Wiwera malajska

Malajski Cywet Klasyfikacja Naukowa

Królestwo
Animalia
Typ
Gromada
Rząd
Mammalia
Order
Carnivora
Rodzina
Viverridae
Rodzaj
Viverra
Nazwa naukowa
Viverra tangalunga

Malajski stan ochrony cywetów

  • podatne na zagrożenia

Malajskie lokalizacje cywetów

  • Azja

Malajskie fakty obywatelskie

Główna zdobycz Gryzonie, węże, żaby

Cecha charakterystyczna Wydłużony korpus i pysk z ostrymi, spiczastymi zębami

Siedlisko Tropikalne lasy deszczowe

Drapieżniki Tygrys, węże, lamparty

Dieta Mięsożerca

Średnia wielkość miotu2

Styl życia

  • Samotność

Ulubione jedzenie Gryzonie </ dd>

Typ Ssak

Slogan Znany również jako Oriental Civet!

Malajski cywet Charakterystyka fizyczna

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Żółty
  • Czarny
  • Biały
  • Tan
Typ skóry Futro
Trwałość15-20 latWaga1,4kg – 4,5kg (3lbs – 10lbs)Wysokość43 cm – 71 cm (17 cali – 28 cali)

Malajskie obrazy Civet

Przejrzyj wszystkie nasze zdjęcia cywetu malajskiego w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia cywetu malajskiego! Wyszukaj

„Cyweta Majów jest najbardziej rozpoznawalnym cywetem ze względu na ciemne nogi i długi ogon w paski”

Gatunek cyweta występuje powszechnie na południowym wschodzie Azja, ale pochodzi z Półwyspu Malajskiego. Znany również jako Cyweta Malajska i Cyweta Wschodnia, zamieszkuje lasy deszczowe i tropikalne dżungle w kontynentalnej Malezji, Filipinach, Indonezji i Singapurze. Jest ceniony ze względu na jedzenie i piżmo, ale mieszkając w pobliżu ludzi, jest traktowany jako szkodnik.

Niesamowite fakty o cywilizacji malajskiej!

    • Jest to jeden z gatunków, które można oswoić i trzymany w celu wydobycia piżma.
    • Gatunek ten został wprowadzony na wyspy Maluków otaczające Półwysep Malajski.
    • Zamieszkuje ziemię, ale w razie potrzeby będzie wspinał się na drzewa.

 

Przystosował się do wylesiania, aby objąć inne siedliska.

  • 15 czarnych pasków na jego ogonie zapewnia mu większy kamuflaż.

 

Malajski Cywet Nazwa Naukowa

Naukowa nazwa Malajskiego Cywetu to Viverra tangalunga. Tangalunga odnosi się do gatunku. Viverra to rodzaj cywetów. Jest to rodzaj z rodziny Viverridae, który składa się z małych i średnich ssaków znanych jako viverrids (cywety i genety) i zawiera 15 rodzajów, które są podzielone na 38 gatunków.Wspólne dla wszystkich viverrida są stopy z czterema lub pięcioma palcami i chowanymi pazurami.

Każda szczęka ma sześć siekaczy i zębów trzonowych przed dwoma szlifierkami tuberkularnymi w górnej szczęce i jedną szlifierką w dolnej szczęce. Język jest szorstki i kłujący. Nie ma jelita ślepego. Istnieją dwa podgatunki Mayalan Civet: Viverra tangalunga lankavensis i Viverra tangalunga tangalunga.Cywety należą do podrzędu Feliformia (znanego również jako Feloidea) rzędu Carnivora, podobnie jak koty, hieny, mangusty i inne koty. -jak drapieżniki.

W rzeczywistości nie są spokrewnione z kotami, ale są blisko spokrewnione z innymi małymi drapieżnikami, takimi jak łasice i mangusty. Są jednak bardziej prymitywne i mają mniejszą różnorodność niż kotowate (koty).

Wygląd cyweta malajskiego

Podobnie jak inne cywety, ten gatunek ma wąsy, długie, smukłe i smukłe ciało, stopy, zęby i inne cechy fizyczne. Jego futro przypomina ubarwienie i wzór geparda. Jego długi ogon ma u góry pionowy czarny pasek z paskami pod spodem na tle jasnego futra. Reszta jego futra ma czarne plamki.Ma nieco spiczasty pysk, a jego futro jest koloru czarnego z dodatkiem brązowego, szarego, żółtego, brązowego lub białego. Wszystkie stopy są czarne. Cywety malajskie mają średnią wagę 3,5-11 kg (7,72-24,25 funta), długość ciała 58,5-95 cm (23-37,4 cala) i długość ogona 30-48,2 cm (11,8-19 cala). Samice mają dwie lub trzy pary sutków, podczas gdy samce mają bakulum.

Zachowanie cywilów malajskich

Cywety malajskie to samotne istoty terytorialne. Wychodzą nocą, aby polować na pożywienie na poszyciu lasu. Wspinają się również na drzewa, aby polować na jedzenie lub ukryć się przed drapieżnikami. W ciągu dnia siedzą i śpią pod osłoną drzew. Polują, podchodząc i rzucając się na zdobycz. Kiedy są zagrożone lub komunikują się z innymi cywetami zapachem, wydzielają piżmo zwane cywetem lub cywetonem ze swoich gruczołów okołoodbytniczych. Nie są agresywne, chyba że zostaną osaczone.

Malajskie siedlisko ludności cywilnej

Rodzime zwyczaje ludności Malajskiej to pierwotnie lasy deszczowe i tropikalne dżungle Półwyspu Malajskiego i okolicznych wysp Archipelagu Riau na Borneo , Banggi, Langkawi i Penang. Żyje również na Sumatrze, Sulawesi, indonezyjskich wyspach Jawa, Bawal i Telok Pai oraz na filipińskiej wyspie Leyte.

Jego nawyki rozszerzyły się poza lasy pierwotne, obejmując zniszczoną ziemię lasów wtórnych. wraz z zaroślami, łąkami i lasami górskimi. Mieszkają również w pobliżu wiosek, aby kraść drób, ale nigdy z dala od drzew. Średni zakres pokrywania się terytoriów wśród cywetów wynosi 15% dla mężczyzn i 0% dla kobiet, podczas gdy zasięg domowy każdego mężczyzny pokrywa się z jedną lub dwiema kobietami. Gatunek ten żyje na dużych wysokościach i ma siedliska do 1100 m wysokości.

Dieta malajska cyweta

Ulubioną ofiarą cyweta malajskiego są myszy, szczury i inne gryzonie. Jajka, jaszczurki, węże, żaby, owady i inne małe stworzenia z poszycia lasu również stanowią większość jego pożywienia. Jednak zawierają one owoce i niektóre korzenie, więc chociaż opierają się na białku małych kręgowców i bezkręgowców, w rzeczywistości są wszystkożerne. Na przykład lubią strąki nasion Drzewa Deszczowego, owoce palmy Fishtail, mango, banany i sapota.

Malajskie drapieżniki i zagrożenia.

Malajskie cywety mogą konkurować z cywety palmowe w ściętych lasach nad jedzeniem. Pozyskiwanie drewna na Borneo na plantacje oleju palmowego zagraża tamtejszym siedliskom. Gatunek ten jest zwierzęciem drapieżnym, ale ma wiele drapieżników, które są większymi drapieżnikami, w tym duże koty, takie jak tygrysy i lamparty oraz duże gady, takie jak duże węże i krokodyle.

Istnieje również ryzyko, że zostanie złapany lub doświadczony inne formy pułapki na poziomie gruntu wraz z polowaniem na psy. Jednak gatunek utrzymuje się i dostosowuje pomimo ogólnego poziomu zagrożenia. Ludzie traktują go jak szkodnika, który atakuje owoce, drób i inne małe zwierzęta, a czasami poluje na nie w poszukiwaniu pożywienia.

Malajska reprodukcja cywilizacji, dzieci i długość życia

Przychodzą samce i kobiety razem do krycia, a samice wychowują młode. Samice rozmnażają się dwa razy w roku i rodzą w gęstej roślinności, wydrążonych pniach drzew lub dziurach w ziemi. Ciąża trwa kilka miesięcy. Miot ma do 4 kociąt, ale średnio 2. Czasami matki zjadają swoje młode zaraz po porodzie.

Kocięta rodzą się z zamkniętymi oczami i sierścią, a po miesiącu odsadzane są od piersi. Mogą raczkować po urodzeniu, a tylne nogi mogą je podtrzymywać po około 5 dniach. Zaczynają samodzielnie wyruszać w podróż dwa lub trzy miesiące po urodzeniu.Cyweci malajskie żyją średnio 5-12 lat, a nawet do 20 lat. Taki wiek jest rzadki, więc częściej zdarza się, że starsze cywety żyją od 15 do 20 lat.

Malajska ludność cywilna

Gęstość malajskich cywilizacji jest gęstsza w niezalogowanych lasy w przeciwieństwie do wyrębów. Sekretność gatunku utrudnia określenie ich populacji, ale ich liczebność pozostaje stabilna. Ich stan ochrony jest „wrażliwy” i obecnie „niezagrożony”, podczas gdy na czerwonej liście IUCN stwierdza się, że jest to „najmniejszy problem”. Na obszarach wiejskich Półwyspu Malajskiego traktowane są jak szkodniki. Zgodnie z sekcją 55 WPA z 1972 roku, rolnicy mogą strzelać do każdego zagrażającego dzikiego zwierzęcia po podjęciu rozsądnych starań, aby je odstraszyć.

Malajski Cyweta w Zoo

Malajski Cywet żyje około 12 lat w niewoli. Często zamieszkuje go z innymi żywymi gatunkami, takimi jak inne cywety lub genety. Ich ogrodzenia są duże, wypełnione krzewami, wysokimi trawami, sztucznymi jaskiniami i wieloma innymi rodzajami wysokich miejsc i kryjówek. Uratowane młode wymagają całodobowej opieki. Gatunek ten jest jedną z atrakcji w ogrodach zoologicznych nie tylko w krajach Azji Południowo-Wschodniej, ale także w Europie, w tym na Węgrzech, we Francji i Wielkiej Brytanii.

Zobacz wszystkie 46 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę M

Często zadawane pytania dotyczące Malajskiego Cyweta (Często zadawane pytania)

Co to jest cyweta malajska?

Nazywana także cybetem orientalnym lub cywetem malezyjskim, jest to gatunek cyweta pochodzący z lasy deszczowe i tropikalne dżungle Malezji i okolicznych wysp.

Jaka jest naukowa nazwa cyweta malajskiego? Viverra tangalunga

Czy cywety to gryzonie?

Nie, cywety to nie gryzonie. Gryzonie stanowią dużą część diety cywetów. Zarówno cywety, jak i gryzonie należą do klasy Mammalia, ale na tym kończą się ich podobieństwa.

Czy cyweta to kot?

Cywety są również nazywane cywetami ze względu na ich ogólne podobieństwo w wyglądzie do kotów, a także silny zapach, który wydzielają. W rzeczywistości są bliżej spokrewnieni z mangustami. Jednak cywety, mangusty i koty należą do podrzędu Feliformia z rzędu Carnivora. Feliformia to szeroka grupa, która oznacza „podobny do kota”.

W jakiej rodzinie znajduje się cyweta?

Cywety należą do rodziny Viverridae, zwanej także viverrids.

Za co ceniony jest cywet malajski?

Cyweta malajska jest ceniona jako źródło pożywienia, a zwłaszcza w gospodarce jako żywe zwierzęta handlowe jego piżmo. To piżmo ma właściwości lecznicze, a jego silny zapach sprawia, że ​​jest bazą dla perfum. Chociaż inne gatunki cywetów są zabijane dla ich piżma, cyweta malajskiego można oswoić i zatrzymać w celu wydobycia. Czasami jest trzymany jako zwierzę domowe, ale jako dzikie zwierzę wymaga pozwolenia.

Czy malajskie cywety są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?

Malajskie cywety są mięsożercami, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą cywety malajskie?

Cywety malajskie należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego typu należą cywety malajskie?

Cywety malajskie należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą cywety malajskie ?

Obywatele malajskie należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą cywety malajskie?

Malajski Cywety należą do rodziny Viverridae.

Do jakiej kolejności należą cywety malajskie?

Cywety malajskie należą do rzędu drapieżników.

Jaki rodzaj pokrycia mają cywety malajskie?

Cywety malajskie są pokryte futrem.

W jakim typie siedliska żyją cywety malajskie ?

</p >Cywety malajskie żyją w tropikalnych lasach deszczowych.

Jaka jest główna zdobycz cywetów malajskich?

Cywety malajskie polują na gryzonie, węże i żaby.

Jakie są niektóre drapieżniki z cywetów malajskich?

Do drapieżników z cywetów malajskich należą tygrysy, węże i lamparty.

Jakie są cechy wyróżniające cywety malajskie?

Cywety malajskie mają wydłużone ciała i pyski z ostrymi, spiczastymi zębami.

Ile dzieci ma Cywety malajskie mają?

Średnia liczba dzieci cywetów malajskich wynosi 2.

Co jest ciekawego o cywetach malajskich?

Cyweta malajska jest również znana jako Cyweta Wschodnia!

Jaka jest długość życia cyweta malajskiego?

Cyweta malajska może żyć od 15 do 20 lat.

Jaka jest długość życia cywilizacji malajskiej?

Cyweta malajska może żyć od 15 do 20 lat.