Głuptak

Klasyfikacja naukowa Głuptaka

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptak
Rząd
Pelikanowe
Rodzina
Głuptaki
Rodzaj
Głuptak
Nazwa naukowa
Sula nebouxii

Stan ochrony Głuptaka

  • Najmniej Obawa

Lokalizacje Głuptaków

  • Ameryka Środkowa
  • Ocean
  • Południe -America

Fakty o Głuptakach

Pożywienie
Latające ryby, sardynki, sardele, kałamarnice
Ciekawostka
Miniony mają rozpiętość skrzydeł około 5 stóp
Cecha charakterystyczna
Duży rozmiar ciała i kolorowe stopy
Rozpiętość skrzydeł
130 cm – 155 cm (51 cali – 61 cali)
Rodzaj wody do życia
Słone wody
Siedlisko
Wyspy podzwrotnikowe i tropikalne
Dieta
Mięsożerne
Styl życia
Stadne
Ulubione jedzenie
Latająca ryba – Ptaszorowate
Rodzaj
Ptak
Średnia wielkość lęgów
2
Hasło
Ptaki morskie występujące na Południowym Pacyfiku!

Charakterystyka fizyczna Głuptaka

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
  • Biały
Typ skóry
Pióra
Prędkość maksymalna
80 km/h
Długość życia
12-17lat
Waga
0,9 kg -1,8 kg (2 funty – 3,9 funta)
Wysokość
64 cm – 91 cm (25 cali – 36 cali)

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Booby w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Booby!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta! Szukaj

„Minki mają rozpiętość skrzydeł około 5 stóp” Minki to ptak morski żyjący na wybrzeżach Ameryki Środkowej i Południowej. Boobies to mięsożerne ptaki, które jedzą sardele, makrele, sardynki i kalmary. Te pierzaste stworzenia wyglądają niezręcznie podczas chodzenia po lądzie, ale są doskonałymi lotnikami i nurkami. Na wolności mogą żyć do 17 lat.

Niesamowity ptak: 5 faktów o minach!

  • Minus zostaje z tym samym partnerem na całe życie
  • Grupa lub kolonia może zawierać aż 200 minów.
  • Minus, który dostrzega rybę w oceanie, może nurkować z wysokości 80 stóp lub więcej w powietrzu
  • Głuptak jest podobny z wyglądu do głuptaka
  • Kiedy ten ptak otrzymuje wystarczającą ilość witamin i innych składników odżywczych, jego stopy pozostają ciemnoniebieskie lub nawet fioletowe.

Głuptak Nazwa Naukowa

Naukowa nazwa miny niebieskonogiej to Sula nebouxii. Jego nazwa pochodzi od hiszpańskiego slangu bobo. Bobo znaczy głupi lub błazeński. Kiedy hiszpańscy żeglarze zaobserwowali niezręczny sposób, w jaki te pierzaste stworzenia chodzą i poruszają się po lądzie, nazwali je bobos. Oprócz tego, że zwierzęta te były głupie, lądowały na hiszpańskich statkach, ułatwiając żeglarzom ich łapanie i zjadanie.Należą do rodziny Sulidae i klasy Aves.Istnieje sześć gatunków tego ptaka morskiego. Wszystkie należą do rodzaju Sula. Należą do nich:

  • Minus niebieskonogi
  • Minus zamaskowany
  • Minus brązowy
  • Minus czerwononogi
  • miny peruwiańskie
  • miny z Nazca

miny wygląd ptaka & zachowanie

Minus ma od 32 do 34 cali długości i rozpiętość skrzydeł około 5 stóp. Wyobraź sobie dwa i pół kręgli ułożone jeden na drugim i masz taką samą długość jak minik o długości 34 cali. Myśląc o rozpiętości skrzydeł wynoszącej 5 stóp, wyobraź sobie długość równą jednej czwartej żyrafy! Te zwierzęta ważą nieco ponad 3 funty. Waga ważącego 3 funtów miny wynosi pół cegły.Wygląd tego pierzastego stworzenia różni się w zależności od gatunku. Oczywiście głuptak o niebieskich stopach jest znany ze swoich kolorowych stóp. Gatunek ten od urodzenia nie ma niebieskich ani fioletowych stóp.

Niemowlęta lub pisklęta rodzą się z białymi stopami. Ich stopy stają się niebieskie dopiero po sześciu miesiącach. Brązowy dudek nie ma niebieskich stóp. Zamiast tego jest znany z ciemnobrązowych piór na plecach i głowie. Zamaskowany głuptak jest również nazywany zamaskowanym głuptakiem, ponieważ bardzo przypomina głuptak. Obie mają przeważnie białe pióra z brązowymi na skrzydłach i ogonie. Zamaskowany głuptas ma swoją nazwę, ponieważ jego pióra tworzą niebieską maskę na twarzy.

Głuptak czerwononogi? Zgadłeś! Słynie z jaskrawoczerwonych stóp. Ma również różowo-niebieski dziób, który odróżnia go od innych gatunków minusów. Minka peruwiańska ma brązowe pióra na grzbiecie i skrzydłach oraz biały spód. Alternatywnie, minka Nazca ma białe pióra na grzbiecie i brązowe na piórach. Jego dziób jest połączeniem pomarańczy i różu. To zwierzę ma dwa żółte, intensywnie wyglądające oczy oraz ząbkowany dziób.

Szorstkie, ostre krawędzie dzioba pomagają temu zwierzęciu złapać śliską rybę, która stanowi jego dietę. Stopy miny, czy to miny niebieskonogie, rudonogie, czy inne gatunku, służą celowi (innemu niż chodzenie). Samce głuptaków niebieskonogich pokazują swoje stopy, aby przyciągnąć partnera. Ponadto zarówno samce, jak i samice używają stóp do przykrycia swoich piskląt w gnieździe.

Największym gatunkiem jest miny zamaskowane. Jego rozpiętość skrzydeł może wynosić nawet 5 stóp i 7 cali, a może ważyć do 5 funtów. To zwierzę jest towarzyskie i żyje w kolonii. W kolonii może znajdować się od kilkunastu do setek ptaków.

Duża liczba ptaków w kolonii może zniechęcić drapieżniki do wkraczania w ten obszar w celu okradania gniazd. Te stworzenia mogą wydawać dużo hałasu w postaci chrząknięcia, trąbienia i gwizdania. Więc, jak można się domyślić, kolonia tych zwierząt to bardzo głośne miejsce do odwiedzenia!

Jedna z najbardziej zauważalnych cech niebieskonogich, czerwononogich, zamaskowanych lub innego rodzaju miny ptak to ciekawość. Jeśli człowiek zbliży się do tego ptaka morskiego, prawdopodobnie nie będzie się przestraszył. W rzeczywistości mają reputację lądowania na łodziach lub innych typach jednostek pływających, aby sprawdzić aktywność ludzi na pokładzie!

Te zwierzęta mogą być agresywne w okresie godowym. Na przykład, jeśli dwa samce rywalizują o uwagę kobiety, może wystąpić między nimi pewne agresywne zachowanie. Poza tym są to przeważnie nieagresywne zwierzęta o ciekawej naturze.

Siedlisko Głuptaka

To są stworzenia tropikalne. Głuptak niebieskonogi żyje w Ameryce Środkowej i Południowej, szczególnie na zachodnich wybrzeżach. Gatunek ten występuje obficie na Wyspach Galapagos. Siedlisko brunatnego miny obejmuje Zatokę Meksykańską, Karaiby, Ocean Indyjski i Pacyfik. Siedlisko zamaskowanego minusa obejmuje duże połacie Oceanu Spokojnego.

Ten ptak morski pozostaje w swojej kolonii na lądzie przez całą noc. W ciągu dnia poluje na ryby w oceanie. Chociaż te ptaki morskie poruszają się na lądzie w niezgrabny, niestabilny sposób, są doskonałymi pilotami.

Kiedy zauważają rybę, rozkładają skrzydła płasko, przylegając do ciała, gdy rozpoczynają nurkowanie z wysokości 80 stóp lub większej. Co więcej, mogą podróżować 50 stóp pod powierzchnią wody.

Nozdrza tego zwierzęcia są pokryte płatkiem skóry, co pozwala im nurkować bez wody przedostającej się do nosa. Te ptaki morskie mają również tak zwaną trzecią powiekę, która zamyka się, zanim zwierzę uderzy w powierzchnię wody.

Pomyśl więc o minifludzie jako mistrzowskim nurku, który ma naturalną zatyczkę do nosa i gogle! Kiedy dowiesz się, że miny mogą podróżować z prędkością 60 mil na godzinę, gdy uderzą w wodę, ma sens, że mają te adaptacje, aby nurkować bezpiecznie.

Te zwierzęta nie migrują. Ale poruszają się w zasięgu swojego siedliska do obszaru lęgowego. Okres lęgowy tego zwierzęcia trwa od czerwca do sierpnia.

Dieta miny

To pierzaste stworzenie jest mięsożercą. Wiadomo, że polują w grupach, więc gdy zauważysz ławicę ryb, wszyscy dostaną coś do jedzenia!

Co zjada miny?

Dorosłe miny nie mają żadnych naturalne drapieżniki. Jednak pisklęta i jaja tego ptaka mogą być zjadane przez węże, sowy i inne większe ptaki.

Co je miny?

Ten ptak zjada ryby, w tym sardele, sardynki, makrele i kalmary. Samice minkowate potrafią nurkować głębiej w oceanie niż samce. Mogą więc jeść ryby większe niż te łapane przez samce.

Minka: drapieżniki i zagrożenia dla ptaków

Podczas gdy dorosłe miny są w większości bezpieczne przed drapieżnikami, ich młode pisklęta a jaja są wrażliwe. Węże, sowy i inne duże ptaki czasami kradną młode z gniazda i zjadają je. Zagrożeniem dla tych stworzeń jest zanieczyszczenie wody przez ludzi. Również zdarzenia pogodowe, takie jak El Nino, zmniejszyły populację ryb Clupeid. Ta ryba jest głównym składnikiem diety minusów żyjących na Wyspach Galapagos. Stan ochrony minki niebieskonogiej jest najmniejszym problemem ze stabilną populacją.

Minka  Rozmnażanie się ptaków, dzieci i długość życia

Sezon godowy miny niebieskonogiej trwa od czerwca do sierpnia. Samiec niebieskiego minka kręci się dookoła, aby zwrócić uwagę potencjalnego partnera. Z pewnością popisuje się swoimi jasnoniebieskimi stopami! Jasnoniebieskie stopy, a nawet łapy, które graniczą z fioletowym kolorem, są oznaką, że ptak jest zdrowy, a zatem jest dobrym partnerem.

Samce mogą również wydawać gwiżdżący dźwięk, aby zwrócić większą uwagę. Kiedy samica i samiec łączą się w pary, pozostają ze sobą na całe życie.Te pierzaste stworzenia zakładają gniazdo na skalistym gruncie lub w piaszczystym miejscu wzdłuż wybrzeża. Gniazdo wykonane jest w kształcie miski. Zanim jaja się wykluwają, wokół gniazda otaczają je odchody.

Dzieje się tak, ponieważ samica i samiec odciążają się w gnieździe, aby pilnować swoich młodych. Ciąża tych ptaków trwa od 40 do 45 dni. Jest to podobne do okresu ciąży głuptaka, który trwa od 42 do 46 dni. Zwykle mają 2 lub 3 jaja w lęgu.

Jaja są bladoniebieskie i zwykle nie są tego samego rozmiaru. Matka i ojciec na zmianę siedzą na gnieździe i chronią swoje jaja kolorowymi stopami. Jeden członek pary znajduje pożywienie dla drugiego, który pilnuje gniazda. Gdy jaja się wykluwają, pisklęta bez piór są karmione zarówno przez matkę, jak i ojca. Są całkowicie zależni od swoich rodziców.

Ponieważ nie mają piór, pisklęta są narażone na oparzenia silnym słońcem tropikalnego środowiska. Ptaki rodzicielskie używają stóp do chłodzenia i ochrony młodych. Pisklęta przebywają w gnieździe przez 2 miesiące. Po opuszczeniu rodziców młode ptaki prawdopodobnie będą mieszkać na tym samym obszarze, co ich rodzice.

Zwierzęta te mogą dożyć około 17 lat na wolności. Rekord najstarszego gatunku trafia do zamaskowanego miny, który miał 25 lat. Żył w rejonie Oceanu Spokojnego.

Populacja głupków

Naukowcy oszacowali, że na Wyspach Galapagos żyje od 6 000 do 10 000 głuptaków niebieskonogich. Uważa się, że istnieje około 2000 zamaskowanych minusów.Chociaż na niektórych obszarach populacja tego ptaka morskiego zmniejszyła się, jego populacja jest ogólnie stabilna. Oficjalny stan ochrony głuptaka niebieskonogiego to najmniejsza troska.Zobacz wszystkie 84 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę B

Często zadawane pytania (najczęściej zadawane pytania)

Czy boobies są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?

Boobies to drapieżniki, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą głuptaki?

Boobies należą do Kingdom Animalia.

Do jakiej gromady należą Boobies?

Boobies należą do klasy Gromada.

Do jakiej klasy należą cycuszki?

Boobies należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą cycuszki do?

Boobies należą do rodziny Sulidae.

Do jakiej kolejności należą kotki?

Boobies należą w kolejności Pelecaniformes.

Do jakiego rodzaju należą Boobies? Boobies należą do rodzaju Sula.

Jaki rodzaj okrycia mają cycuszki?

Boobi Są pokryte piórami.

W jakim środowisku żyją głuptaki?

Boobies żyją na wyspach podzwrotnikowych i tropikalnych.

Jaka jest główna zdobycz dla boobies?

Boobies polują na latające ryby, sardynki, anchois i kalmary.

Jakie są niektóre drapieżniki Boobies?

Do drapieżników Boobies należą ludzie, sowy i ptaki drapieżne.

Jak miny zyskały swoją nazwę?

Nazwa pochodzi od hiszpańskich żeglarzy, którzy zauważyli ich u wybrzeży Wysp Galapagos. Kiedy marynarze zauważyli niezręczne ruchy tego ptaka morskiego, nadali im przydomek bobos. Słowo bobo oznacza klaun lub głupiec.

Gdzie mieszkają głuptaki?

To tropikalne zwierzęta żyjące na zachodnich wybrzeżach Ameryki Środkowej i Południowej. Żyją także w Zatoce Meksykańskiej, na Oceanie Indyjskim oraz w regionie Oceanu Spokojnego. Te zwierzęta żyją w klimacie tropikalnym.

Ile jest gatunków minów?

Istnieje sześć rodzajów minów. Należą do nich niebieskonogie, rudonogie, brązowe, peruwiańskie, nazca i zamaskowane.

Co jedzą miny?

Ten ptak morski zjada sardynki, makrele, anchois i kalmary.

Czy miny migrują?

Nie. Ale ten ptak morski przemieszcza się na niewielką odległość do miejsca lęgowego w okresie lęgowym.

Ile jaj składa miny?

Składają się od 2 do 3 jajka.

Jak szybko lata miny?

Te zwierzęta potrafią latać z prędkością do 60 mil na godzinę. Są naprawdę szybkie, gdy nurkują w oceanie za rybą.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł miny?

Rozpiętość skrzydeł tego zwierzęcia wynosi około 1,5 metra . Zamaskowany minek ma największą rozpiętość skrzydeł na 5 stóp i 7 cali.

Kiedy miny opuszczają gniazdo?

Pisklęta pozostają w gnieździe ze swoimi rodzice do 2 miesiąca życia. Po usamodzielnieniu się nie zapuszczają się daleko od miejsca urodzenia.

Jakie są cechy wyróżniające cycuszki?

Piersi mają duże ciała i jaskrawo ubarwione stopy.

Co jest ciekawego w przypadku cycuszków?

Boobies to ptaki morskie występujące na południowym Pacyfiku!

Jaka jest żywotność miny?

Boobies mogą żyć od 12 do 17 lat.

Jaka jest długość życia miny?

Boobies mogą żyć od 12 do 17 lat.

Jak powiedzieć Głuptak w języku…

Catalan Mascarell camablau

niemiecki Blaufußtölpel

angielski Blue-footed Booby

Esperanto Blukrura naivulo

hiszpański Sula nebouxii

fiński Sinijalkasuula

francuski Fou à pieds bleus

hebrajski סולה כחולת רגל

węgierski Kéklábú szula

włoski Sula n ebouxii

japoński ア オ ア シ カ ツ オ ド リholenderski Blauwvoetgent

polski Głuptak niebieskonogi

portugalski Patola-de-pés-azuis