Fregata

Klasyfikacja naukowa Fregaty

Królestwo
Zwierzęta

Typ Gromada

Rząd Aves Order Pelecaniformes

Rodzina Fregatidae

Rodzaj Fregata

Nazwa naukowaFregata

Stan ochrony fregaty

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje fregatów

  • Ocean

Fregata Fakty

Główna zdobycz Ryba, Krab, Kałamarnica

Cecha charakterystyczna Duża rozpiętość skrzydeł i powiększone czerwone gardło samca

Rozpiętość skrzydeł 150 cm – 250 cm (59 cali – 98 cali)

Siedlisko Tropikalne wybrzeża i wyspy

Drapieżniki Ludzie, szczury, koty

Dieta Mięsożerca

Styl życia

  • Kolonia

Ulubione jedzenie Ryby

Rodzaj Ptak

Średnia wielkość lęgu 1

Slogan Występuje na tropikalnych wyspach i wybrzeżach !

Charakterystyka fizyczna Fregata

Kolor
  • brązowy
  • czerwony
  • czarny
  • biały
typ skóry
Pióra
Prędkośćmaksymalna
9 mph
Długość życia
15-25 lat
Waga

0,9 kg – 1,9 kg (1,9 funta – 4,2 funta )Wysokość 65 cm – 100 cm (25 cali – 39 cali)

Fregata Obrazy

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Fregaty w galerii.

Zobacz wszystkie Obrazy Fregaty!

Wyszukaj

„Fregata to ptak o największej rozpiętości skrzydeł w porównaniu z rozmiarem ciała”.

Istnieje pięć różnych gatunków fregat, które można znaleźć w pobliżu wybrzeży tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie. Ze względu na dużą rozpiętość skrzydeł ptaki te mogą latać godzinami, dniami, a nawet tygodniami. Mają smukłe czarne ciało i skrzydła. a mężczyźni mają bardzo unikalny czerwony woreczek że wybuch kiedy starają się przyciągnąć partnera.

5 Niesamowitych faktów o Fregacie

• Fregaty są znane również jako man-o „-wojenne ptaki .

• W porównaniu z wielkością ciała, rozpiętość skrzydeł tego ptaka jest większa niż jakiegokolwiek innego ptaka .

• Samice mogą wydać do  półtora roku wychowania pisklęcia , zanim będzie ono gotowe do samodzielnego wyjścia.

• Ptaki te często kradną ryby i inne pożywienie innym ptakom morskim, używając haczykowaty dziób.

• Na lądzie fregaty żyją w dużej kolonii z  do 5000 innych ptaków .

Fregata Nazwa naukowa

Fregata nazwa naukowa to Fregata. Czasami pisane Fregata jest podrzędem rodziny pelecaniformes, znanej jako Fregatidae. Fregatidae to rodzina, do której należą wszystkie te ptaki. Definiuje się je jako ptaki morskie z płetwiastymi stopami.Istnieje pięć różnych podgatunków, do których należą:

  • wielki fregata (Fregata Minor)
  • świąteczny fregata (Fregata Andrewsi)
  • wspaniały fregata (Fregata Magnificens)
  • Fregata Wniebowstąpienia (Fregata Aquila)
  • mniejsza fregata (Fregata Ariel)

Wygląd i zachowanie Fregata

Te ptaki są przeważnie koloru czarnego i mają haczykowaty dziób, który służy do łapania i / lub kradzieży ryb od innych ptaków. Mają też bardzo małe płetwiaste stopy. W okresie godowym samce można łatwo rozpoznać po jaskrawoczerwonej, napompowanej woreczku na gardle, znanej jako woreczek gruczołowy. Ten obszar ich ciała staje się tak duży jak głowa osoby, gdy próbują przyciągnąć kobiety. Dorosłe samice mają białe znaczenia na spodniej stronie.Cztery z pięciu gatunków (wspaniałe fregaty, fregaty świąteczne, fregaty Wniebowstąpienia i wielkie fregaty) są stosunkowo podobne pod względem wielkości.

Mają krótką szyję i bardzo smukłe ciało. Wspaniały fregata ma około 45 cali długości, a pozostałe trzy podgatunki są prawie tak duże. Mniejszy fregata jest znacznie mniejszy od swoich odpowiedników i ma tylko około 28 cali długości.Te ptaki mają bardzo wyraźne skrzydła. Są wąskie i zwężają się do jednego punktu po obu stronach. Ponadto ptaki te są znane z bardzo dużej rozpiętości skrzydeł. Rozpiętość skrzydeł samca może przekraczać dwa metry długości.

To jest tak wysoki jak Michael Jordan. W rzeczywistości, w porównaniu z rozmiarem ciała, rozpiętość skrzydeł tego ptaka jest większa niż u jakiegokolwiek innego ptaka. Pysk i nogi pokryte są czarnymi piórami. Mają 11 głównych lotek na skrzydłach i 23 drugorzędne. Ze względu na rozpiętość skrzydeł i małe ciało fregata jest bardzo powietrzna.

Są w stanie szybować przez bardzo długi czas bez konieczności machania skrzydłami. Z tego powodu ptaki te spędzają dużo czasu na lataniu i mogą pozostawać w powietrzu przez kilka dni lub nawet tygodni, wracając na ląd tylko wtedy, gdy nadejdzie czas na grzędę. Te ptaki nie potrafią pływać, w przeciwieństwie do innych ptaki. Mają też bardzo krótkie nogi, co uniemożliwia im ucieczkę z wody i utrudnia im chodzenie po lądzie.

Siedlisko fregaty

Fregaty żyją w pobliżu tropików i półtropikalne wybrzeża na całym świecie. W większości przypadków pozostają w promieniu 100 mil od lądu, dzięki czemu mogą łatwo powrócić do rozmnażania się i gniazdowania. Dokładny zasięg i lokalizacja tych ptaków może się różnić w zależności od tego, gdzie mogą znaleźć pożywienie. Ponieważ latają z prądami wstępującymi poniżej chmur cumulusów, pasaty mogą również wpływać na to, dokąd mogą latać.Wspaniałe fregaty można znaleźć w różnych obszarach wzdłuż tropikalnych części Oceanu Atlantyckiego, takich jak Floryda i Karaiby.

Ptaki te można również spotkać wzdłuż Oceanu Spokojnego u wybrzeży Ameryki Środkowej i Południowej, między Meksykiem a Ekwadorem. Żyją również na Wyspach Galapagos. Wielkie fregaty występują również w różnych obszarach tropikalnych na całym świecie.

Ptaki te żyją wzdłuż Oceanu Spokojnego, aż po Hawaje. Można je również znaleźć w pobliżu wyspy Wake, Nowej Kaledonii i Galapagos na środkowym i południowym Pacyfiku. Dodatkowo można również znaleźć wielką fregatę na Oceanie Indyjskim w pobliżu Wyspy Bożego Narodzenia, Malediwów, Mauritiusa i Aldabry.Bożonarodzeniowe fregaty żyją w pobliżu Wyspy Bożego Narodzenia w Australii, która znajduje się na Oceanie Indyjskim.

Fregaty wznoszące żyją w pobliżu Wyspy Boatswain Bird Island, która znajduje się na południowym Oceanie Atlantyckim u wybrzeży Wyspy Wniebowstąpienia.Fregata mniejsza żyje nad morzami wokół Australii. Ptaki te często można znaleźć w pobliżu niektórych bardziej odległych wysp, takich jak Wyspa Bożego Narodzenia, gdzie lubią się rozmnażać.

Populacja Fregatów

Naukowcom trudno jest monitorować populację te ptaki, ponieważ często się przemieszczają i nie rozmnażają się tak często, jak niektóre inne gatunki. Szacuje się, że na całym świecie istnieje od 59 000 do 71 000 par lęgowych wspaniałych fregat, a ich stan ochrony nie budzi najmniejszych obaw. Liczba tych stworzeń na świecie obecnie rośnie.

Naukowcy uważają, że istnieje od 3600 do 7200 świątecznych fregat, uznając je za krytycznie zagrożone.Prawdopodobnie istnieje kilkaset tysięcy mniejszych fregat. ich populacja również spada, a stan ochrony jest najmniej niepokojący.Szacuje się, że na świecie pozostało tylko około 12 500 fregat Ascension. Mają status ochrony wrażliwy.Wielki fregata ma najmniejszy niepokój o status ochronny. Nadal jest wiele tych ptaków na całym świecie.

Dieta Fregatów

Te ptaki będą używać swoich haczykowatych dziobów, aby złapać zdobycz z oceanu. W przeciwieństwie do innych ptaków nie lądują na wodzie, aby złapać pożywienie. Ryby latające to jeden z głównych pokarmów preferowanych przez te ptaki. Lubią też głowonogi, takie jak kalmary, meduzy, menhaden, duży plankton, a nawet pisklę. Często podążają za łodziami rybackimi i wyrywają ryby z łodzi.

Są również znane z kradzieży ryb innym ptakom morskim.Oprócz łowienia ryb i innych stworzeń morskich, ptaki te czasami zjadają jaja lub pisklęta innych gatunków ptaków morskich, z których niektóre obejmują burzyki, rybitwy, petrele , meduzy i głuptaki.

Fregaty i zagrożenia

Fregaty nie mają zbyt wielu naturalnych drapieżników, ponieważ są większymi ptakami i spędzają większość czasu w powietrzu. Jest jednak kilka drapieżników, które zagrażają im, gdy są na lądzie. Gronostaje, koty domowe i szczury mogą polować na te ptaki lub zjadać ich jaja. Największym zagrożeniem dla tego ptaka są ludzie. Wiele ryb, które jedzą, jest przełowionych, co zmniejsza ilość dostępnego dla nich pożywienia, narażając więcej fregat na ryzyko śmierci.

Wiele z nich gniazduje również w gęstych koloniach, co może oznaczać, że duża część ich populacji może zostać zniszczona w przypadku lokalnej lub naturalnej katastrofy. Każdy z pięciu podgatunków stoi w obliczu różnych zagrożeń w zależności od miejsca zamieszkania. . Na przykład fregata na Wyspie Bożego Narodzenia ucierpiała, gdy znaczna część jej siedliska lęgowego została oczyszczona podczas II wojny światowej.

Ptaki te były również narażone na zanieczyszczenie pyłem z wydobycia fosforanów, co doprowadziło do spadku ich liczebności. Ze względu na te zagrożenia i zmiany siedlisk stan ochrony fregaty na Wyspie Bożego Narodzenia jest krytycznie zagrożony. Fregata Wniebowstąpienia niegdyś wyhodowana i zagnieżdżona na Wyspie Wniebowstąpienia. Jednak w 1815 roku zdziczałe koty zostały wprowadzone na wyspę i zlikwidowały populację.

To pozostawiło mniejszą liczbę fregat Ascension, które były w stanie rozmnażać się na morzu na skalistej odsłonie. W latach 2002-2004 zdziczałe koty zostały wytępione z Wyspy Wniebowstąpienia, a niektóre fregaty Wniebowstąpienia ponownie zaczęły tam gniazdować. Jednak zniszczenie powoduje, że fregaty Ascension są podatne na ataki.

Podczas gdy pozostałe trzy podgatunki – wielki fregata, wspaniały fregata i mniejsze fregaty – nadal są zagrożone, ich liczebność nie jest tak niepokojąca. Te trzy podgatunki mają status ochrony najmniej niepokojący.

Rozmnażanie, niemowlęta i długość życia Fregaty

Fregaty wybierają się do lęgów na bardziej odległych wyspach. Zwykle żyją w większych koloniach, składających się nawet z 5000 ptaków, chociaż ich grupy lęgowe są mniejsze, zwykle od 10 do 30, a być może nawet do 100. Nie ma określonego sezonu godowego dla fregat; mogą rozmnażać się o dowolnej porze przez cały rok, często decydując się na rozmnażanie, gdy zaczyna się sezon suszenia i trudniej jest znaleźć pożywienie.

Fregaty nie łączą się w pary na całe życie. Jednak pozostają z tym samym partnerem przez cały sezon lęgowy. Aby przyciągnąć partnera, w jednej z kolonii zaczną przebywać samce. Wykonują pokaz godowy, aby zwabić samicę. Nadmuchują swój duży czerwony woreczek z dziurami, wibrują skrzydłami i kierują rachunki do góry.

Podczas tego pokazu samiec również wibruje dziób, aby wydać dźwięk bębnienia dla kobiet. Kiedy kobieta wybierze mężczyznę, przyleci do niego i pozwoli mu włożyć swój rachunek do swojego. Dwa ptaki zaczną wtedy „węszyć głową”.

Samiec zbiera patyki, a samica używa tych patyków do stworzenia plecionego gniazda po kopulacji ptaków. Następnie na gniazdo dodaje się guano, aby zwiększyć stabilność. Zazwyczaj ptaki te zakładają gniazda w krzakach lub drzewach, ale czasami gnieżdżą się na ziemi, jeśli nie ma żadnych drzew ani krzewów. Samice fregaty składają jedno białe jajko, które zwykle waży od 6% do 7% wagi matki. Inkubacja trwa od 41 do 55 dni, a samce i samice na zmianę utrzymują jajo w cieple.

Pisklęta wykluwające się z jaj nie mają piór. Po około dwóch tygodniach zaczynają się tworzyć białe puchowe pokrycie. Samiec i samica są wspólnie odpowiedzialni za ciągłe obserwowanie pisklęcia przez pierwsze cztery do sześciu tygodni.

Oboje również karmią swoje pisklęta przez pierwsze trzy miesiące. Po tym czasie samiec opuszcza kolonię, a samica musi samodzielnie opiekować się pisklęciem. Pisklęta pozostają w swoich gniazdach przez pierwsze pięć lub sześć miesięcy życia. Dorosłe fregaty karmią swoje pisklęta, oferując im zwrócony pokarm. Rodzice otwierają usta, aby pisklęta mogły sięgnąć do ich gardeł po jedzenie. Początkowo pisklęta będą musiały jeść kilka razy dziennie, ale po pewnym czasie będą musiały być karmione tylko raz dziennie lub nawet co drugi dzień.  Hodowla pisklęcia fregaty może zająć od 9 do 12 miesięcy.

To dłużej niż większość innych gatunków ptaków, z wyjątkiem dzioborożca południowego i niektórych szponiastych. Ze względu na to, jak długo trwa opieka nad pisklęciem, fregaty zwykle rozmnażają się co drugi rok, a nie co roku.

Pisklęta odbywają swój pierwszy lot w wieku między 20 a 24 tygodniem życia. Fregaty potrzebują więcej czasu, aby osiągnąć wiek dojrzałości płciowej niż inne ptaki. W przypadku samic jest to zazwyczaj w wieku od 8 do 9 lat, a w przypadku samców w wieku od 10 do 11 lat.Fregaty mają długą żywotność w porównaniu z wieloma innymi gatunkami ptaków .

Długość życia wspaniałej fregaty wynosi około 34 lata, wielkiej fregaty – od 30 do 34 lat, świątecznej fregaty – około 25 lat, a mniejszej – od 17 do 23 lat.

Fregaty w Zoo

Niewiele jest ogrodów zoologicznych i akwariów, które oferują możliwość bliższego przyjrzenia się temu niesamowitemu zwierzęciu. Dwa miejsca, gdzie może jesteś Texas State Aquarium i Sea Life Park na Hawajach.

Zobacz wszystkie 27 zwierząt, które zaczynają się na literę F

Fregata FAQ (najczęściej zadawane pytania)

Czy fregaty są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?

Fregaty to drapieżniki. Jedzą ryby, kalmary, żółwie, jajka, a nawet inne pisklęta ptaków morskich.

Co to jest czerwona sakiewka na fregaty?

Jasnoczerwona sakiewka na fregaty nazywany jest woreczkiem gularnym. Woreczek mają tylko samce, który napełnia się, gdy próbują zwabić partnerkę.

Co jedzą fregaty? Fregaty lubią latać na rybach. Jedzą również kalmary, duży plankton, meduzy, pisklęta żółwi morskich oraz jaja i pisklęta innych ptaków morskich.

Dlaczego nazywa się je fregatami?

Słowo fregata pochodzi od La Frégate, francuskiego słowa oznaczającego szybki okręt wojenny. Francuscy marynarze, którzy widzieli fregaty, nadali im ten przydomek ze względu na ich podobieństwo do żołnierza wojennego. Podobnie jak statek wojenny, fregaty mogą szybować przez długi czas i (samce) mają czerwoną szyję.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł fregaty?

Fregata może mieć rozpiętość skrzydeł, która wynosi dwa lub więcej metrów.

Czym jest ten wspaniały fregata?

Wspaniały fregata jest jednym z podgatunków fregaty. To największy gatunek tego zwierzęcia. Wspaniałe fregaty można znaleźć nad wodami podzwrotnikowymi i tropikalnymi między Peru a Meksykiem, na wybrzeżu Pacyfiku między Brazylią a Florydą, na Wyspach Zielonego Przylądka i na Wyspach Galapagos.

Czy fregaty łączą się w pary? życie?

Nie, fregaty nie łączą się w pary na całe życie. Jednak w każdym sezonie lęgowym przebywają z tym samym partnerem.

Czy fregaty śpią podczas lotu?

Fregaty trochę śpią podczas lotu, ale nie bardzo. Śpią tylko przez mniej niż 3% czasu lotu i tylko w nocy. Jednak gdy są na lądzie, fregaty mogą spać 12 godzin lub dłużej.

Do jakiego królestwa należą fregaty?

Fregaty należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą Fregaty?

Fregaty należą do klasy Aves.

Do jakiego typu do Fregaty należą?

Fregaty należą do gromady Gromada.

Do jakiej rodziny należą Fregaty?

Fregaty należą do rodziny Fregatidae.

Do jakiego rzędu należą Fregaty?

Fregaty należą do rzędu Pelecaniformes.

Do jakiego rodzaju należą Fregaty?

Fregaty należą do rodzaju Fregata.

Jaki rodzaj okrycia mają Fregaty?

Fregaty są pokryte piórami.

W jakim typie siedliska żyją Fregaty?

Fregaty żyją na tropikalnych wybrzeżach i wyspach .

Jakie są niektóre drapieżniki Fregatów?

Do drapieżników Fregatów należą ludzie, szczury i koty.

Co czy są jakieś charakterystyczne cechy Fregatów?

Fregaty mają duże rozpiętości skrzydeł, a samce mają powiększone czerwone gardła.

Ile jaj składają Fregaty?

Fregaty zwykle składają 1 jajko.

Co jest ciekawego o Fregatach?

Fregaty zamieszkują wyspy tropikalne i wybrzeża!

Jaka jest naukowa nazwa Fregata?

Naukowa nazwa Fregata to Fregata.

Jaka jest długość życia Fregata?

Fregaty mogą żyć od 15 do 25 lat.

Jaka jest długość życia Fregata?

Fregaty mogą żyć od 15 do 25 lat.