Delfin Amazoński (Różowy delfin)

Delfin Amazoński (Różowy Delfin)  Klasyfikacja naukowa

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak
Rząd
Walenie
Rodzina
Suzonowate
Rodzaj
Delfiny słodkowodne
Nazwa naukowa
Platanistoidea

Stan ochrony delfinów amazońskich (delfin różowy)

Zagrożony

Lokalizacje delfinów amazońskich (różowy delfin)

Ameryka południowa

Delfin amazoński (różowy delfin) fakty

Pożywienie
Ryby, krewetki, żaby
Siedlisko
Duże tropikalne rzeki i ujścia
Drapieżniki
Człowiek
Dieta
Mięsożerny
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Ławice
Ulubione jedzenie
Ryba
Rodzaj
Ssak
Hasło
Znany również jako ” Różowy Delfin”

Delfin amazoński (różowy delfin) Charakterystyka fizyczna

Kolor
Szara, Różowa
Typ skóry
Gładka
Prędkość maksymalna
18 mph – 35 km/h
Długość życia
12-18 lat
Waga
100- 200 kg (220-440 funtów)

Delfin rzeczny różowy amazoński jest największym i najmądrzejszym zwierzęciem z gatunku delfinów słodkowodnych.
Dowiedz się, dlaczego ten nieuchwytny gatunek delfinów zmienia kolor na różowy kolorystyka i wiele więcej poniżej!
Delfin amazoński (znany również jako różowy delfin i botos) jest zwierzęciem słodkowodnym. Żyje w Amazonii i Orinoko, a także w drogach wodnych w Boliwii, Kolumbii i Peru. Delfin rzeczny jest mniejszy niż inne gatunki delfinów słonowodnych, a gatunek ten ma doskonały słuch.

Te delfiny muszą żyć w ciepłych, płytkich wodach, ponieważ mają bardzo mało tłuszczu. Delfiny rzeczne cierpią w niewoli, a niewiele akwariów jest w stanie utrzymać je przy życiu.W miarę starzenia się delfiny amazońskie również stają się bardziej różowe, co doprowadziło do tego, że gatunek ten stał się znany jako „różowy delfin”.

5 niesamowitych faktów o delfinach z różowej rzeki amazońskiej


Znany również jako różowy delfin:
Istnieje wiele konkurencyjnych teorii wyjaśniających, dlaczego delfin amazoński ma tendencję do stawania się bardziej różowego w miarę starzenia się, co możesz zobaczyć poniżej! •
Największy gatunek delfina rzecznego:
delfiny rzeczne żyją również w Chinach i na całym subkontynencie indyjskim, ale delfin rzeczny jest największym gatunkiem. Samce są o 50% większe niż samice i mogą ważyć ponad 450 funtów. •
Nie jeden, ale trzy gatunki ?
Naukowcy są obecnie podzieleni co do tego, czy delfin amazoński jest w rzeczywistości jednym, dwoma czy trzema różnymi gatunkami. Aby dowiedzieć się więcej o tej toczącej się debacie, przeczytaj naszą sekcję o gatunkach poniżej!
Ciała inne niż delfiny oceaniczne:
W przeciwieństwie do delfinów zamieszkujących ocean, delfiny rzeczne mają garb zamiast płetwy grzbietowej.•
Pływacy do góry nogami :
Delfiny z Amazonii często pływają do góry nogami. Uważa się, że garby na ich plecach ocierają się o dno rzeki i pomagają im zlokalizować zdobycz.

Delfin Amazoński Nazwa Naukowa

Amazoński delfin jest również nazywany boto lub różową rzeką delfin, a jego nazwa naukowa to Inia Geoffrensis. Powszechna nazwa zwierzęcia pochodzi od tego, gdzie często tworzy swój dom i ma kolor skóry. Nazwa boto to ta, której używają tubylcy. Jest to również popularna postać w mitologii Ameryki Południowej. W legendach zwierzęta mają niesamowite zdolności muzyczne i są uwodzicielskie.

Uwielbiają też przyjęcia. Niektóre mity twierdzą, że delfiny mogą przybrać ludzką postać i mieć magiczne zdolności.Inne typy delfinów słodkowodnych to delfin rzeczny w Jangcy i delfin rzeczny w Azji Południowej. Delfiny słodkowodne należą do klasy Mammalia. Istnieją cztery rodziny delfinów rzecznych, do których należą Iniidae, Pontoporiidae, Lipotidae i Platanistoidea.

Gatunki delfinów rzecznych

W badaniach naukowych toczy się poważna debata społeczności na temat tego, czy delfin amazoński jest w rzeczywistości jednym, dwoma, a potencjalnie nawet trzema różnymi gatunkami. W 2014 roku naukowcy z Brazylii opublikowali w czasopiśmie Plot One badanie, że delfiny rzeczne w rzece Araguaia były wyjątkowym gatunek, delfin rzeczny Araguaian. Odbyła się również poważna debata, czy delfiny rzeczne żyjące w Boliwii są gatunkiem wyjątkowym. Od 2020 roku IUCN rozpoznaje trzy podgatunki: delfina amazońskiego, delfina rzecznego boliwijskiego i delfina rzecznego Orinoko .

Wygląd i zachowanie delfinów w Amazonii

Różowy delfin rzeczny ma charakterystyczny uśmiech delfina. Mają zaokrąglone czoła i długie, smukłe dzioby. Podczas gdy inne gatunki delfinów rzecznych – takie jak delfin rzeczny – mają dymorfizm, w którym samice są większe niż samce, w przypadku delfinów amazońskich sytuacja jest odwrotna. Samce mogą urosnąć do około 50% więcej niż samice i ważyć ponad 400 funtów (180 kg).

Zwierzę ma stożkowate zęby, których używa do łapania małych ryb i innych ofiar. Delfin rzeczny ma długi nos, który może mierzyć do 23 cali długości i jest to około cztery razy dłuższy niż nos delfinów oceanicznych. Delfin rzeczny ma dwukomorowy żołądek i oddycha, emitując powietrze przez otwór.

Zwierzęta pływają z wielką precyzją. Ponieważ delfiny rzeczne są niezwykle elastyczne, mogą manewrować wokół skał, pni drzew i innych obiektów. Mają również zdolność pływania do przodu za pomocą jednej płetwy, podczas gdy druga płetwy wiosłuje do tyłu. Ta metoda pływania pozwala im wykonywać ciasne skręty. Delfiny rzeczne również lubią pływać do góry nogami.

Delfiny rzeczne mają wyjątkowo duże mózgi i chociaż delfiny znane są z pływania w grupach, delfiny rzeczne spędzają więcej czasu samotnie lub w małych grupach składających się z dwóch do czterech delfinów. Możesz spotkać większą ich grupę na obszarach bogatych w żywność, ale jest to mniej powszechne w przypadku delfinów rzecznych.

Delfin amazoński nie ma płetwy grzbietowej. Zamiast tego ma zmodyfikowany garb. Zwierzę przedostaje się przez rzeki i zalane tereny, używając silnych płetw i przywry ogonowej. W porównaniu z delfinami oceanicznymi delfiny rzeczne pływają powoli. Ich maksymalna prędkość wynosi około 35 mil na godzinę. Powodem tego jest to, że ich kręgi szyjne nie są zrośnięte. Daje im to większą elastyczność, ale oznacza, że ​​nie mogą pływać tak szybko.

Delfiny rzeczne potrafią odwracać głowy bez poruszania ciałem. Podobnie jak ich morscy kuzyni, różowe delfiny rzeczne są przyjazne i zaciekawione. Często wchodzą w interakcje z ludźmi. Delfiny rzeczne mają unikalne adaptacje uszu, które pomagają im przetrwać w wodnym środowisku. Delfiny słyszą dźwięk z gardła zamiast z ucha zewnętrznego do ucha wewnętrznego. Ucho zwierzęcia jest również akustycznie oddzielone od jego głowy. Te dwie części ciała oddzielają kieszenie zatokowe.

To połączenie zapewnia zwierzęciu lepsze słyszenie kierunkowe pod wodą. Delfiny używają organu zwanego melonem do wydawania kliknięć o wysokiej częstotliwości. To pozwala im produkować bio sonar. Używają go do orientacji.Delfiny są zależne od echolokacji. Gatunek zwierzęcia wykorzystuje echolokację tak dobrze, że delfin rzeczny mógłby przeżyć, nawet gdyby był ślepy. Echolokacja pozwala zwierzęciu określić rozmiar i kształt otaczającego go przedmiotu lub obiektu.

Delfiny rzeczne mają małe oczy i nie widzą dobrze. Również ich oczy są po bokach głowy. Oznacza to, że ich wzrok obejmuje dwa oddzielne widoki zamiast widoku do przodu, który widzą ludzie.Naukowcy uważają, że niektóre rodzaje delfinów rzecznych są ślepe, podczas gdy inne mają po prostu wyjątkowo słaby wzrok. Wiele zwierząt ginie, ponieważ przypadkowo wchodzą w kontakt z sieciami i łodziami rybackimi.

Różowy delfin: Dlaczego amazońskie delfiny są również znane jako „różowe delfiny”

Jedną z charakterystycznych cech delfinów z Amazonii jest to, że często zmieniają kolor na różowy. Naukowcy wciąż badają przyczyny tego wyjątkowego ubarwienia, ale wyróżnia się kilka teorii.

  • Walka:
    Chociaż nie są agresywne w stosunku do ludzi, różowe delfiny rzeczne amazońskie często walczą siebie nawzajem i pozostawiają znaczne ilości tkanki bliznowatej. Przypuszcza się, że ta blizna zmienia kolor na różowy i jest to powód, dla którego starsze samce mają zwykle najbardziej charakterystyczne różowe zabarwienie.
  • Kamuflaż:
    różowa rzeka amazońska delfiny żyją w rzekach wzdłuż amazońskich lasów deszczowych, które często są zalewane niesamowitymi ilościami deszczu. Tak wysoki poziom opadów powoduje, że błotniste dna rzek przybierają czerwono-różowy odcień. Różowe delfiny amazońskie mogły po prostu ewoluować, aby lepiej wtapiać się w otoczenie.

Ważne jest, aby pamiętać, że większość delfinów amazońskich rodzi się bardziej szare, a samce stają się bardziej różowe, gdy starzeją się. Ponadto to różowe zabarwienie zwykle pokrywa części ich ciała, podczas gdy obszary szarości pozostają. Postawiono hipotezę, że samce o bardziej różowym ubarwieniu są bardziej zdolne do przyciągania partnerów.

Siedlisko delfinów amazońskich

Różowe delfiny amazońskie żyją w obszarach słodkowodnych, w tym w jeziorach, ogromnych rzekach i małych dopływach. Ponieważ Amazonka jest zasilana przez duże połacie lasów deszczowych, co roku zalewa jej brzegi na dłuższe okresy. W tym okresie różowe delfiny rzeczne Amazonki będą się rozprzestrzeniać po rozległych morzach śródlądowych, które powstają na terenach zalewowych. Znajdziesz je w Boliwii, Kolumbii, Ekwadorze, Brazylii, Wenezueli i Peru. Amazoński różowy delfin rzeczny żyje również w rzekach Amazonki i Orinoko oraz w rzece Araguaia.

Dieta delfinów w Amazonii

Delfiny z Amazonii mają zęby podobne do zębów trzonowych ludzi. Podobnie jak ludzie, zwierzęta używają zębów do rozbijania pokarmu przed jego połknięciem. Delfiny rzeczne nie są wybredne, jeśli chodzi o to, co jedzą. Ssaki będą jadać żółwie, krewetki, kraby i ponad 40 różnych gatunków ryb, w tym piranie.

Amazońskie delfiny Drapieżniki i zagrożenia

Zwierzęta polujące na rzece Delfiny obejmują duże węże, jaguary i kajmany. Jednak gdy gatunek przekroczy okres dojrzewania, ma niewielu naturalnych drapieżników .Rozwój człowieka i hodowla miały duży wpływ na siedliska delfina rzecznego. Działania te wpłynęły na ekologię dróg wodnych. Rybołówstwo człowieka również zagraża gatunkowi. Przełowienie jest problemem, ponieważ zmniejsza ilość pożywienia dla zwierząt. W sieci zostają również złapane delfiny.

Zanieczyszczenie jest kolejnym zagrożeniem dla delfina rzecznego w Amazonii. Niewielkie operacje wydobywcze złota powodują zanieczyszczenie rtęcią, co przedostaje się do delfinów przez łańcuch pokarmowy. Delfiny rzeczne zjadają dużo sumów, które żyją na dnie cieków wodnych, gdzie zwykle gromadzi się rtęć. Delfiny rzeczne są zagrożone wyginięciem. Brazylijski Instytut Środowiska i Odnawialnych Zasobów Naturalnych podjął kroki w celu ochrony gatunku delfinów. Uniemożliwili rybakom zabijanie delfinów.

Rozmnażanie się delfinów w Amazonii, dzieci i długość życia

W Ameryce Południowej wiosna to pora deszczowa. W tym czasie hektary i akry lasów deszczowych wylewają się, zamieniając się w ogromne, porośnięte drzewami morze. Woda staje się na tyle głęboka, że ​​delfiny rzeczne mogą pływać między drzewami. Okres godowy występuje, gdy woda cofa się, a samce i samice delfinów są zawężone do kanałów rzecznych. Gatunek delfinów jest poligamiczny, co oznacza, że ​​samce kojarzą się z kilkoma samicami każdego roku. Jednak samice nie kojarzą się co roku. Parzą się co dwa do trzech lat.

Samice delfinów rzecznych są bardziej zainteresowane samcami o jaśniejszym odcieniu różu. Aby zaimponować samicom, samce delfinów rzecznych uderzają w wodę pęczkami traw lub gałęziami w pyskach. Czasami trzymają żółwia, aby przyciągnąć uwagę samicy. Kiedy samica delfina rzecznego zajdzie w ciążę, będzie nosić cielę przez 11 do 15 miesięcy. Gatunek zwierzęcia rodzi tylko jedno cielę.

Po narodzinach małego delfina będzie opiekował się nim przez ponad rok. Małe delfiny mają często około 30 cali długości i ważą około 22 funtów. Dorosłe samice delfinów mają cielęta zwykle od lipca do września. Po urodzeniu dzieci pozostają blisko matki dla ochrony.Dojrzałość płciowa zależy od wielkości delfina. Kiedy samica osiąga 5,5 stopy długości, osiąga dojrzałość płciową. Samce osiągają etap, gdy mają 7 stóp długości. W naturze delfiny rzeczne żyją średnio od 12 do 18 lat, ale mogą żyć nawet 30 lat.

Populacja delfinów rzecznych

Szacunkowa populacja delfinów rzecznych jest trudny do oszacowania, ponieważ delfiny żyją w odległych, błotnistych wodach i brakuje im charakterystycznej płetwy grzbietowej, która ułatwia ich wykrycie. Jednak delfiny rzeczne są zagrożone. Na przykład populacja delfinów rzecznych w Aragui liczy od 600 do 1500 zwierząt.

Wyświetl wszystkie 64 zwierzęta zaczynające się na literę A

Często zadawane pytania dotyczące delfinów amazońskich (Różowy Delfin)

Czy delfiny rzeczne są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?
Delfiny rzeczne są mięsożercami. Jedzą tylko mięso.

Czy delfiny rzeczne są niebezpieczne dla ludzi
W większości przypadków delfiny nie są niebezpieczne dla ludzi. W rzeczywistości zwierzęta są bardzo ciekawe, przyjazne i ogólnie przystępne. Często bawią się z ludźmi, drażniąc ich i szukając ich uwagi. Istnieją nawet relacje o gatunku chroniącym ludzi przed rekinami lub pomagającym zagubionej osobie w powrocie na ląd.Jedyny przypadek, w którym delfiny mogą skrzywdzić ludzi, to pobudzenie lub prowokowanie. Jeśli spotkasz delfina rzecznego i chcesz go nakarmić, pamiętaj, że może to być zabronione.

Jak delfiny śpią?
Większość gatunków delfinów śpi, odpoczywając jednej półkuli mózgu w tzw. Śnie wolnofalowym. W tym stanie zachowują czujność na tyle, aby oddychać i wypatrywać drapieżników. Delfin rzeczny Indus śpi inaczej. Ponieważ zwierzę żyje w wodach o silnych prądach i dużej ilości pływających śmieci, delfin musi zachować czujność, aby uniknąć zranienia. Aby zachować bezpieczeństwo, delfin śpi w krótkich, trwających od czterech do 60 sekund tryskaniach.

Czy delfiny amazońskie są rzeczywiście różowe?
Niektóre są. Delfiny amazońskie rodzą się szare i różowieją w różnym stopniu przez całe życie. Samce z wiekiem stają się szczególnie różowe. Uważa się, że to różowe zabarwienie jest wynikiem ich agresywnego zachowania, a ślady zębów innych samców prowadzą do różowej blizny, która ostatecznie pokrywa większość ich ciała.

Do jakiego królestwa należą Amazońskie Delfiny (różowe delfiny) ?
Amazońskie Delfiny (różowe delfiny) należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą Amazon River Dolphins (Pink Dolphins) należy do?
Delfiny amazońskie (różowe delfiny) należą do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą delfiny amazońskie (różowe delfiny)?
Amazońskie Delfiny (Różowe Deliny) należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą Amazońskie Delfiny (Różowe Delfiny)?
Delfiny Amazońskie (Różowe Delfiny) należą do rodziny Platanistoidea.

Do jakiej kolejności należą Delfiny Amazońskie (Różowe Delfiny)?
Delfiny Amazońskie  (Różowe Delfiny) należą do or der Cetacea.

Do jakiego rodzaju należą delfiny amazońskie (Różowe Delfiny)?
Delfiny Amazońskie (Różowe Delfiny) należą do rodzaju Platanistidae.

Jaki rodzaj pokrycia mają amazońskie delfiny (różowe delfiny)?
Amazońskie delfiny (różowe delfiny) są pokryte gładką skórą.

W jakim typie siedliska żyją delfiny amazońskie (różowe delfiny)?
delfiny amazońskie (różowe delfiny) żyją w dużych tropikalnych rzekach i ujściach rzek.

Jaka jest główna ofiara delfinów amazońskich (różowych delfinów)?
Delfiny amazońskie (różowe delfiny) żerują na rybach, krewetkach i żabach.

Jakie są niektóre drapieżniki delfinów amazońskich (Pink Dolphins)?
Do drapieżników amazońskich delfinów (Pink Dolphins) należą ludzie.

Jaka jest średnia wielkość miotu dla delfina amazońskiego (różowego)?
Średnia wielkość miotu dla Delfina Amazońskiego (Różowego Delfina) to 1.

Co jest ciekawego na temat amazońskich delfinów?
Amazońskie delfiny są również znane jako „ Pink Dolphin. ”

Jaka jest naukowa nazwa delfina amazońskiego (Pink Dolphin)?
Naukowa nazwa amazońskiego delfina (różowy Dolphin) to Platanistoidea.

Jaka jest długość życia delfina amazońskiego (różowy delfin)?
Amazońskie delfiny (różowe delfiny) mogą żyć za Od 12 do 18 lat.

Jaka jest długość życia delfina amazońskiego (różowy delfin)?
Amazońskie delfiny (różowe delfiny) mogą żyć Od 12 do 18 lat.

Jak szybki jest delfin amazoński (różowy delfin)?
Amazonka delfin (różowy delfin) może podróżować z dużą prędkością do 18 mil na godzinę.

Zdjęcie piękny delfin pływający w morzu w słoneczny letni dzień generacyjna sztuczna inteligencja