Ratel miodożerny

Klasyfikacja naukowa  Miodożera

Królestwo
Animalia
Typ
Gromada
Rząd
Mammalia
Order
Carnivora
Rodzina
Mustelidae
Rodzaj
Mellivora
Nazwa naukowa
Mellivora Capensis

Stan ochrony borsuka

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje miodożera

  • Afryka
  • Azja

Miodożer Fakty

Ofiara Pszczoły, owady, małe zwierzęta, cebulki, korzenie, ptasie jaja
Imię młodego Kit
Ciekawostka Najbardziej nieustraszone zwierzę na Ziemi!
Szacowana wielkość populacji Nieznane
Największe zagrożenie Ludzie
Najbardziej charakterystyczna cecha Duże, ostre pazury
Inne imiona Ratel

Ciąża 6 miesięcy

Siedlisko  Suche tereny, łąki, lasy

Drapieżniki Lamparty, hieny cętkowane , Pytony, Krokodyle

Dieta Wszystkożerca

Średnia wielkość miotu 2

Styl życia

  • Dzienny
  • Półmrok
  • lub Nocny W zależności od regionu i pory roku

Nazwa zwyczajowa

Borsuk

Liczba gatunków 1

Lokalizacja Afryka, Azja, Subkontynent Indyjski

Slogan Jedno z najodważniejszych stworzeń na ziemi!

Grupa Ssak

Charakterystyka fizyczna miodożera

Typ skóry
Włosy
Długość życia
7 -8 lat na wolności, 24 lata w niewoli
Waga
11 do 35 funtów
Wysokość
9,1 do 11 cali
Długość
22 do 30 cali
Wiek dojrzałości płciowej
1 do 2 lat
Wiek odstawienia
2 do 3 miesięcy </d d>

Obrazy Miodożera

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Miodożera w galerii.

Zobacz wszystkie Zdjęcia Miodożera!

Borsuki to najbardziej nieustraszone zwierzę na świecie.

Kapibary zdobywają nagrodę za najbardziej przyjazne zwierzę na świecie, ale na drugim końcu spektrum siedzi miodożer, najbardziej sękaty ssak planety! „Księga rekordów Guinnessa” wymienia małe, podobne do łasic gatunki jako najbardziej nieustraszone na Ziemi. A dzięki wirusowemu filmowi na YouTube z 2011 r. Zdobyli reputację „nie dbający” – trafny opis zwierząt, które atakują i kradną do woli! Być może ze względu na irytujące osobowości borsuków naukowcy nie badali zbyt wiele tego gatunku. Niezależnie od tego, zagłębmy się w to, co wiemy!

6 fenomenalnych faktów o borsukach

    • Borsuki to jedne z niewielu zwierząt naturalnie odpornych na ukąszenia jadowitych węży. Uważa się, że rozwinęli to z biegiem czasu, najpierw zjadając lekko jadowite stworzenia, a następnie wspinając się.
    • Ich grube, luźna skóra z łatwością wytrzyma strzały z łuków, strzał, a nawet maczet! Najskuteczniejszym sposobem na zabicie miodożerów jest strzał z broni palnej lub cios łamiący czaszkę w tył głowy.
    • Borsuki miodowe to jedyny gatunek z rodzaju Mellivora i często są lokalnie nazywane „szczurami”.
    • Używanie swoimi ostrymi pazurami szczurołaki potrafią wykopać prawie 10-metrowy tunel w twardej ziemi w ciągu 10 minut.
    • „Honey Badger” stało się popularnym przydomkiem sportowców i polityków o bezlitosnej reputacji.
    • W 2011 r. zatytułowany „The Crazy Nastyass Honey Badger” stał się wirusowy. Była to kompilacja różnych borsuków wykonujących swoje okrutne rzeczy, a jedynym głosem był mężczyzna, który powiedział: „Borsuki miodowe nie obchodzą”. Do tej pory ludzie obejrzeli ten film prawie 100 milionów razy.

Nazwa naukowa Honey Badger

Naukowa nazwa miodożera to Mellivora capensis. Mellivora pochodzi zarówno ze starożytnej greki, jak i łaciny. „Meli” po grecku oznacza „miód”, a „varo” to łaciński czasownik oznaczający „jeść” lub „pożreć”. Capensis to geograficzne odniesienie do Przylądka Dobrej Nadziei, gdzie Johann Christian Daniel von Schreber jako pierwszy opisał gatunek. Tak więc, połączona ze sobą, naukowa nazwa borsuków oznacza „zjadacz miodu z peleryny”. Co jest słuszne, ponieważ te zwierzęta lubią jeść miód. W niektórych częściach świata zwierzęta są również znane jako „szczury”.

Wygląd borsuka

Jak wyglądają borsuki? Cóż, mówiąc anatomicznie, mają więcej wspólnego z łasicami niż innymi borsukami. Ale na co dzień można by powiedzieć, że borsuki przypominają przerośnięte skunksy. Naukowcy obecnie rozpoznają 12 podgatunków borsuka z niewielkimi różnicami estetycznymi.

Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie miodożery mają długie ciała, szerokie grzbiety, płaskie głowy, krótkie nogi, małe oczy, malutkie grzbiety uszu, kościste ogony i krótkie kufy. To, co nie jest małe, to ich pazury, które są mocne i długie. Borsuki miodowe to zwierzęta, które są również znane z tego, że mają stalową skórę.

Jest gruby i luźny i może wytrzymać przekłuwanie strzał i ataki maczety. Ponadto użądlenia pszczół i ukłucia jeżozwierza nie mają na nie najmniejszego wpływu. W zależności od podgatunku borsuki mają całe czarne futro lub czarne futro z białą pręgą biegnącą wzdłuż kręgosłupa. Zimą noszą długie, gęste futra, które latem zrzucają.

Pod względem wielkości szczurołaki są największymi łasicami lądowymi w Afryce. Zwykle mierząc od ramienia, mają od 9,1 do 11 cali wysokości i 22 do 30 cali długości. Samce zwykle ważą średnio około 20 do 35 funtów; podczas gdy samice przechylają wagę między 11 a 22 funty – mniej więcej wielkości małego lub średniego psa. Ale jeśli zgubisz się w buszu, wiedz, że borsuki mogą w idealnych warunkach urosnąć do ogromnych rozmiarów. Dobrym przykładem są trzy 40-kilogramowe samice, które naukowcy znaleźli na dziko irackiej wolności.

Zachowanie borsuka


Pod względem zachowania borsuki to zwierzęta, które są notorycznie zepsute i agresywne. Ratele są zarówno nieustraszone, jak i złośliwe, a gdy nie ma ucieczki, zaatakują prawie każde zwierzę, w tym ludzi. Na dodatek celowo rozpoczynają bójki i brutalnie przejmują legowiska innych zwierząt.

Przeważnie borsuki trzymają się siebie, ale pary godowe czasami spędzają razem czas na wiosnę. Jako koparka Matki Natury, borsuki to wykwalifikowani kopacze, którzy potrafią drapać długie tunele i nory w mniej niż 10 minut. Innym razem, gdy czują się leniwi, szczurołaki będą dowodzić norami mrówników i guźców. Podobnie jak skunksy, miodożery pomijają okropny zapach, aby odstraszyć drapieżniki. Ich zapach paraliżuje również pszczoły, ułatwiając borsukom napadanie uli w poszukiwaniu miodu.

Siedlisko miodożera

Dwanaście podgatunków borsuków jest rozproszonych po całej Afryce i częściach Bliskiego Wschodu, Azji i na subkontynencie indyjskim . Populacje gatunku trzymają się suchych terenów, łąk i lasów. 12 różnych gatunków borsuków żyje na różnych obszarach, przedstawionych w poniższej tabeli.

Podgatunki Lokalizacja Cape Ratel Południowa i południowo-zachodnia AfrykaIndian RatelAzja, Afganistan, Iran, Pakistan, Indie Nepalski Ratel Nepal Białogrzbiety Ratel Afryka Zachodnia, południowe Maroko, Kongo, Gabon, Republika Środkowoafrykańska Black Ratel Ghana, Congo Lake Chad RatelSudan, Somali-landSpeckled Ratel Sierra Leone Etiopczyk Ratel Etiopia Persian RatelIran, IrakKenijczyk Ratel Kenia Arabian Ratel Południowa Arabia Turkmenian Ratel Turkmenistan

Borsuk Dieta

Ratels są wszystkożerne z gigantycznym apetytem, ​​a kiedy zabijają, zjadają całe zwierzę, w tym futro i pióra. Borsuki miodowe czerpią część swoich składników odżywczych z wykopywania larw i innych owadów, ale jedzą też węże, żaby, jaszczurki, żółwie, gryzonie, ptasie jaja, jagody, cebulki i korzenie. Borsuki miodowe, które nazywają domem Kalahari, również jedzą owce i kozy, a w Indiach szczury czasami wykopują ludzkie szczątki na posiłki. Jedzą też dużo drobiu, a hodowcy zwierzyny łownej są prawie niemożliwi, aby strzec się przed borsukami, ponieważ kopią tunele, aby uzyskać dostęp do przewrotów kurczaków. Ponadto miodożery mogą bez większego wysiłku rozmontować drewniane obudowy. Świadczy o tym ich nazwa, miodożery również uwielbiają miód i regularnie napadają na ule, aby złapać ich ulubioną przekąskę.

Miodożer Drapieżniki i Zagrożenia

Ludzie nie są jedynymi gatunkami, które honorują borsuki jako groźnych i okrutnych wrogów. Nawet potężne lwy – choć znane są z tego, że czasami zabijają miodożery – zazwyczaj zapewniają wytrwałym wojownikom szerokie miejsce do cumowania. Gatunek ten jest nie tylko z natury waleczny, ale jego cechy anatomiczne służą jako wysoce skuteczna zbroja.

Mogą wiercić się w grubej, luźnej skórze, co utrudnia potencjalnym drapieżnikom chwytanie się. Dodatkowo borsuki są wyposażone w zabójcze pazury i zęby wystarczająco mocne, aby przeciąć skorupę żółwia. Pomimo swoich potężnych mechanizmów obronnych, miodożery mają kilka naturalnych drapieżników, w tym lamparty afrykańskie, pytony afrykańskie, krokodyle nilowe i hieny cętkowane. Problemem jest również wkraczanie do środowiska.

Rozmnażanie, dzieci i długość życia

Niewiele wiadomo o życiu reprodukcyjnym i rodzicielskim borsuków. Jedyne wiarygodne dane to trwające 42 miesiące badanie przeprowadzone przez Park Narodowy Kgalagadi Transfrontier. Co wiemy o rozmnażaniu borsuka? Łączą się w pary przez cały rok, z gwałtownym wzrostem na wiosnę, a ciąża trwa około sześciu miesięcy.

Samice mają cztery smoczki do karmienia noworodków, ale rodzą tylko jeden lub dwa młode – termin określający młode borsuki – naraz. Niemowlęta rodzą się niewidome, karmią piersią przez dwa do trzech miesięcy i są zależne od matek przez około rok. W naturze borsuki żyją od około siedmiu do ośmiu lat, podczas gdy osobniki żyjące w niewoli dożywają dojrzałego starego borsuka w wieku około 24 lat.

Populacja miodożera

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody Przyroda, borsuki miodowe są gatunkami najmniej niepokojącymi i nie są zagrożone rychłym wyginięciem. Ale to nie znaczy, że borsuki nie są pozbawione zagrożeń. Wzrost populacji ludzkiej powoduje więcej ingerencji dzikich zwierząt. W dawnych czasach ludzie i borsuki rzadko się kontaktowali. Ale w dzisiejszych czasach borsuki często stają twarzą w twarz z uzbrojonymi rolnikami zaangażowanymi w ochronę swojego inwentarza. W rezultacie spada liczebność populacji borsuków. Obecnie nie ma ogólnoświatowych szacunków dotyczących populacji borsuka, ale znikają one z miejsc, w których kiedyś było ich dużo.

Często zadawane pytania dotyczące Borsuka

Co to jest miodożer?

Borsuk jest podobnym do łasicy, hiperagresywnym, czworonożnym zwierzęciem, które żyje w niektórych częściach Afryki, Bliskiego Wschodu, Azji i Indii.

Czy borsuk jest mięsożerny, roślinożerny czy wszystkożerny?

Borsuki są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą mięso i rośliny. Znaczna część ich diety składa się z owadów, ale będą też jeść węże, żółwie, jagody i oczywiście miód.

Czy miód borsuk może zabić człowieka?

Jury wciąż nie zastanawia się, czy nie borsuki zabijają ludzi. Istnieją historie z początku XX wieku o szczurach jedzących ludzi, ale historycy i naukowcy uważają, że to prawdopodobnie folklor. Jednak indyjskie miodożery podobno atakują małe dzieci, a osoby z podgatunku są znane z wykopywania ludzkich szczątków na obiad. W 2007 r. Krążyła teoria spiskowa o „jedzących ludzi” borsukach w Iraku. Ale według lokalnych weterynarzy i ekologów borsuki zawsze żyły na obszarach wiejskich w kraju, ale bagna zalewające na północ od Basry w tym roku pchnęły zwierzęta w kierunku miasta.

Jak agresywny jest borsuk?

Miód borsuki to jeden z najbardziej agresywnych gatunków na Ziemi! „Księga rekordów Guinnessa” wymienia je jako najbardziej nieustraszone zwierzę na świecie.

Dlaczego borsuki są tak nieustraszone?

Borsuki miodowe są tak odważne, ponieważ mają wbudowaną zbroję. Dzięki ochronnej skórze prawie nic nie może przez nią przeniknąć, w tym zęby, maczety i strzały innych zwierząt! Poza tym są z natury agresywne, mają mocne szczęki i zęby, które mogą przeciąć prawie wszystko.

Jak niebezpieczny jest miodożer?

Borsuki miodowe są niebezpieczne! Nigdy się nie wycofują, mają śmiercionośne zęby i atakują każdą poruszającą się rzecz, jeśli czują się zagrożeni.

Zobacz wszystkie 33 zwierzęta, które zaczynają się od H

Honey Badger FAQ (często zadawane pytania)

Czy Honey Badgers są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?

Honey Badgers są wszystkożernymi, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego Królestwa należą do Honey Badgers?

Honey Badgers należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej gromady należą Honey Badgers?

Borsuki należą do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą borsuki?

Borsuki należą do klasy ssaków.

Do jakiej rodziny należą borsuki?

Borsuki należą do rodziny Mustelidae.

W jakiej kolejności występują miodożery należą do?

Honey Badgers należą do rzędu Carnivora.

Jaki rodzaj okrycia mają Honey Badgers?

Honey Badgers są pokryte sierścią.

Jaki rodzaj okrycia mają Honey Badgers?

Honey Badgers są pokryte we włosach.

Gdzie mieszkają Honey Badgers?

Honey Badgers mieszkają w Afryce, Azji i na subkontynencie indyjskim.

W jakim typie siedliska żyją borsuki?

Honey Badgers żyją na suchych terenach, łąkach i lasach.

Jakie są niektóre drapieżniki borsuków?

Do drapieżników borsuków zalicza się lamparty, hieny cętkowane, pytony i krokodyle.

Jaka jest średnia wielkość miotu dla miodożera?

Średnia wielkość miotu dla Honey Badger to 2.

Co jest ciekawego w Honey Badgers?

Honey Badger to jedno z najodważniejszych stworzeń na Ziemi!

Jaka jest naukowa nazwa Honey Badger?

Naukowa nazwa Honey Badger jest Mellivora Capensis.

Jaka jest długość życia miodożera? 

Honey Badger może żyć od 7 do 8 lat na wolności i 24 lata w niewoli.

Ile jest gatunków Honey Badger?

Jest 1 gatunek Honey Badger.

Jaka jest długość życia Honey Badger?

Honey Badgers może żyć od 7 do 8 lat na wolności i 24 lata w niewoli.

Jak nazywa się mały Honey Badger?

Mały miodożer nazywany jest zestawem.

Ile jest gatunków miodożera? Jest 1 gatunek miodu Borsuk.

Jakie jest największe zagrożenie dla Honey Badger?

Największym zagrożeniem dla Honey Badgers są ludzie.

Jakie jest inne imię dla Honey Badger?

Honey Badger jest również nazywany ratel.

Ile Honey Badgers zostało na świecie ?

Wielkość populacji miodożera jest nieznana.