Gronostaj europejski

Pomimo swoich niewielkich rozmiarów gronostaj europejski ma reputację zaciekłego i terytorialnego drapieżnika, który może zwalczać zwierzęta nawet większe od siebie. Gronostaj jest typ łasicy o smukłym ciele, który zamieszkuje umiarkowane i arktyczne regiony Eurazji i Ameryki Północnej.

Klasyfikacja naukowa gronostaja

Królestwo
Animalia

Typ Gromada

Rząd Mammalia Order Carnivora

Rodzina Mustelidae

Rodzaj Mustela

Nazwa naukowa Mustela erminea

Stan ochrony gronostajów

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje gronostajów

  • Azja
  • Eurazja
  • Europa
  • Ameryka Północna
  • Oceania

Fakty o gronostajach

Imię młodych

Zestawy Zachowanie w grupie

  • Solitarne

Ciekawostka Bardzo odważny i okrutny drapieżnik!

Szacowana wielkość populacji Nieznane

Największe zagrożenie Utrata siedlisk

Najbardziej charakterystyczna cecha Ruch zygzakowaty

Inne imiona Gronostaj lub łasica o krótkich ogonach

Liczebność miotu Od czterech do 18

Siedlisko Lasy

Drapieżniki Borsuki, lisy, kojoty, orły, sowy i łasice

Dieta Mięsożerca

Ulubiony Pożywienie Gryzonie, ryjówki, króliki, żaby, owady, ptaki i jaja

Nazwa zwyczajowa Gronostaj

Lokalizacja Europa, Azja i Ameryka Północna

Grupa Ssaki

Charakterystyka fizyczna gronostaj europejski

Kolor
  • Brązowy
  • Czarny
  • Biały
Rodzaj skóry
Futro
Prędkośćmaksymalna </ dt>
8 mph
Długość życia
7 do 10 lat
Waga
60g – 110g (2,1oz – 3,9oz)
Długość
23 cm – 31 cm (9 cali – 12 cali)
Wiek dojrzałości seksualnej
Od kilku miesięcy do roku

Obrazy gronostaj europejski

Przejrzyj wszystkie obrazy gronostajów w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęć gronostajów!

Pomimo swoich niewielkich rozmiarów gronostaj ma reputację zaciekłego i terytorialnego drapieżnika, który może zwalczać zwierzęta nawet większe od siebie. Gronostaj jest typ łasicy o smukłym ciele, który zamieszkuje umiarkowane i arktyczne regiony Eurazji i Ameryki Północnej. Gatunek ten, znany również jako gronostaj lub łasica krótkoogonowa, odgrywa ważną rolę w ekosystemie zarówno jako drapieżnik, jak i drapieżnik.

3 Fakty o gronostajach

  • Gronostaj to zwierzę o dość luksusowym futrze, które od wieków przemawia do wyższych klas niektórych społeczeństw. Skóry gronostajów osiągnęły szczyt popularności w XV-wiecznej Europie, kiedy oznaczały potęgę i status.
  • Jeden z najsłynniejszych obrazów, jakie kiedykolwiek stworzył Leonardo da Vinci, jest po prostu znany jako Dama z gronostajem. Datowany między 1489 a 1490 rokiem wydaje się przedstawiać niezidentyfikowaną kobietę (prawdopodobnie kochankę włoskiego księcia, który zatrudniał wówczas Leonarda), tulącą w ramionach małego gronostaja.
  • Gronostaj to zwierzę, które prawdopodobnie wyewoluował jakiś milion lat temu. Po raz pierwszy pojawił się w Europie i Azji, przekroczył Cieśninę Beringa i zaludnił Amerykę Północną. Odporne zachowanie gronostajów pozwoliło mu przetrwać ostatnią epokę lodowcową.

Nazwa naukowa gronostaj europejski

Naukowa nazwa gronostaja to Mustela erminea. Mustela opisuje rodzaj łasic, norek, fretek i tchórzy o podobnych cechach fizycznych i zachowaniu. Co więcej, jest spokrewniony z borsukami, wydrami i rosomakami z rodziny Mustelidów. Te Mustelids również należą do rzędu Canivora. Ze względu na szeroką dystrybucję na całym świecie gronostaj ma dość duże zróżnicowanie regionalne. W całym jego naturalnym zasięgu występuje około 37 podgatunków.Nazwy gronostaj i gronostaj, choć opisują to samo, mają zupełnie inne pochodzenie. Stoat wydaje się pochodzić od holenderskiego słowa stout. Nazwa gronostaj prawdopodobnie pochodzi od starofrancuskiego słowa odnoszącego się do jego białego futra, ale nie jest jasne, skąd pochodziła wcześniej.

Wygląd i zachowanie gronostaja

Jeśli kiedykolwiek widziałeś gronostaj osobiście lub na zdjęciu, wtedy wiedziałbyś, że wygląda jak łasica. Ma długie ciało i szyję, krótkie nogi, czarne oczy, okrągłe uszy i podobną do gryzonia głowę, z której wyłaniają się delikatne wąsy. Sierść futra ulega niezwykłej przemianie wraz ze zmianą pór roku. Latem zmienia się z brązowej i żółtawo-białej na prawie czystą biel zimą. Czubek ogona również jest czarny. Ważący mniej niż funt gronostaj jest raczej małym gatunkiem. Samiec gronostajów mierzy do 12 cali długości ciała i kolejne 5 cali wraz z ogonem. Samice są zwykle nieco mniejsze.Dzięki swoim ostrym pazurom i zębom, mały rozmiar gronostaja jest więcej niż rekompensowany jego raczej wytrwałym zachowaniem.

Nawet znacznie większe drapieżniki muszą uważać na atakowanie gronostajów. Być może ze względów reprodukcyjnych samce wydają się być bardziej dominujące i agresywne niż kobiety. Wkrótce po uzyskaniu niepodległości szukają dla siebie dużych terytoriów, w razie potrzeby zdobywając je siłą. Z drugiej strony kobieta ma tendencję do pozostawania w tym samym miejscu co jej narodziny.

Zachowanie gronostaj europejski

Średnio pojedynczy gronostaj może wyrzeźbić terytorium o powierzchni od 25 do 100 akrów. To całkiem spora kraina jak na tak małe zwierzę, chociaż terytoria samca i samicy czasami się pokrywają.Gronostaj przez cały dzień przeplata się ze snem i czuwaniem, ale najaktywniej poluje w ciągu dnia. noc. Dzięki smukłemu i gibkiemu korpusowi porusza się w nietypowym zygzakowatym wzorze tam iz powrotem, odbijając się od ziemi z prędkością około 20 cali na skok. Widok gronostaja przeskakującego zimą przez wysoki śnieg, od czasu do czasu wystawiającego głowę, może być dość komiczny. Chociaż głównie na lądzie, jest również bardzo kompetentnym pływakiem i wspinaczem.

Przeciętny gronostaj może podróżować ponad dziewięć mil każdej nocy. Bardzo pilnie szuka pożywienia we wszystkich zakamarkach.Gronostaj to zwierzę, które prawie całe swoje polowanie i żeruje samodzielnie. Spotyka się z innymi przedstawicielami gatunku tylko w okresie lęgowym, aby kopulować. Wydaje się, że gronostaj ma bardzo ograniczony zestaw wokalizacji do komunikowania się ze sobą. Rzadko można usłyszeć, jak gronostaj wydaje głośne dźwięki oprócz syczenia, pisków i pomruków jako ostrzeżenia lub alarmu. Zamiast tego jej najczęstszą formą komunikacji jest wydzielanie zapachu z gruczołu odbytu w celu oznaczenia terytorium i reklamowania wzajemnej dostępności seksualnej. Gronostaj lub gronostaj, Mustela erminea

Siedlisko gronostaj europejski

Naturalny zasięg gronostaja obejmuje bardzo duży obszar. Obejmuje północną część terytorium umiarkowanego i arktycznego, która otacza Eurazję i Amerykę Północną. To zwierzę występuje na północy, na Oceanie Arktycznym i na Grenlandii, a na południu w Kalifornii i Hiszpanii. Został również wprowadzony do Nowej Zelandii w XIX wieku w celu kontrolowania lokalnej populacji królików. Jednak zamiast tylko ubijać króliki, gronostaj pożerał również wiele lokalnych populacji ptaków, zmniejszając liczbę populacji. Z tego powodu wielu Nowozelandczyków uważa go za gatunek inwazyjny.Głównym miejscem zamieszkania gronostajów są lasy, bagna i równiny bezpośrednio do nich przylegające.

Jego naturalne terytorium prawie nigdy nie rozciąga się na duże otwarte obszary, takie jak Wielkie Równiny. Gronostaj zamieszka w każdym małym zamkniętym pomieszczeniu, jakie napotka, w tym w korzeniach drzew, norach, kamiennych ścianach i wydrążonych kłodach. Nie jest szczególnie wybredny, jeśli chodzi o szczegóły aranżacji mieszkania. Gronostaj nie ma możliwości wykopania własnej nory. Zamiast tego albo znajduje opuszczone nory, albo zajmuje miejsce zwierzęcia, które właśnie zabiło.

Dieta gronostajów

Dieta gronostajów składa się głównie z małych ssaków, takich jak gryzonie, ryjówki i króliki . Miesza to również z żabami, rybami, owadami, ptakami, jajami i jakimkolwiek innym mięsem, jakie może znaleźć. Gronostaj nie boi się atakować tak dużej jak on ofiary, ale wymaga innej strategii polowania. Aby zabić te większe zwierzęta, gronostaj złapie je za gardło i wykrwawi je na śmierć. Dla porównania, aby zabić mniejszą zdobycz, gronostaj wbije zęby w podstawę czaszki, zabijając ją niemal natychmiast. Gatunek ten może być zarówno uciążliwy, jak i pomocny dla ludzi. Z jednej strony, może czasami zapraszać rolników do odwetu, atakując kurczaki. Z drugiej strony ma również tendencję do polowania na gryzonie i inne szkodniki.

Gronostaje i zagrożenia


Pomimo okrutnego zachowania gronostaj jest narażony na wiele zagrożeń ze strony większych drapieżników, takich jak borsuki, lisy, kojoty, orły, jastrzębie, sowy, a nawet inne łasice. Ale ze swoimi ostrymi zębami, dużymi pazurami i potężnym piżmem, które emituje z gruczołów odbytu, gronostaj jest czymś więcej niż przeciwnikiem dla większości drapieżników i rzadko jest pierwszym wyborem posiłku.Przez wiele stuleci Gronostaj był historycznie miejscem polowań ludzi na futra, z których tworzyły skóry. Białe skóry zimowe były czasami cenione przez europejską rodzinę królewską w średniowieczu. Chociaż lasy są czasami wycinane pod kątem rolnictwa lub siedlisk, nie jest to wystarczające, aby stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia populacji gronostajów na całym świecie.

Rozmnażanie gronostaj europejski, dzieci i długość życia

gronostaj to bardzo rozwiązły gatunek, który może mieć wielu partnerów godowych przez cały sezon lęgowy (który zwykle trwa od późnej wiosny do wczesnego lata). Samiec czasami próbuje zdobyć przychylność samicy, przynosząc jej świeżo zabitą ofiarę. Jednak po kopulacji ojciec odgrywa bardzo małą rolę w rzeczywistym rozwoju potomstwa. Pomimo wielu okresów w ciągu roku, samica wyda tylko jeden miot, urodzony w kwietniu lub maju. po około 280 dniach ciąży. Ciąża trwa tak długo, ponieważ samica może opóźnić implantację o kilka miesięcy, być może z powodu dostępności pokarmu w okresie zimowym, przy czym większość rozwoju embrionalnego ma miejsce w ostatnim miesiącu ciąży. Prawdopodobnie zajdzie w ciążę ponownie, zanim poprzednie potomstwo rozwinie się na tyle, by opuścić gniazdo na stałe. Typowa wielkość miotu to od czterech do dziewięciu osobników, z maksymalnie 18 potomkami.

Dzieci gronostaj europejski

Młode kocięta, jak je nazywają, wyłaniają się z łona w płaszczu z białego futra i nie mają wzroku. Przez pierwsze kilka tygodni życia są całkowicie zależne od matki, jeśli chodzi o pożywienie i ochronę. Potrzeba około dwóch do trzech miesięcy, zanim gronostaj rozwinie się na tyle, aby rozpocząć polowanie z matką, ale kociaki spędzą cały pierwszy rok życia ucząc się, jak prawidłowo przetrwać na wolności.Ze względu na drapieżnictwo i choroby młodych kociaków, średnia długość życia gronostaja wynosi tylko jeden lub dwa lata. Jeśli jednak pozwala uniknąć przedwczesnej śmierci, maksymalna długość życia na wolności wynosi około siedmiu do 10 lat. Samce osiągają dojrzałość płciową po około całym roku, podczas gdy samice osiągają dojrzałość płciową znacznie szybciej po około 60-70 dniach.

Populacja gronostajów


Zgodnie z Czerwoną Listą IUCN, która jest najbardziej wszechstronnym narzędziem do śledzenia ochrony przyrody na świecie, gronostaj jest gatunkiem najmniej niepokojącym. Oznacza to, że liczba populacji jest na tyle wysoka, że ​​nie są potrzebne żadne specjalne wysiłki na rzecz ochrony, aby poprawić ich stan. Jednak każdy odrębny podgatunek może się różnić w zależności od liczby populacji i stanu ochrony. Uważa się na przykład, że na Wyspach Brytyjskich jest prawie 500 000 gronostajów. Nie do końca wiadomo, ile gronostajów żyje na całym świecie.Zobacz wszystkie 24 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę E

Często zadawane pytania dotyczące gronostaj europejski

Co to jest gronostaj?

Gronostaj to bardzo smukły mięsożerny ssak należący do większej grupy łasic. Jest również częścią rodziny Mustelidów. Oprócz rozmnażania i wychowywania dzieci gatunek ten ewoluował, by żyć i polować samotnie, komunikując się prawie wyłącznie przez gruczoły zapachowe.

Co jedzą gronostaje?

Dieta gronostaja składa się głównie z małych ssaków, takich jak gryzonie i króliki. Inne potencjalne ofiary to także żaby, ryby, owady, ptaki, jaja i wiele innych.

Gdzie żyją gronostaje?

Gronostaj zamieszkuje lasy i lasy na większości północnej półkuli Eurazji i obu Ameryk.

Czy gronostaj to norka?

Norka to nie to samo co gronostaj, ale raczej blisko spokrewnione zwierzę półwodne. Istnieją dwa gatunki norek: europejska i amerykańska. W rzeczywistości są częścią dwóch oddzielnych grup. Norka europejska wraz z gronostajem należy do rodzaju Mustela. Z drugiej strony norka amerykańska należy do odrębnego rodzaju znanego jako Neovison. To jedyny obecnie żyjący gatunek w tym rodzaju.

Jaka jest różnica między łasicą a gronostajem?

To zależy od tego, jak zdefiniujesz łasica. Może odnosić się do całego rodzaju Mustela, do którego należy gronostaj. Ale może również odnosić się do dowolnego gatunku w ramach tego rodzaju, w tym łasicy długoogonowej, najmniejszej i górskiej. Spośród tych dwóch gronostajów można opisać jako łasicę pod względem klasyfikacji w rodzaju Mustela. W rzeczywistości alternatywną nazwą dla gronostaja jest w rzeczywistości łasica krótkoogonowa. Jednak wielu naukowców uważa, że ​​jest na tyle odmienny w kilku cechach, że zasługuje na osobną nazwę, gronostaj lub gronostaj.

Do jakiego królestwa należą gronostaje?

Gronostaje należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą gronostaje?

Gronostaje należą do rodzaju Gromada.

Do jakiej klasy należą gronostaje?

Gronostaje należą do klasy Mammalia.

Pytania gronostaj europejski

Do jakiej rodziny należą gronostaje?

Gronostaje należą do rodziny Mustelidae.

Do jakiego rzędu należą gronostaje?

Gronostaje należą do rzędu Carnivora.

Jaki rodzaj okrycia mają gronostaje?

Gronostaje pokryte są futrem.

Jaki rodzaj okrycia mają gronostaje?

Gronostaj jest pokryty futrem.

Jakie są niektóre drapieżniki gronostajów?

Do drapieżników gronostajów zalicza się borsuki , lisy, kojoty, orły, sowy i łasice.

Jaka jest naukowa nazwa gronostaja?

Naukowa nazwa gronostaja to Mustela erminea.

Jaka jest długość życia gronostaja?

Gronostaj może żyć od 7 do 10 lat.

Jak nazywa się mała gronostaj?

Dziecko Gronostaj nazywa się zestawem.

Jak nazywa się mała gronostaj?

Mała gronostaj nazywana jest zestawem.

Jakie jest największe zagrożenie dla gronostajów?

Największym zagrożeniem dla gronostajów jest utrata siedlisk.

Jakie jest inne imię gronostajów?

Gronostaj jest również nazywany gronostajem lub łasicą krótkoogonową.

Ile gronostajów zostało na świecie?

Wielkość populacji gronostaja jest nieznana.

Ile dzieci ma gronostaj?

Średnia liczba dzieci gronostajów wynosi 4 do 18.

Co jest ciekawego o gronostajach?

Gronostaj to bardzo odważny i okrutny my, drapieżnik!

Jak szybko jest gronostaj?

Gronostaj może podróżować z prędkością do 8 mil na godzinę.