Dzięcioł: jeden z najtrudniejszych pracowników natury

Dzięcioł to ptak, którego możesz znać z kreskówek Woody the Woodpecker, wierci w drewnie w poszukiwaniu pożywienia. Pochodzą z Meksyku, chociaż spotyka się je w Europie. Można je również znaleźć w Hiszpanii, w Parku Przyrody Doñana.

Ostatnia aktualizacja: 16 sierpnia 2020 r.

Niewątpliwie dzięcioł był postacią występującą w dzieciństwie wielu ludzi. Kto może zapomnieć o osobliwym śmiechu i wszystkich przygodach „Woody Woodpecker”? Jednak dzięcioły dalekie od bycia szalonym lub psotnym zwierzęciem, są w rzeczywistości niestrudzonymi pracownikami. Następnie dowiemy się nieco więcej o tym wyjątkowym ptaku.

Gatunek i taksonomia

Dzięcioł należy do rodziny Picidae lub Piciformes. Jest spokrewniony z tukanami, strusiami i emu. Obecnie w tej grupie rodzinnej jest ponad 200 gatunków dzięciołów.
Najbardziej znane i największe gatunki tego ptaka zamieszkują Amerykę Północną i Europę. Alternatywnie, najmniejsze okazy żyją głównie w Afryce. W rzeczywistości najmniejszy dzięcioł na świecie żyje w afrykańskiej dżungli i ma zaledwie trzy cale długości.

Eksperci wcześniej uważali dzięcioła cesarskiego, pochodzącego z Meksyku, za największy gatunek dzięcioła. Przekraczały 23 cale długości. Jednak eksperci uważają, że ptaki te wyginęły w XX wieku z powodu masowego wylesiania.
Największym znanym obecnie gatunkiem jest dzięcioł wielki. Mieszkają w Indiach i mogą mierzyć do 21 cali długości. Ważą również średnio 1,3 funta. Następnie w Europie największym jest Doñana Woodpecker, którego ciało zwykle mierzy 20 cali i waży blisko 1,1 funta.

Szczególna anatomia dzięcioł

Jednym z istotnych elementów zachowania dzięcioła jest zwyczaj dziobania drzew dziobami. Po tak długim wykonywaniu tego zadania z taką siłą każde inne zwierzę zginęłoby bardzo szybko. Jednak anatomia dzięcioła jest specjalnie zaprojektowana, aby wytrzymać to żmudne zadanie.

Ich czaszki są niezwykle trudne do ochrony ich mózgów. Właśnie z tego powodu ptaki te mogą wielokrotnie uderzać w pnie drzew bez doznania wstrząsu mózgu.
Ich dzioby są również wzmocnione, aby umożliwić im wydajną i bezpieczną pracę przy pniach drzew. Dzięcioły mają przezroczyste membrany, które wyścielają ich dzioby. Dziają one jak amortyzatory. Na przykład przy każdym uderzeniu membrany zatrzymują powietrze i tworzą kieszenie uderzeniowe, podobne do samochodowych poduszek powietrznych.

Ewolucja ich cech

Ich dzioby również rozwinęły dodatkową warstwę ochronną złożoną z kości i tkanek. Ta dodatkowa struktura pomaga zmniejszyć naturalne zużycie dziobów powstałe w wyniku tarcia o drewno.

Ponadto te ptaki mają oczy z trzema rzędami powiek. Pomaga to zapobiegać odwarstwieniu siatkówki. Konstrukcja ich nóg pozwala im również chwytać się pni drzew i mieć wystarczającą stabilność, aby uderzać w pień silnymi, precyzyjnymi uderzeniami.

Zwyczaje żywieniowe dzięcioł

Wiele osób zastanawia się, dlaczego dzięcioły spędzają tak dużo dnia na uderzaniu dziobami w drzewa. Odpowiedź jest prosta. W ten sposób zdobywają jedzenie. Ich dieta składa się z larw i robaków, które znajdują w korze drzew.
Aby znaleźć zdobycz, dzięcioły przykładają ucho do pnia drzewa. Następnie, po rozpoznaniu ruchu larw i robaków, ptak wielokrotnie uderza w drzewo. Gdy już wystarczająco wnikną w korę drzewa, łapią zdobycz długimi językami.
W rzeczywistości język dzięcioła jest tak długi, jak połowa jego ciała. Należą do nielicznych ptaków, które mają chowany język, który zwykle znajdujemy tylko u płazów.

Oprócz imponujących rozmiarów, języki tych ptaków mają bardzo lepką konsystencję i są bardzo trwałe. Zapobiega to zranieniu się ptaka, gdy włoży swój język do kory. uwięzić swoją zdobycz.

Rozmnażanie dzięcioł

Dzięcioły mają różne zwyczaje godowe i rozrodcze w zależności od gatunku i siedliska. Samce są odpowiedzialne za robienie dziur w drzewach, w których pary mogą budować swoje gniazda. Z resztek trocin i gałęzi tworzą małe grządki, aby samice mogły wysiadywać jaja.
Ponadto znany, efektowny pióropusz na głowach dzięciołów to metoda seksualnego wabienia innych ptaków. Samice często wybierają samce, które mają piękniejsze, bardziej kolorowe lub czyste upierzenie. W rezultacie samce są na ogół lepiej „ozdobione” niż kobiety.

Może Cię to zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Dowiedz się, jak rozpoznać piosenkę ptaków w domu
Nawet w przestrzeni miejskiej śpiew ptaków zawsze był częścią naszego życia. Jednak wśród odgłosów ruchu ulicznego, które mamy w naszych rutynach, prawie nie zauważamy…