Czarny orzeł: siedlisko i charakterystyka

W przypadku czarnych orłów starszy brat często zabija młodszego w ponad 96% gniazd dwoma jajami. Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat?

Ostatnia aktualizacja: 25 lipca 2021

Orzeł czarny to gatunek znany z czarnego upierzenia z białymi plamkami, które ładnie wyglądają podczas lotu. Należy do grupy falconiformes , więc nie tylko lśni jej lot, ale jest również doskonałym myśliwym. Ponadto jest ptakiem specjalistycznym, ponieważ żywi się zwykle tylko jednym rodzajem zwierząt.
W tym artykule porozmawiamy o Aquila verreauxii, majestatycznym ptaku drapieżnym, który z kolei stanowi część prawdziwych orłów. Czytaj dalej, aby odkryć wszystko, co ten orzeł ma nam do powiedzenia.

Siedlisko orła czarnego

Ten ptak drapieżny jest zwierzęciem dziennym, które zamieszkuje obszary skaliste, takie jak klify i góry. Z tego powodu żyje w miejscach o opadach poniżej 750 milimetrów rocznie, gdzie niewielka roślinność pozwala mu z łatwością polować na zdobycz.
Dystrybucja tego gatunku jest dość szeroka, od Półwyspu Arabskiego po Afrykę Południowo-Wschodnią. Większość jego populacji koncentruje się w górach Etiopii oraz na wyżynach Czadu, Zimbabwe i Południowej Afryki.

Charakterystyka fizyczna

Ze względu na swój kształt, został nazwany najlepszym” orłem z rodzaju Aquila, o długości do 96 centymetrów (ponad 3 stopy). Z drugiej strony może ważyć ponad 4 kilogramy (około 9 funtów) i mierzyć 2,8 metra (9,4 stopy) od skrzydła do skrzydła.
Ptaki te są uważane za część grupy prawdziwych orłów, wraz z gatunkami takimi jak orzeł przedni, ze względu na ich upierzone tarsi. Ponadto mają charakterystyczne dzioby i pazury, które są dość ostre i służą do rozrywania pokarmu. Obie struktury mają ten sam wzór kolorystyczny, z żółtymi tonami w większości obszarów i czarnymi na końcach.
U dorosłych kolory upierzenia są całkowicie czarne, z wyjątkiem niektórych białych obszarów na ogonie i grzbiecie. Ze swojej strony młode mają mieszankę brązowych i białych piór w różnym stopniu i wzorach, co pozwala na ich rozróżnienie. W rzeczywistości dzięki temu wiemy, że kolor „czarny” osoby dorosłej jest w rzeczywistości mieszanką bardzo ciemnych odcieni brązu.

Jak żywi się orzeł czarny?

Gatunek ten może być bardzo selektywny w swojej diecie, ponieważ żywi się góralkami – głównie góralkami skalnymi (Procavia capensis). Może to wynikać z tego, że jest to najliczniejsza zdobycz w okolicy, ponieważ badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Kapsztadzie wykazały, że orzeł może zmienić dietę bez żadnych konsekwencji.
W końcu ten drapieżny drapieżnik jest oportunistycznym łowcą, więc wybierze dostępną zdobycz i przekaże jej więcej energii. Chociaż jego ulubionym pokarmem są góralki skalne, może również polować na niektóre z następujących żywych istot:

  • Małe ssaki: takie jak zające, naczelne czy genety.
  • Ptaki: perliczki, perliczki lub sępy przylądkowe.
  • Gady (w kilku przypadkach ): obejmują varanidy (z rodziny jaszczurek), żmije parskające lub kobry przylądkowe.

Metody polowania

Oportunistyczne
zwierzęta działają poprzez bycie czujnym przez cały czas, aby w razie potrzeby mógł zaatakować. Aby to zrobić, czarne orły wykonują nagłe pionowe spadki, którymi rzucają się na swoje ofiary, zabijając je na miejscu. Chociaż większość tych zdobyczy jest wystarczająco mała, aby je nieść, czasami zaczynają je rozrywać, aby przenieść kawałki do gniazd.

Reprodukcja orła czarnego

Jest to gatunek monogamiczny i osiadły, więc większość życia spędza w jednym miejscu, chyba że istnieje realna potrzeba opuszczenia gniazda. Ponadto ich terytoria są nieco małe, więc w okolicy można zobaczyć kilka par.

Zaloty

Aby zdobyć partnera, te ptaki wykonują rytuał zalotów, podczas którego wykonują złożone wzorce lotu. W tym celu samce starają się zwrócić na siebie uwagę samicy, używając ich wokalizacji i pokazując swoje upierzenie.
Kiedy para zostanie założona, wybiera swoje terytorium i zaczyna zakładać gniazdo, korzystając z najwyższych obszarów, jakie może znaleźć. Z tego powodu zwykle żyje w pobliżu klifów, ponieważ są to niedostępne miejsca dla drapieżników. Ponadto nie ma określonego sezonu na składanie jaj przez matkę, ponieważ zmienia się on w zależności od obszaru, w którym żyje drapieżnik.

Składanie i inkubacja

Ogólnie rzecz biorąc, drapieżnik ten składa się między jednym a dwoma jaja, które wylęgają się około 45 dni później. W tym celu w inkubacji biorą udział oboje rodzice, przy czym kobieta spędza z nimi najwięcej czasu. W tym momencie samiec dostarcza również samicy pokarmu do czasu wyklucia.

Gatunek ten ma raczej makabryczne zachowanie, w którym starszy brat zabija młodszego, dziobiąc go raz za razem. Choć brzmi to dramatycznie, dzieje się tak z powodu braku jedzenia. Zabijając go zapewniasz przeżycie przynajmniej jednemu z nich. W rzeczywistości właśnie z tego powodu rzadko masz więcej niż jedno jajo w gnieździe.

Opieka rodzicielska

Rodzice będą karmić pisklę, dopóki nie będzie w stanie sobie poradzić, zmniejszając ilość podawanego mu pokarmu na każdym etapie. Między 90 a 99 dniem po urodzeniu młode otrzymuje całe upierzenie i zaczyna opuszczać gniazdo. Od tego momentu nauczą się wszystkich technik latania i polowania, aby w ciągu sześciu miesięcy same mogły sobie radzić.

Stan ochrony

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody orzeł ten jest klasyfikowany jako gatunek najmniej niepokojący. Jednak samorządy lokalne, takie jak Afryka, uważają go za gatunek wrażliwy, ponieważ jego populacja została zmniejszona w niektórych obszarach dystrybucji.

Jakie są zagrożenia ze strony orła czarnego?

Ten orzeł jest uważany za gatunek odporny, ponieważ człowiek nie ma dużego wpływu na jego obszary lęgowe. Dzieje się tak dlatego, że są to obszary trudno dostępne i jak dotąd nietknięte przez człowieka. Z drugiej strony interwencje człowieka mogą wpłynąć na ich ofiary, co zmusza je do przemieszczania się w inne miejsca, powodując konflikty w populacji.
Jak zwykle w przypadku ochrony, jej głównym zagrożeniem są zmiany wywołane przez człowieka, które mogą wytępić jego ofiarę, a co za tym idzie i ten gatunek. Chociaż zostało to już wzięte pod uwagę w kilku badaniach, trudno przewidzieć przyszłość tego ptaka.
Trudno uwierzyć, że majestatyczny ptak jest zagrożony, mimo że jest tak odporny. Jest to jednak niefortunna umiejętność ludzkości: niszcz i wytępij zwierzęta bez względu na to, jak duży opór stawiają. Może brzmi to fatalnie, ale taka jest rzeczywistość. Choć może wydawać się inaczej, niszczenie siedlisk jest katastrofalnym wydarzeniem dla przyrody. Niestety jest to coś, czego nie da się łatwo dostrzec.

To prawda, że ​​ludzie potrzebują zasobów, aby przetrwać, ale musimy dążyć do równowagi, która umożliwia współistnienie. W ten sposób będzie chroniona przyszłość tego orła i wszystkich innych gatunków, łącznie z nami.
Może Cię zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Orzeł bielik: siedlisko i charakterystyka
Biały -orzeł bielik to wspaniały ptak drapieżny, który zamieszkuje akweny w Azji i Europie. Żywi się rybami, ptakami i ssakami.


Sbobet

Slot Gacor

https://crackthespine.com/wp-includes/slot-gacor/

https://mi-portal-infonavit.com.mx/core/js/-/slot-gacor.html

https://gralnia.org/wp-includes/slot-gacor/

https://www.nationalparkguru.com/wp-includes/slot-gacor/

Situs Judi Slot Terbaik Dan Terpercaya No 1

Slot Online

https://2rokh.ir/wp-includes/rtp-slot-gacor/

https://filmschool.berlin/wp-includes/slot-gacor/

https://phuonghoangschool.com/wp-includes/fonts/slot-demo/

https://www.lamiapastafresca.it/wp-includes/rtp-live-slot/

https://hightidekinsale.com/wp-includes/sbobet/

https://micg-adventist.org/wp-includes/slot-gacor/

daftar sbobet

sbobet

sbobet

sbobet88

sbobet

sbobet88

daftar sbobet

sbobet88