Emu zwyczajne

Spis treści

Wrażliwe dziąsła u psów

Psy, podobnie jak ludzie, są narażone na różne choroby jamy ustnej, takie jak zapalenie dziąseł, spowodowane nadmiarem płytki nazębnej i kamienia na zębach Ostatnia aktualizacja: 10 lutego 2019 r.

Czytaj więcej »

5 zwierząt z Sahary

Do nieprzyjaznego pustynnego klimatu i braku wody doskonale przystosowały się m.in. ssaki, owady i gady. Ostatnia aktualizacja: 6 kwietnia 2021 Otoczone piaskami, z bardzo zmiennymi temperaturami między dniem a nocą i dość

Czytaj więcej »
  • Ptaki
  • Emu

 Największy ptak w Australii! „Emu ma 9 stóp kroku w biegu” Emu to ptaki zamieszkujące kontynent Australii. Mogą rosnąć do 6,2 stopy. Ten ptak jest podobny do strusia. Emu to wszystkożerne, jedzące nasiona, owoce, owady i małe zwierzęta. Ich żywotność na wolności wynosi od 5 do 10 lat.

Niesamowity ptak: 5 faktów o emu!

  • Ptak emu ma charakterystyczny dźwięk, który można usłyszeć na promieniu jednej mili z dala
  • Głównymi drapieżnikami ptaków emu są dingo, orły i jastrzębie
  • Emu ma przezroczystą membranę na każdym oku, która chroni go przed kurzem w powietrzu
  • Emu cały czas są w ruchu, szukając pożywienia i wody
  • Ptaki emu mają skrzydła, ale nie latają

Nazwa naukowa Emu

Naukowa nazwa emu to Dromaius novaehollandiae. Słowo Dromaius to po grecku biegacz, a słowo novaehollandiae oznacza New Holland. New Hollander odnosi się do pierwotnej klasyfikacji tego ptaka jako New Holland Cassowary.Należy do rodziny Dromaiidae i należy do klasy Aves. Istnieją 4 podgatunki emu. Naukowa nazwa każdego z nich to:• D. novaehollandiae novaehollandiae• D. novaehollandiae woodwardi• D. novaehollandiae rothschildi• D. novaehollandiae diemenensis

Emu: wygląd i zachowanie ptaka

Emu mają ciemnobrązowe pióra, które z wiekiem zmieniają się w jaśniejszy odcień brązu. Mają niebieskawą skórę na szyi i głowie. Emu ma wysokość od 4,9 do 6,2 stopy. Ważą od 66 do 121 funtów. Na przykład, wysoki na 6 stóp emu jest równy wysokości stosowi 5 kręgli. 120-funtowy emu waży dwie trzecie tego, co dorosły kangur.Emu ma 2 długie nogi z 3 palcami u każdej stopy. Te ptaki nie są w stanie latać, więc używają swoich długich nóg do ucieczki przed drapieżnikami. Podczas biegu mają też dość długi krok. Jeden krok emu może mieć 9 stóp długości. Pomyśl tylko, 9 stóp to połowa wzrostu dorosłej żyrafy.Oprócz używania nóg do biegania, emu używają ich do kopania drapieżników. Ich potężne kopnięcie, wraz z ostrymi gwoździami na palcach, może spowodować obrażenia drapieżników, dając ptakowi czas na ucieczkę. Szybkie kopnięcie emu może nawet zabić dingo.Ten ptak wydaje wiele dźwięków. Komunikuje się z innymi emu poprzez chrząknięcia, szczekanie, dudnienie i bębnienie. W rzeczywistości nazwa emu pochodzi od dźwięku, który wydaje. E-moo! Czasami wydają dźwięki, aby ostrzec inne emu w pobliżu zbliżającego się drapieżnika. Ponadto emu wydają wiele dźwięków, aby ostrzec inne emu, aby trzymały się z dala od ich gniazda i jaj. Ich wołania słychać z odległości mili. Krótko mówiąc, z pewnością nie są to spokojne ptaki!Emu to samotne ptaki, ale mogą łączyć się w grupy podczas podróży do innego obszaru w celu znalezienia większego zapasu pożywienia. Grupa emu jest znana jako mob. Tłum emu składa się z około 20 ptaków.Są to ptaki nieagresywne, chyba że czują się zagrożone przez inne zwierzę lub osobę. Są bardzo agresywni wobec siebie w okresie lęgowym.Emu szukający pożywienia w jakimś piasku

Emu kontra struś

Emu i struś są podobne z wyglądu i oba są ptakami nielotnymi. Ale są między nimi wyraźne różnice.Między tymi dwoma ptakami jest duża różnica wielkości. Emu to drugi co do wielkości ptak na świecie, podczas gdy struś jest największym. Ponadto, gdy biegasz emu, robi krok 9 stóp, podczas gdy struś ma 16 stóp kroku!Strusie mogą biec szybciej niż emu. Maksymalna prędkość strusia to 43 mil na godzinę. Maksymalna prędkość emu to 31 mil na godzinę.Emu pije dużo wody. W rzeczywistości zazwyczaj wypijają około dwóch i pół galonów wody każdego dnia. Wyobraź sobie dwa galony mleka w Twojej lodówce. Plus jeszcze pół dzbanka! Alternatywnie struś jest w stanie obejść się bez wody przez 2 tygodnie. Dużo wilgoci czerpią z trawy i roślin.Są nawet różnice między jajami tych dwóch ptaków. Jajo emu jest jasnozielone, podczas gdy jajo strusia jest jasnobrązowe. Jeśli chodzi o wielkość, jedno jajko emu jest równe wielkości 10 jaj kurzych. Jedno jajo strusia ma wielkość 24 jaj kurzych!

Emu: siedlisko ptaka


Emu żyją na kontynencie australijskim. W szczególności można je znaleźć w każdym stanie Australii z wyjątkiem Tasmanii. Ich głównym siedliskiem są łąki i suche lasy. Poruszają się nieustannie, starając się znaleźć więcej pożywienia i źródła wody. Zwyklepokonują od 9 do 15 mil dziennie.Emu ma przezroczystą błonę na każdym oku, która służy jako ochrona przed kurzem i gruzem w suchych siedliskach. Błona ta pomaga również w utrzymaniu wilgoci w oczach.Ten ptak żyje w klimacie głównie umiarkowanym, chociaż niektóre z nich występują w Górach Śnieżnych w Australii. Długie pióra emu przyczyniają się do utrzymania stałej temperatury ciała. Jeśli emu znajduje się w szczególnie zimnym miejscu, wyrzuca swoje długie pióra, starając się uwięzić pod nimi powietrze. Przechwycone powietrze pomaga chronić ptaka przed niskimi temperaturami. Czasami dyszą (jak pies), żeby się ochłodzić w gorących rejonach Australii. Czy widziałeś kiedyś ptaka dyszącego jak pies?Te ptaki migrują zimą na południe Australii, a latem przemieszczają się na północ. Na szczęście łatwo przystosowują się do różnych klimatów.

Dieta Emu

Co je emu? Emu są wszystkożerne. Jedzą owoce, nasiona, chrząszcze, małe gady, a nawet odchody innych zwierząt.Emu nie mają zębów, więc nie mogą rozdrabniać roślin i zwierząt, które jedzą. Dlatego połykają małe kamyki, które trafiają do ich żołądka (części żołądka emu). Kamyki mielą kawałki jedzenia dla prawidłowego trawienia.Emu przyczynia się do ekosystemu poprzez rozsiewanie nasion. Te ptaki jedzą dużo roślin, owoców i nasion. Kiedy zostawiają odchody, rozpraszają nasiona, aby mogło wyrosnąć więcej roślin. Pomyśl o tym. Emus wędruje od 9 do 15 mil każdego dnia. Oznacza to, że upuszczają nasiona na różnych obszarach w swoim środowisku.Pomagają również kontrolować populację owadów, zjadając chrząszcze, karaluchy i inne owady.

Emu Predators and Threats


Dingo są głównymi drapieżnikami emu. Ma to sens, ponieważ dingo dzielą to samo środowisko co emu. Próbują ukraść jaja emu, a także ich młode.Para dingo może zaatakować gniazdo konkretnego emu. Jeden z nich odwraca uwagę rodzica emu siedzącego na gnieździe, podczas gdy drugi dingo zbliża się i kradnie jajko lub młode pisklę. Dingo są znane ze swojego ukradkowego podejścia do polowania na zdobycz.Dingo atakują również dorosłe, pełnowymiarowe emu. Mogą próbować złapać ptaka za szyję lub głowę i pociągnąć go w dół. Aby się bronić, kopnij emu w dingo lub po prostu spróbuj uciec. Czasami emu próbują przestraszyć dingo, wydając na nie syczący dźwięk.Dwa inne drapieżniki to orły i jastrzębie. Emu trudno odeprzeć te drapieżniki.Stan ochrony emu to najmniejsza troska. Populacja emu jest klasyfikowana jako stabilna. Występują obficie w całej Australii z wyjątkiem Tasmanii. Dzieje się tak, ponieważ kiedyś na te ptaki polowali europejscy osadnicy, co spowodowało drastyczny spadek ich populacji.Emu produkuje w swoich ciałach olej, który był używany do produkcji leków, kremów i innych produktów. Czasami ptaki te są ścigane i zabijane, aby uzyskać ten olej. Ale ta aktywność kłusownictwa nie spowodowała wielkiego zmniejszenia ich ogólnej populacji.W przeszłości emu wędrował na farmy, aby zjeść nasiona, powodując, że rolnicy tracili część swoich plonów. Uważano je za szkodniki. Obecnie wielu rolników buduje wysokie płoty, aby utrzymać emu z dala od swoich upraw. Emu nie może przeskakiwać tych wysokich płotów.

Rozmnażanie emu, dzieci i długość życia

Sezon rozrodczy emu przypada na grudzień i styczeń. Samice składają jaja w kwietniu, maju lub czerwcu. Samiec emu kręci się wokół samicy, potrząsając piórami. Kobieta ma pewien telefon, który mówi mężczyźnie, że jest zainteresowana. Samica składa od 5 do 15 jaj w grupie lub lęgu. Każde jajko waży nieco ponad jeden funt. Samiec emu buduje gniazdo i siada na jajach. Gniazdo emu jest budowane na ziemi z trawy i suchej zarośli. Samica w ogóle nie siedzi na jajach. W tym czasie zostawia jaja i czasami łączy się w pary z innymi samcami. Emu są poligamiczne (mają wielu partnerów).Okres inkubacji jaj emu wynosi 56 dni. Dla porównania okres inkubacji jaj strusich wynosi około 40 dni. Siedząc na jajach samiec nie je ani nie pije. Tłuszcz zgromadzony w jego ciele służy jako pożywienie, a rosę z pobliskich roślin pije jako wodę. Samiec emu wstaje i od czasu do czasu odwraca jajka.Nowo wyklute dziecko emu zwane pisklęciem ma 9,8 cala wzrostu. Nowonarodzone pisklęta mają warstwę puszystych piór i mają otwarte oczy. Ojciec emu przez kilka pierwszych miesięcy po wykluciu się piskląt zaciekle broni gniazda i młodych przed wszelkimi zagrożeniami. Pisklęta pozostają z rodzicami przez około 18 miesięcy, zanim usamodzielnią się. Zjadają małe owady i roślinność, a następnie są uczeni polowania przez ojca emu.Emu są podatne na pasożyty wewnętrzne, w tym glisty i lungworms.Żywotność emu wynosi 5 do 10 lat. W niewoli mogą żyć od 15 do 20 lat. Najstarszy emu miał 38 lat.

Populacja emu


Zgodnie z Czerwoną Listą Zagrożonych Gatunków IUCN populacja emu składa się z 630 000 do 725 000 dojrzałych osobników.

Stan ochrony emu jest najmniejszym problemem ze stabilną populacją.

Emu w zoo: gdzie znaleźć ptaka

• Odwiedź emu w zoo w San Diego.• Emu są na wystawie w zoo w Louisville.• Zoo w Denver też ma emu!Zobacz wszystkie 24 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę E

Klasyfikacja naukowa Emu

Kingdom
Animalia
Typ
Gromada
Rząd
Ptaki
Zamówienie
Casuariiformes
Rodzina
Casuariidae
Rodzaj
Dromaius
Nazwa naukowa
Dromaius novaehollandiae

Stan ochrony emu

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje Emu

  • Oceania

Em u Fakty

Główna zdobyczOwoce, nasiona, owady, kwiatyCecha charakterystycznaOgromny rozmiar ciała i duże oczySiedliskoOtwarte łąki z krzewami w pobliżu wodyDrapieżnikiCzłowiek, dzikie psy, ptaki drapieżne

diety

Omnivore

Styl

  • Flock

Ulubione jedzenieOwoceRodzajPtakŚrednia wielkość lęgów11SloganNajwiększy ptak w Australii!

Charakterystyka fizyczna Emu

Kolor
    • Brązowy
    • Szary
  • Czarny
  • Typ skóry
    Pióra
    Prędkośćmaksymalna  
    25 mph
    Żywotność
    12-20 lat
    Waga
    18kg – 60kg (40lbs – 132lbs)
    Wysokość
    1,5 m – 1,9 m (4,9 stopy – 6,2 stopy)

    Obrazy Emu

    Kliknij wszystkie ur zdjęć Emu w galerii.

    Zobacz wszystkie obrazy Emu!

    Emu FAQ (najczęściej zadawane pytania)


    Czy drapieżniki emu, wszystkożerne lub roślinożercy? Omnivore to klasyfikacja diety emu. Zjadają zarówno rośliny, jak i małe zwierzęta. Jak długo żyją emu? Emu żyją na wolności od 5 do 10 lat. W niewoli mogą żyć od 15 do 20 lat. Jaka jest różnica między emu a strusiem? Emu jest mniejsze niż struś . Emu osiąga wysokość około 6 stóp, podczas gdy strusie osiągają wysokość 9 stóp. Emu ważą aż 121 funtów, podczas gdy strusie ważą do 320 funtów. Struś jest największym ptakiem na świecie, podczas gdy emu jest drugim co do wielkości.Emu ma 3 palce u każdej stopy, podczas gdy struś ma 2 palce u każdej stopy.Maksymalna prędkość emu osiąga prędkość 31 mil na godzinę, a prędkość maksymalna strusia to 43 mil na godzinę.Emu mieszkają w całej Australii z wyjątkiem Tasmanii. Alternatywnie, struś żyje w Afryce.Pod względem klasyfikacji emu należą do rodziny Casuariidae, a strusie do rodziny Struthionidae. Ile mają emu? Emu osiąga około 6 stóp wzrostu. Czy emu są przyjazne? Emu to ciekawy ptak i jest uważany za nieagresywny. Jednak mogą stać się agresywne, jeśli ich gniazdo lub młode są w niebezpieczeństwie.Pamiętaj, że ponieważ emu jest tak dużym ptakiem o mocnych nogach, może zranić osobę lub inne zwierzę, jeśli czuje zagrożony. Tak więc, jeśli kiedykolwiek zobaczysz gniazdo lub jajka emu, zachowaj dystans. Do jakiego królestwa należy Emu? Emu należy do Królestwa Zwierzęta. Do jakiej klasy należy Emu? Emu należy do klasy Aves. Do jakiej klasy należy Emus należy do? Emu należy do typu Gromada. Do jakiej rodziny należy Emus? Emus należą do rodziny Casuariidae. Do jakiego rzędu należy Emus? Emu należą do rzędu Casuariiformes. Jaki rodzaj pokrycia ma Emu? Emu są pokryte piórami. Do jakiego rodzaju należą Emus?

    Emu należą do rodzaju Dromaius. W jakim typie siedliska żyje Emus? Emu żyje na otwartych łąkach z krzewami w pobliżu wody. Jaka jest główna zdobycz Emu? Emu zjada owoce, nasiona, owady i kwiaty. Wh na czy są jakieś drapieżniki Emus?Do drapieżników Emus należą ludzie, dzikie psy i ptaki drapieżne. Jakie są niektóre wyróżniające cechy Emus? Emu mają ogromne ciała i duże oczy. Ile jaj składa Emu? Emu zwykle składa 11 jaj. Co ciekawego jest w przypadku Emu? Emu to największy ptak w Australii! Jaka jest naukowa nazwa Emu? Naukowa nazwa Emu to Dromaius novaehollandiae. Jak szybki jest Emu? Emu może podróżować z prędkością do 25 mil na godzinę.


    Kategorie

    Zobacz też

    źrenice

    Zagrzebnica wielka (Burrowing frog)

    Klasyfikacja naukowa żaby burrowingowej Królestwo Zwierzęta Gromada Gromada Klasa Płazy Zamówienie Anura Rodzina Myobatrachidae Rodzaj Heleioporus Stan ochrony żab norowych Najmniejsza troska Lokalizacje żab ryjących

    Czytaj więcej »
    lamparty morskie

    Pingwin żółtooki

    Klasyfikacja naukowa Pingwina żółtookiego Królestwo Zwierzęta Typ Strunowce Gromada Ptaki Rząd Pingwiny Rodzina Pingwiny Rodzaj Megadyptes Nazwa Naukowa Megadyptes antipodes Stan ochrony Pingwina żółtookiego Zagrożony

    Czytaj więcej »
    duże psy

    Anatolian (Owczarek anatolijski)

    Owczarek anatolijski – klasyfikacja naukowa Królestwo Zwierzęta Typ Strunowce Gromada Ssak Rząd Drapieżne Rodzina Psowate Rodzaj Pies  Nazwa naukowa Canis Lupus familiaris Stan ochrony owczarków

    Czytaj więcej »