Fauna Pirenejów

Ponad 200 gatunków wytrzymuje surowy teren i klimat wzdłuż 430 kilometrów gór, w
tym gady, płazy, ptaki i ssaki.

Ostatnia aktualizacja: 29 kwietnia 2021 r.

Ponieważ jego nierówny teren jest narażony na niewielki wpływ człowieka, to pasmo górskie położone między Hiszpanią, Andorą i Francją jest domem dla setek zwierząt.

W tym artykule nauczymy Cię wszystkiego o faunie Pirenejów.

Jakie zwierzęta tworzą faunę Pirenejów?

Pireneje mają prawie 430 kilometrów gór na północy Półwyspu Iberyjskiego i są domem dla prawie 200 gatunków zwierząt, w tym ssaków, ptaków, gadów i płazów. Fauna Pirenejów może wytrzymać niekorzystne warunki terenowe i klimatyczne, a lokalne wysiłki coraz bardziej zniechęcają do chwytania i polowania na zwierzęta. Do najbardziej charakterystycznych gatunków należą:

1. Wąż bękartowy

Wąż z Montpellier – podobny do tego na obrazku na początku tego artykułu – jest łuskowatym i jadowitym gadem, którego zęby do wstrzykiwania znajdują się z tyłu pyska; nie są uważane za niebezpieczne dla ludzi. Dorosłe samce mają ponad sześć stóp długości, duże oczy i wystające szare lub brązowe łuski, które pomagają im wtopić się w otoczenie.

W rzeczywistości ten wąż jest jednym z najczęstszych gatunków wśród fauny Pirenejów i słynie ze swojej szybkości i agresywności. Żywi się małymi ssakami, jaszczurkami, ptakami i wężami. Rozmnaża się od kwietnia do maja, a każdego roku samica składa maksymalnie 18 jaj.

2. Kozica pirenejska

Ta kozia antylopa znana jest również jako „sarrio”. Jest mniejszy od koziorożca i żyje w górzystych obszarach Półwyspu Iberyjskiego. Obie płcie mają rogi, chociaż samce są grubsze, a haczyk bardziej zamknięty.

Kozica pirenejska ma jasną szyję i głowę, ciemnobrązową sierść i dwie ciemne plamy wokół oczu, przypominające maskę. Rozmnaża się między październikiem a listopadem po walce między samcami. Ciąża trwa 20 tygodni, a każdy miot składa się tylko z jednego potomstwa.

2. Sęp brodaty

Sęp brodaty bardzo różni się od innych ptaków drapieżnych, ponieważ ma ​​zwyczaj łamania kości swojej ofiary o skały, a następnie zjadania ich. zagrożone zwierzę, które zniknęło z kilku jego naturalnych siedlisk. Preferuje klify i wąwozy, obszary jaskiń do gniazdowania oraz obszary, w których może znaleźć padlinę i jej główne pożywienie, kości.

Sępy brodate mogą mieć rozpiętość skrzydeł do dziesięciu stóp i ważyć około piętnastu funtów. Co ciekawe, ich głowy są pokryte piórami – kolejna różnica w porównaniu z innymi sępami – a kolor upierzenia zmienia się wraz z wiekiem. Jako pisklęta są brązowe; potem staje się jaśniejszy, gdy mają do trzech lat, szare do sześciu lat, a następnie żółtawo-białe po siedmiu latach.

4.Pardwa

Gatunek Lagopus muta ma ponad 20 podgatunków; jeden z nich (pirenaicus) mieszka w Pirenejach. Na szczęście jego populacja jest stabilna ze względu na brak zagrożeń, takich jak drapieżniki i polowania na ludzi.

Ptarmigan ma około 14 cali długości, jest biało-szary zimą i brązowy latem. Ma gęste upierzenie nawet na nogach i żyje w małych grupach liczących do sześciu ptaków; grupy te przemieszczają się po górach w poszukiwaniu pożywienia lub schronienia. W każdym sezonie samice mogą złożyć od 6 do 10 jaj.

5. Świstak alpejski

Jeden z najsłynniejszych członków fauny Pirenejów, ten gryzoń jest największy w Europie i wygląda jak wiewiórka. Mierzy około 24 cali – kolejne 8 cali łącznie z ogonem – i jest ciało pokryte jest gęstym brązowo-szarym futrem.

Świstaki alpejskie spędzają godziny siedząc z przednimi nogami blisko pysków; zimą tworzą kolonie w norach, aby izolować się od zimna podczas hibernacji.

Może Cię to zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Wszystko o niesamowitych Wielkich Pirenejach
Dziś jesteśmy zamierzam mówić o rasie psów z Great Pyrenees, jest to jedno z tych uderzających stworzeń, na które nie można przestać patrzeć, gdy natkniesz się na…