Gatunki sępów żyjących na Półwyspie Iberyjskim

Te ptaki padlinożerne odgrywają kluczową rolę w ekosystemie, ponieważ ich dieta składa się głównie z rozkładających się zwłok zwierzęcych. Półwysep Iberyjski jest ostoją tych drapieżnych trupojadów.

Ostatnia aktualizacja: 3 sierpnia 2020 r.

W Hiszpanii występuje kilka gatunków sępów, co czyni ten kraj jednym z ostatnich ostoi padlinożernych ptaków w Europie. Rola sępa w ekosystemie sprawia, że ​​Hiszpania jest niezbędna jako schronienie dla tych ptaków.

Jednak wciąż istnieją poważne zagrożenia, które zagrażają przetrwaniu tego zwierzęcia.
Wkład tych ptaków gwarantuje, że nasza woda może być bezpiecznie pita, a także jest częścią stałego przepływu energii, który występuje w ekosystemach: bez sępów rozkład zwłok jest znacznie wolniejszy i może prowadzić do zanieczyszczenia i chorób.

Istnieją cztery różne gatunki sępów, które żyją w Hiszpanii i wszystkie z nich mają wygląd, który sprawia, że ​​nie można ich pomylić z innymi ptakami drapieżnymi. W następnej kolejności omówimy je szczegółowo.

Sęp płowy

Spośród wszystkich gatunków sępów w Hiszpanii, sęp płowy (Gyps fulvus) (który jest przedstawiony na zdjęciu w tym artykule) jest najliczniejszym z nich. Charakteryzuje się kasztanowym upierzeniem oraz pozbawioną piór głową i szyją, która kończy się wokół niego białawym upierzeniem.

Ta szczególna morfologia jest zgodna z faktem, że jest to najbardziej wyspecjalizowany ptak padlinożerny. Wkłada głowę w brzuch dużych zwłok, i to wyjaśnia, dlaczego jego szyja jest bez piór. To zwierzę waży do 20 funtów i może przekraczać 8 stóp w rozpiętości skrzydeł. Ponadto, jak większość sępów, ma bardzo mocny dziób.

Sęp płowy żyje w różnych częściach Europy, Afryki i Azji. Była na krawędzi zniknięcia wraz z innymi gatunkami w Indiach, co spowodowało gigantyczny kryzys zdrowotny. Było to spowodowane stosowaniem leków dla zwierząt gospodarskich, które okazały się toksyczne dla tego zwierzęcia.

W Hiszpanii można go znaleźć w większości gór, z wyjątkiem niektórych śródziemnomorskich i przybrzeżnych obszarów górskich, takich jak Galicja. Niemniej jednak jest to ptak, który pokonuje duże odległości i często można go zobaczyć w nietypowych miejscach.

Sęp egipski

Sęp egipski (Neophron percnopterus) jest najmniejszym z wszystkie gatunki sępów w Hiszpanii. Chociaż żyje w dużych populacjach w Afryce (i z jakiegoś powodu ludzie nazywają go sępem egipskim), prawda jest taka, że ​​ostatni z nich, który żyje w Europie, przetrwał na Półwyspie Iberyjskim.

Ten ptak jest dość szczególny: jego białe upierzenie z ciemnymi piórami kontrastuje z żółtą twarzą, która łączy się z dziobem w coś, co przypomina maskę. Ponadto jego umiejętność korzystania z narzędzi jest bardzo zaskakująca: zużywa padlinę i kości, na które zrzuca kamienie, aby je rozbić i zjeść.

Sęp brodaty

W przeciwieństwie do sępa płowego populacja sępa brodatego (Gypaetus barbatus) jest znacznie mniejsza, aw Hiszpanii liczy tylko 100 osobników. Mimo swojej niewielkiej liczebności pozostaje najzdrowszą populacją sępów w Europie, co daje nam wyobrażenie o polowaniach tych ptaków na Zachodzie.

Jego nazwa pochodzi od sposobu, w jaki pozyskuje jedzenie. Niektórzy eksperci uważają ten fakt za kolejny dowód na to, jak niektóre zwierzęta są w stanie używać narzędzi. Ten ptak również upuszcza kości z dużych wysokości, aby je złamać, a tym samym uzyskać szpik.

W skali międzynarodowej nie jest gatunkiem zagrożonym. Podobnie jak w przypadku innych wspomnianych tu sępów, trudno go pomylić z innymi padlinożercami. Jego rozpiętość skrzydeł jest podobna do skrzydeł gryfa, a jego twarz ma maskę, która zaczyna się w żółtawych oczach. Jego upierzenie ma kremowe odcienie na głowie i dużą ilość piór, które wyglądają jak broda, a skrzydła są czarne.

Sęp Cinereous

Sęp Cinereous (Aegypius monachus) jest mrocznym panem europejskich trupojadów. Przewyższa je wszystkie rozmiarem, ponieważ może mieć rozpiętość skrzydeł do 10 stóp długości. Ma czarne upierzenie z kilkoma brązowymi odcieniami, podczas gdy jego dziób jest biały z czarną końcówką i ma brązowa kryza.

Jego populacja jest mniej liczna niż jego krewny Gryf. Ponadto poluje w skałach położonych na niższych wysokościach, co pozwala mu wybierać padlinę mniejszych zwierząt, takich jak króliki. Jednak jest to również tradycyjny gość na obszarach obfitujących w łajno.

W Europie jest tylko 1700 par sępów Cinereous. Ponadto uważa się, że 80% z nich znajduje się na Półwyspie Iberyjskim, zwłaszcza w Parku Narodowym Monfragüe. Ten obszar jest uważany za największy obszar gniazdowania tego gatunku na świecie.

Co sądzisz o tych majestatycznych padlinożerców? Mamy nadzieję, że podobało Ci się poznanie ich dzisiaj. Do następnego razu!

Może Cię to zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Sęp brodaty: charakterystyka, zachowanie i siedlisko
Dziś chcemy Wam opowiedzieć o jedynym w swoim rodzaju zwierzęciu, które łączy się w pary na całe życie i przeżywa na szpiku kostnym. Czytaj dalej, aby odkryć brodatego Vaulta…