Jaszczurka zwinka

Klasyfikacja naukowa Jaszczurki Psiakowej

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Zauropsydy
Rząd
Łuskonosne
Rodzina
Jaszczurkowate
Rodzaj
Lacerta
Nazwa naukowa
Lacerta agilis

Stan ochrony jaszczurki piaskowej

  • Bliski zagrożenia

Lokalizacje jaszczurek piaskowych

  • Azja
  • Eurazja
  • Europa

Fakty o jaszczurach piaskowych

Pożywienie
Pająki, owady, koniki polne
Ciekawostki
Samce zazieleniają się na wiosnę!
Cecha charakterystyczna
Ciało w paski i rozwidlony język
Siedlisko
Trawa i wrzosowiska
Dieta
Mięsożerny
Styl życia
Samotny
Ulubione jedzenie
Pająki
Rodzaj
Gad
Średnia wielkość lęgów
8
Hasło
Samce zazieleniają się wiosną!

Cechy fizyczne jaszczurki piaskowej

Kolor
  • Brązowy
  • Ciemny
  • Zielony
Typ skóry
Łuski
Długość
23,5 cm
Waga
Około 16 g
Dojrzałość płciowa
Po 2 latach

Obrazy jaszczurki piaskowej

Przejrzyj wszystkie obrazy jaszczurki piaskowej w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy jaszczurki piaskowej!

Jaszczurka zwinka to jeden z najrzadszych gadów w Europie, ale urzędnicy zajmujący się dziką przyrodą pracują nad stworzeniem nowych populacji.
Jeśli wędrujesz po piaszczystych terenach wzdłuż Wybrzeża Jurajskiego wypatruj piaszczysto-brązowej jaszczurki z ciemnymi plamami o długości około 20 centymetrów, która biegnie po twojej ścieżce, ponieważ może to być samiec jaszczurki zwisłej. Alternatywnie, jeśli zobaczysz piaszczysto-brązową jaszczurkę z zielonymi bokami, możesz zobaczyć samca jaszczurki zwisłej.

Ich boki stają się jaśniejsze w okresie lęgowym, który występuje od kwietnia do maja, ponieważ ułatwia to samicom ich zobaczenie. Te jaszczurki ważą około 15 gramów. Utrata siedlisk sprawiła, że ​​zauważenie jednego jest rzadkie, ale urzędnicy zajmujący się dzikimi zwierzętami zakładają nowe populacje w wielu obszarach Europy.

5 niesamowitych faktów o jaszczurkach zwisających!

  • centymetrów długości, gdy są dojrzałe i ważą około 15 gramów.
  • Jaszczurki zwisające można spotkać w dużej części Europy. Na Isle of Coll na Hebrydach Wewnętrznych w Szkocji występuje niewielka populacja. Naukowcy odkryli również, że żyją w Skandynawii, na Półwyspie Iberyjskim oraz na zachodnich obszarach Rosji, Mongolii i Chin.
  • Jaszczurki zwinka nory w miesiącach zimowych. Ten proces nazywa się brumacją.
  • Jaszczurki zwisające szybko podnoszą każdą stopę z ziemi, jeśli temperatura gruntu jest zbyt wysoka, aby ich stopy się nie paliły. Mogą również leżeć na brzuchu z wszystkimi czterema stopami w powietrzu w tym samym czasie.
  • Jaszczurki zwisające mogą żyć do 20 lat.

Jaszczurka Piaskowa Nazwa naukowa

Naukowa nazwa jaszczurek zwinnych to Lacerta agilis. Słowo „lacerta” pochodzi z języka łacińskiego i oznacza jaszczurkę, podczas gdy „agilis” to łacińskie słowo oznaczające mobilny, szybki lub zwinny. Jedynym członkiem tej rodziny są jaszczurki zwinka. Czasami nazywana jest jaszczurką żyworodną.

Istnieją co najmniej trzy podgatunki jaszczurek zwinnych, które żyją w różnych regionach Anglii. Bez badań naukowych trudno jest określić różnicę między mieszkańcami obszaru Surrey, takich jak wrzosowiska East Hampshire i West Sussex, a mieszkańcami regionu Dorset wokół East Hampshire i wrzosowisk West Sussex, a mieszkańcami regionu Dorset wokół East Hampshire i West Sussex. Pasek grzbietowy u tych podgatunków może być uszkodzony lub go brakować. Trzeci podgatunek żyje na wydmach przybrzeżnych West Lancashire w Walii i wzdłuż wybrzeża Kentish. Te jaszczurki są mniejsze i szczuplejsze.

Samce są jaśniej zielone niż te żyjące w regionach Surrey lub Dorset. W przeciwieństwie do tych w rejonie Dorset lub Surrey, samce mogą pozostawać zielone przez cały rok. Ogólnie rzecz biorąc, grzbietowo-boczne paski tego podgatunku są szersze i bardziej widoczne.

Wygląd jaszczurki zwisającej


Jaszczurka zwinka jest zwykle piaskowo-brązowa. Mają ciemne plamy po bokach, które według niektórych wyglądają jak oczy, ponieważ te znaki są zwykle jaśniejsze na środku i ciemniejsze na zewnątrz. Plamy te często różnią się wielkością. W porównaniu z europejską jaszczurką zieloną lub zachodnią lacertą zieloną, jaszczurki zwinka mają bardzo krępe ciało. Mają niesamowicie długie ogony, które często są co najmniej 1,5 razy dłuższe od ich ciała. Podobnie jak inne jaszczurki, ten gatunek może stracić ogon, jeśli zostanie w jakiś sposób złapany w pułapkę. Samce są zwykle bardziej krępe niż samice. Samce mają większe głowy z bardziej wydatnymi szczękami. Oczy samicy znajdują się około 50% z tyłu głowy, podczas gdy oczy samców są w około 33% z tyłu.

Większość samców ma zielone boki, które w okresie godowym stają się jaśniejsze. Naukowcy uważają, że ma to na celu ułatwienie kobietom dostrzegania ich i uznanie ich za bardziej atrakcyjne. Oznaczenia na bokach są ściślej stłoczone na samcach niż na samicach. Te jaszczurki prowadzą samotne życie, ale możesz zobaczyć dwie razem opalające się na dużej skale. Często są mniej więcej tej samej wielkości. W okresie godowym samce stają się bardzo agresywne. Będą walczyć ze sobą na śmierć.

Zachowanie jaszczurki piaskowej

Jaszczurki zwisające poruszają się w ciągu dnia. Często można zobaczyć pary jaszczurek zwisających wygrzewających się razem na szczycie stosu piasku. Muszą liczyć na to, że słońce ogrzeje ich ciała, ponieważ nie wytwarzają ciepła. Jaszczurki zwinka żyją w norach pod ziemią. Nie wyjdą, dopóki nie poczują, że dzień się ociepla. Przebywają w norach przez całe zimowe miesiące. Kiedy nadszedł czas, aby wychodzić na wiosnę, mężczyźni zwykle opuszczają swoje nory przed samicami.

Kiedy wychodzą z nor w godzinach porannych, jaszczurki piasku wygrzać się w słońcu. Naukowcy uważają, że potrzebują światła słonecznego, aby ogrzać swoje ciała, zanim będą miały energię do polowania.

Jaszczurki zwinka poruszają się kilka metrów podczas żerowania. Następnie zatrzymają się i nasłuchują ruchu. Gdy usłyszą dźwięk, będą cofać głowy, aż zlokalizują źródło. Następnie rzucają się na nią ustami. Jeśli ofiara oddali się na więcej niż 60 centymetrów, zignoruje ją i będzie nadal szukać pożywienia.

Siedlisko jaszczurki piaskowej


Chociaż jaszczurka ta zazwyczaj żyje na suchych wrzosowiskach, jest bardzo elastyczna . Podgatunek Surrey musi mieć żwirowe lub piaszczyste podłoże, aby się rozwijać. Podgatunek Dorset żyje również na łąkach na szczycie klifów.

Chociaż potrafią się przystosować przez większość swojego życia, wolą mieszkać na pochyłych terenach. Potrzebują również miejsca, które jest na tyle miękkie, aby mogły tworzyć swoje nory. Zwykle wolą omszały obszar o głębokości co najmniej 30 centymetrów. Zbudują swoje gniazda i złożą jaja w tym obszarze. Te jaszczurki często polują na pożywienie na obszarach trawiastych. Następnie wróć na piaszczyste tereny po zachodzie słońca.

Dieta jaszczurek zwisających

Jaszczurki zwinka to drapieżniki. Wolą codziennie jeść koniki polne, pająki i owady, ale mogą przetrwać przez długi czas, jeśli pożywienie nie jest dostępne. Samce jaszczurek zwisających zjadały swoje pisklęta i pisklęta jaszczurki zwyczajnej, jeśli zgłodniały.

Jaszczurki zwinka Drapieżniki i zagrożenia

Głównymi drapieżnikami jaszczurek zwinnych są ptaki drapieżne, zwłaszcza pustułki. Innym drapieżnikiem jest gniewosz plamisty. Podczas gdy tej jaszczurce trudno jest uciec przed tymi drapieżnikami, inne drapieżniki, takie jak lisy, borsuki, łasice i wrony, będą próbować je zjeść.

Ta jaszczurka używa kilku technik, aby uciec przed drapieżnikami. Po pierwsze, pozostanie idealnie nieruchomy w nadziei, że drapieżnik tego nie zauważy. Jeśli to nie zadziała, spróbuje uciec do swojej nory. W przypadkach, gdy te dwie techniki nie działają, wypuści ogon. Ogon będzie poruszał się po ziemi przez kilka minut, co zwykle wystarcza, aby przyciągnąć uwagę drapieżnika, dając jaszczurce czas na ucieczkę. Ukąszenie nie jest trujące.

Kolejnym ogromnym zagrożeniem dla tych jaszczurek są ludzie ze względu na wylesianie i rozbijanie lasów na wiele mniejszych części w wyniku wycinki lub budownictwa mieszkaniowego.

Podczas gdy Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uważa, że ​​gatunek ten budzi najmniejsze obawy, ustawa Wildlife and Countryside Act z 1981 r. Oraz Wielka Brytania Post-2010 Biodiversity Framework wymieniają go jako gatunek priorytetowy.Kiedy ludzie budują zbyt blisko siedliska jaszczurki zwisłej, domowe koty i psy również mogą stanowić problem dla tego gada.

Rozmnażanie jaszczurki piaskowej, dzieci i długość życia


Naukowcy uważają, że samica jaszczurki zwisłej wybiera swoich partnerów. Wydaje się, że wolą te, które są daleko spokrewnione. Każda samica zazwyczaj kojarzy się z kilkoma samcami w marcu i kwietniu, ale składa jaja tylko raz w roku. Jeśli samicy uda się wybrać partnera, który jest bardziej spokrewniony, zwykle składa więcej jaj. Jaszczurka zwinka jest jedynym rodzimym gadem w Wielkiej Brytanii, który składa jaja. Jaja pozostaną w gnieździe przez trzy do czterech miesięcy, zanim wyklują się w sierpniu lub wrześniu.

Większość gniazd znajduje się w pobliżu gołej ziemi na południowym zboczu. Niektóre gniazda znajdują się na piaszczystych terenach w pobliżu trawy marramowej, ponieważ samica może znaleźć w trawie ciepło i pożywienie.

Małe jaszczurki zwane pisklętami muszą radzić sobie same po urodzeniu, ponieważ matka nie wraca do gniazdo po złożeniu jaj. Pisklęta osiągają dojrzałość płciową za około dwa lata.W ich naturalnym środowisku długość życia wynosi około 12 lat. Niektóre żyją w niewoli przez około 20 lat.

Populacja jaszczurek piaskowych

Nikt nie wie dokładnie, ile dokładnie jaszczurek zwisających jest na świecie. Naukowcy uważają, że liczba ta znacznie spada. Uważają, że nie ma już jaszczurek zwisających w północnej i zachodniej Walii, Cheshire, Kent, Sussex, Berkshire, Hampshire, Devon i Kornwalii. Uważają również, że populacja zmniejszyła się o ponad 90% w Merseyside, Surrey i Dorset.

Zobacz wszystkie 87 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę S

Często zadawane pytania dotyczące jaszczurek piaskowych

Czy jaszczurki piaskowe są roślinożercami, mięsożercami czy wszystkożernymi?
Jaszczurki zwisające to drapieżniki, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.

Co Królestwo, do którego należą jaszczurki piaskowe?
Jaszczurki piaskowe należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą jaszczurki piaskowe?
Jaszczurki zwisające należą do gromady Gromada.

Do jakiej rodziny należą jaszczurki zwane?
Jaszczurki zwinne należą do rodziny Lacertidae.

Do jakiego rzędu należą jaszczurki piaskowe?
Jaszczurki piaskowe należą do rzędu Squamata.

Do jakiego rodzaju należą Do jakich należą jaszczurki piaskowe?
Jaszczurki piaskowe należą do rodzaju Lacerta.

Jaki rodzaj okrycia mają jaszczurki piaskowe?
Sand Liza rds są pokryte łuskami.

W jakim typie siedliska żyją jaszczurki piaskowe?
Jaszczurki piaskowe żyją na trawach i wrzosowiskach.

Jaka jest główna ofiara jaszczurek zwisających?
Jaszczurki piaskowe polują na pająki, owady i koniki polne.

Co je wyróżnia cechy jaszczurek piaskowych?
Jaszczurki piaskowe mają ciała w paski i rozwidlone języki.

Ile jaj składają jaszczurki piaskowe?
Jaszczurki zwisające zwykle składają 8 jaj.

Co jest ciekawego o jaszczurkach zwisających?
Samce jaszczurek zwisających na wiosnę zielenieją!

Jaka jest naukowa nazwa jaszczurki piaskowej?
Naukowa nazwa jaszczurki piaskowej to Lacerta agilis.

Jaka jest długość życia jaszczurki piaskowej?

Jaszczurki piaskowe mogą żyć od 5 do 8 lat.
Jak szybko jaszczurki piaskowe?

Jaszczurka piaskowa może podróżować z prędkością do 30 mil les na godzinę.

Gdzie w Wielkiej Brytanii występują jaszczurki zwisające?
Jaszczurki zwinka żyją w większości Wielkiej Brytanii. Największe grupy są w Surrey i Dorsett. Żyją także w innych regionach, w tym w Rosji, Mongolii i Chinach. Żadna z grup nie jest trująca.

Czy jaszczurka zwinka gryzie?
Jaszczurka zwinka może gryźć, gdy czuje się zagrożona. Czasami gryzą zwierzęta i wypuszczają ogony w tym samym czasie, gdy czują się zagrożone. Jeśli zdarzy Ci się ugryźć, możesz mieć pewność, że ugryzienie nie jest trujące.

Jak duża jest jaszczurka zwinka?
Dojrzałe jaszczurki zwisające mają około 20 lat centymetry długości. Oczywiście ich rozmiar staje się większy, gdy przechodzą od pisklęcia do dojrzałości. Ważą około 15 gramów. Samce są zwykle cięższe niż samice.

Dlaczego jaszczurka zwinka jest zagrożona?
ICUN nie uważa tej jaszczurki za zagrożoną, ale wiele europejskich przepisów chroni to. Utrata siedlisk jest głównym powodem spadku jego liczebności. Deweloperzy budują domy w miejscu, w którym kiedyś mieszkali.

Co jedzą jaszczurki zwinka?
Te jaszczurki są mięsożerne. Wolą jeść owady i pająki. Jeśli zgłodnieje, zjedzą kwiaty i własne młode.

Jak dbasz o jaszczurkę zwinną?
Możesz trzymać dwa samce i dwie samice jaszczurki zwisające w terrarium o wymiarach około 13 stóp na 9 stóp. Powinieneś zapewnić im skały lub inną powierzchnię, na której będą się wygrzewać. Codziennie karm je dietą owadów i każdego dnia daj im prysznic lub napij się wody.

Co jedzą małe jaszczurki zwisające?
Pisklęta jedzą taka sama dieta jak dorosłe jaszczurki zwinka. Jedzą pająki, owady i koniki polne. Robią to naturalnie, ponieważ po urodzeniu nigdy nie widzą swojej matki ani ojca. ”