Gibon

Klasyfikacja naukowa Gibon

Królestwo
Zwierzęta
Gromada
Gromada
Klasa
Ssaki
Porządek
Naczelne
Rodzina
Hylobatidae
Rodzaj
Hylobates
Nazwa naukowa
Hylobatidae

Stan ochrony gibonów

  • Bliski zagrożenia

Lokalizacje gibonów

  • Azja

Gibon Fakty

Główna zdobycz
Owoce, jajka, owady
Siedlisko
Gęsty las i dżungla
Drapieżniki
Lamparty, węże, Ptaki drapieżne
Dieta
Wszystkożerca
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
  • Oddział
Ulubione jedzenie
Owoce
Typ
Ssak
Slogan
Występuje w gęstej dżungli i lasach tropikalnych!

</div>

Charakterystyka fizyczna Gibona

Kolor
  • Brązowy
  • Szara
  • Żółta
  • Czarna
  • Biała
Typ skóry
Włosy
Prędkość maksymalna
35 mph
Długość życia
25-40 lat
Waga
6-9 kg (13,2-19,8 funtów)

Obrazy Gibon

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Gibon w galerii .

Zobacz wszystkie obrazy Gibona!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta!

Wyszukaj

„Najszybciej poruszający się ssak zamieszkujący drzewa”

Gibony to małpy zamieszkujące drzewa, które żyją w Azji i Indonezji. Znane również jako małpy człekokształtne, różniące się od wielkich, gibony są szybkie i zwinne, poruszając się po koronach drzew z prędkością do 35 mil na godzinę (56 km / h). Istnieje 18 różnych gatunków tego nadrzewnego lub zamieszkującego drzewa ssaka, w tym gibony białorękie, slamang i lar. Większość gatunków gibonów jest zagrożona, a niektóre są zagrożone w stopniu krytycznym.

Niesamowite fakty o gibonach!

  • W zależności od płci i gatunku gibony ważą 6-9 kg.
  • Żyją do 25 lat
  • Gibony mają wyjątkowo długie ręce i potężne nogi do kołysania się i skakania z drzewa na drzewo
  • Gibony lepiej chodzą na dwóch nogach niż każda inna małpa lub małpa

Naukowa nazwa gibona

Naukowa nazwa gibona to Hylobatidae. Rodzina małp Hylobatidae obejmuje rodzaje Hylobates, Hoolock, Nomascus i Symphalangus.

Gibony karłowate, których nazwa naukowa to Hylobates, obejmuje gatunki Hylobates lar, Bornean białobrody, Agile, Mueller’s, Silvery, Pleated ,Gibon Klossa.

Hoolock obejmuje gatunki Western hoolock, Eastern hoolock i Skywalker hoolock gibbon.

Gatunek gibonów czubatych, których naukowa nazwa to Nomascus, składa się z północnych bawołów gibon policzkowy,czarnoczuby, wschodni czarnoczuby, hainan czarnoczuby , północny białoliczki, południowy białolicy i żółtolicy.

Rodzaj Symphalangus obejmuje jeden gatunek, gibony siamang.

Wygląd gibona

To są lekkie, zwinne małpy. Ich wysokość waha się od 15 do 36 cali (40 do 90 cm), w zależności od gatunku. Największe gibony, siamang, mają około połowy wysokości swoich ludzkich odpowiedników. Wszystkie gatunki mają małe głowy i gładkie, małpie twarze otoczone futrem. Podobnie jak małpy człekokształtne iw przeciwieństwie do małp, nie mają ogonów.

Jedną z ich najbardziej zauważalnych cech jest ich niezwykle długie ramiona, których używają do poruszania się między koronami drzew, które służą jako ich siedlisko. Kiedy te małpy człekokształtne chodzą wyprostowane, trzymają ręce uniesione za głowy, aby zachować równowagę.

Te zwierzęta mają wyspecjalizowane przeguby nadgarstków, które pozwalają im poruszać rękami z boku na bok oraz z tyłu na przód. To sprzyja szybkiemu i efektywnemu przechodzeniu od gałęzi do gałęzi.

Ręce i stopy tych mniejszych małp są wydłużone. Każda ręka ma głęboką szczelinę, która pomaga im mocno trzymać się gałęzi. Gibon siamang, który jest jednym z największych gatunków małp człekokształtnych, ma dwa palce u każdej stopy, które są na stałe zespolone.

Ich futro może być dowolnego koloru brązowego lub czarnego, czasem zmieszanego z białym. Ich twarze, stopy i dłonie często mają kontrastujące znaczenia, jak u gatunków borneańskich z białobrodą lub żółtymi policzkami.

Zachowanie gibona

Te mniejsze małpy spędzają większą część swojego życia wysoko w baldachimie lasu deszczowego. Ich długi zasięg i potężne nogi sprawiają, że są największymi brachiatorami na świecie. Potrafią szybko podróżować, pokonując odległości do 50 stóp w jednym skoku. Czasami omijają gałąź lub błędnie oceniają odległość między drzewami, co często skutkuje złamaniami kości

Tylko sporadycznie zapuszczają się na poszycie lasu. Być może muszą szukać pożywienia lub uciekać przed innym zwierzęciem w koronach drzew. Kiedy są na ziemi, te mniejsze małpy często podróżują na dwóch nogach, trzymając ręce nad głowami, aby pozostać w pozycji pionowej.

Wszystkie gatunki gibonów wydają głos. Ich głosy są muzyczne i mogą podróżować na znaczne odległości. Używają dźwięku do lokalizowania innych gibonów, ostrzegają intruzów i zabiegają o swoich partnerów. Uwielbiająca piosenka, często występująca w duecie z wybraną partnerką, znana jest jako wielkie wezwanie.

Gibony siamang i inne gatunki mają wyjątkowo rozwinięte worki gardłowe. Kiedy zwierzę wdycha powietrze, wypełniając worek gardłowy powietrzem, wzmacnia swój głos przez las tropikalny, pomagając zlokalizować inne małpy, wyznaczyć granice terytorialne lub dołączyć do duetu godowego. Największy gatunek, siamang, ma donośny głos, który pokonuje nawet dwie mile.

Ogólnie rzecz biorąc, te naczelne łączą się w pary na całe życie. Żyją w małych, nuklearnych rodzinach, składających się z parzystej pary i jednego nieletniego potomstwa. Chociaż śpią na drzewach, zwierzęta te nie budują gniazd jak inne małpy. Gdy młody jeden dojrzewa, to przedsięwzięcia w celu utworzenia własnej grupy rodzinnej

.

Gibon Siedlisko

Te zwierzęta żyją w lasach deszczowych Azji Południowo-Wschodniej w tych krajach:

  • Bangladesz
  • Borneo
  • Kambodża
  • Chiny
  • Indie
  • Indonezja
  • Java
  • Laos
  • Malezja
  • Birma
  • Sumatra
  • Tajlandia
  • Wietnam

Te nadrzewne zwierzęta potrzebują gęstego lasu, który zapewnia pożywienie, schronienie i środek transportu. Różne gatunki żyją w różnych regionach, takich jak góry lub doliny, ale wszystkie one preferują siedliska w koronach drzew.

Dieta gibbona

Zwierzęta te jedzą głównie owoce i roślinność, które są dostępne w baldachim lasu deszczowego. Są jednak wszystkożerne, więc od czasu do czasu jedzą mięso, takie jak owady, ptasie jaja i małe zwierzęta.

Gibon Drapieżniki i Zagrożenia

Duże koty pochodzące z Azji Południowo-Wschodniej, takie jak mętne lamparty i tygrysy, polują na te mniejsze małpy. Zagrożeniem dla tych nadrzewnych małp są również duże węże i orły. Jedno znaczące badanie małp Maroon Langur na Borneo wykazało, że białobrody gibony ostrzegały swój gatunek, a także inne zwierzęta, takie jak małpy, gdy w pobliżu znajdowały się drapieżniki, dając im szansę na szukanie bezpieczeństwa.

Ludzie polują na te zwierzęta na wolności i sprzedają je ogrodom zoologicznym. W niektórych kulturach ludzie kupują części zwierząt do leczenia lub jedzenia.

Jednak największym zagrożeniem jest jak dotąd wtargnięcie człowieka do lasów deszczowych, które nazywają domem. Ponieważ cywilizacja zajmuje coraz więcej tych lasów, zwierzęta te mają mniej pożywienia i szybko kurczą się siedliska, co jest głównym powodem, dla którego tak wiele gatunków jest zagrożonych.

Rozmnażanie gibonów, dzieci i długość życia

Samica rodzi jednorazowo jedno potomstwo. W okresie rozrodczym mogą mieć nawet sześcioro dzieci. Samice na wolności osiągają dojrzałość płciową w wieku około ośmiu lat, a samce nieco później, około 10 lat. Te nadrzewne ssaki przyjmują jednego partnera na raz, ale mogą zmieniać partnerów, gdy ich potomstwo dorośnie.

Ciąża żeńska trwa sześć i pół miesiąca. Po porodzie oboje rodzice opiekują się dzieckiem, dopóki nie będzie ono wystarczająco dorosłe, aby opuścić dom.

Zwierzęta te żyją średnio w swoim naturalnym środowisku około 30-35 lat. Osoby w niewoli żyją dłużej, do 50 lat. Najdłużej żyjący osobnik, gibon Muellera o imieniu Nippy w nowozelandzkim zoo w Wellington, zmarł w wieku 60 lat.

Populacja gibonów

Wszystkie gatunki gibonów maleją. Większości z 18 gatunków grozi wyginięcie. W rzeczywistości zachowało się mniej niż 25 gibonów czubatych z rodzaju Nomascus, co czyni ten gatunek najbardziej zagrożonym wyginięciem naczelnych na ziemi. Inne typy, które są krytycznie zagrożone, również należą do rodzaju Nomascus, w tym:

  • Czarnoczuby –
  • Północny białoliczki –
  • Cao- Vit gibbon

Gatunki o statusie zagrożonym to:

• Western hoolock
• Agile
• Bornean białobrody
• Kloss’s
• Lar
• Srebrzysty
• Mueller’s Bornean
• Pileated
• Abbott’s grey
• Northern grey
• Żółte policzki
• Southern white-cheeked
• Siamang

Wschodni gibon hoolock jest wrażliwy, ale jeszcze nie jest zagrożony. Skywalker hoolock i północne gibony o żółtych policzkach wymagają dalszych badań w celu określenia ich statusu.

Gibony w zoo

Wiele ogrodów zoologicznych w dużych miastach USA wystawia te zwierzęta. Niektóre z gatunków, które można zobaczyć w tych ogrodach zoologicznych, to lar, siamang i gibon o białych policzkach. Inne typy tych mieszkańców drzew w ogrodach zoologicznych to gibon jawajski, kruk wschodni i gibon smugoszyi.

W Kanadzie zoo w Toronto ma gibony białorękie. Szara samica gibona w zoo Assiniboine w Winnipeg dożyła 50 lat. Obecnie zoo jest domem dla rodziny gibonów białoręcznych. Wiele innych ogrodów zoologicznych w całej Kanadzie również ma gibony.

W rzeczywistości ogrody zoologiczne na całym świecie mają różne gatunki gibonów. Najczęściej spotykane w niewoli to siamang, białe policzki i lar ..

Zobacz wszystkie 55 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę G

Gibbon FAQ (najczęściej zadawane pytania)

Co to jest gibon?

Gibon to mniejsza małpa żyjąca w Azji Południowo-Wschodniej. Spędza swoje życie w koronach lasów deszczowych i huśta się z drzewa na drzewo. Jego wyjątkowo długie ramiona i potężne nogi czynią go najszybszym ssakiem zamieszkującym drzewa.

Jakie są najmniejsze i największe rodzaje gibonów?

najmniejszym gatunkiem jest lar gibbon. Jest to jeden z siedmiu gatunków karłów, a dorośli mają około ośmiu cali wzrostu i ważą 12-13 funtów. Największym gibonem jest siamang, który dorasta do trzech stóp i waży do 26 funtów.

Czy gibony są małpami?

Gibony nie są małpami . Nie mają ogonów jak małpy. Gibony są bliżej spokrewnione z małpami afrykańskimi i azjatyckimi, ale nazywa się je małpami mniejszymi.

Czy gibony są niebezpieczne?

Gibony zwykle nie są stanowią zagrożenie dla ludzi. Jednak jak każde dzikie zwierzę stają się agresywne, gdy uważają, że ich rodzina lub ich terytorium jest w niebezpieczeństwie. Używają swoich dudniących głosów, aby odstraszać intruzów.

Gdzie żyją gibony?

Gibony żyją w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Ich naturalnym środowiskiem jest las deszczowy. Żyją też w ogrodach zoologicznych na całym świecie.

Dlaczego gibony mają długie ręce?

Z ramionami o połowę krótszymi od ich nóg, gibony są zaprojektowane brachiate, co oznacza kołysanie się przez wierzchołki drzew. Mają specjalne stawy nadgarstka, które umożliwiają obrót, dzięki czemu można je łatwo skręcać i obracać.

Jak wiele Gibbons są tam pozostawione na ziemi?

Chociaż badacze Haven” t policzyli wszystkie gatunki gibonów na ziemi, ustalili przybliżone liczby dla najbardziej zagrożonych grup:

• Hainan crested, 25
• Cao-Vit crested, 100
• Czarnoczuby, mniej niż 2000
• Srebrzyste, mniej niż 4500
• Klossa, mniej niż 25 000
• Pileated, mniej niż 47 000
• Western hoolock, mniej niż 110 000
• Eastern hoolock , mniej niż 370 000

Czy odkryli jakiś nowy gatunek?

Hoolock gibbon Skywalker to niedawne odkrycie. Pierwsze oficjalne ogłoszenie tego nowego gibbona ukazało się w American Journal of Primatology w 2017 roku. Nazwa Skywalker pochodzi z tradycji Gwiezdnych Wojen, ale jest również odpowiednia dla zwierzęcia, które spędza większość życia w koronach drzew.

Dlaczego gibony żyją dłużej w ogrodach zoologicznych niż na wolności?

Na wolności gibony muszą konkurować o pożywienie i partnerów. Są zagrożone przez drapieżniki. Mogą zranić się, jeśli spadną z drzew i muszą wyzdrowieć bez opieki medycznej. W zoo jest inaczej. Regularne karmienie i zbilansowana dieta sprzyjają zdrowiu. Często mają zapewnioną partnerkę i nie grożą im żadne drapieżniki. Mimo że żyją w niewoli, zwykle pozostają zdrowsze i żyją dłużej.

Co stanie się z gibonami, gdy znikną lasy deszczowe?

Gibony „Życie i zdrowe lasy deszczowe są ze sobą nierozerwalnie związane. Ponieważ lasy stają się mniejsze w wyniku działalności człowieka, zmniejsza się również liczba gibonów. Jednak wyginięcie tego wyjątkowego, niezastąpionego zwierzęcia nie jest nieuniknione. Grupy zajmujące się ochroną przyrody, takie jak Gibbon Conservation Centre i Gibbon Conservation Alliance, działają na rzecz ochrony siedlisk gibonów i zapewnienia bezpiecznych domów dla gibonów w niewoli.

Czy Gibbons jest roślinożercą, mięsożercą czy wszystkożernym?

Gibony są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą Gibony?

Gibony należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą Gibony?

Gibony należą do typu Gromada.

Co klasa do której należą Gibony?

Gibony należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą Gibony?

Gibony należą do rodziny Hylobatidae.

Do jakiego rzędu należą Gibony?

Gibony należą do rzędu naczelnych.

Do jakiego rodzaju należą Gibony?

Gibony należą do rodzaju Hylobates.

Jaki rodzaj pokrycia ma Gibon?

Gibony pokryte są włosami.

Jaka jest główna ofiara gibonów?

Gibony jedzą owoce, jaja i owady.

Jakie są niektóre drapieżniki Gibbons?

Do drapieżników Gibbons należą lamparty, węże i ptaki drapieżne.

Ile dzieci ma Gibon?

Średnia liczba dzieci, które ma Gibon, wynosi 1.

Co to jest ciekawy fakt o Gibonach?

Gibony występują w gęstych dżunglach i lasach tropikalnych!

Jaka jest naukowa nazwa Gibona?

Naukowa nazwa Gibona to Hylobatidae.

Jaka jest długość życia Gibona?

Gibony mogą żyć od 25 do 40 lat.

Jaka jest żywotność Gibona?

Gibbony mogą żyć od 25 do 40 lat.

Jak szybki jest Gibon?

Gibbon może podróżować z prędkością do 35 mil na godzinę.