Goryl górski

Klasyfikacja naukowa goryla górskiego

Królestwo
Animalia
Gromada
Gromada
Klasa
Ssaki
Porządek
Naczelne
Rodzina
Hominidae
Rodzaj
Goryl
Nazwa naukowa
Goryl Berengei Berengei

Stan ochrony goryla górskiego

  • Zagrożony

Lokalizacje goryli górskich

  • Afryka

Fakty o gorylu górskim

Główna zdobycz Liście, nasiona, zioła

Siedlisko Tropikalne lasy i dżungle w regionach górskich

Drapieżniki Człowiek, Leopard

Dieta Wszystkożerca

Średnia wielkość miotu 1

Styl życia

  • Społeczne

Ulubione jedzenie Liście

Typ Ssak

Slogan Pojedyncze populacje znalezione w górach!

Charakterystyka fizyczna goryla górskiego

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
Typ skóry

WłosyPrędkośćmaksymalna 25 mphDługość życia35-50 latWaga

204-227 kg (450-500 funtów)

Obrazy goryla górskiego

Kliknij wszystkie nasze obrazy goryla górskiego w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia goryla górskiego!

Duży, ale delikatny, zaciekły, ale współczujący, goryl górski jest interesującym kontrastem skrajności.

Te wielkie, niezdarne olbrzymy żyją głęboko w lasach chmur Afryka Centralna. Goryle górskie wykazują bystrą inteligencję oraz bogate życie emocjonalne i społeczne. Jako jedni z najbliższych żyjących krewnych ludzkości, oferują fascynujący wgląd w naszą własną ewolucję i rozwój. Jednak pomimo ich pokojowego istnienia goryle górskie są obecnie zagrożone z powodu wkroczenia człowieka i zmiany klimatu.

Fakty o gorylach górskich

  • Na podstawie jednego miernika wielkości genomu goryle dzielą się około 98,4 procent tego samego DNA u ludzi. To tylko trochę mniej niż 98,7 procent podobieństw między szympansami a ludźmi.
  • Poszczególne goryle górskie można rozpoznać po kształcie i wzorach ich nosa, tak jak można zidentyfikować ludzi na podstawie odcisków palców. Żadne dwa goryle nie mają identycznych wzorców.
  • Ze względu na srebrne pasmo włosów na grzbiecie dorosłych goryli górskich, są one również powszechnie znane jako srebrnogrzbiety.
  • Małe goryle górskie przylegają do matki przez pierwsze dwa lub trzy lata życia.
  • Zapach jest ważnym aspektem komunikacji goryli . Zapachy mogą sygnalizować pobliskie zagrożenia ze strony drapieżników lub rozrodczą dostępność samic.

Nazwanaukowa goryla górskiego

Naukowa nazwa goryla górskiego to Gorilla beringei beringei. W rzeczywistości jest to jeden z dwóch podgatunków goryla wschodniego – drugi to goryl nizinny wschodni lub goryl Grauera. Chociaż są to te same gatunki, różnią się preferencjami geograficznymi i nie krzyżują się ze sobą. Najbliżej spokrewnionym żyjącym gatunkiem jest goryl zachodni.

Kiedyś był klasyfikowany jako trzeci podgatunek w grupie goryli wschodnich, ale analiza genetyczna wykazała wystarczającą różnicę, aby uzasadnić oddzielne określenie gatunku. Goryl górski należy do tej samej rodziny, co szympansy, Hominidae. orangutany i ludzie, co czyni go dla nas nieco odległym kuzynem. Chociaż trudno jest podać dokładną datę, wydaje się, że wspólni przodkowie ludzi i goryli rozeszli się około 9–10 milionów lat temu. To jest przybliżony czas, kiedy linie ewolucyjne goryla i człowieka rozeszły się.

Wygląd goryla górskiego

Goryl górski to duży, krzepki naczelny o długich ramionach, płaskim nosie i wydłużonym , głowa prawie stożkowata i duży, spuchnięty brzuch. Jego włosy są prawie całkowicie czarne lub brązowawe, ale starsze samce mają również srebrną lub białą smugę biegnącą wzdłuż grzbietu. Łapy, dłonie, twarz i piersi są całkowicie łyse.W porównaniu do blisko spokrewnionych podgatunków wschodnich z nizin goryl górski ma dłuższe włosy, krótsze ramiona i większą sylwetkę.

Dzięki temu mogą żyć w chłodniejszych warunkach, które czasami spadają poniżej zera w nocy.Typowy goryl górski ma od czterech do sześciu stóp wysokości, gdy stoi na dwóch nogach. To mniej więcej rozmiar typowej osoby. Jednak ze względu na ich masywną masę mogą ważyć od 300 do 500 funtów. Samiec goryla jest zwykle większy od samicy i waży nawet dwa razy więcej. W sumie goryl górski jest drugim co do wielkości naczelnym na świecie, zaraz za blisko spokrewnionym wschodnim gorylem nizinnym.

Zachowanie goryla górskiego

Goryl górski ma unikalną metodę lokomocji znany jako chodzenie po kostkach. Oznacza to, że chodzi na wszystkich czterech kończynach z kostkami zwiniętymi w ziemię. Jednak jest również w stanie chodzić na dwóch nogach przez ograniczony czas. Jego ręce są bardzo zręczne i zdolne do chwytania, szarpania i ciągnięcia z precyzją przekraczającą jedynie ludzkie istoty. Podobnie jak inne małpy człekokształtne, goryl górski jest uważany za jedno z najbardziej inteligentnych stworzeń na planecie .

Uważa się, że są zdolni do autorefleksji, używania narzędzi i starannego planowania. Intensywne badania goryli trzymanych w niewoli, takich jak dobrze znany „Koko”, wykazały, że osoby potrafią rozumieć i posługiwać się językiem migowym z pewną biegłością. Są również bardzo towarzyskimi stworzeniami, które mogą się śmiać, smucić i rozwijać silne przywiązanie do innych. Ich zachowania społeczne są złożone i wyrafinowane. Pielęgnacja ciała jest ważnym aspektem więzi społecznych. Nie tylko chroni goryle przed brudem i pasożytami, ale także wzmacnia ważne relacje w większej grupie.

Goryle żyją w małych grupach zwanych oddziałami, które czasami mogą przekraczać 20 osobników. Grupy te składają się z jednego dominującego samca, kilku samic i młodego potomstwa. Dominujący samiec to starsza osoba dorosła, która zapewnia organizację i ochronę wszystkim członkom. Ma prawie wyłączne prawa hodowlane z samicami. Ta konfiguracja hodowlana jest znana jako harem. Czasami grupie może towarzyszyć kilku młodszych mężczyzn (zwykle syn lub bracia przywódcy), ale są oni podporządkowani dominującemu samcowi. Uległe samce są bardziej skłonne do opuszczenia stada, jeśli nie mogą osiągnąć sukcesu reprodukcyjnego. Mogą odejść samodzielnie lub tworzyć tymczasowe, wyłącznie męskie grupy kawalerskie.

Goryle mają raczej spokojną i łagodną osobowość przez większość czasu, ale jeśli zauważą zagrożenie, samce mogą stać się dość agresywne przez waląc w klatkę piersiową i wydając przerażający ryk. Aby przekazać swoje złożone pragnienia i emocje, goryle górskie mają około 25 różnych rodzajów wokalizacji, wyrażających wszystko, od alarmu po ciekawość. I podobnie jak ludzie, postawa ciała i kontakt wzrokowy ułatwiają komunikację.Goryl jest istotą głównie lądową, która przyczepia się do ziemi, ale ma ograniczoną zdolność wspinania się na drzewa, które utrzymają jego ciężar .

Młode goryle ze względu na swój mniejszy rozmiar są w pewnym stopniu biegli w wspinaczce na drzewa. Zarówno dorośli, jak i dzieci mogą spać w gniazdach na ziemi lub na drzewach. Goryl górski jest najbardziej aktywny w dzień i śpi w nocy. Ma również przerywane przerwy w ciągu dnia na odpoczynek i zabawę. W sumie całe pasmo pojedynczej grupy może obejmować do 16 mil kwadratowych.

Siedlisko goryla górskiego

Goryl górski zamieszkuje bardzo wąskie pasmo w środkowej Afryce. Główne skupiska ludności znajdują się w Parku Narodowym Mgahinga Gorilla i Parku Narodowym Bwindi Impenetrable w Ugandzie, a także w Parku Narodowym Wulkanów w Rwandzie i Parku Narodowym Virunga w Demokratycznej Republice Konga. Jak sama nazwa wskazuje, podgatunek preferuje zalesione regiony siedlisk górskich na wysokości od 8 000 do 13 000 stóp. Ich najczęstsze siedliska obejmują las deszczowy, las bambusowy, łąki subalpejskie i lasy mieszane.

Dieta goryli górskich

Goryle górskie ucztują na kilku różnych smacznych roślinach, w tym na korzeniach i owocach , kwiaty, liście i kora drzew. Chociaż w większości są roślinożerne, wiadomo, że jedzą owady, jeśli nie ma innych opcji żywieniowych. Dokładny skład diety zależy od różnorodności dostępnych lokalnych roślin i drzew.Goryle spędzają około jednej czwartej dnia na jedzeniu nawet 75 funtów pożywienia. Dzięki swoim długim jelitom i wyjątkowym trzonowcom są specjalnie przystosowane do jedzenia i rozkładania materii roślinnej. Goryle odgrywają również ważną rolę w rozsiewaniu nasion w środowisku.

Goryle górskie i zagrożenia

Ze względu na swój rozmiar i siłę goryl górski ma w naturze niewielu naturalnych drapieżników . Tylko duże zwierzęta, takie jak lamparty i krokodyle, są znane z rutynowego zabijania samotnych goryli, zwłaszcza dzieci i niemowląt goryli. Żaden drapieżnik nie jest jednak na tyle groźny, by stawić czoła całemu zjednoczonemu oddziałowi. Przy niewielu naturalnych drapieżnikach największym zagrożeniem dla ich przetrwania była działalność człowieka, w tym działania wojenne, nielegalne polowania i utrata siedlisk w wyniku górnictwa i rolnictwa i przemysł.

Rodzaj praktyki rolniczej znany jako cięcie i spalanie, w ramach którego rolnicy oczyszczają ziemię przez wypalanie roślinności, jest szczególnie szkodliwy dla siedliska goryla górskiego. A ponieważ ludzie i goryle są do siebie tak podobni, nierzadko zdarza się, że choroby przenoszą się między gatunkami w chwilach bliskiego kontaktu. Zmiana klimatu jeszcze bardziej zaostrzy zagrożenie ze strony zmieniającego się środowiska, do którego goryl będzie musiał się przystosować.

Ze względu na delikatną organizację społeczną goryli górskich śmierć czołowego samca może mieć głęboki wpływ na grupować i rozwikłać całą strukturę społeczną. Jeśli nie ma odpowiedniego zamiennika dla lidera, który jest natychmiast dostępny, grupa może się trwale rozdzielić.

Rozmnażanie goryli górskich, dzieci i długość życia

Rozmnażanie goryli ma wiele cech wspólnych z rozmnażanie się ludzi. Kobiety mają ten sam dziewięciomiesięczny okres ciąży. Zwykle rodzą tylko jedno niemowlę naraz. I mogą kojarzyć się przez cały rok, a nie przez jeden konkretny sezon. Jednak w przeciwieństwie do ludzi, goryle mogą rodzić tylko raz na kilka lat ze względu na dłuższy okres rozwoju potomstwa i obciążenie organizmu matki. W porównaniu z bardziej dojrzałym gorylem noworodek jest zaskakująco mały.

Waży tylko około czterech funtów poza macicą. Noworodek od urodzenia jest prawie nierozłączny ze swoją matką, do której będzie przylgnął przez pierwsze dwa lub trzy lata swojego życia. Dotyczy to również czasu pełnego odstawienia dziecka od piersi. Przez większość pozostałego okresu dojrzewania goryl zacznie uczyć się cennych umiejętności komunikacyjnych i społecznych poprzez częste zabawy, takie jak gonitwa i zapasy.

Pielęgnowanie i opieka to główna odpowiedzialność matki, ale cały oddział jest zainteresowany wychowaniem dziecka.Samce goryli rozpoczynają dorosłe życie z czystymi czarnymi włosami. Ta cecha przyniosła im miano blackback. Jednak mają tendencję do tworzenia srebrnych pasm włosów na plecach i biodrach w wieku około 12 lat. Te samce są znane jako srebrne grzbiety.

Bardzo chronią swój własny sukces reprodukcyjny. Jeśli samica i jej niemowlę dołączą do nowej grupy, dominujący samiec może zabić dziecko, aby skłonić samicę do ponownego rozrodu, tak aby mógł on zacząć rodzić własne dzieci. Zwykle zajmuje to co najmniej dekadę, zanim jednostka osiągnie pełną dojrzałość płciową. W sumie goryl górski może żyć na wolności około 35 lat, ale udokumentowano jego długość życia do 50 lat.

Populacja goryla górskiego

Goryle górskie były kiedyś dość rozpowszechnione na całym świecie góry środkowej Afryki, ale liczba ludności gwałtownie spadła od XX wieku. Na świecie pozostało około tysiąca goryli górskich (i około 5000 przedstawicieli wszystkich gatunków goryli wschodnich). Połowa z nich żyje w lasach Virunga.Dzięki starannym działaniom ochronnym liczba goryli górskich zaczęła się poprawiać po tym, jak ich liczba spadła do poziomu krytycznie zagrożonego.

Czerwona Lista Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) wymienia je teraz jako tylko zagrożone. Wciąż jednak grozi im utrata pozycji w obliczu nadciągających zagrożeń.Bardziej stabilny klimat polityczny w regionie znacznie poprawiłby perspektywy długoterminowego przetrwania podgatunku – podobnie jak próby ich powstrzymania. wtargnięcie ludzi i kłusownictwo w regionie. Afrykańskie rządy zaczęły odgrywać bardziej aktywną rolę w ochronie rodzimych gatunków, dając im nadzieję na możliwą przyszłość.

Zobacz wszystkie 47 zwierząt, których nazwa zaczyna się od litery M

Goryl górski – często zadawane pytania (często Zadawane pytania)

Gdzie żyją goryle górskie?

Goryle górskie są specjalnie przystosowane do chłodniejszych i wysoko położonych górskich regionów Afryki.

Dlaczego goryl górski jest zagrożony?

Działalność człowieka – zarówno mająca na celu wyrządzenie krzywdy gorylom (kłusownictwo), jak i niezamierzona wyrządzić krzywdę (rolnictwo) – znacznie zmniejszyła liczbę goryli górskich populacje do ograniczonego zasięgu.

Co je goryl górski – czy są to zwierzęta mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?

Dieta goryla składa się prawie wyłącznie z materia roślinna, która jest bogata w jej siedlisku. Uważa się go głównie za roślinożercę, ponieważ bardzo rzadko ucieka się do owadów i mięsa.

Ile waży goryl górski?

Dorosły goryl górski Goryl może ważyć od 200 funtów dla małej samicy do 500 funtów dla dużego samca. Największy zarejestrowany goryl górski przekroczył nawet 550 funtów.

Ile goryli górskich pozostało na wolności?

Aktualne szacunki sugerują, że jest ich nieco więcej pozostało ponad tysiąc goryli górskich, skupionych wokół małych populacji w wąskim pasmie górskim. Liczby rosną, ale długa faza dorastania goryli i rzadkie porody spowalniają powrót do zdrowia.

Do jakiego królestwa należą goryle górskie?

Należą goryle górskie do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą goryle górskie?

Goryle górskie należą do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą goryle górskie?

Goryle górskie należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą goryle górskie?

Goryle górskie należą do rodziny Hominidae.

Do jakiej kolejności należą goryle górskie?

Goryle górskie należą do kolejność naczelnych.

Do jakiego rodzaju należą goryle górskie?

Goryle górskie należą do rodzaju goryl.

Jaki rodzaj okrycia mają goryle górskie?

Goryle górskie są pokryte włosami.

Jakie są niektóre darpieżniki goryli górskich?

Do drapieżników goryli górskich należą ludzie i lamparty.

Jaka jest średnia wielkość miotu goryla górskiego?

Średnia wielkość miotu dla goryla górskiego to 1.

Co jest ciekawego o gorylach górskich?

Izolowane populacje goryli górskich występuje w górach!

Jaka jest naukowa nazwa goryla górskiego?

Naukowa nazwa goryla górskiego to Goryl Berengei Berengei.

Jaka jest długość życia goryla górskiego?

Goryl górski może żyć od 35 do 50 lat.

Jaka jest długość życia goryla górskiego?

Goryl górski może żyć od 35 do 50 lat.

Jak szybki jest goryl górski?

Goryl górski może podróżować z prędkością do 25 mil na godzinę.