Jaskółka: najpopularniejszy ptak wędrowny

Jaskółka, najczęstszy ptak wędrowny, jest gatunkiem bardzo przystosowalnym. Doskonale nadaje się do życia na obszarach miejskich, ale preferuje regiony rolnicze i przebywanie w pobliżu rzek. Ptaki te podróżują w grupach, aby chronić się przed drapieżnikami.

Ostatnia aktualizacja: 5 sierpnia 2020 r.

Jaskółki to te ptaki, które przysiadają na naszych balkonach i ogrodzeniach i gnieżdżą się w naszych domach. Można je zobaczyć w całym mieście, choć wolą wiejskie otoczenie. Są najczęstszymi ptakami wędrownymi i w rzadkich przypadkach są trzymane jako zwierzęta domowe. 

Dzisiaj chcemy przedstawić kilka kluczowych informacji na temat jaskółki, aby można było dowiedzieć się więcej o tym gatunku.

Chociaż nie jest to powszechne, że ludzie mają jaskółki jako zwierzęta domowe, naukowcy przestudiowali je sporo, aby odkryć ich sekrety reprodukcyjne. Ponadto ich badania ujawniły informacje o ich procesach migracyjnych.

Co powinieneś wiedzieć o najczęstszym ptaku wędrownym

Charakterystyka jaskółki

Jaskółki mierzą od 6 do 8 cali i mają rozpiętość skrzydeł do góry do około 14 cali. Ważą od 0,5 do 0,9 uncji – to naprawdę bardzo małe zwierzęta!
Jeśli chodzi o kolor, ich pióra mają metaliczny, niebieski odcień, który jest prawie czarny i świeci z daleka. 

Typowy czerwony kolor podbródka i równomierny niebieski odcień głowy naprawdę przyciągają wzrok. U tego gatunku występuje bardzo mały dymorfizm płciowy, co oznacza, że ​​samce i samice wyglądają podobnie. Jedyna różnica polega na tym, że samice mają nieco krótsze pióra, a ich odwłok jest nieco jaśniejszy.

Siedlisko jaskółki

Jaskółki mają wielką zdolność przystosowywania się do otoczenia, co widać po sposobie, którym udało im się współistnieć z ludźmi. Otrzymują pewne korzyści z tego współistnienia i nie są uciążliwe dla ludzi.
Tak samo ptaki te nie przepadają za rozległymi obszarami roślinności. Wolą raczej otwarte pola, tereny rolnicze oraz tereny wokół jezior i rzek.

Rzadko spotyka się je na stromym lub skalistym terenie lub w bardzo zurbanizowanych studiach. To wszystko wskazuje na to, że jaskółki nie lubią gromadzić się i tłoczyć, czy to naturalne, czy sztuczne.

Jak wspomnieliśmy, jaskółki są najczęstszymi ptakami migrującymi. Żyją w Europie, Afryce, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Południowej. W rzeczywistości istnieją również dowody wskazujące na istnienie niektórych okazów w Nowej Gwinei.

Wędrówka jaskółki

Jaskółki nie lubią być same, dlatego migrują w grupach –dużych lub małych. Jest to sposób na ochronę przed drapieżnikami i zapewnienie im towarzystwa, gdy dotrą do celu.

Migracja jaskółek zaczyna się we wrześniu i trwa około dwóch miesięcy. Eksperci szacują, że jaskółki mogą przelecieć około 44 000 mil rocznie. Ich piosenka jest najlepszym sygnałem, że wrócili do swoich zimowych domów. Co prowadzi nas do naszego następnego tematu…

„Spałem w starym gospodarstwie nad morzem:
I w ich gnieździe kominowym,
Nocą mówiły jaskółki home-lore dla mnie,
Jeśli chodzi o przyjaznego gościa”.
Horatio Nelson Powers, Chimney Swallows

Pieśń jaskółki

Pieśń jaskółki jest jeden z najsłodszych ptasich rozmów. W rzeczywistości więcej niż kilka wierszy wspomina o ich melodii. To mieszanka paplaniny i harmonijnych akordów i nagłego zatrzymania, które oznacza koniec pięknego występu.

Zachowanie jaskółki

Chociaż już sporo rozmawialiśmy o zachowaniu tego ptaka, chcemy przyjrzeć się bliżej jego sposobowi życia.
Na przykład jak wyglądają ich zaloty? Cóż, te ptaki mają partnera na całe życie. Jednak warto zauważyć, że mężczyźni muszą zdobywać szacunek swoich partnerów przez cały związek.

Muszą utrzymywać odpowiednią wagę, dostarczać pożywienia swoim rodzinom oraz posiadać jasne i intensywnie ubarwione pióra. Jeśli nie, mogą cierpieć z powodu niewierności.

Samice mogą jednocześnie składać nie więcej niż 6 jaj i nie wszystkie z nich przeżywają. Dlatego karmienie ich młodych nie stanowi problemu, zwłaszcza że mają specjalne zdolności do polowania na wiele prac i owadów naraz. W rzeczywistości eksperci uważają, że gniazdo jaskółek będzie wymagało ponad 2,2 funta robaków i owadów każdego dnia.

Trzy tygodnie po urodzeniu młode opuszczają gniazdo i zaczynają uczyć się latać.
Teraz, gdy następnym razem zobaczysz wróbla, dowiesz się znacznie więcej o tym słodkim i ujmujące gatunki.
Może Cię to zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Legenda o jaskółkach i cierniach Chrystusa
Zgodnie z powszechnym przekonaniem grupa jaskółek zaczęła usuwać Jezusowi ciernie po tym, jak został ukrzyżowany i ulżyło mu w cierpieniu. Stąd są…