indyk

Istnieją dwa podstawowe gatunki. Ten, który większość ludzi zna, to dziki indyk, ten sam gatunek, co indyki hodowane na stół, ale indyki udomowione są zwykle cięższymi ptakami, ponieważ są hodowane w celu spożycia. Gatunek ten pochodzi z Ameryki Północnej i można go znaleźć w prawie każdej części Stanów Zjednoczonych. Niektóre z nich można nawet znaleźć w północnych regionach Meksyku.

Klasyfikacja naukowa Turcji

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Grzebiące
Rodzina
Kurowate
Rodzaj
Meleagris
Nazwa naukowa
Meleagris gallopavo

Status ochrony indyk

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje w Turcji

  • Centralny- Ameryka
  • Ameryka Północna

Turcja fakty

Główna zdobycz
Owady, orzechy, nasiona, jagody
Ciekawostka
Płeć indyka można określić na podstawie kształt odchodów.
Rozpiętość skrzydeł
4,1-4,7 cm
Okres inkubacji
25-31 dni
Siedlisko
Las, zarośla i trawiaste równiny
Drapieżniki
Lis, wąż, szop
Dieta
Wszystkożerny
Styl życia
W grupie( trzoda )
Ulubione jedzenie
Owady

Slogan

    • Ściśle związane z bażantami i kurczakami!

Miejsce gniazdowania
Obszary leśne na ziemi
Wiek linienia
20 tygodni

Charakterystyka fizyczna Turcji

Kolor
  • Brązowy
  • Czerwony
  • Niebieski
  • Czarny
  • Biały
Typ skóry
Pióra
Długość ciała
Samców 100-125 cm, Samic 76-95 cm
Waga
Samców 5000-11200 g, Samic 2200-4200 g
Dojrzałość płciowa
Po ok 160-180 dniach

Obrazy indyk

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Turcji w galerii.

Wyświetl wszystkie Zdjęcia indyków!

Szukaj

Indyk to fascynujący ptak, który jest bezpośrednio spokrewniony z dinozaurami, takimi jak welociraptor. To inteligentne i towarzyskie zwierzę, spokrewnione również z bażantami i cietrzewami. Ptaki te można spotkać w całych Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Meksyku.

Niesamowity ptak: 3 fakty o Turcji

      • Płeć indyka można określić na podstawie odchodów. Odchody męskie tworzą kształt litery „J”; odchody kobiet są spiralne.
      • Tylko samce pożerają.
      • Benjamin Franklin chciał, aby dziki indyk był narodowym ptakiem Stanów Zjednoczonych.

Indyk : Gdzie znaleźć te ptaki

Istnieją dwa podstawowe gatunki. Ten, który większość ludzi zna, to dziki indyk, ten sam gatunek, co indyki hodowane na stół, ale indyki udomowione są zwykle cięższymi ptakami, ponieważ są hodowane w celu spożycia. Gatunek ten pochodzi z Ameryki Północnej i można go znaleźć w prawie każdej części Stanów Zjednoczonych. Niektóre z nich można nawet znaleźć w północnych regionach Meksyku.

Te ptaki nie są szczególnie popularne wśród obserwatorów ptaków, ale są poszukiwane przez myśliwych. Sezony polowań różnią się w zależności od stanu, ale większość przypada na późną wiosnę.

Drugi gatunek to indyk ocelowany, pochodzący z półwyspu Jukatan w Meksyku. W pewnym momencie naukowcy sklasyfikowali te ptaki oddzielnie od gatunków północnoamerykańskich, ale są one niezwykle podobne, więc od tego czasu zostały umieszczone w tym samym rodzaju.

Indyki perłowe są bardziej zagrożone, więc władze meksykańskie są bardziej rygorystyczne o polowaniu. Zwykle korzystają z wycieczek w ramach „turystyki myśliwskiej” na wiosnę, aby bezpiecznie zarządzać populacją ptaków.

Gniazda ptaków w Turcji

Te duże ptaki tworzą gniazda na ziemi, zwykle u podstawy drzewa. Samica podrapie płytką koleinę w glebie w pobliżu korzeni drzewa i użyje martwych liści i materiału roślinnego, który zgromadził się w tym miejscu jako materiału do gniazdowania.

Turcja: Naukowa nazwa ptaka

Naukowa nazwa dzikiego indyka to Meleagris gallopavo. Pochodzenie tej nazwy jest nieco nietypowe. Słowo „Meleagris” pochodzi z greckiego mitu, w którym Artemida, bogini łowów, zamienia siostry zabitego bohatera Meleagera w perliczki. Jego drugie imię, „gallopavo”, pochodzi od dwóch łacińskich słów: „gallus”, co oznacza koguta, i „pavo”, co oznacza paw.

Naukowe imię ocellated indyka to Meleagris ocellata. Słowo „ocellata” pochodzi od łacińskiego „ocellatus”, czyli „małe oko”. Nazwa odnosi się do przypominających oczy plamek, które pojawiają się na piórach ogonów tych ptaków.

Wielkość, wygląd i zachowanie indyk

Dzikie indyki, zwane „tomami”, zazwyczaj ważą 11 do 23 funtów i mierzą około 45 cali długości. Według National Wild Turkey Federation, największy zarejestrowany dziki kocur ważył 37,1 funta. W przeciwieństwie do tego, średnia waga indyków udomowionych wynosi od 30 do 80 funtów, a największy ptak w historii ważył 86 funtów. Rosną również do około 45 cali długości.

Samice nazywane są „kurami” i są mniejsze i lżejsze od kotów. Dzikie kury ważą tylko około 11 funtów i zwykle mierzą około 35 cali długości. Kury udomowione mogą ważyć do 18 funtów. Rozpiętość skrzydeł zarówno samców, jak i samic wynosi od 48 do 57 cali.

Dorosłe dzikie samce lub „tomy” mają duże ciała pokryte szarobrązowymi piórami o miedzianym połysku. Ich głowy są pozbawione piór i czerwone z jaskrawoczerwonymi gardłami i czerwonymi koralikami na gardle i szyi. Mają długie, błyszczące i kolorowe pióra ogonowe, które tworzą charakterystyczny kształt wachlarza, z którego często słyną indyki. Młode samce nazywane są „jakes” i można je rozpoznać po ich krótkich brodach i obecności dłuższych piór na środku ogonów. Tomki mają pióra ogonowe o jednakowej wielkości i długości.

Dorosłe samice lub „kury” mają pióra matowo-szare lub brązowe i nie mają kolorowych piór ogonowych, takich jak samce. Są w stanie wachlować pióra ogona jak samce, ale rzadko to robią. Młode samice nazywane są „jennies” i poza ich mniejszym rozmiarem wyglądają prawie identycznie jak kury.

Zachowanie indyk

Obie płcie mają mięsistą wypukłość zwaną kominem, który wisi nad dziobem, a obie mogą również mieć mały kępka piór pod dziobem zwana brodą. Samce mają również krótkie, ostre ostrogi wystające z nóg w pobliżu stóp.

W przypadku indyków ocellated, zarówno samce, jak i samice mają opalizujące brązowe i zielone pióra. Obie mają krótsze wachlarze w kolorze niebiesko-szarym z małą plamką w kształcie oka na końcu. Stąd nazwa „ocellated”. Podobnie jak indyki północnoamerykańskie, mają również pióra skrzydłowe w czarno-białe paski.

Indyki perłowe są nawet mniejszymi ptakami niż dzikie indyki. Tomki ważą do 13 funtów w ich najcięższym stanie, a kury ważą od 6 do 8 funtów. Obie płcie mają średnio od 24 do 36 cali długości i rozpiętość skrzydeł od 26 do 30 cali.

Obie płci mają również jasnoniebieskie głowy z pomarańczowymi kominami i ciemnoczerwone nogi. Samce mają ostre ostrogi na nogach, ale są dłuższe i cieńsze niż ich odpowiedniki w Ameryce Północnej.

Dieta Turcji: ptak wszystkożerny

Te ptaki są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i mięso. Zwykle przeżywają na diecie składającej się z owoców, warzyw, traw, owadów i żołędzi. Ponieważ są tak duże, wymagają dużo białka, aby zachować zdrowie. Zimą żołędzie są podstawą pożywnej diety.

Co jedzą indyki?

Zarówno indyki ocellated, jak i północnoamerykańskie mają podobne preferencje żywieniowe. Na wolności żywią się owadami, orzechami, liśćmi, owocami i trawą. Indyki udomowione są na ogół karmione szeroką gamą resztek ogrodowych wraz z wysokobiałkową karmą dla indyków.

Indyk: drapieżniki ptaków, zagrożenia & stan ochrony

Te ptaki mają dość długą listę drapieżników, co wyjaśnia, dlaczego mogą być tak agresywne na wolności. Indyk północnoamerykański nie jest zagrożony, a jego głównym drapieżnikiem są myśliwi. Są popularnymi ptakami łownymi w całych Stanach Zjednoczonych.

Indyki perłowe są oznaczane jako „bliskie zagrożenia” ze względu na kombinację utraty siedlisk i polowań. Populacja odbiła się w ostatnich latach, ale nadal jest dokładnie monitorowana.

Jakie zwierzęta jedzą indyki?

Wiele innych zwierząt oprócz ludzi je te ptaki. Inne drapieżniki to psy domowe, kojoty, łasice, lisy, rysie rysie, skunksy, oposy, szopy, jastrzębie i sowy.

Indyk: ptasia reprodukcja, niemowlęta i sowy  Długość życia

Dzikie gody indyków odbywają się wiosną. Samce wykonują „taniec zalotów”, który polega na wydymaniu piór, wachlowaniu imponującymi ogonami i głośnym pożeraniu podczas tańca w obecności samic. Ptaki te mogą kojarzyć się z wieloma partnerami i nie łączą się w pary.

Po inseminacji samica znajduje miejsce lęgowe i każdego dnia składa jedno jajo, do 17 jaj. Przeciętny lęg składa się zwykle z 7 do 10 jaj. Z jaj wylęgają się około 28 dni.

Dzieci nazywane są pisklętami lub pisklętami i pozostają w gnieździe z matką przez 2 tygodnie po wykluciu. Po tym czasie uczą się siadać na drzewach obok matki. Ptaki te są niezwykle towarzyskie, więc trzymają się razem w grupach, aby bawić się i uczyć umiejętności przetrwania, a pisklęta pozostaną z matkami do następnego sezonu lęgowego.

Na wolności te stworzenia zwykle żyją 3 do 5 lat. Indyki udomowione mogą dożyć nawet 10 lat. Jednak indyki hodowane na rzeź zwykle żyją tylko przez około 18 tygodni.

Turcja: płodna populacja ptaków

Według National Wild Turkey Foundation, jest około 6,2 miliona indyków północnoamerykańskich na wolności.

Trudno jest uzyskać wiarygodne dane dotyczące liczebności populacji indyków ocellated, ale naukowcy szacują, że obecnie na wolności żyje od 20 000 do 50 000 ptaków.

Zobacz wszystkie 27 zwierząt rozpoczynających się na literę T

Często zadawane pytania dotyczące indyk

Czy indyki są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Indyki są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą indyki?
Indyki należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą indyki?
Indyki należą do klasy Aves.

Do jakiej grupy należą indyki?
Indyki należą do gromady Gromada.
Czy indyki migrują e?

Indyki nie migrują. Żyją w tych samych siedliskach przez cały rok.

Ile jaj składa indyk?
Dorosła kura może złożyć do 17 jaj w jednym pojedyncze sprzęgło.

Jak szybko indyki mogą latać?
Indyki mogą latać tylko na krótkie odległości, ale mogą latać z prędkością do 50 mil na godzinę.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł indyka?
Średnia rozpiętość skrzydeł dorosłego indyka wynosi od 4,1 do 4,7 stopy.

Kiedy czy indyki opuszczają gniazdo?
Młode indyki, zwane pisklętami, zazwyczaj pozostają blisko matki przez około pół roku, najpierw w gnieździe, a później, gdy uczą się grzędować na drzewach.

Z jakimi ptakami są spokrewnione indyki?
Indyki są blisko spokrewnione z bażantami, kuropatwami i cietrzewami.

Czy indyki są niebezpieczne?
Ogólnie rzecz biorąc, indyki domowe nie są niebezpiecznym zwierzęciem. Mogą stać się agresywne w stosunku do ludzi w okresie godowym lub jeśli czują się zagrożone, więc najlepiej nie zbliżać się do tych na wolności.

Jak długo żyją indyki?
Dzikie indyki mogą żyć do 5 lat, a indyki domowe do 10 lat.

Czy indyki mogą latać?
Pomimo swojej wielkości dzikie indyki potrafią latać na krótkie odległości. Potrafią również biegać i pływać.

Do jakiej rodziny należą indyki?
Indyki należą do rodziny Phasianidae.

Do jakiego rzędu należy indyk?

Indyki należą do rzędu Galliformes.

Do jakiego rodzaju należą indyki?
Indyki należą do rodzaju Meleagris.

Jaki rodzaj pokrycia mają indyki?
Indyki są pokryte piórami.

W jakim typie siedliska żyją indyki?
Indyki żyją w lasach, krzewach i trawiastych równinach.

Co to jest główną ofiarą indyków?
Indyki jedzą owady, orzechy, nasiona i jagody.

Jakie są drapieżniki indyków?
Do drapieżników indyków należą lisy, węże i szopy.

Co jest ciekawego o indykach?
Indyki są blisko spokrewnione bażantom i kurom!

Jaka jest naukowa nazwa Turcji? 

Naukowa nazwa Turcji to Meleagris.