda im się znaleźć. Mogą używać swojego mocnego zakrzywionego dzioba i dużego muskularnego języka jako swego rodzaju improwizowanego narzędzia do rozłupywania skorup lub wykopywania korzeni i owadów z ziemi.

Kakadu Drapieżniki i zagrożenia

Kakadu są często polowane przez sokoły, orły, sowy, węże i duże koty na wolności. Chociaż nie są całkowicie bezbronne, ich mniejszy rozmiar sprawia, że ​​osobniki są podatne na duże drapieżniki, jeśli można je oderwać od stada. Są również podatne na choroby i infekcje.

Kakadu współistniały z ludźmi od tysięcy lat. Jednak polowania na dużą skalę i zagospodarowanie terenu doprowadziły do ​​pewnych tarć. Ze względu na bardzo wyspecjalizowane wymagania środowiskowe kakadu są narażone na utratę siedlisk w wyniku wyrębu, wydobycia i rolnictwa. Innym dużym problemem jest handel dzikimi zwierzętami. Prawo międzynarodowe surowo ogranicza chwytanie i handel kakadu na rynku, ale mimo to nielegalne kłusownictwo utrzymuje się w wielu regionach.

Niektórzy rolnicy uważają kakadu za poważne szkodniki, ponieważ mają tendencję do żerowania na niektórych uprawach udomowionych. Ludzie uciekali się do zatruwania, strzelania, chwytania lub po prostu odstraszania, aby zapobiec zrujnowaniu zbiorów. Mieszkając w pobliżu osad ludzkich, mają również tendencję do niszczenia mienia, niszczenia ogrodów lub przeżuwania drutów w celu odżywienia lub utrzymania ostrości swoich dziobów. Czasami prowadziło to do niełatwych relacji z ludźmi.

Rozmnażanie kakadu, dzieci i długość życia

Kakadu to w większości monogamiczne zwierzęta, które mogą tworzyć głębokie, wieloletnie więzi ze swoimi partnerami. Ich przywiązanie emocjonalne jest tak silne, że czasami wiadomo, że cierpią psychicznie po rozstaniu z partnerem. Kakadu znane są z tego, że zabiegają o siebie nawzajem poprzez karmienie lub czyszczenie. Te przejawy zalotów mają tendencję do zanikania po nawiązaniu więzi.

Po zdobyciu partnera para znajdzie istniejącą wcześniej dziurę wystarczająco dużą, aby dorosły mógł wejść, a następnie skrupulatnie zbuduje gniazdo z kawałków patyków , zrębki i liście. Te dziury są czasami tak rzadkie, że kakadu konkurują ze sobą o nieruchomości.

Po kryciu samica składa od jednego do ośmiu jaj w odstępach od dwóch do trzech dni. Oboje rodzice mogą dzielić obowiązki inkubacyjne po złożeniu wszystkich jaj. Ostatnie pisklęta, które wyłonią się z jaj, staną w obliczu ostrej konkurencji o pożywienie i nie zawsze przeżyją.

W ciągu pierwszych kilku lat życia młode ptaki zaczną się rozwijać i uczyć cennych umiejętności od swoich rodziców. Mają tendencję do wzrostu lotek w ciągu pierwszych kilku miesięcy po wykluciu i zwykle osiągają dojrzałość płciową między trzecim a siódmym rokiem życia.

Kakadu cieszą się długą żywotnością dziesięcioleci na wolności, zwykle 25-60 lat . Wiadomo, że niektóre osobniki żyją prawie tak długo, jak ludzie.

Populacja kakadu

Liczebność populacji kakadu może się znacznie różnić w zależności od gatunku. Według Czerwonej Księgi Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) siedem gatunków kakadu jest obecnie zagrożonych lub podatnych na wyginięcie. Gatunki najbliższe wyginięciu to kakadu żółtoczuby i kakadu filipińska. Oba są wymienione jako krytycznie zagrożone. Kakadu biała (znana również jako kakadu parasolowa), która żyje na wyspach Indonezji, również spadła na tyle nisko, że kwalifikuje się do statusu zagrożonego.

Na szczęście większość gatunków kakadu nie jest obecnie zagrożona wyginięciem, być może dlatego, że wielu z nich zamieszkuje duże obszary w głębi Australii. Niektóre gatunki przystosowały się do ingerencji człowieka lub nawet skorzystały na nim. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest kakadu różanecznik zwyczajny. Czasami można zobaczyć dziesiątki lub setki rosnące na australijskim horyzoncie.

Kakadu jest obecnie chroniona międzynarodowymi traktatami, co pomogło ograniczyć zubożenie populacji. Kilka organizacji i ogrodów zoologicznych jest zaangażowanych w ratowanie kakadu przed wyginięciem i zachowanie różnorodności ich puli genetycznej poprzez programy hodowlane.

Zobacz wszystkie 68 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę C

Kakadu FAQ (Często zadawane pytania )

Czy kakadu są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?

Chociaż jedzą głównie orzechy, owoce, nasiona i korzenie, kakadu zjada również owady okazja. To sprawia, że ​​jest wszystkożernym.

Czy kakadu są dobrymi zwierzętami domowymi?

Kakadu należą do najczęściej trzymanych papug jako zwierząt domowych. Wiele osób lubi ich towarzystwo, ponieważ są niezwykle dociekliwi, uprzejmi i stosunkowo długowieczni jak na zwierzaka. Niemniej jednak te wymagające dużej konserwacji zwierzęta wymagają dużo miejsca, stymulacji i towarzystwa, w przeciwnym razie mają tendencję do niszczenia przedmiotów w domu. I pomimo swojej wysoce wokalnej natury, nie mogą naśladować ludzkiej mowy z taką samą precyzją, jak najbardziej wyszkolone wokalnie gatunki papug. Z tych powodów powinny być przechowywane tylko przez właścicieli, którzy chcą zainwestować znaczną ilość czasu i środków w ich opiekę. Zamiast tego, nimfa jest ogólnie uważana za gatunek najłatwiejszy w utrzymaniu i utrzymaniu jako zwierzę domowe ze względu na mniejszy rozmiar.

Jak długo żyje kakadu?

Długość życia kakadu różni się znacznie w zależności od gatunku. Niektóre kakadu żyją najwyżej około 20 lat. Inne gatunki mogą żyć w niewoli przez 50, a nawet 70 lat.

Jak ewoluowały kakadu?

Cętkowany zapis kopalny kakadu utrudnia pełne zrozumieć, jak ewoluowało zwierzę. Na podstawie analizy genetycznej zasugerowano, że wspólny przodek kakadu żył około 28 milionów lat temu, a rodzina zaczęła się znacznie różnicować około 10 do 20 milionów lat temu – mniej więcej w tym samym czasie, gdy sama Australia zaczęła przechodzić dramatyczna przemiana w jego środowisku i roślinności.

Do jakiego królestwa należą kakadu?

Kakadu należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego typu należą Kakadu?

Kakadu należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą Kakadu?

Kakadu należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą Kakadu?

Kakadu należą do rodziny Cacatuidae.

Do jakiego rzędu należą Kakadu?

Kakadu należą do rzędu Psittaciformes.

Jaki rodzaj pokrycia mają Kakadu ?

Kakadu są pokryte piórami.

Gdzie d o Kakadu żyją?

Kakadu żyją w Australii, Nowej Gwinei, Filipinach, Indonezji i na wyspach Pacyfiku.

W jakim środowisku żyją kakadu?

Kakadu żyją w lasach, gajach i równinach.

Jakie są drapieżniki kakadu?

Drapieżniki wśród Kakadu są sokoły, orły, sowy, węże i koty.

Co jest ciekawego w Kakadu?

Kakadu są bardzo towarzyskie, inteligentne, i gadatliwe ptaki.

Jaknazywa się małe Kakadu?

 

Małe Kakadu nazywa się pisklęciem lub pisklęciem.

Jaknazywa się małe Kakadu?

 

Małe Kakadu nazywa się pisklęciem lub pisklęciem.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł Kakadu?

Rozpiętość skrzydeł kakadu jest różna.


Kategorie

Zobacz też

afrykański dzik

Afrykański dziki pies

Jedną z głównych cech tego gatunku jest jego silna lojalność i solidarność z własnymi. Ostatnia aktualizacja: 02 lipca 2020 r. Znany również jako „malowany wilk”, afrykański dziki pies

Czytaj więcej »

Porady dotyczące socjalizacji kota

Koty mają opinię zwierząt o złym humorze. Dlatego wiele osób uważa, że ​​socjalizacja kota jest trudna. Podamy Ci kilka wskazówek, które pomogą.  Ostatnia aktualizacja: 27 lutego 2019 r. Wiele osób

Czytaj więcej »

Laboratorium ratuje dwa splecione psy z kajaka

Ostatnia aktualizacja: 7 lipca 2018 r. Historia jest prosta, ale ekscytująca. Dwa psy zostały uwięzione w czółnie ciągniętym z prądem rzeki. Ale labrador przyszedł na ratunek psom i bez zastanowienia zanurkował do wody i zabrał

Czytaj więcej »
antylop

Tygrys

Ssaki Tygrys   Największy kot na świecie !  Wyszukaj „Żadne dwa tygrysy nie mają tego samego wzoru pasków”. Tygrysy to zwierzęta żyjące zarówno w ciepłych, jak i zimnych rejonach Azji. To drapieżniki

Czytaj więcej »

Zastoinowa niewydolność serca u psów

Ostatnia aktualizacja: 26 lipca 2018 r. Rozpoznanie zastoinowej niewydolności serca u psów staje się coraz bardziej powszechne, zwłaszcza u psów w średnim i starszym wieku. Nie ma na nią lekarstwa, ale uzyskanie wczesnej

Czytaj więcej »
dudek zwyczajny

Dudek

Klasyfikacja naukowa dudka Królestwo Animalia TypGromadaRządAvesOrderBucerotiformesRodzinaUpupidaeRodzajUpupa Stan ochrony dudka  Najmniej Obawa Lokalizacje dudka Afryka Azja Europa Dudek Fakty Imię młodegoPisklęta lub pisklętaZachowanie w grupie W dużej mierze samotne

Czytaj więcej »