Panda wielka

Klasyfikacja naukowa Pandy Wielkiej

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Gromada
Rząd
Mammalia
Order
Carnivora

Rodzina Ursidae

Rodzaj Ailuropoda

Nazwa naukowa Ailuropoda melanoleuca

Stan ochrony niedźwiedzia pandy wielkiej

  • Podatny

Lokalizacje niedźwiedzia wielkiej pandy

  • Azja

Fakty o gigantycznej pandzie

Zdobycz Bambus, owoce, gryzonie

Imię młodego Młode Zachowanie grupowe

  • Solitarne

Ciekawostka Bambus stanowi 99% ich diety!

Szacunkowa wielkość populacji2000

Największe zagrożenie Utrata siedlisk

Najbardziej charakterystyczna cecha Przedłużenie nadgarstka kość działa jak kciuk

Inne nazwy Giant Bear Cat, Bamboo Bear

Ciąża5 miesięcy

Rodzaj wody Słona woda

Siedlisko Wysoki, wilgotny las bambusowy

Dieta wszystkożerny

Średnia wielkość miotu 1

Styl życia

  • Dzienny/Nocny

Nazwa zwyczajowa Panda Wielka, Panda Wielka

Liczba gatunków1

Lokalizacja Góry środkowych Chin

Slogan Bambus stanowi 99% ich diety!

Grupa Ssak

Charakterystyka fizyczna niedźwiedzia wielkiej pandy

Kolor
  • Brązowa
  • Czarna
  • Biała
Typ skóry
Futro
Prędkość maksymalna
20 mph
Trwałość
20-35 lat
Waga
110kg – 250 kg (242 funty – 551 funtów)
Wysokość
1,5m – 1,8m (4,9ft – 6ft)
Wiek seksualności Dojrzałość
4-8 lat
Wiek odsadzenia
12-15 miesięcy

Obrazy Wielkiej Pandy Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Wielkiej Pandy w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia Wielkiej Pandy!

Znajdź Twoje ulubione zwierzęta!

Wyszukaj

Klasyfikacja i ewolucja niedźwiedzia pandy wielkiej

Panda wielka to gatunek niedźwiedzia występujący w górach w środkowych i zachodnich Chinach. Panda Wielka, jedno z najbardziej znanych i łatwych do zidentyfikowania zwierząt na świecie, jest również jednym z najrzadszych i jest w swoim środowisku naturalnym w ogromnym zagrożeniu, głównie z powodu utraty siedlisk. Panda Wielka jest wyjątkowa wśród niedźwiedzi, ponieważ nie zapadają w sen zimowy, mają bardzo małe dzieci po urodzeniu i przeżywają na diecie, która jest prawie całkowicie wegetariańska.

Odkąd Wielka Panda została po raz pierwszy odkryta przez francuskiego przyrodnika w 1869 roku, stała się globalnym symbolem ochrony przyrody, a World Wildlife Fund używa jej jako swojego logo. Chińczycy postrzegają również wielką pandę jako symbol pokoju i podjęto liczne wysiłki, aby spróbować chronić pozostałe populacje w ich rodzimych siedliskach.

Budowa i wygląd wielkiej pandy

Giant Panda to niedźwiedź średniej i dużej wielkości, który podobnie jak inne gatunki ma dużą głowę, krótki ogon i długą kufę z dużym nosem, co zapewnia im doskonały węch. Gęste futro pandy wielkiej jest kremowo-białe z dużymi czarnymi plamami na kończynach, ramionach, uszach i nosie oraz charakterystycznymi czarnymi łatami wokół małych oczu.

Giant Panda zjada prawie tylko bambus, więc ma wiele fizycznych adaptacji, które pomagają w jego konsumpcji, w tym przedłużenie kości nadgarstka, które działa trochę jak kciuk, pozwalając Giant Panda chwytać bambusowe łodygi. Mają również duże szczęki z silnymi mięśniami szczęki, które wraz z płaskimi zębami trzonowymi pozwalają Pandzie Giant Panda na miażdżenie łodyg i liści bambusa w celu wydobycia składników odżywczych.

Giant Panda Bear Rozmieszczenie i siedlisko

Historycznie rzecz biorąc, pandy olbrzymie można było znaleźć na nizinach dorzecza Jangcy, ale zwiększona aktywność ludzka na tych obszarach wypchnęła pandy olbrzymie wysoko w góry. Odległe populacje nadal występują w sześciu różnych pasmach górskich w środkowych i zachodnich Chinach, gdzie zamieszkują lasy liściaste i iglaste z grubym bambusem pod kondygnacją na wysokości od 5000 do 13000 stóp.

Te lasy położone na dużych wysokościach są chłodne, pochmurne i wilgotne i na ogół są narażone na duże ilości opadów. Uważa się, że wyjątkowe ubarwienie pandy olbrzymiej może pomóc im wtopić się w te mgliste lasy, gdy szukają pożywienia. Jednak to utrata tych siedlisk w wyniku wylesiania jest obecnie największym zagrożeniem dla Pandy Giant Panda, która polega prawie wyłącznie na bambusie, aby przetrwać.

Zachowanie i styl życia niedźwiedzia wielkiej pandy

Wielka panda to samotne zwierzę, które zamieszkuje terytorium naznaczone wydzielinami gruczołów zapachowych i śladami zadrapań na drzewach. Samce pand olbrzymich wędrują po domu ponad dwukrotnie większe niż samice, a jego terytorium pokrywa się z terytorium kilku samic pand olbrzymich, do których posiada prawa rozrodcze. Ponieważ bambus nie jest szczególnie pożywny, panda wielka musi codziennie jeść dużo bambusa i może spożywać do 30 kg liści, pędów i łodyg bambusa, co stanowi około 40% jego masy ciała.

Dlatego też gigantyczne pandy poświęcają od 12 do 15 godzin dziennie na przeżuwanie bambusa, siadając, pozwalając przednim łapom chwycić rośliny. Mimo że Giant Panda wydaje się spędzać cały dzień na jedzeniu lub spaniu, znane są również z tego, że dobrze wspinają się po drzewach, a nawet potrafią dobrze pływać w razie potrzeby.

Giant Panda Bear Reprodukcja i Cykle Życia

Pandy olbrzymie rozmnażają się między marcem a majem, kiedy samica zaczyna okazywać chęć kopulacji, wydając serię jęków i beknięć, aby zwabić samca. Po okresie ciąży, który trwa około pięciu miesięcy, samica pandy wielkiej rodzi jedno lub dwa młode u podstawy wydrążonego drzewa lub jaskini. Młode niedźwiedzia pandy są bardzo słabo rozwinięte po urodzeniu, mierzą zaledwie 15 cm i ważą tylko 100 g, są jeszcze bardziej wrażliwe na to, że są również niewidome i bezwłose i nie zaczynają raczkować, dopóki nie osiągną prawie trzech miesięcy.

Nawet jeśli samica urodzi bliźnięta, może opiekować się tylko jednym, który jeździ na jej plecach do 6 miesiąca życia, a potem może niepewnie kłusować obok niej. Młode Panda Bear są odsadzane, gdy mają około roku, ale nie opuszczają matki, dopóki nie osiągną 18 miesiąca życia. Niektóre młode mogą pozostać z matką przez kilka lat, dopóki nie zajdzie ponownie w ciążę, po czym wyruszą, aby założyć własne terytorium.

Dieta i ofiara pandy wielkiej pandy

Pomimo sklasyfikowania jako zwierzę mięsożerne (nie wspominając o gatunku niedźwiedzia), Giant Panda zjada prawie wyłącznie bambus w otaczającym go lesie. Znane z konsumpcji ponad 30 różnych gatunków bambusa, gigantyczne pandy żywią się różnymi częściami rośliny o różnych porach roku, aby jak najlepiej je wykorzystać. Zdolna zjadać do 30 kg bambusa dziennie, Giant Panda używa swoich silnych szczęk do kruszenia różnych części roślin w łatwiej przyswajalną pastę. Spędzając ponad połowę dnia na jedzeniu, gigantyczne pandy uzupełniają również swoją dietę innymi roślinami, w tym trawami i owocami, a czasami także gryzoniami i ptakami. Chociaż mogą zjeść prawie połowę swojej masy ciała w bambusowych częściach w ciągu zaledwie jednego dnia, Giant Panda nadal musi pić wodę i robi to z górskich strumieni, które są dostarczane przez topniejący lód i śnieg wyżej na zboczach.

Giant Panda Bear Drapieżniki i zagrożenia

Ze względu na duży rozmiar i unikalną siedliska z Giant Panda, dorośli nie mają naturalnych wrogów wewnątrz ich chłodnym, bambusa wypełnione świata. Młode są jednak całkowicie bezradne, dopóki nie osiągną co najmniej roku życia i padają ofiarą większych drapieżników, takich jak lamparty i ptaki drapieżne. Jednak największym zagrożeniem dla pand olbrzymich w chińskich górach są ludzie, którzy polowali na te niezwykłe zwierzęta ze względu na ich unikalne futro, które w niektórych rejonach prawie wyginęło. Chociaż surowe kary za kłusownictwo spowolniły teraz polowania, gigantyczne pandy są bardzo zagrożone utratą siedlisk w postaci wylesiania w celu pozyskania drewna i wycinki gruntów pod rolnictwo. W związku z tym zostali zmuszeni do przebywania w małych i odizolowanych kieszeniach ich niegdyś rozległego naturalnego zasięgu i zostali poddani poważnemu spadkowi liczebności populacji.

Giant Panda Bear Ciekawe fakty i cechy

Wielka panda zawsze fascynowała ludzi i dlatego jej nazwa naukowa oznacza „czarno-białą łapę kota”, a jej chińskie imię oznacza „olbrzymi niedźwiedź kot”, ponieważ wielka panda ma szczeliny dla uczniów w ich oczach jak kot. Są również znane jako Bambusowy Niedźwiedź przez mieszkańców ze względu na ogromną ilość, którą konsumują. Młode pandy wielkiej są tak małe po urodzeniu, że ważą mniej więcej tyle samo, co przeciętna mysz, a przy wadze 100 g stanowią około 0,001% wagi matki. W górach Qinling w chińskiej prowincji Shaanxi można znaleźć niewielką populację brązowych i białych gigantycznych pand, które występują wśród standardowych czarnych i białych pand. Gigantyczne pandy komunikują się między sobą za pomocą serii połączeń, przy czym zidentyfikowano 11 różnych odgłosów wielkiej pandy.

Relacje wielkiej pandy z ludźmi


Wielka panda była podziwiana przez ludzi od setek lat, ale bardziej ze względu na ich piękne czarno-białe skóry w przeszłości. Od czasu ich odkrycia przez świat zachodni i uświadomienia sobie ich rzadkości na wolności, gigantyczne pandy stały się jednymi z najbardziej znanych z dużych zwierząt na świecie, a coraz więcej projektów i wysiłków podejmowanych w celu ratowania ich przed wyginięciem. Jednak drastyczny wpływ na nie miała rosnąca działalność człowieka w ich rodzimych siedliskach, co ostatecznie doprowadziło do ogromnego spadku populacji i izolacji pozostałych populacji. Pomimo pozornie milutkiego wyglądu, Panda Wielka jest gatunkiem niedźwiedzia i chociaż ataki na ludzi są rzadkie, nierzadko zdarza się, że ludzie (szczególnie ci, którzy próbują wejść do niewoli) wyrządzają krzywdę.

Stan ochrony i życie niedźwiedzia wielkiej pandy

Przez dziesięciolecia panda wielka była wymieniana przez IUCN jako gatunek zwierzęcia, który był zagrożony na wolności. Wierzono, że wielka panda była zagrożona wyginięciem na wolności w najbliższej przyszłości, jeśli nie zrobiono więcej, aby ją chronić. Rząd chiński stworzył 33 rezerwaty pandy wielkiej, a ponad 50% jej naturalnego siedliska jest obecnie chronione prawem.

Szeroko zakrojone badania podjęto również w celu zapobieżenia wyginięciu pandy wielkiej, ale po prostu nie może ona przetrwać bez wyjątkowych lasów bambusowych. Jednak po 10 latach wzrostu populacji do około 2000 dorosłych osobników, panda wielka została usunięta z listy gatunków zagrożonych i zamiast tego została sklasyfikowana jako wrażliwa przez IUCN, głównie dzięki wysiłkom chińskiego rządu, aby nie tylko chronić ich naturalne siedliskach, ale także dzięki udanym programom rozmnażania.

Zobacz wszystkie 55 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę G

Często zadawane pytania (często zadawane pytania) Panda Wielka

Czy panda wielka roślinożerne, mięsożerne lub wszystkożerne?

Niedźwiedzie Panda Gigant są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą pandy wielkie do?

Giant Panda Bears należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą Giant Panda Bears?

Giant Panda Bears należą do klasy Mammalia.

Do jakiej grupy należą Giant Panda Bears?

Giant Panda Bears należą do gromady Gromada.

Do jakiej rodziny należą Niedźwiedzie Panda Giant?

Niedźwiedzie Panda Giant należą do rodziny Ursidae.

Co do jakiej należą Giant Panda Bears?

Giant Panda Bears należą do rzędu Carnivora.

Jaki rodzaj pokrycia mają Giant Panda Bears?

Giant Panda Bears są pokryte futrem.

Do jakiego rodzaju należą Giant Panda Bears?

Giant Panda Bears należą do rodzaju Ailuropoda.

Gdzie mieszkają pandy wielkie?

Niedźwiedzie pandy wielkie żyją w górach w środkowych Chinach.

W jakim typie siedliska żyją pandy wielkie?

Niedźwiedzie pandy wielkiej żyją w wilgotnych lasach bambusowych na dużych wysokościach.

Ile dzieci ma Niedźwiedzie Gigantyczna Panda?

Średnia liczba dzieci, jakie ma Miś Giant Panda to 1.

Co jest ciekawego w przypadku Gianta Panda Bears?

Bamboo stanowi 99% Giant Dieta Niedźwiedzia Pandy!

Jaka jest naukowa nazwa Niedźwiedzia Pandy?

Naukowa nazwa Niedźwiedzia Pandy to Ailuropoda melanoleuca.

Jaka jest długość życia niedźwiedzia pandy wielkiej?

Niedźwiedzie wielkiej pandy mogą żyć od 20 do 35 lat.

Jak nazywa się mała panda mała?

Mała panda mała nazywana jest młodym.

Ile jest gatunków niedźwiedzia pandy ?

Jest 1 gatunek Niedźwiedzia Pandy.

Jakie jest największe zagrożenie dla Niedźwiedzia Panda Wielka?

Największym zagrożeniem dla Niedźwiedzia Wielkiej Pandy jest utrata siedlisk.

Jakie jest inne imię dla Niedźwiedzia Wielkiej Pandy?

Niedźwiedź Panda Wielka jest również nazywany gigantycznym kotem niedźwiedziem lub niedźwiedziem bambusowym.

Ile niedźwiedzi pandy zostało na świecie?

Zostało 2000 gigantycznych niedźwiedzi pandy na świecie.

Jak szybki jest Giant Panda B. ucho?

Wielka panda może podróżować z prędkością do 20 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Wielka Panda w języku..

bułgarski Голяма панда

angielski Panda

kataloński Panda gegant

czeski Panda velká

duński Panda

niemiecki Großer Panda

angielski Giant PandaEsperanto Granda pando

hiszpański Ailuropoda melanoleucae

stoński Hiidpanda

fiński Isopanda

francuski Panda géant

hebrajski פנדה ענק

chorwacki Veliki panda

węgierski Óriáspanda

indonezyjski Panda

włoski Ailuropoda melanoleuca

japoński ジ ャ イ ア ン ト パ ン ダ

łacina Panda maior

malajski Panda Gergasi

holenderski Reuzenpanda

angielski Panda

polski Panda wielka

portugalski Panda-gigante

angielski Ailuropoda melanoleuca

słoweński Orjaški panda

angielski Panda

szwedzki Jättepanda

turecki Dev panda

wietnamski Gấu trúc lớn

chiński 大熊猫