Jenot azjatycki

Jenot znany inaczej jako jenot azjatycki jest uznawany za szkodnika i gatunek inwazyjny. Jednakże ze względu na społeczne usposobienie i wygląd przypominający szopa coraz częściej wielu ludzi jest zainteresowanych trzymaniem tego zwierzaka w domu.

Klasyfikacja naukowa szopów

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Psowate
Rodzaj
Jenot
Nazwa naukowa
Nyctereutes procyonoides

Status ochrony jenotów

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje jenotów

  • Azja
  • Eurazja
  • Europa

Fakty o jenotach

Pożywienie
Żaby, ryby, gryzonie
Cecha charakterystyczna
Zręczne przednie łapy i spiczasty pysk
Siedlisko
Gęste lasy blisko wody
Drapieżniki
Lisy, wilki, żbiki
Lokalizcja
Azja, Europa
Cecha, charakterystyczna
Odstające pasmow włosów po bokach głowy
Ciekawostka
Jako jedyny z psowatych zasypia na zimę
Dieta
Mięsożerny
Średnia wielkość miotu
8
Ulubione jedzenie
Żaby
Typ
Ssak
Hasło
Jedyny hibernujący pies

Charakterystyka fizyczna jenota

Kolor
  • Brązowa
  • Żółta
  • Czarna
  • Tan
Rodzaj skóry
Futro
Prędkość maksymalna
25 km/h
Długość życia
3-8 lat
Waga
3 kg-10 kg
Długość
50 cm- 65 cm
Dojrzałość płciowa
9-11 miesięcy

Niesamowite fakty o jenotach

  • Te zwierzęta są blisko spokrewnione z lisem.
  • Mają średnio 6 dzieci w miocie.
  • Zjadają ptaki, ryby, owady i owoce.
  • Te stworzenia mają bardzo słaby wzrok.
  • Zimują podczas ekstremalnych burz śnieżnych

Naukowa nazwa jenota

Naukowa nazwa tych zwierząt to Nyctereutes procyonoides. Greckie słowa Nyctereutes procyonoides oznaczają nocnego wędrowca. Słowo jest podzielone w ten sposób: nykt (noc), ereutes (wędrowiec). Japoński jenot, borsuk japoński, tanuki, mangut i Neoguri to inne nazwy związane z tym ssakiem. Neoguri to koreańska nazwa tych zwierząt.Mangut lub tanuki to podgatunek z mniejszą czaszką i mniejszymi zębami niż jenot japoński. Koreański jenot (znany również jako Neoguri) i jenot Ussuri to dwa inne podgatunki. Szop pracz należy do rodziny psowatych i należy do klasy Mammalia.

Jak wygląda jenot

Jenot jest zwierzęciem wywodzącym się z Azji Wschodniej. Nie jest spokrewniony z szopami i jest bliskim krewnym prawdziwych lisów, a nie psa domowego. Zimowa sierść jenotów jest długa i gęsta. Charakteryzuje ją gesty podszerstek, który stanowi warstwę ochronną. Chroni je przed niskimi temperaturami. To futro ma brudny, ziemistobrązowy lub brązowo-szary kolor z czarnymi włosami ochronnymi. Ogon jest ciemniejszy niż reszta ciała.

Na plecach znajduje się ciemna pręga, która rozszerza się na ramionach, tworząc krzyż. Brzuch jest żółtobrązowy, a klatka piersiowa ciemnobrązowa lub czarnawa. Pysk pokryty jest krótką sierścią, która za oczami wydłuża się i powiększa. Policzki zamaskowane są długimi włoskami przypominającymi wąsy. Letnie futro jest jaśniejsze i czerwonawo-słomkowe. Rzadkie, białe jenoty występują w Japonii i Chinach.

Jenot a szop

Zarówno szop pracz, jak i jenot są ssakami średniej wielkości o niezwykle puszystym futrze. Inne jest jednak umaszczenie tych zwierząt.Przypomina szopa pracza, ponieważ ma ciemne znaczenia na twarzy, które kontrastują z żółtawobrązową sierścią, ale nie ma ogona z pierścieniami. Długość głowy i ciała wynosi 50–65 cm; długość ogona 13–18 cm; i waga około 7,5 kg.

Te dwa gatunki nie są rodzime dla Polski. Na skutek działalności człowieka zostały zaimportowane aby stać się zwierzęciem futerkowym. Szop pracz do Polski dotarł nieco wcześniej niż jenot. Sprowadzane były również w celach futrzarskich.

Szop pracz

Gruba sierść tych zwierząt to mieszanka brązowej, szarej, podpalanej i czarnej sierści. Ma czarny ogon i czarny pasek na ramionach. Szop pracz ma dwoje ciemnych oczu i uszu, które są podobne do uszu lisa.W Japonii i Chinach jest kilka mangutów lub tanuki z sierścią z czystego białego futra. Dorosły mierzy od 50 do 68 cm. Waga dorosłego zwierzęcia wynosi od 4 do 9 kilogramów. Na przykład, 9-kilogramowy jenot waży mniej więcej tyle samo, co dwa średniej wielkości kotki.

Mają słaby wzrok, ale doskonały węch. Pomaga im to znaleźć zdobycz, zwłaszcza podczas nocnych polowań. Oprócz czarnych włosów na szyi, te zwierzęta mają czarne włosy na nosie i czarne pierścienie wokół obu. jego oczy. Ta maska ​​czarnych włosów sprawia, że ​​zwierzę wygląda jak szop. Teraz wiesz, skąd wzięła się jego nazwa! Ale tak naprawdę nie jest to związane z szopem. W rzeczywistości jego najbliższym krewnym jest lis.

Siedlisko jenota

Jenoty żyją w Europie i Azji. W szczególności żyją w Chinach, Japonii, Rosji, Wietnamie, Korei Północnej, Korei Południowej, Austrii, Francji, na Węgrzech, w Polsce, Rumunii, Słowacji, Niemczech, Szwecji i Finlandii. Te zwierzęta żyją w klimat umiarkowany. Ich siedlisko obejmuje lasy iglaste i liściaste oraz murawy. Wiadomo również, że żyją w środowisku miejskim. Te ssaki żyją w norach położonych na obszarach gęstej roślinności, gdzie mogą się ukryć i wtopić w otoczenie.

Kiedy zaczyna brakować pożywienia w ich środowisku, ssaki te migrują, aby znaleźć nowe terytorium, na którym jest więcej pożywienia. Są przystosowalne i mogą przemieszczać się na duże odległości, aby znaleźć źródło pożywienia.Aktywność tych zwierząt spada w okresie zimowym od grudnia do lutego. Zimują, ale tylko podczas poważnych burz śnieżnych. Znajdują opuszczoną norę stworzoną przez borsuka lub inne zwierzę i osiedlają się na zimne miesiące. Te ssaki hibernują w parach.

Czy jenot polski to osobny gatunek?

Nie, jenot występujący w Polsce jest jenotem azjatyckim. Gatunek ten przywędrował do naszego kraju ponad 50 lat temu i dzięki swoim niezwykłym umiejętnościom adaptacyjnym świetnie wpasował się do naszego klimatu. Jenot jest w Polsce gatunkiem szeroko rozprzestrzenionym. Lokalnie jest gatunkiem częstszym niż pospolite rodzime gatunki jak lis Vulpes vulpes czy borsuk Meles meles. Dane zebrane po 1980 roku wskazują, że jenot występuje na terenie prawie całego kraju za wyjątkiem wyższych partii gór.

Do Polski dotarł w 1955 roku z terenów Białorusi, Litwy i Ukrainy. Pierwsze osobniki zaobserwowano na terenach Puszczy Białowieskiej oraz w okolicach Hrubieszowa na Zamojszczyźnie. Jenoty wędrowały z północno-wschodniej Polski w kierunku zachodnim i południowo-zachodnim.

Jenot występowanie w Polsce

Zagęszczenia jenotów, w zależności od warunków siedliskowych i dostępności pokarmu, mogą się wahać od 5 do 20 osobników/10 km2. Wielkość obszaru jenotów jest zmienna w różnych środowiskach i waha się od kilku hektarów do 10 km2. Wybierają wilgotne lasy liściaste i mieszane z obfitym podszytem, doliny rzeczne, turzycowiska, brzegi jezior, tereny bagienne i torfowiska. Występują również w mozaice polno-leśnej. Jako schronienia wykorzystują często nory borsuków, czasem lisów.

W Puszczy Białowieskiej większość nor użytkowanych przez borsuki jest zasiedlana na zimę przez jenoty. Jako kryjówki wykorzystują również spróchniałe pnie rosnących lub zwalonych drzew, wykroty, dziury w korzeniach drzew lub gęste zarośla czy trzciny. W obrębie swoich terenów wyznaczają charakterystyczne dla gatunku latryny, regularnie odwiedzane i mające postać kolistego nagromadzenia odchodów lub kopczyków.

Jenot w Polsce

Na przełomie lat 50. i 60. odnotowano je na obszarach Suwalszczyzny i Pojezierza Mazurskiego oraz w okolicy Łomży. Do lat 80. najliczniej występowały na terenach obecnych województw podlaskiego, warmińsko-mazurskiego i lubelskiego. Kolejną ekspansję, na początku lat 90., odnotowano w rejonach Pomorza i Polesia. W latach 90. zaobserwowano jenota na terenach północnego Podkarpacia, a dokładniej na obszarze Puszczy Połonickiej, stamtąd populacja rozprzestrzeniła się w okolice Krakowa. Badania Grabińskiej wykazują, że rozmieszczenie populacji jenota przesunęło się zdecydowanie w kierunku zachodniej Polski.

Było to prawdopodobnie wynikiem znalezienia wolnej niszy ekologicznej z dogodnymi warunkami biotopowymi. Bardzo duże zagęszczenie jenotów występuje w okręgach północnej Polski, tj: słupskim, koszalińskim, pilskim, gorzowskim i olsztyńskim. Ponadto w Wielkopolsce w okręgu poznańskim, a także w okręgach gdańskim, szczecińskim, suwalskim. Znaczną ich liczbę zaobserwowano również na terenach Wyżyny Lubelskiej i Niziny Sandomierskiej.

Jenot w domu

Jenoty nie są z natury szczególnie agresywne i stosunkowo łatwo je oswoić. Jenoty kupić można np. w fermach futerkowych, oseski mogą kosztować kilkaset złotych, a więc sporo mniej niż rasowy szczeniak czy kociak. Jano ty również są zwierzętami bardzo społecznymi. Kiedy zostaną oswojone mają dobre kontakty z ludźmi.

Jenot nie posiada statusu zwierzęcia domowego, dlatego też musimy uzyskać specjalne pozwolenie na jego hodowlę. Wiele osób decyduje się na adopcje Jenota, gdyż jest to z natury zwierzę spokojne, niekonfliktowe, pozbawione zachowań agresywnych i szybko przyzwyczajające się do obecności człowieka. W przeciwieństwie do psów chętnie korzystają z kuwety i nie wymagają dużej dawki aktywności w ciągu dnia. Ich temperament i usposobienie często asocjuje z osobowością kotów.

Zachowanie jenota

Ten ssak jest społeczny i żyje w parach lub w małej rodzinie. Grupa jenotów nazywana jest paczką. Starają się unikać bycia zauważonymi, ale stają się agresywne, jeśli czują się zagrożone.Brązowa sierść tego zwierzęcia pozwala mu wtopić się w otoczenie jako ochrona przed drapieżnikami. Te ssaki mogą również pływać i wspinać się po drzewach, aby uciec przed zagrożeniami. Umiejętność wspinania się na drzewa to cecha, którą dzielą z innym zwierzęciem z rodziny psowatych, a mianowicie z lisem szarym.

Dieta jenotów

Co jedzą te zwierzęta? Te zwierzęta są wszystkożerne. Zjada ptaki, owady, jaszczurki, węże i myszy. W menu są również rośliny, jagody i orzechy. Ten ssak potrafi pływać, więc łapie żaby, kraby i ryby w rzekach i strumieniach.Niektóre jenoty żyją w środowiskach miejskich, gdzie dzikich zwierząt jest niewiele. Więc są znani z przekopywania pojemników na śmieci i zjadania resztek wyrzuconych przez ludzi. Czasami jenoty kradną jaja z ptasich gniazd. Krótko mówiąc, przystosowują się do jedzenia wszystkiego, co jest w ich środowisku i czasami są nazywane padlinożercami.

Rozmnażanie jenotów

Okres godowy tych zwierząt rozpoczyna się w lutym i trwa do kwietnia. Samica uwalnia zapach, sygnalizując, że jest gotowa do krycia. Trzy lub cztery samce walczą o nią, aby zobaczyć, który z nich jest najsilniejszy. Kiedy łączą się w pary, są partnerami na całe życie. Oznacza to, że są monogamiczne. Ciąża samicy przypada na 60-70 dni. Maluszki jenotów, zwane także szczeniętami, rodzą się w kwietniu lub maju. Samica zwykle ma sześć szczeniąt w miocie, ale były mioty, w których było aż 15 lub 16 młodych. Zarówno samce, jak i samice pomagają w opiece nad swoimi szczeniętami.

Szczenięta i długość życia

Szczenięta rodzą się niewidome, z cienką grubą sierścią. Ważą od dwóch do sześciu uncji. 6-uncjowe szczenię jenota waży tyle samo, co chomik. Po dziesięciu dniach oczy szczeniąt otwierają się. Są karmione piersią przez pierwsze 40 do 60 dni życia, ale zaczynają jeść stałe pokarmy w wieku trzech tygodni. Szczenięta pozostają z rodzicami do czwartego i pół miesiąca życia.

Potem wychodzą i mieszkają niezależnie. Osiągają dorosłość w wieku 10 miesięcy. Te ssaki żyją od 6 do 11 lat. Najstarszy odnotowany japoński borsuk, czyli jenot, zmarł w wieku 16 lat. Nazywał się Tanu i mieszkał z rodziną w Japonii.W miarę starzenia się ssaków mogą one zwalczać pasożyty i pchły, a także rozwijać się świerzb. W niektórych przypadkach były znane z wścieklizny.

Populacja jenotów

Stan ochrony tych zwierząt jest najmniej niepokojący. Chociaż ich dokładna populacja jest nieznana na wielu obszarach, naukowcy szacują, że w Finlandii żyje około 120 000 dorosłych jenotów.Populacja tego ssaka jest klasyfikowana jako stabilna, głównie dlatego, że jest to zdolne do adaptacji stworzenie, które może znaleźć pożywienie i schronienie w różnych środowiskach.

Jenot cena

Ssak ten ze względu na swoje gęste futro jest hodowany w Polsce na farmach futrzarskich często w tragicznych warunkach. Niestety o wiele łatwiej jest kupić samo futro pochodzące od tego zwierzęcia aniżeli żywego osobnika.

Jednak jeśli znajdziemy już hodowlę to spodziewajmy się się, że zapłacimy średnio od 1400 do 3300 zł . Dobry hodowca będzie w stanie pokazać, jak radzić sobie i współdziałać z młodymi jenotami, aby pomóc oswoić zwierzęta i zmniejszyć ich chęć do gryzienia. Hodowca powinien również udzielić wyczerpujących informacji o pochodzeniu i historii zdrowia zwierzęcia.

 

Najczęściej zadawane pytania dotyczące jenotów

Co to jest jenot?
To ssak z maską futra na twarzy, która sprawia, że ​​wygląda jak szop. Ale pomimo nazwy nie jest spokrewniony z szopem. Lis jest jego najbliższym krewnym.Jenoty są wszystkożernymi, które potrafią pływać, wspinać się po drzewach i pokonywać duże odległości na ziemi, dzięki czemu są bardzo przystosowane do środowiska. Ich stan zachowania jest najmniejszym problemem.

Gdzie żyją jenoty?
Szopy pracze żyją w krajach w całej Europie i Azji. Ich siedlisko obejmuje łąki i lasy strefy umiarkowanej. Wiadomo, że hibernują zimą, gdy jest poważna burza śnieżna.

Czy jenoty są niebezpieczne?
Nie, nie są uważane za niebezpieczne. Jednak każde zwierzę może stać się agresywne, jeśli poczuje się osaczone lub zagrożone przez inne zwierzę lub człowieka.

Jak brzmią jenoty?
Jenoty jęczeć, warczeć i wyć podczas komunikowania się ze sobą. Niezależnie od imienia nie są znane z merdania ogonami ani kory. W rzeczywistości niektórzy naukowcy podają, że japońskie jenoty brzmią bardziej jak koty niż psy.

Czy jenoty są legalne w USA?
Nie, są posiadanie lub wwiezienie do Stanów Zjednoczonych jest nielegalne. Jedynym wyjątkiem jest zoo. Naukowcy i technicy zwierząt pracujący w zoo byliby w stanie odpowiednio opiekować się jenotem i trzymać go z dala od innych zwierząt.Niestety jenoty są uważane w Stanach Zjednoczonych za gatunek inwazyjny, ponieważ przenoszą pasożyty, bakterie i choroby, które łatwo mogą zostać przeniesione na inne zwierzęta. Oczywiście nie ma nic złego w dowiadywaniu się o nich więcej, o ile nie spróbujesz zabrać jednego do domu!

Czy jenoty są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Szopy są mięsożercami, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą jenoty?
Szopy pracza należą do Kingdom Animalia.

Do jakiej grupy należą jenoty?
Szopy pracza należą do gromady Gromada.

Pytania jenot

Do jakiej klasy należą jenoty?
Jenoty należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą jenoty?
Jenoty należą do rodziny psowatych.

Do jakiej kolejności należą jenoty?
Jenoty należą do rzędu Carnivora .

Jaki rodzaj okrycia mają jenoty?
Szopy pracze są pokryte futrem.

Jaki rodzaj do których należą jenoty?
Szop D ogy należą do rodzaju Nyctereutes.

Jaka jest główna ofiara jenotów?
Jenoty polują na żaby, ryby i gryzonie.

Jakie są niektóre drapieżniki jenotów?
Do drapieżników jenotów należą lisy, wilki i żbiki.

Co czy są jakieś charakterystyczne cechy jenotów?
Jenoty mają zręczne przednie łapy i spiczaste pyski.

Ile dzieci mają jenoty?
Średnia liczba dzieci jenota to 8.

Co jest ciekawego o jenotach?
Jenoty to jedyne hibernujące psy!

Jaka jest naukowa nazwajenota ?
Naukowa nazwa jenota to Nyctereutes procyonoides.

Jaka jest długość życia jenota?
Szop pracz może żyć od 3 do 8 lat.

Jaka jest długość życia jenota?
Jenoty mogą żyć od 3 do 8 lat.

Jak szybki jest jenot?
Jenot mogą podróżować z prędkością do 25 mil na godzinę.

 

Jeśli zainteresował cię ten temat, odwiedzać inne nasze artykuły, np.: Czy jenot polski to osobny gatunek?

A także sprawdź nasze kompendium wiedzy o jenocie azjatyckim.