Jeżozwierz

Klasyfikacja naukowa Jeżozwierza

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Gryzonie
Rodzina
Jezożwierzowate
Rodzaj
Jezożwierz
Nazwa naukowa
Hystrix

Stan ochrony jeża

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje jeżozwierza

  • Azja
  • Ameryka Środkowa
  • Eurazja
  • Europa
  • Ameryka Północna
  • Ameryka Południowa

Fakty o jeżozwierzu

Pożywienie
Korzenie, liście, jagody
Siedlisko
Gęste lasy i łąki
Drapieżniki
Sowa, orły, wilki
Dieta
Wszystkożerny
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Samotnik
Ulubione jedzenie
Korzenie
Lokalizacja
Afryka, Azja, Europa
Ciekawostka
Największy z gatunków to jeżozwierz afrykański
Typ
Ssak
Hasło
Na całym świecie jest 30 różnych gatunków!

Charakterystyka fizyczna jeża

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Żółty
  • Czarny
Typ skóry
Kolce
Prędkość maksymalna
2 km/h
Długość życia
8-12 lat
Waga
5,4-16kg

Obrazy jeżozwierza

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy jeżozwierza w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy jeżozwierza!

Szukaj

Jeżozwierze to trzeci co do wielkości gryzoń na naszej planecie. Są one podzielone na dwa rodzaje jeżozwierzy, które są jeżozwierzami Starego i Nowego Świata. Te duże gryzonie są znane z walki z ogromnymi drapieżnikami i przez cały rok jedzą rośliny, krzewy i drzewa. Pomimo groźnego wyglądu zewnętrznego, są delikatnymi i potulnymi stworzeniami, chyba że zostaną sprowokowane.

Najważniejsze fakty dotyczące jeżozwierza

– Pióra mają warstwę antybiotycznego tłuszczu, która pomaga zapobiegają infekcjom u ludzi i zwierząt.

-Worożce mają zdolność zwalczania nawet największych i najgroźniejszych drapieżników, w tym lampartów.

-Dziecięce jeżozwierze nazywane są jeżozwierzami, a grupa Jeżozwierze nazywa się kolcami.

Nazwa naukowa Jeżozwierza

Taksonomia Jeżozwierzy jest podzielona na porządek gryzoni, Erethizontidae (Nowy Świat) lub Hystricidae Rodzina (Stary Świat) i Erethizon lub Chaetomys Genius. Jeżozwierze Hystricidae przeważają na ziemi i żyją w Europie, Azji i Afryce. Jeżozwierze Erethizontidae uwielbiają wspinać się na drzewa i pływać w obu Amerykach. Właściwa nazwa jeżozwierza wywodzi się od francuskiego słowa porcespin, które tłumaczy się na gęsią świnkę. Na świecie występuje ponad dwa tuziny gatunków jeżozwierzy, w tym:

Rodzina Hystricidae (jeżozwierze Starego Świata):

  • jeżozwierz malajski
  • jeżozwierz sundajski
  • jeżozwierz przylądkowy
  • jeżozwierz czubaty
  • jeżozwierz indyjski
  • jeżozwierz gruboogłowy
  • jeżozwierz filipiński
  • jeżozwierz sumatrzański
  • jeżozwierz afrykański
  • jeżozwierz azjatycki
  • Jeżozwierz długi

Rodzina Erethizontidae (jeżozwierze z Nowego Świata):

  • Szczur kolczasty
  • Jeżozwierz baturit
  • Jeżozwierz dwukolorowy
  • Jeżozwierz karłowaty
  • jeżozwierz bahia
  • jeżozwierz włochaty czarny ogoniasty
  • jeżozwierz meksykański włochaty
  • Jeżozwierz czarny
  • Jeżozwierz brazylijski
  • Mróz jeżozwierz włochaty
  • jeżozwierz andyjski
  • jeżozwierz Rothschilda
  • Jeżozwierz karłowaty Roosmalena
  • Jeżozwierz kikutowy
  • Jeżozwierz Santa Marta
  • Coandumirim
  • Paragwajski włochaty jeżozwierz
  • Brązowy włochaty jeżozwierz
  • Jeżozwierz północnoamerykański

Jeżozwierz Wygląd &  Zachowanie

Każdy gatunek jeżozwierza wygląda trochę inaczej niż następny. Jednak mają pewne ogólne cechy wyglądu, takie jak często mają mocne ciała i małe głowy. Ich pióra będą zgrupowane razem lub indywidualnie osadzone w ich skórze i włosach. Te pióra są ich obroną. Rzucą swoje pióra na ścieżkę potencjalnego drapieżnika, aby się obronić

Przód ich ciała jest najbardziej wrażliwy, ponieważ jest pokryty włosami, a nie piórami. Podstawowy kolor włosów może być różny, w tym żółty, brązowy, szaro-brązowy, ciemnobrązowy lub czarny. Wzory, które pokrywają warstwę podstawową, mogą również różnić się kolorem, w tym czarnym, pomarańczowym, żółtym i białym. W niektórych częściach świata są nawet jeżozwierze albinosy. Większość jeżozwierzy ma od 25 do 40 cali długości, łącznie z ogonem. Zwykle ważą od 10 do 40 funtów. Zarówno samce, jak i samice są mniej więcej tej samej wielkości. Wiele gatunków ma bezwłose podeszwy, co czyni je doskonałymi wspinaczami.

Jeżozwierze to samotne zwierzęta, które większość czasu spędzają samotnie. Zimą będą się zbierać w grupach i spędzać czas z potencjalną partnerką podczas zalotów. Grupa jeżozwierzy nazywa się kolcem. Kiedy zbiorą się jako grupa zimą, znajdziesz grupę maksymalnie 12 jeżozwierzy, które schronią się razem.

Siedlisko jeżozwierza

Gdzie jeżozwierze relacja na żywo? Jeżozwierze Nowego Świata występują głównie w obu Amerykach; podczas gdy jeżozwierze Starego Świata często występują w Europie, Azji i Afryce. Znajdziesz jeżozwierze w obu Amerykach, które lubią odkrywać drzewa i wodę tak samo, jak ląd. Jednak jeżozwierze w innych częściach świata zazwyczaj pozostają w większości na lądzie.

Znajdziesz je żyjące na prawie każdym typie terenu, w tym na pustyniach, lasach, łąkach, górach i lasach deszczowych. Dość łatwo dostosowują się do otoczenia. Wiele gatunków jeżozwierzy woli spędzać czas w skalistych szczelinach, jaskiniach, splątanych korzeniach, zaroślach, gałęziach drzew, norach oraz wydrążonych kłodach i drzewach. Ich dom, gdziekolwiek by się nie znajdował, nazywany jest jaskinią. Nie hibernują; jednak są one nocne, więc śpią w ciągu dnia i eksplorują w nocy.

Dieta jeżozwierza

Jeżozwierze na całym świecie są roślinożercami. Każdego dnia jedzą około 0,9 funta jedzenia. Zimą polegają na korze drzew jako głównym źródle składników odżywczych. Z powodu trudnych warunków zimą często tracą około 17% wagi z powodu braku azotu w zimowej diecie. Wiosną jeżozwierze wolą blaszki liściowe bogate w białko. Jeśli drzewa zaczną wytwarzać toksyczne taniny, będą wybierać więcej roślin zielnych i drzew z mniejszą ilością tanin.

Lato powoduje więcej zmian w diecie, w tym liści bogatych w potas. Może to prowadzić do wydalania zbyt dużej ilości sodu, co zmusza jeżozwierze do poszukiwania soli. W naturze mogą znajdować sól w różnych źródłach, takich jak rośliny wodne.

Kiedy nie znajdują tego w naturze, szukają źródeł stworzonych przez człowieka, w tym opon, sklejki, uchwytów narzędzi i linii łamania. W niektórych przypadkach jedzą pewne orzechy i owoce. Pomimo swoich nawyków żywieniowych powodują znacznie mniej szkód niż owady, choroby, wiatry i pożary.

Drapieżniki & Zagrożenia Jeżozwierza

Niewielki wzrost jeżozwierza, zwłaszcza młodych jeżozwierzy, sprawia, że ​​są one podatne na wiele drapieżników, w tym sowy rogate, niedźwiedzie czarne, rysie, kuny, łasice, gronostaje, kojoty i norek. Rybak jest ich najczęstszym drapieżnikiem. Rybacy mogą nawet zapobiec wzrostowi populacji jeżozwierza. Jeśli drapieżnik się zbliży, jeżozwierz odwróci się plecami do drapieżnika, cały czas trzymając kolce w obliczu zagrożenia.

Jeśli jednak drapieżnik może złapać jeżozwierza na grzbiet, często przegrywa bitwę. W niektórych przypadkach jeżozwierze odpierały atak swoimi kolcami, w tym przeciwko bardzo niebezpiecznym zwierzętom, takim jak lampart. Kiedy zbliżający się drapieżnik dostanie pióro w łapę lub ciało, często się wycofuje, ponieważ są one dość bolesne i trudne do usunięcia przez zwierzęta.

Jeżozwierz jest jedynym jeżozwierzem sklasyfikowanym obecnie jako wrażliwe . Wszystkie inne są wymienione w najmniejszej klasyfikacji. Największym zagrożeniem dla światowej populacji jeżozwierza jest wylesianie przez ludzi, pożary i rozwój infrastruktury. Działania te wypierają jeżozwierze z ich domów i zmuszają wolno poruszające się gryzonie do poszukiwania nowych źródeł pożywienia i schronienia. Samochody są również uważane za zagrożenie dla jeżozwierzy, ponieważ jeżozwierze poruszają się zbyt wolno podczas przechodzenia przez ulicę.

Rozmnażanie jeża, dzieci i długość życia

Rytuał godowy Jeżozwierze obejmują tylko dominujące samce jeżozwierze kojarzące się z kilkoma samicami, a mniej dominujące samce mogą w ogóle nie kopulować. Samce będą bronić swojego partnera przez kilka dni w ciągu rocznego sezonu lęgowego, aby odeprzeć innych potencjalnych zalotników. Samice będą również walczyć o swoje terytorium z innymi samicami jeżozwierza. Samców zalotników przyciąga zapach i wokalizacje samic. Krycie nastąpi tylko wtedy, gdy samica wybierze samca i stanie się otwarta na jego zaloty.

Roczny sezon lęgowy trwa od października do listopada. Samica będzie nosić przez 210 dni i urodzi od jednego do trzech potomstwa. Jeżozwierze rodzą się zwykle w kwietniu lub maju i nazywane są jeżozwierzami. Noworodki ważą od 0,88 do 1,17 funta i mają 10 cali długości. Ich włosy są miękkie podczas porodu. Pióra stwardnieją po kilku godzinach. Ich oczy często nie otwierają się przez kilka dni. Matka będzie przez krótki czas karmić piersią. Po pięciu miesiącach potomstwo stanie się całkowicie niezależne i pozostawione, aby samodzielnie przetrwać pierwszą zimę.

Średnia długość życia dzikiego jeżozwierza wynosi od pięciu do siedmiu lat. Jeżozwierze wychowane w niewoli mogą dożyć nawet 10 lat. Wiadomo, że praskie zoo ma jeżozwierza indyjskiego od co najmniej 30 lat. W miarę starzenia się jeżozwierze mogą cierpieć na choroby i utratę zmysłów, co czyni je bardziej podatnymi na drapieżniki i naturalną śmierć.

Populacja jeżozwierzy

Wszystkie oprócz jednego gatunek jeżozwierza jest obecnie uważany za najmniej niepokojący. W rezultacie badania populacyjne nie są zbyt dostępne, co utrudnia określenie globalnej populacji jeżozwierzy. Jedynymi znanymi obecnie zagrożeniami dla wzrostu populacji są drapieżniki rybackie i rozwój ludzki.

Zobacz wszystkie 50 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę P

Jeżozwierz FAQ (często zadawane pytania)

Czy jeżozwierze są roślinożercami, wszystkożernymi czy drapieżnymi?

Jeżozwierze są zwierzętami roślinożernymi. Jedzą rośliny, gałązki, liście, liście i nie tylko. Dieta jeżozwierza zmienia się wraz z porami roku.

Czy jeżozwierze hibernują ?
Jeżozwierze nie hibernują. Robią jednak nory w drzewach, jaskiniach i małych przestrzeniach w pobliżu źródeł pożywienia z grupą innych jeżozwierzy zimą. Są również nocnymi gryzoniami, które śpią w ciągu dnia i żywią się w nocy.

Czy jeżozwierze strzelają do swoich lotek?

Jeżozwierze nie mogą strzelać do kolców. Można je łatwo odłączyć, aby rzucić je na ścieżkę drapieżnika. Gdy drapieżnik utknie w kolec, prawdopodobnie wycofa się. Dzięki temu jeżozwierze mogą walczyć z niektórymi z najbardziej niebezpiecznych drapieżników na naszej planecie.

Gdzie żyją jeżozwierze?

Jeżozwierze mogą zamieszkiwać prawie każdy rodzaj środowiska w tym lasy, łąki, zarośla, lasy deszczowe i pustynie.
Ile kolców ma jeżozwierze?
Większość jeżozwierzy ma około 30 000 kolców. Wszelkie zgubione pióra zwykle odrastają.

Czy jeżozwierz może zabić człowieka?

Jest to mało prawdopodobne. Pióra pokryte są antybakteryjną powłoką, która w dotyku jest tłusta. Zmniejsza to ryzyko rozwoju infekcji, jeśli utkniesz przez pióro.

Do jakiego królestwa należą jeżozwierze?
Jeżozwierze należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej grupy należą jeżozwierze?
Jeżozwierze należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą jeżozwierze do?
Jeżozwierze należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą jeżozwierze?
Jeżozwierze należą do rodziny Erethizontidae.

Do jakiego rzędu należą jeżozwierze?
Jeżozwierze należą do rzędu Rodentia.

Do jakiego rodzaju należą jeżozwierze?
Jeżozwierze należą do rodzaju Erethizon.

Jaki rodzaj okrycia mają jeżozwierze?
Jeżozwierze są pokryte kolcami.

Co jedzą jeżozwierze?
Jeżozwierze jedzą korzenie, liście i jagody.

Jakie są drapieżniki jeżozwierza? </ strong>

Do drapieżników jeżozwierzy należą sowy, orły i wilki.

Jaka jest średnia wielkość miotu jeżozwierza?
Średnia wielkość miotu jeżozwierza to 1.

Co jest ciekawego o jeżozwierzach?
Na świecie istnieje 30 różnych gatunków jeżozwierzy!

Jaka jest naukowa nazwa jeżozwierza?
Naukowa nazwa jeżozwierza to Erethizon Dorsaum.

Co to jest żywotność jeżozwierza?
Jeżozwierze mogą żyć od 8 do 12 lat.