Długopłetwiec oceaniczny (Humbak)

Naukowa klasyfikacja humbaków

Królestwo
Animalia
Typ
Gromada
Rząd
Mammalia
Order
Cetacea
Rodzina
Balaenopteridae
Rodzaj
Megaptera
Nazwa naukowa
Megaptera novaeangliae

Stan ochrony humbaków

  • Najmniejsze obawy

Lokalizacje humbaków

  • Ocean

Fakty o humbakach

Główna zdobycz Plankton, skorupiaki i ryby

Zachowanie grupowe

  • Pod

Ciekawostka Humbak tworzy złożone, piękne piosenki swoim gardłem

Szacowana wielkość populacji 120 000 do 150 000

Największe zagrożenie Wypadki z łodziami i sieciami

Najbardziej charakterystyczna cecha Mały garb z tyłu

okres oszacowania11 miesięcy

Rodzaj wody

  • Sól

Siedlisko Oceany blisko brzegu

Drapieżniki Człowiek, orka

Dieta Wszystkożerca

Średnia wielkość miotu 1

Styl życia

  • Stado

Ulubione jedzenie Kryl

Rodzaj Walenie

Powszechne Imię Humbaki

Slogan Uważa się, że na wolności pozostało 80 000!

Charakterystyka fizyczna humbaka

Kolor
  • Szary
  • Czarny
  • Biały
Typ karnacji
Gładka
Prędkośćmaksymalna
17 mph
Trwałość
45 do 50 lat
Waga
36 000-99 800 kg (40-100 ton)
Długość
14,6m – 19m (48ft – 62ft)

Obrazy humbaka

Kliknij wszystkie nasz Humpback Zdjęcia wielorybów w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia humbaków!

Widok humbaka pływającego lub wchodzącego w wodę jest jednym z najbardziej imponujących spektakli w całej przyrodzie.

Ich złożone i wyjątkowe zachowania mają uczyniły je ulubionymi wśród obserwatorów wielorybów na całym świecie. Kiedyś znajdował się na skraju wyginięcia, obecnie humbak prawie całkowicie wyzdrowiał. To prawdziwa historia sukcesu w ochronie przyrody.

5 niesamowitych faktów o humbakach!

  • Zmysły humbaka są specjalnie przystosowane do jego podwodnego środowiska. Przy znacznie zredukowanych narządach węchowych prawdopodobnie w ogóle nie mają węchu. Ich małe oczy ewoluowały, aby wytrzymać ciśnienie wody. I nie mają nauszników, tylko mały otwór na głowie tuż za oczami.
  • Dorosłe humbaki spędzają prawie 90% czasu pod wodą. Wracają na powierzchnię średnio co siedem do 15 minut, a cielęta wracają co trzy do pięciu minut.
  • Przełamanie garbu to imponujący pokaz akrobatyczny. Nie jest do końca jasne, dlaczego to robią. Teorie naruszenia obejmują ostrzeżenia, pokazy godowe lub inne formy komunikacji.
  • Humbaki albinosów są niezwykle rzadkie. Humbak imieniem Migaloo, którego po raz pierwszy zauważono w 1991 roku, jest jedynym znanym na świecie czystym humbakiem albinosa. Albinosy są objęte specjalną ochroną nawet poza większością humbaków.
  • Film science-fiction Star Trek IV: The Voyage Home zawiera fabułę, w której Kirk i jego załoga podróżują w czasie do lat 80. wymarłych humbaków z nimi w przyszłość.

Klasyfikacja humbaków i nazwa naukowa

Naukowa nazwa humbaka to Megaptera novaeangliae. Jest to greckie określenie oznaczające duże (mega), skrzydło (ptera, oznaczające dużą płetwę piersiową) i New Englander (novaeangliae, gdzie zostały po raz pierwszy szczegółowo opisane). Humbak jest jedynym obecnie żyjącym przedstawicielem swojego rodzaju. Należy również do rodziny Balaenopteridae: grupy „rorqual” z dziewięcioma żyjącymi gatunkami, w tym płetwal błękitny i finwale.

Wygląd humbaka

Humbak jest łatwo odróżnić od innych wielorybów. Ma mały garb w pobliżu płetwy grzbietowej (który jest szczególnie widoczny, gdy wygina grzbiet), masywną płetwę piersiową wielkości około jednej trzeciej całego ciała oraz mieszki włosowe na całej głowie i szczęce. Zamiast zębów wieloryb ma złożoną sieć fiszbin, które filtrują pokarm z wody.

Fiszbin składa się z keratyny, tej samej substancji w paznokciach i włosach. Garb ma również ciemny grzbiet i jaśniejszy spód. Każdy wzór kolorów i blizn na brzuchu jest całkowicie unikalny dla danej osoby. Humbak mierzy naprawdę masywny od 48 do 62 stóp długości (mniej więcej wielkości autobusu szkolnego) i około 40 ton wagi. Samice są średnio większe niż samce, co jest niezwykłe dla ssaków.

Rozmieszczeniehumbaków , populacja i siedlisko

Humbak ma tendencję do życia i żerowania w pobliżu brzegów oceanów i morza na całym świecie, czasami pływające tak blisko lądu, jak porty i rzeki. Mogą również nurkować na więcej niż 600 stóp na raz, zanim powrócą na powierzchnię, aby zaczerpnąć oddechu. Jednym z najbardziej niezwykłych faktów jest to, że gatunek ten podejmuje co roku epicką migrację na odległość do 25 000 mil między bogatymi w składniki odżywcze klimatami polarnymi latem a klimatem tropikalnym lub subtropikalnym zimą, aby kopulować i żyć z rezerw tłuszczu.

Aż do międzynarodowego zakazu połowów wielorybów w 1985 r. polowano na humbaka niemal do całkowitego wyginięcia. Niektóre populacje gwałtownie upadły i pozostało nie więcej niż kilkaset osobników. Obecnie na całym świecie istnieje aż 150 000 humbaków i 16 różnych grup populacji, z których tylko kilka jest nadal zagrożonych. W 2008 roku Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody zmieniła status humbaka na najmniej niepokojący, najlepszą możliwą klasyfikację. Największymi pozostałymi zagrożeniami są kolizje statków i przypadkowe zaplątanie się w sprzęt rybacki.

Humbak drapieżniki i zdobycz


Humbak jest oportunistycznym karmnikiem, który odgrywa ważną rolę na szczycie morski łańcuch pokarmowy.

Co je humbak?

Dieta przeciętnego dorosłego humbaka składa się z około 2000 funtów planktonu, ryb (takich jak śledzie i makrele) oraz skorupiaki (kryl jest jednym z ich ulubionych pokarmów) każdego dnia. W swojej diecie wieloryb opiera się na metodzie zwanej siatką bąbelkową, w której tworzy spiralę bąbelków od dołu, aby uwięzić ofiarę. Następnie połyka ogromne ilości zdobyczy i wyciska wodę z powrotem przez swoje fiszbiny.

Co zjada humbak?

Dorosły humbak ma bardzo niewiele naturalnych drapieżników. Jedynym znanym gatunkiem, który zabija dorosłego humbaka, jest wataha wielkich żarłaczy białych. Ale młode humbaki są znacznie bardziej podatne na drapieżnictwo. Wiele z nich nosi blizny po atakach rekinów i orków.

Rozmnażanie i długość życiahumbaka

Humbak jest gatunkiem poligamicznym. W zimowym okresie lęgowym, po zakończeniu migracji, kilka samców otoczy seksualnie dostępną samicę i będzie agresywnie konkurować o prawo do krycia. Partnerzy angażują się we wszelkiego rodzaju wymyślne zachowania godowe, takie jak przewracanie się, przerzucanie i rzucanie ogonem. Nurkują również i wynurzają się pionowo do siebie. Po zapłodnieniu samicy okres ciąży trwa wyjątkowo długie i trudne 11 miesięcy.

Wydaje się, że ojciec nie odgrywa prawie żadnej roli w rodzicielstwie, ale więź między matką a cielakiem jest szczególnie silna. Często można je zobaczyć, jak pływają blisko siebie, dotykając płetwami. Matka karmi piersią i opiekuje się młodymi w pierwszych sześciu miesiącach życia.

Cielęta osiągają dojrzałość płciową między czterema a pięcioma latami, ale co roku podwajają swoją wielkość i nie przestają rosnąć, dopóki nie osiągną wieku około dziesięciu lat. Oczekiwana długość życia zdrowego humbaka na wolności wynosi do 50 lat. Ze względu na długi czas rozwoju samice rozmnażają się tylko co dwa do trzech lat.

Humbak w wędkowaniu i gotowaniu

Humbak został kiedyś złowiony na skalę przemysłową ze względu na swój tłuszcz i mięso. Ale mimo że mięso wielorybów jest zakazane w wielu krajach na całym świecie, nadal pojawia się na niektórych rynkach.

Wyświetl wszystkie 33 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę H

Humbak – FAQ (często zadawane pytania)

Jak duży jest humbak?

Humbak może osiągać do 62 stóp długości i ważyć 40 ton.

Jaki dźwięk wydaje humbak?

Humbaki wydają serię jęków, płaczów i wycia, aby się ze sobą komunikować. Brak strun głosowych sprawia, że ​​humbaki wytwarzają w gardle dźwięki przypominające krtań. Dźwięki te przemieszczają się w wodzie na duże odległości, docierając do uszu innych wielorybów. Obie płcie mogą wydawać dźwięki, ale tylko samce wydają nawiedzone i piękne pieśni wielorybów, z których są znane.

Trwające od pięciu do 35 minut, te bardzo złożone piosenki różnią się między grupami i wydają się nieznacznie zmieniać co roku. Naukowcy nie zidentyfikowali jeszcze faktów kryjących się za ich pełnym znaczeniem, ale prawdopodobnie zawierają one informacje o tożsamości osobistej, nawigacji i pobliskich zagrożeniach.

Czy humbak jest niebezpieczny?

Humbaki mogą działać agresywnie w obronie siebie i swojego stada, ale udokumentowano bardzo niewiele jawnych ataków wielorybów na ludzi. W rzeczywistości humbaki są gatunkiem przyjaznym. Zaobserwowano, że pozytywnie oddziałują z delfinami butlonosymi. Czasami gromadzą się w mieszanych grupach z płetwalami błękitnymi, szarymi, plemnikami i finwalami. Humbaki często również pozwalają nurkom zbliżyć się do siebie.

Ile humbaków zostało?

Szacuje się, że obecnie żyje do 150000 humbaków . Czerwona lista IUCN podaje, że jest około 84 000 dojrzałych osobników, a liczba ta wydaje się rosnąć na całym świecie.

Gdzie znajdują się humbaki?

Humbak występuje w prawie każdym oceanie i morzu świata, z wyjątkiem najdalszych zakątków północy. Wraz ze wzrostem liczebności gatunek ten zaczął nawet ponownie pojawiać się w niektórych częściach Morza Śródziemnego w ramach swoich wczesnych wzorców migracji. Ta migracja przenosi zimę z zimniejszych do cieplejszych wód.

Czy humbaki są roślinożercami, mięsożernymi czy wszystkożernymi?

Humbaki są wszystkożernymi, co oznacza jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą humbaki?

humbaki należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej grupy należą humbaki?

humbaki należą do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą humbaki?

Humbaki należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą humbaki?

Humbaki należą do rodziny Balaenopteridae.

Do jakiego rzędu należą humbaki?

humbaki należą do rzędu waleni.

Do jakiego rodzaju należą humbaki?

humbaki należą do rodzaju Megaptera.

Jakiego rodzaju okrycie ma humbak Wieloryby mają?

Humbaki pokryte są gładką skórą.

W jakim środowisku żyją humbaki?

Humbaki żyją w oceanach blisko brzegu.

Jaka jest główna ofiara humbaków?

Humbaki żerują na planktonie, skorupiakach i ryby.

Jakie są niektóre drapieżniki humbaków?

Do drapieżników humbaków należą ludzie i orki.

Jaka jest średnia wielkość miotu humbaka?

Średnia wielkość miotu humbaka to 1.

Co jest interesujące fakt na temat humbaków?

Uważa się, że na wolności pozostało 80 000 humbaków!

Jaka jest naukowa nazwa humbaka?

Naukowa nazwa humbaka to Megaptera novaeangliae.

Jaka jest długość życia humbaka?

Humbaki ca n żyć od 45 do 50 lat.

Co wyróżnia humbak?

humbaki mają mały garb na plecach.

Co wyróżnia humbak?

Humbaki mają mały garb na plecach.

Jakie jest największe zagrożenie dla humbaka?

Największym zagrożeniem dla humbaka są wypadki z łodziami i sieciami.