Amadyniec

Klasyfikacja naukowa Gouldian Finch

Królestwo
Animalia
Typ
Gromada
Rząd
Aves
Order
Passeriformes
Rodzina
Estrildidae
Rodzaj
Erythrura
Nazwa naukowa
Erythrura gouldiae

Stan ochrony zięby gouldian

  • Bliski zagrożenia

Lokalizacje zięby błotnej

  • Oceania

Gouldian Finch Fakty

Ciekawostka Samiec zięba Gouldian kiwa głową i wyrzuca pióra, by polować na samicę.

Szacowana wielkość populacji2500

Największe zagrożenie Zmiany siedlisk

Najbardziej charakterystyczna cecha Jaskrawe upierzenie

Inne nazwy Zięba Lady Gouldian, zięba Goulda lub zięba tęczowa

Rozpiętość skrzydeł 5,5 cala

Inkubacja Okres14 dni

Siedlisko Trawiaste równiny z drzewami eukaliptusowymi

Drapieżniki Koty, jastrzębie i węże

Dieta Roślinożerne

Ulubione jedzenie Nasiona

Rodzaj Ptak

Nazwa zwyczajowa Zięba Gouldian

Liczba gatunków 1

Lokalizacja Australia

Lokalizacja zagnieżdżenia Dziurawe drzewa

Wiek linienia 3-4 tygodnie

Charakterystyka fizyczna Gouldian Finch

Kolor
  • Żółty
  • Czerwony
  • Niebieski
  • Czarny
  • Fioletowy
Długość życia
8 lat w niewoli
Waga
14g
Wysokość
5 cali
długość
5,5 cala – 6 cali

Gouldian Finch Obrazy

Kliknij przejrzyj wszystkie nasze zdjęcia zięba Gouldian w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia zięby Gouldian!

Znajdź siebie  ulubione zwierzęta!

Szukaj

Zięba Gouldian z jednym z najbardziej uderzających upierzeń w całym królestwie zwierząt wygląda prawie tak, jakby została złożona w plastry.

Głowa, piersi, brzuch i plecy przedstawiają elegancką tęczę w różnych kolorach. Nic dziwnego, że gatunek ten jest bardzo poszukiwany w handlu zwierzętami domowymi. Jednak po dziesięcioleciach upadku zięba Gouldian stoi teraz w obliczu niepewnej przyszłości.

3 niesamowite fakty zięby gouldian

  • Zięba zwyczajna to ptak, który występuje w trzech różnych odmianach twarzy. Około 70% do 80% ma czarne twarze. Kolejne 20% do 30% ma twarze w kolorze czerwonym. Najrzadsze są zięby gouldian o żółtym zabarwieniu. Tylko jeden na 3000 przedstawicieli gatunku rodzi się z tą odmianą.
  • Ten tropikalny ptak preferuje wysokie temperatury powyżej 80 stopni Fahrenheita (lub 27 stopni Celsjusza).
  • Jaśniejsze upierzenie samca a zdolność tworzenia piosenek ewoluowała, aby przyciągać partnerów w sezonie lęgowym. Intensywność kolorów i śpiewu może służyć jako sygnał dla samicy o sile i zdrowiu ptaka.

Gdzie znaleźć gouldian finch

Gouldian zięba to ptak, który kiedyś został znaleziony w dużej części północnej Australii. Obecnie występuje tylko w kilku miejscach na Terytorium Północnym, w regionie Kimberley w Australii Zachodniej, a czasami na dalekim wschodzie w Queensland. Woli żyć na otwartych łąkach i równinach z pobliskim źródłem wody i wystarczającą ilością drzew eukaliptusowych o gładkiej korze, aby żyć. Gatunek wymaga precyzyjnej mieszanki gatunków traw, którymi się odżywia.

Gniazda ziębowców gouldian

Kilka par ziębowców może dzielić gniazda traw w dziuplach drzew.

Nazwa naukowa zięba Gouldian

Naukowa nazwa zięba Gouldian to Erythrura gouldiae. Gouldiae to po prostu zlatynizowane imię brytyjskiego ornitologa Johna Goulda, który jako pierwszy sklasyfikował tę ziębę i nazwał ją imieniem swojej żony (stąd alternatywna nazwa Lady Gouldian zięba). Zięba Lady Gouldian jest czasami umieszczana w rodzaju Erythrura z innymi papugowcami lub z własnym odrębnym rodzajem Chloebia. Należy również do rodziny tropikalnych zięb azjatyckich i australijskich znanych jako Estrildidae.

Rozmiar, wygląd i zachowaniezięby gouldian


Zięba Gouldian wykazuje prawdziwą tęczę kolorów. Większość ptaków ma czerwoną, żółtą lub czarną „kaptur” na głowie, turkusową lub jasnozieloną obwódkę wokół łopatek, fioletowe plecy i skrzydła oraz żółty brzuch przechodzący w biały. To dodatek do kilku unikalnych mutacji, w tym koloru srebrnego. Główna różnica między płciami polega na tym, że samce mają jaśniejsze fioletowe pióra, podczas gdy samice mają jaśniejszą fioletową pierś. Samiec jest również jedynym, który wyraźnie śpiewa, ale obie płcie mogą wydawać ćwierkanie, syczenie, klikanie i tryle, aby komunikować się ze sobą.

Ten ptak mierzy około 5,5 cala długości i rozpiętości skrzydeł. Zięba Gouldian to gatunek społeczny, który gromadzi się w dużych stadach liczących setki poza sezonem lęgowym. Te mieszane stada zawierają również zięby długogoniaste i zięby zamaskowane, z których oba są członkami tej samej rodziny taksonomicznej. W ciągu dnia, kiedy ptak jest najbardziej aktywny, gęste liście drzewa eukaliptusowego zapewniają ochronę przed uderzającymi promieniami słońca. Mogą również zejść na ziemię, aby zbierać paszę.

Wzorzec i czas migracjizięby gouldiańskiej

Zięba gouldiańska nie jest migrująca jako taka, ale te ptaki wędrowne wędrują z miejsca na miejsce w poszukiwaniu lepszego źródła pożywienia i wody, gdy jedno miejsce staje się rzadkie i suche.

Dieta ziębiny Gouldian

Podobnie jak wiele innych gatunków zięb, gruby i mocny dziób jest dobrze przystosowany do rozłupywania i zjadania nasion. Zjadają do 35% swojej masy ciała każdego dnia.

Co je zięba Gouldian?

Dieta zięba Gouldian składa się z kilku różnych rodzajów nasion traw w całym okresie rok w zależności od dostępności. Wydaje się, że jego ulubionym pokarmem są dojrzałe lub w połowie dojrzałe nasiona sorgo, które pojawiają się w porze deszczowej, ale w porze suchej żeruje również na ziemi w poszukiwaniu wszelkich nasion traw, jakie może znaleźć.

Zięba Gouldian Drapieżniki, zagrożenia i stan ochrony

W ciągu ostatnich kilku stuleci zięba Gouldian była narażona na liczne zagrożenia związane z utratą siedlisk (zwłaszcza szalejącymi pożarami), drapieżnikami, roślinożernymi konkurentami, chorobami i pasożytami (takimi jak roztocza ).

Gatunek ten zapłacił wysoką cenę za swoje uderzające kolory, co czyni go rzucającym się w oczy i zauważalnym celem zarówno dla traperów, jak i drapieżników. Wiele z nich zostało uwięzionych przez ludzi do użytku prywatnego. Australia zakazała odławiania i wywozu w latach 80. XX wieku, chociaż gatunek ten jest nadal hodowany w niewoli. Czerwona lista IUCN obecnie uważa, że ​​są one bliskie zagrożenia. Australijski rząd wymienia je jako zagrożone.

Co zjada zięba Gouldian?

Zięba Gouldian jest zwykle żerowana przez zdziczałe koty, jastrzębie i węże. Ptak najprawdopodobniej padnie ofiarą drapieżników w ciągu pierwszych kilku tygodni życia, zanim stanie się w pełni niezależny.

Rozmnażanie, młode i linienie gouldian Finch

W okresie lęgowym zbliża się, zwykle między grudniem a kwietniem, samiec zięby robi wspaniały pokaz zalotów, rozszerzając klatkę piersiową, wypychając pióra i kiwając głową w górę iw dół. Samica odwzajemnia jego zaloty, wycierając dziób.Po połączeniu się w pary, samica składa jedno jajo dziennie, aż złoży od czterech do ośmiu z nich. Oboje rodzice odgrywają istotną rolę w wysiadywaniu jaj i wychowywaniu młodych. Po około dwóch tygodniach inkubacji pisklęta wykluwają się z jaj bez piór i niebieskich guzków w rogach dziobów, aby pomóc rodzicom znaleźć usta w ciemności.

Chociaż całkowicie zależne od rodziców pożywienie i ochrona, pisklęta te uzyskają pełne upierzenie do lotu po około trzech do czterech tygodniach życia. Na tym etapie zarówno samce, jak i samice mają ciemniejszy zielono-szary kolor upierzenia. Dopiero gdy wyrosną swoje pełne dorosłe pióra w wieku od ośmiu miesięcy do roku, ich płeć stanie się oczywista, dokładnie w momencie, gdy osiągną dojrzałość płciową i zaczną rozmnażać się. Ptaki te żyją do ośmiu lat w niewoli, chociaż wiele dzikich ptaków nie przeżywa swojego okresu dojrzewania i ma krótszą żywotność.

Populacja zięby Gouldian

Miliony tych zięb wędrowały kiedyś po Australii . Obecnie na wolności pozostaje tylko 2500 dojrzałych osobników, chociaż liczba populacji wydaje się być stabilna. Te zięby opierają się na zdrowych i dojrzałych drzewach, więc ekolodzy skupili się na zarządzaniu pożarami i utrzymaniu siedlisk.

Zobacz wszystkie 55 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się od litery G

Gouldian Finch FAQ (często zadawane pytania)

Czy zięba Gouldian migruje?

Nie, ale stada tych ryb wędrują po północnej Australii w poszukiwaniu lepszych możliwości karmienia i pojenia.

Ile jaj składa zięba Gouldian?

Zięba Gouldian składa od czterech do ośmiu jaj na lęg.

Jak szybko Czy zięba Gouldian lata?

Nie wiadomo, jak szybko może latać zięba Gouldian.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł zięba Gouldian?

Ten gatunek ma rozpiętość skrzydeł tylko około 5,5 cala.

Kiedy zięby Gouldian opuszczają gniazdo?

Gouldian zięba opuszcza gniazdo najpierw około trzech do czterech tygodni po wykluciu, ale nie kończy się ono komplikacją całkowicie niezależny do około 40 dni.

Gdzie żyje zięba Gouldian?

Zięba Gouldian mieszka obecnie w północnej Australii.

Ile czasu zajmuje wyklucie się zięby Gouldian?

Okres inkubacji dziecka trwa około dwóch tygodni.

Czy Gouldian zięby są dobrymi zwierzętami domowymi?

Zięba Gouldian jest bardzo poszukiwana jako zwierzę domowe ze względu na wspaniałe upierzenie, czarującą osobowość i stosunkowo niewielkie wymagania pielęgnacyjne. Wiele osób uważa ich za wesołych i miłych towarzyszy. Cena normalnej zięby Gouldian zwykle nie jest tak wysoka, chociaż cena może wzrosnąć w przypadku rzadkich mutacji.

Czy zięby Gouldian są hałaśliwe?

Gouldian Zięba wydaje wszelkiego rodzaju przyjemne tryle i ćwierkanie, nigdy nie będąc nadmiernie hałaśliwym.

Jak długo żyje zięba Gouldian?

Zięba Gouldian zwykle żyje około pięciu lat na wolności, ale może potencjalnie dożyć nawet ośmiu lat, jeśli będzie odpowiednio traktowany i pielęgnowany.

Ile jest gatunków Gouldian Finch?

Występuje 1 gatunek zięby Gouldian.

Ile jest gatunków łuszczaków?

Jest 1 gatunek zięby zwyczajnej.

Ile jest gatunków zięby zwyczajnej?

Jest 1 gatunek zięby zwyczajnej.

Jaki jest inny imię Gouldian Finch?

Gouldian Finch jest również nazywany Lady Gouldian Finch, Gould’s Finch lub Rai zięba.

Zięba Gouldian?

Zięba Gouldian jest również nazywana zięba Lady Gouldian, zięba Goulda lub tęcza zięba.

Jakie są cechy wyróżniające zięba Gouldian?

Zięba Gouldian ma upierzenie w jaskrawych kolorach.

Ile zięb rasy gouldian zostało na świecie?

Jest tam 2500 zięb lądowych.

Co jest ciekawego na temat zięby gouldiańskiej?

Samiec zięba Gouldian kiwa głową i strzepuje pióra, by pochwalić kobietę.