Diugoń przybrzeżny

Klasyfikacja naukowa Dugong

Królestwo
Animalia

TypGromadaRządMammaliaOrderSireniaRodzinaDugongidaeRodzajDugongNazwa naukowaDugong Dugon

Stan ochrony diugoń

  • W pobliżu zagrożenia

Lokalizacje diugoń

  • Ocean

Diugoń Fakty

Główne Zdobycz Trawa morska. Glony, kwiaty

Charakterystyczne cechy

Duży rozmiar ciała i rozwidlony ogon

Siedlisko Cieplejsze wody tropikalne i lasy z trawą morską

Drapieżniki Człowiek, rekiny, krokodyl

Dieta Roślinożerne

Średnia wielkość miotu1

Styl życia

  • Służbowy

Ulubione jedzenie Trawa morska

Rodzaj Ssak

Slogan Blisko spokrewniony z manatem!

Charakterystyka fizyczna Dugonga

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
Rodzaj skóry
Skóra
Prędkość maksymalna
13 mph
Trwałość
50-70 lat
Waga
150kg – 400kg (330lbs – 880lbs)
Długość
2,7m – 3m (8,9ft – 9,8ft)

Obrazy diugoń

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Diugoń w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia Diugoń!

Diugoń jest jednym z nielicznych roślinożernych ssaków morskich, które wciąż żyją na świecie.

Ten gatunek jest znany każdemu mieszkańcowi i turystom, którzy odwiedzają wody przybrzeżne tropikalnych regionów świata. Porusza się po wodzie w powolnym, ospałym tempie i przeżuwa trawę na dnie oceanu. Jego roślinożerny styl życia i umiarkowany temperament przyniosły mu przydomek krowy morskiej lub świni morskiej. Chociaż nie jest to jeszcze zagrożone, diugoń może być podatny na działalność człowieka i rozwój wybrzeża.

5 niesamowitych faktów na temat diugoń

  • Uważa się, że krowy morskie i blisko spokrewnione manaty były czasami mylone z legendarnymi greckimi postaciami mitologicznymi, syrenami, przez niektórych europejskich żeglarzy podróżujących daleko od domu. To jest powód, dla którego ich zamówienie otrzymało nazwę Sirenia. Mogli również zostać pomyleni z syrenami.
  • Diugoń to zwierzę, które od tysięcy lat stanowi ważną część niektórych kultur morskich. W Malezji odkryto malowidło jaskiniowesprzed 5000 lat, przedstawiające diugońskiego.
  • Diugorze stały się ważną atrakcją turystyczną. Ich bierna i łagodna natura pozwala pływakom uważnie obserwować je na wolności.
  • Ze względu na specyficzne wymagania żywieniowe krowy morskie prawie nigdy nie są trzymane w niewoli przez ludzi.
  • Diugoń może rodzić tylko raz na trzy do siedmiu lat.

Diugońska nazwa naukowa

Naukowa nazwa diugoń to po prostu dugon dugon. Nazwa ta prawdopodobnie pochodzi od lokalnego słowa Visayan oznaczającego gatunek, które zostało później przejęte przez Europejczyków. Na dzisiejszych Filipinach mówi się po Visayan. Diugoń jest jednym z czterech żyjących przedstawicieli rzędu Sirenia – pozostałe to trzy gatunki manatów – i jedynym żyjącym członkiem rodziny Dugongidae. Drugi członek rodziny, krowa morska Stellera, wyginął w XVIII wieku z powodu nadmiernego polowania. Ze skamieniałości znanych jest dziewiętnaście wszystkich rodzajów z rodziny.

Pomimo ogromnych różnic fizycznych, krowa morska jest najbliżej spokrewniona ze współczesnymi słoniami. Te dwie grupy prawdopodobnie odbiegły od siebie ponad 50 milionów lat temu. Najwcześniejsi syreny byli prawdopodobnie czworonożnymi ssakami wodno-lądowymi, które z łatwością mogły przemieszczać się między lądem a wodą. Mogły być mniej więcej wielkości hipopotama, żerując na materii roślinnej występującej w płytkich wodach.

Wygląd i zachowanie diugoń

Diugi to duże, wydłużone zwierzęta z odwróconą pysk i gruba brązowa lub szara skóra. Termin techniczny określający kształt ciała to wrzecionowaty. Oznacza to, że ich korpusy mają kształt wrzeciona, który jest zwężający się na końcach. Krowy mogą mierzyć od 8 do 10 stóp długości i do 1100 funtów wagi. Ich ogromną wagę zawdzięczają grubym warstwom tłuszczu otaczającym ich ciała, aby wygodnie izolować je, gdy woda staje się zimna.

Są napędzane przez wodę, poruszając ich podobnymi do delfinów ogonami przywr w górę iw dół, a przednie płetwy przypominające wiosła pomagają im sterować i manewrować. Brakuje im zarówno tylnych kończyn, jak i płetwy grzbietowej.

Pomimo wodnego charakteru krowy mają te same cechy, co inne ssaki lądowe pod względem prawie wszystkich cech, w tym budowy szkieletu i obecności gruczołów mlecznych bezpośrednio pod płetwy. Oprócz zwykłych cech płciowych, istnieje niewielka różnica między samcami i samicami krów. Obie płci mają długie kły wystające z zębów siekaczy. Ich uszy, którym brakuje zewnętrznej klapki, znajdują się po bokach głowy.

Jedną z największych słabości diugoń jest słaby wzrok, rekompensuje to ostry słuch i węch. Podstawowe środki komunikacji z innymi krowami to ćwierkanie, gwizdanie i szczekanie. Każdy dźwięk wydaje się mieć określony cel w przekazywaniu agresji lub uczuć innym członkom gatunku. Mają też szczecinę na całym ciele i wokół twarzy, która pomaga im w poszukiwaniu pożywienia na dnie dna morskiego.

Pomimo silnego przystosowania do siedlisk morskich, krowy mogą przebywać pod wodą tylko przez około sześć minut na chwilę, zanim będą musieli powrócić na powierzchnię, aby zaczerpnąć oddechu. Czasami będą oddychać, wystawiając głowę nad wodę, stojąc ogonami na dnie morza. Zawory w ich nozdrzach zamkną się podczas nurkowania, aby zapobiec przedostawaniu się wody.

Krwawe krówki są uważane za istoty społeczne, które preferują towarzystwo innych, a mimo to nie mają określonej grupy społecznej. Często podróżują samotnie lub w parach, ale jednocześnie zbierają się w ogromne stada po setki naraz. Ponieważ siedlisko nie może długo utrzymywać dużych grup, stada te szybko się utworzą, a następnie znikną. Są koczowniczymi stworzeniami, które mogą przemierzać ogromne odległości wokół swojego naturalnego środowiska w poszukiwaniu pożywienia i zasobów. Jednak wiele innych aspektów zachowania diugoń pozostaje tajemnicą.

Siedlisko diugoń


Diugoń zamieszkuje pobliskie ciepłe wybrzeża Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Jej zasięg jest bardzo duży, ale też rozdrobniony. Obejmuje to wschodnie wybrzeże Afryki, Madagaskar, Zatokę Perską, wybrzeża Indii i Sri Lanki oraz region Pacyfiku wokół Azji Południowo-Wschodniej i Australii. Uważa się również, że niegdyś mogły one zamieszkiwać Morze Śródziemne wiele tysięcy lat temu.

Krowy morskie często spotyka się w zatokach, namorzynach, ujściach rzek i innych płytkich wodach wokół kontynentów i wysp. Wolą wypasać się w wodzie na głębokość około 30 stóp, ale mogą nurkować na głębokość ponad 120 stóp na krótkie okresy w poszukiwaniu pożywienia. Niektóre populacje są również znane z częstych raf lub głębszych wód ze względów bezpieczeństwa, pomimo braku pożywienia na tych obszarach.

Dieta diugońska

Diugonie przystosowały się do roślinożernego stylu życia, który w dużej mierze obraca się wokół spożycie trawy morskiej. Mogą albo pobierać pokarm powierzchownie liśćmi, albo próbować wykopać całą roślinę za korzeń. Rzadziej zjadają glony, gdy nie można znaleźć trawy morskiej. Niektóre populacje będą uciekać się do spożywania bezkręgowców, takich jak skorupiaki, strzykawki, robaki i meduzy, zwłaszcza te ukrywające się wzdłuż trawy morskiej.

Diugonie pływają po dnie wody w poszukiwaniu traw za pomocą najeżonych pysków. Ich muskularne usta pomagają im zassać duże ilości jedzenia na raz. Ich zachowania żywieniowe w rzeczywistości pozostawiają duże bruzdy na dnie morskim, które można zobaczyć z powierzchni. Diugonie są aktywnymi zbieraczami zarówno w ciągu dnia, jak i nocy. Aby przeżyć, muszą codziennie spożywać duże ilości pożywienia.

Diugońskie drapieżniki i zagrożenia

Ze względu na ich potulną naturę i względny brak obrony, jeden diugoń może być kuszącym celem dla wielu głodnych drapieżników. Ich jedyną prawdziwą obroną jest ich ogromny rozmiar, który pozwala im odeprzeć wszystkie stworzenia oprócz największych, takich jak rekiny, krokodyle i orki, które patrolują wybrzeża. Młode cielęta są najbardziej narażone na drapieżnictwo, ponieważ w pierwszych latach życia są prawie całkowicie bezbronne.

Wiele krów morskich umiera również z powodu chorób i pasożytów w dużych ilościach. Jest to prawdopodobnie największe zagrożenie dla ich przetrwania poza działalnością człowieka.Ze względu na wartość ich oleju, skóry i mięsa ludzie od tysięcy lat polują na krowy. Pomimo tego ludzkiego drapieżnictwa, krowy morskie często dobrze się rozwijały. Jednak wraz ze wzrostem uprzemysłowionego polowania w XVIII wieku gatunek ten znalazł się pod rosnącym przymusem.

Gatunek jest teraz lepiej chroniony przed bezmyślnymi polowaniami na mocy prawa międzynarodowego, ale nadal jest zagrożony kilkoma innymi zagrożeniami.

Utrata siedlisk spowodowana rozwojem wybrzeża i zanieczyszczeniem wody jest stałym problemem. Wycieki ropy, wycieki chemiczne i promieniowanie powodują, że niektóre części regionu przybrzeżnego nie nadają się do zamieszkania.

Krowy mogą również zaplątać się w sieci lub wpaść w wypadek ze statkami morskimi. Hałas podwodny może zakłócać naturalne zachowanie diugoń lub powodować niepokój. Wreszcie, zmiany klimatyczne mogą zmienić siedlisko zwierzęcia do punktu nieodwracalnych szkód.

Rozmnażanie, dzieci i długość życia diugoń

W przeciwieństwie do wielu innych gatunków krowy nie mają ustalonego okresu godowego . Zamiast tego mogą kojarzyć się przez cały rok, gdy tylko nadarzy się okazja. Po tym, jak krowy gromadzą się na danym obszarze, samce angażują się w konkurencyjne i agresywne pokazy godowe, aby przyciągnąć samice. Samo krycie może czasami stać się gwałtowne i pozostawić trwałe blizny na ciele samicy.

Po kryciu samica potrzebuje całego roku, aby uratować młode. Ze względu na dłuższy okres rozwoju może rodzić tylko raz na trzy do siedmiu lat. Bliźnięta są stosunkowo rzadkie. Młody diugoń rodzi się pod wodą i musi szybko przedostać się na powierzchnię, aby oddychać. Dziecko będzie nadal karmić piersią z matką przez następne 18 miesięcy, czasami jeżdżąc autostopem na plecach matki.

Młode cielę utworzy bliską więź ze swoją matką, która ponosi wyłączną odpowiedzialność za jego pielęgnację i opiekę. Nauczy cielę, jak żywić się trawą, komunikować się i przetrwać na wolności.

Cielę będzie szukało pocieszenia i ochrony za matką, gdy w okolicy przebywa drapieżnik. Obie płci wykazują dość dużą zmienność wraz z wiekiem dojrzałości płciowej. Krowy mogą stać się aktywne seksualnie już w wieku sześciu lat, ale może to być również opóźnione o wiele lat, być może z powodu braku wystarczającej ilości pożywienia w okolicy. Gdy osiągną dojrzałość płciową, opuszczą matkę i zaczną szukać partnerów. Na wolności krowy mają niezwykłą żywotność, sięgającą 70 lat. Wiek można oszacować, licząc warstwy wzrostu na kłach diugońca.

Populacja diugoń

Czerwona lista Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) obecnie wymienia diugońskiego jako narażone na wymarcie. Pomimo dużej ochrony prawnej liczba ludności wydaje się spadać na całym świecie. Ze względu na swoje specyficzne potrzeby żywieniowe i powolny czas rozmnażania krowy morskie mogą być szczególnie podatne na zubożenie populacji.

Aby utrzymać lub zwiększyć liczbę ludności, ludność lokalna i rządy będą musiały chronić przybrzeżne siedliska i ograniczać liczbę uderzeń statków i zaplątania w sieci oraz wdrażanie bardziej zrównoważonych praktyk łowieckich. Polowanie na diugoń nadal pozostaje ważną praktyką kulturową w niektórych kulturach w regionie. Jednak niektóre australijskie stany utworzyły chronione parki dla krów morskich, w których nikt nie może polować.

Zobacz wszystkie 30 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę D

Najczęściej zadawane pytania dotyczące diugoń (Często zadawane pytania)

Ile krów morskich pozostało na wolności?

Dokładna liczba krów morskich pozostałych na świecie obecnie pozostaje nieznana. Bardziej precyzyjne badania populacji przeprowadzono w Australii. Okazało się, że liczebność niektórych lokalnych populacji diugoń wynosi tysiące. Ponieważ jednak nie przeprowadzono badań populacji w niektórych regionach świata, trudno jest oszacować ich całkowitą liczbę z jakimkolwiek stopniem dokładności.

Jaka jest różnica między manatem a krasnoludem ?

Zarówno manaty, jak i krowy morskie należą do tego samego rzędu syren, ale zamieszkują różne rodziny. Manaty należą do rodziny Trichechidae, a krowy morskie należą do rodziny Dugongidae. Mówiąc bardziej nieformalnie, sprawia to, że są trochę jak ewolucyjni „kuzyni”.Istnieje również kilka różnic fizycznych i behawioralnych między nimi.

Krowy zamieszkują morskie wody przybrzeżne, podczas gdy manaty są przystosowane do obszarów słodkowodnych. Brakuje im również ogona przypominającego fuksa diugońca. Te dwa zwierzęta pozostają jednak na tyle podobne, że ludzie mogą je pomylić na pierwszy rzut oka.

Jakie są główne drapieżniki diugońca?

Diugonie są czasami narażone na ataki rekinów, krokodyli i orków, które czają się w pobliżu przybrzeżnych regionów Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Ludzie też są zagrożeniem.

Co jedzą krowy – czy są mięsożercami, roślinożercami czy wszystkożernymi?

Diugonie są uważane za roślinożerne, ponieważ żywią się głównie dieta złożona z trawy morskiej i alg na dnie brzegów. Rzadziej będą spożywać bezkręgowce jako suplement podczas żerowania na trawę lub jako zamiennik, gdy nie można znaleźć innego pokarmu.

Do jakiego królestwa należą krowy?

krówki należą do królestwa animalia.

Do jakiego gromady należą krowy?

krówki należą do rodzaju Gromada.

Do jakiej klasy należą krowy?

krówki należą do klasy mamalia.

Do jakiej rodziny należą krówki?

krówki należą do rodziny diugoni.

Do jakiego rzędu należą krówki?

krówki należą do rzędu syren .

Do jakiego rodzaju należą krówki?

krówki należą do rodzaju diugonów.

Jaki rodzaj okrycia czy krowy mają?

krowy są pokryte skórzaną skórą.

W jakim środowisku żyją krowy?

Krowy żyją w cieplejszych wodach tropikalnych i trawie morskiej lasy.

Jakie są cechy charakterystyczne krów morskich?

Krówki mają duże ciała i rozwidlone ogony.

Co jaka jest średnia wielkość miotu dla diugorza?

Średnia wielkość miotu dla diugorza to 1.

Co jest ciekawego o diugonach?

Diugonie są blisko spokrewnione z manatem!

Jaka jest naukowa nazwa diugońca?

Nazwa naukowa bo diugoń to diugoń dugon.

Jaka jest długość życia diugorza?

krówki mogą żyć od 50 do 70 lat.

Jaka jest długość życia diugońca?

krówki mogą żyć od 50 do 70 lat.

Jak szybki jest diugoń?

Diugoń może podróżować z prędkością do 13 mil na godzinę.

Jak powiedzieć diugoń w …

Kataloński Dugong

duński Dygong

niemiecki Dugong

angielski DugongEsperanto Dugongo

hiszpański Dugong dugon

fiński Dugongi

francuski Dugong

Hebrajski תחש המשכן

węgierski Dugong

włoski Dugong dugon

japoński ジ ュ ゴ ン

Łacina Dugon

maltański Dugongu

holenderski Doejong

angielski Dugong

polski Diugoń

portugalski Dugongo

szwedzki Dugonger

turecki Dugong

wietnamski Bò biển

chiński 儒艮