Guziec

Guziec, duży członek rodziny świń, to gatunek zwierząt, który jest najlepszy znany z czterech ostrych kłów i wyściełanych guzków lub brodawek na twarzy. Samice tego gatunku są dość towarzyskie i żyją w grupach rodzinnych zwanych sondami.

Klasyfikacja naukowa Guźca

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Celariodaktyla
Rodzina
Świniowate
Rodzaj
Guziec
Nazwa naukowa
Phacochoerus africanus

Stan ochrony guzowatych

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje guzowatych

  • Afryka

Guziec Fakty

Pożywienie
Trawa, korzenie, cebulki
Siedlisko
Suche sawanny i równiny traw
Drapieżniki
Lew, Hiena, krokodyl
Dieta
Zwierzęta wszystko żerne
Średnia wielkość miotu
4
Styl życia
Żyją w grupie
Lokalizacja
Występuje głównie w Afryce
Siedlisko
Tereny leśne i sawanna
Ciekawostka
Guziec Pumba to bohater serialu animowanego Walta Disneya
Ulubione jedzenie
Trawa

Slogan

  • Ma dwa zestawy kłów na pysku!

Charakterystyka fizyczna Guźca

Kolor
  • Brązowy
  • Szara
Typ skóry
Rzadki włos
Prędkość biegu
Do 45km/h
Długość ciała
Samica 105-140cm, samiec 125-150cm
Waga
Samic 50-75kg,samców 60-150kg

Obrazy Guziec

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Guziec w galerii.

Zobacz wszystkie Guziec obrazy!

Szukaj

„Guziec to roślinożerca z wyboru, wszystkożerny z konieczności”.

Guziec, duży członek rodziny świń, to gatunek zwierząt, który jest najlepszy znany z czterech ostrych kłów i wyściełanych guzków lub brodawek na twarzy. Samice tego gatunku są dość towarzyskie i żyją w grupach rodzinnych zwanych sondami.

Chociaż mogą wyglądać na złośliwe, zwierzęta te wolą uciekać przed drapieżnikami niż walczyć i nie są agresywne, chyba że zostaną cofnięte do rogu. Warthogs nie mają obecnie specjalnego statusu ochronnego, ale ludzie stali się poważnym zagrożeniem dla tych zwierząt z powodu nadmiernego polowania na niektórych obszarach.

Niesamowite fakty dotyczące guźców !

  • Grube guzki na pysku guźców pomagają chronić samce walczące w okresie godowym.
  • Guziec to zwierzęta, które nie budują własnych domów. Zamiast tego przenoszą się do opuszczonych nor mrówników.
  • Samice guźców są zwierzętami społecznymi i żyją w grupach zwanych sondażami, podczas gdy samce są bardziej terytorialne i wolą żyć samotnie.
  • Podobnie jak inne świnie , nie mają gruczołów potowych i muszą tarzać się w błocie, aby się ochłodzić.
  • Samice, które straciły własne dzieci, będą wychowywać inne prosięta.

Guziec Nazwa naukowa

Guziec jest ssakiem, co oznacza, że ​​jest stałocieplnym, a jego młode rodzą się żywe i karmione przez samice. Naukowa nazwa guźca, Phacochoerus africanus, pochodzi od greckich słów „phakos”, co oznacza „kret lub brodawkę”, oraz khoiros, co oznacza „świnię lub wieprz”. Jak widać, przekłada się to bezpośrednio na jego potoczną nazwę guźce. Ostatnia część, Africanus, odnosi się do jego położenia w Afryce.

Wygląd Guźca

Guziec to zwierzęta z dużymi głowami z wyściełanymi guzami po obu stronach i czterema ostrymi kłami. Są ciemnobrązowe i przeważnie łyse, ale mają gęstą grzywę biegnącą od głowy do połowy pleców. Mają też małe, kępione ogony, które podczas biegu unoszą się prosto w powietrze.

Przeciętny rozmiar wynosi od 120 do 250 funtów i około 30 cali wysokości w barku. Samce tego gatunku są zwykle większe niż samice.

Poziomy, kolorowy obraz guźca klęczącego z basenu w kryjówce w rezerwacie Karongwe w RPA.

Guziec Zachowanie

Ze względu na wielkość i wygląd guźców wiele osób uważa, że ​​są agresywne. Wręcz przeciwnie, generalnie wolą uciekać przed drapieżnikami niż walczyć. Osiągając prędkość do 30 mil na godzinę, są całkiem biegli w pokonywaniu niebezpieczeństw. Uciekając przed niebezpieczeństwem, wracają do swoich nor z masywnymi kłami skierowanymi do przodu, aby w razie potrzeby mogli się bronić.

Ten gatunek z rodziny świń lubi tarzać się w błocie jak jego udomowieni kuzyni. Zanurzają się zarówno w celu ochłodzenia, jak i uniknięcia owadów. Guziczki również cieszą się symbiotyczną relacją z oxpeckerami, aby pomóc im w usuwaniu owadów. Te maleńkie ptaki jeżdżą na grzbiecie zwierzęcia i zjadają dręczące go robaki.

Siedlisko guźca

Guziec jest rodzimym regionem Afryki Subsaharyjskiej. Wolą mieszkać w chłodniejszych, otwartych przestrzeniach, takich jak sawanny, unikając surowych pustyń i lasów deszczowych. Chociaż guźce są doskonałymi kopaczami, nie tworzą własnych legowisk. Zamiast tego przenoszą się do opuszczonych legowisk mrówników.

Dieta Guźca

Guźce to wszystkożerne, które jedzą prawie wyłącznie trawę i bulwy. Mają grube, zrogowaciałe opuszki na przednich łapach, które chronią ich kończyny, gdy zginają się, by się otrzeć. Jeśli brakuje pożywienia, będą grzebać w zwłokach lub zjadać owady, aby zaspokoić swoje potrzeby kaloryczne, ale nigdy nie polują na swoje pożywienie. Mogą również żyć przez kilka miesięcy bez wody w porze suchej.

Guziec Drapieżniki i zagrożenia

Najczęstszymi drapieżnikami guźców są lwy, lamparty, gepardy, hieny i krokodyle. Orły mogą również stanowić zagrożenie dla niemowląt. Ponieważ wiele z tych zwierząt jest nocnymi łowcami, zwierzęta te wychodzą na żer w ciągu dnia i wracają do bezpiecznych nor w nocy.

Ludzie również zagrażają populacji guźców z powodu przeludnienia i nadmiernego polowania. Na obszarach, gdzie ludzie są najpowszechniejszymi drapieżnikami, zwierzęta te dostosują swoje harmonogramy, aby żerować w nocy, a w ciągu dnia kucają w swoich legowiskach.

Rozmnażanie guzowatych, dzieci i długość życia

Samce znane są jako dziki, podczas gdy samice guźce są znane jako lochy. Zarówno knury, jak i lochy mają przez całe życie wielu partnerów. W przeciwieństwie do wielu innych zwierząt samce rzadko stają się agresywne w okresie godowym. Bójki zdarzają się od czasu do czasu, ale walki te rzadko powodują poważne obrażenia, ponieważ zwykle uderzają tylko głowami i górnymi kłami.

Guziec ma najdłuższy okres ciąży ze wszystkich gatunków z rodziny świń. Lochy są w ciąży przez około 175 dni i zwykle rodzą w porze suchej. Mioty zawierają średnio troje dzieci, zwanych prosiętami. Prosięta żyją wyłącznie w legowisku z matkami przez około sześć lub siedem tygodni, a samice mogą żyć w takim samym brzmieniu jak ich matki przez całe życie.

Średnio zwierzęta te mogą żyć około 15 lat na wolności i może żyć do 20 lat w niewoli.

Populacja guźców

W tej chwili guźce nie mają żadnego specjalnego statusu ochronnego. Na niektórych obszarach ich liczebność zaczęła się zmniejszać, ponieważ nie ma przepisów określających, ile z tych zwierząt może zostać zabitych przez jednego myśliwego. Ten brak regulacji doprowadził do overhuntingu. Warthogs nadal dobrze się rozwijają w rezerwatach dzikiej przyrody, ale wiele ogrodów zoologicznych nie odniosło sukcesu w hodowli ich w niewoli.

Guziec w zoo

Wszystkie te zwierzęta można zobaczyć w zoo. na całym świecie, w tym zoo w San Diego w Kalifornii w USA, zoo w Toronto w Ontario w Kanadzie i zoo w Londynie w Londynie w Anglii.

Zobacz wszystkie 37 zwierząt, których nazwa zaczyna się na literę W

Guziec FAQ (często zadawane pytania)

Co to jest guziec?
Guziec to duży członek rodziny świń i bliski kuzyn dzika . Są ciemnobrązowe i przeważnie bezwłose, poza grzywą biegnącą od głowy do połowy pleców. Ich najbardziej charakterystycznymi cechami są cztery ostre kły i grube, wyboiste opuszki lub „brodawki” na twarzach.

Czy guźce są niebezpieczne dla ludzi?
Guzi nie są agresywnymi zwierzętami i dlatego zwykle nie stanowią zagrożenia dla ludzi. Jednak nadal są dzikimi zwierzętami i ludzie powinni je szanować. Guziec, który czuje się zagrożony lub osaczony, może zaatakować, aby się bronić.

Co jedzą guźce?
Guziec woli jeść trawę i bulwy, ale będzie grzebać zwłoki i jedzą owady, gdy brakuje pożywienia.

Co guźce jedzą w zoo?
Chociaż technicznie rzecz biorąc, są wszystkożernymi, guźce wolą stosować dietę roślinożerną ; jedzą mięso tylko wtedy, gdy brakuje pożywienia. W związku z tym dieta guźców w niewoli składa się zazwyczaj z granulek zbożowych i siana z lucerny oraz jest uzupełniona smacznymi warzywami, takimi jak brokuły, dynia i marchewka.

Gdzie żyją guźce?
Guziec pospolity występuje w całym regionie Afryki Subsaharyjskiej, podczas gdy Guz pustynny żyje w północnej Kenii i Rogu Afryki. Podczas gdy oboje wolą szeroko otwarte przestrzenie, w których trudno jest im osaczyć, pustynny guziec preferuje bardziej suchy klimat niż zwykły guziec.

Jaka jest różnica między zwykłym guźcem a pustynią Guziec?
Guzice pustynne mają krótsze, szersze głowy niż zwykłe guźce i mają opuchnięte obszary wokół oczu, które rozciągają się do brodawek. Są również jaśniejsze, a końce ich uszu są wygięte do tyłu.

Jak szybko może biegać guziec?
Uciekając przed drapieżnikami, Guziec może osiągać prędkość do 30 mil na godzinę.

Jak duży jest Guziec?
Przeciętny guziec waży od 120 do 250 funtów i stoi około 30 cali na ramieniu. Samce tego gatunku są zwykle nieco większe niż samice.

Klasyfikacja guziec

Do jakiego królestwa należą Guziec?
Guziec należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą guźce?
Guźce należą do klasy Mammalia.

Do jakiej grupy należą guźce ?
Guziczki należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą Guziec?
Guziec należą do rodziny świniowatych.

Do jakiego rzędu należą guźce?
Guziczce należą do rzędu parzystokopytnych.

Co rodzaj okrycia, które mają guźce?
Guziczki są pokryte włosami.

Do jakiego rodzaju należą guźce?
Guziec należą do rodzaju Phacochoerus.

Jakie są niektóre drapieżniki Guziczów?
Do drapieżników Guziczych należą lwy, hieny i krokodyle.

Ile dzieci mają guźce?
Średnia liczba dzieci guźca to 4.

Co jest ciekawego o guźcach?
Guziec ma dwa zestawy kłów ich twarze!

Jaka jest naukowa nazwa Guzicza?
Naukowa nazwa Guzicza to Phacochoerus africanus.

Jaka jest długość życia guźca?
Guziec może żyć od 12 do 18 lat.