Fascynujące życie kolibra

Ten tropikalny ptak znany jest z długiego dzioba. Żywi się nektarem kwiatowym i trzepocze skrzydłami z prędkościami nie dostrzegalnymi dla ludzkiego oka. Zimą migruje do ciepłych obszarów, a na wiosnę wraca do domu.

Ostatnia aktualizacja: 28 sierpnia 2018 r.

Ten maleńki ptak o żywych kolorach zwykle pojawia się w ogrodach, w których są kwiaty, które żywią się ich nektarem. Wyróżnia się szybkością podczas lotu — nie widać, jak poruszają się jego skrzydła! W tym artykule dowiesz się o fascynującym życiu kolibra, bardzo pięknego ptaszka.

Cechy kolibra

Nazywane również „hummerami”, ponieważ ich skrzydła biją w tak szybkim tempie, że nucą, ptaki te używają swoich długich dziobów do szturchania kwiatów. Pochodzą z Ameryki Środkowej, chociaż można je również znaleźć na całym kontynencie. Preferują regiony subtropikalne, które są pełne roślinności. 
Istnieje pięć różnych gatunków kolibrów o podobnej wielkości. Mają maksymalnie 25 cm długości i ważą 11 gramów. Jeśli chodzi o ich wygląd fizyczny, mają długie dzioby i efektowne upierzenie w kilku kolorach, takich jak zielony lub niebieski. Latają z prędkością do 90 klap na sekundę. Ptaki te potrafią latać w dowolnym kierunku – nawet do tyłu – a nektar jest ich podstawowym pożywieniem.

Mają również bardzo wysoki metabolizm i mogą wejść w „stan letargiczny” na kilka godzin, aby oszczędzać energię. Kolibry nie mają problemu z lataniem przy silnym wietrze i komunikują się, emitując bardzo charakterystyczny ćwierkanie. 

Jak wygląda życie kolibra?

Jest to jeden z najmniejszych ptaków na planecie i jest dość podatny na ataki w pierwszym roku życia. Jeśli jednak przeżyje pierwsze 12 miesięcy, może bez trudu żyć przez cztery lata. 

Życie kolibra składa się z kilku etapów, więc zacznijmy od omówienia jego narodzin. Po kryciu pary rozdzielają się, a matki są odpowiedzialne za tworzenie gniazd. Robią je w kształcie miseczki, używając gałązek i kawałków kory drzewnej, z małym otworem, w którym mogą zmieścić połowę swoich malutkich ciał.

Mogą nawet zbudować rodzaj poduszki z pajęczyn, które znajdują się w pobliżu, a także zakamuflować ją mchem lub roślinami. Gniazdo ma wielkość orzecha włoskiego: sześć centymetrów wysokości i około czterech centymetrów w średnicy. Służy tylko do składania i wylęgania jaj, a nie do spania.
Samice składają do trzech jaj w sezonie i są wielkości ziarna kawy (są najmniejsze na świecie). Wysiadują je przez 18 do 19 dni, pozostawiając je w spokoju tylko na kilka minut do jedzenia, a potem rodzą się pisklęta.
W tym czasie są całkowicie zależni od swoich matek. Nie mają piór aż do ósmego dnia i nie potrafią samodzielnie jeść. Dlatego ich matka musi opuścić gniazdo i poszukać małych owadów, które zwróciłyby się do dziobów jej dzieci. 

Dorosłe życie kolibra

Po trzech tygodniach intensywnej opieki potomstwo jest w stanie samodzielnie radzić sobie i opuścić gniazdo. Od tego momentu już jest. uważane za osoby dorosłe. Spędzą dużo czasu na jedzeniu! Koliber może spożywać dużo nektaru w ciągu jednego dnia, nawet do jednej trzeciej swojej masy ciała.
Koliber jest samotnikiem i mieszka z partnerem tylko w okresie godowym, chociaż niekoniecznie jest to ten sam ptak, co w poprzednim sezonie. Samce wykonują pewne interesujące ruchy skrzydłami — niektóre są bardzo zabawnymi manewrami — aby przyciągnąć samice. 

Skrzydła wydają brzęczący dźwięk podczas machania, a także ćwierkają głośniej niż zwykle, aby ujawnić swoją obecność. 

Samica wybierze partnera zgodnie z ruchem, jaki samiec wykonuje w powietrzu. Jeśli zaakceptuje partnera, podejdzie do niego, w przeciwnym razie będzie nadal latać w poszukiwaniu bardziej atrakcyjnego partnera. Samce wydają się być dość terytorialne w stosunku do własnej płci i mogą kojarzyć się z kilkoma samicami w granicach swojego terytorium. 

Na koniec powinieneś wiedzieć, że migracja jest ważną częścią życia kolibra. Zimą przenoszą się w cieplejsze rejony, a wiosną wracają do domu, by kopulować.