cyjo rudy

Cyjon rudy

Cyjo rudy gatunek ssaka z rodziny psowatych o wyglądzie przypominającym lisa. Zamieszkuje Indie, Chiny, Indochiny i Indonezję. Występował również w Europie.Tworzy trzy podgatunki.

Klasyfikacja naukowa cyjon rudy

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Psowate
Rodzaj
Cyjon
Nazwa naukowa
Cuon alpinus

Stan ochrony cyjona rudego

  • Zagrożony

Obszar występowania cyjona rudego

  • Azja

Cyjon rudy fakty

Główna zdobycz
Jelenie, gryzonie, ptaki
Charakterystyczne cechy
Krzaczasty ogon i charakterystyczne zawołania
Siedlisko
Suchy las i gęsta dżungla
Drapieżniki
Tygrysy, lamparty, ludzie
Średnia wielkość miotu
8
Ulubione jedzenie
Jeleń
Rodzaj
Ssak

Charakterystyka fizyczna cyjona rudego

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czerwony
  • Czarny
  • Biały
  • Złoty
Rodzaj skóry
Futro
Prędkość maksymalna
45 km/h
Długość życia
10 – 13 lat
Waga
12 kg – 20 kg (26lbs – 44lbs)
Długość
75 cm – 110 cm (29 cali – 43 cale)

Podstawowe informacje o cyjonie rudym

Cyjona rudego opisywano jako mieszankę wilka szarego i rudego lisa. Niegdyś szeroko rozpowszechniony gatunek dzikiego psa , który obejmował prawie pół globu. Cyjon rudy jest obecnie gatunkiem zagrożonym, a jego populacja szacowana jest na mniej niż 2500 dorosłych.&nbsp

Cyjon to zwierzę zamieszkujące gęstą dżunglę, stepy, góry, zarośla i lasy sosnowe. Jego kolor może wahać się od grafitowego do czerwonego lub brązowego z żółtymi, białymi lub w inny sposób jasnymi refleksami. Pomimo tego, że jest członkiem rodziny psów, cyjon nie szczeka ani nie wyje , ale ma unikalny głos, gdaka i gwiżdże i po swojemu krzyczy. Swojego głosu używa do komunikacji i polowania.

Niesamowite fakty o cyjonie rudym!

  • Chociaż cyjon jest zbliżony wzrostem do owczarka niemieckiego, z wyglądu dokładniej przypomina lisa.
  • Ten dziki pies występował niegdyś w całej Azji, Ameryce Północnej i Europie , ale 12 000 do 18 000 lat temu zostały zredukowany do jego obecnego siedliska, które jest skoncentrowane w niektórych częściach Azji.
  • Cyjon rudy może zjeść jeden kilogram mięsa w cztery sekundy.
  • Stado cyjona rudego zabijało tygrysa i lamparta, a nawet atakowało azjatyckiego czarnego niedźwiedzia.
  • Zwierzę to może biegać z prędkością do 45 mil na godzinę.

Nazwa naukowa cyjona rudego

Cyjo rudy znany jest również jako azjatycki czerwony pies, indyjski dziki pies lub wilk górski. Nazwa naukowa to Cuon Alpinus. Cyjon jest członkiem rodziny psowatych i typu strunowców. Chociaż jest bliskim krewnym zwierząt z rodzaju Canis, istnieje kilka wyraźnych różnic. Czaszka cyjona jest wklęsła, brakuje trzeciego dolnego zęba trzonowego, a górne zęby trzonowe mają tylko jeden guzek.

Wygląd i zachowanie Cyjona rudego

Pies ma około 75 cm do 100 cm długości, oprócz 27,5 cm do 47,5 cm ogona i może ważyć od 15 kg do 23 kg. W zależności od regionu może różnić się kolorem od żółtawego do ciemniejszego czerwono-brązowego. Ma jaśniejsze ubarwienie na klatce piersiowej, brzuchu i łapach.Samiec zazwyczaj waży więcej niż samica i jest większy. Chociaż z wyglądu przypomina lisa , cyjon jest bardziej podobny do psa średniego bądź dużego

Cyjon to zwierzę bardzo towarzyskie i często poluje w grupach liczących od 5 do 12 osób. Ten dziki pies jest mięsożercą i zazwyczaj poluje na jelenie lub owce. Jednak odnotowano przypadki, w których ssak ten atakował zwierzęta takie jak duże tygrysa czy niedźwiedzia.

Cyjon to bardzo głośne zwierzę. Jako członkowie rodziny psa jęczy i warczy, podobnie jak twoje rodzinne zwierzątko. Jednak unikalna dla tego zwierzęcia jest seria gdaczących odgłosów i krzyków, których nie można znaleźć nigdzie wśród innych psów. Wiadomo również, że komunikuje się poprzez gwizdanie podczas polowania. W przeciwieństwie do innych gatunków psowatych, cyjon bardzo rzadko przejawia zachowanie agresywne. Wychowuje młode samotnie do momentu osiągnięcia dojrzałości płciowej, aby później mogły żyć samodzielnie w stadzie.

Cyjon rudy siedlisko

Siedlisko cyjona jest bardzo zróżnicowane i można go znaleźć w całej Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. Kiedyś tego dzikiego psa można było znaleźć w Ameryce Północnej, Azji i Europie. Około 12 000-18 000 lat temu został zredukowany do określonych obszarów kontynentu azjatyckiego. Zwierzę to można teraz zobaczyć na dalekiej północy, Syberii, na południu, na niektórych malezyjskich wyspach i na zachodzie, na Półwyspie Indyjskim. Ze względu na rozległy obszar, na którym może przebywać w rożnych siedliskach takich jak

  • Gęsty las
  • Zarośla
  • Równiny
  • Góry
  • Dżungle

Cyjon , podobnie jak inny pies , zajmuje duży obszar.&nbsp Jego średnie terytorium może wynosić 34 mile kwadratowe. To więcej niż cały obszar Manhattanu! W związku z tym jest niezwykle szybkimi biegaczem, pływakiem i skoczkiem. Nora cyjona jest zwykle podziemna i może być prosta lub bardzo złożona z wieloma tunelami.&nbspCyjon przejął nawet legowisko szakala. Cała wataha mieszka w jednym legowisku i może korzystać z wielu wejść.

Dieta cyjona rudego

Jak wspomniano wcześniej, ssak ten jest mięsożerny. Przede wszystkim poluje na zwierzęta kopytne. Jednak ze względu na swoje rozległe siedliska jest bardzo zdolny do adaptacji i poluje na wszystko, co jest dostępne w tym konkretnym regionie. Ma duże wymagania jeśli chodzi o pożywienie dlatego ma tak rozległe siedliska aby mógł to pożywienie łatwiej znaleźć.

Zwierzę to połyka pożywienie w dużych porcjach a następnie przenosi w pysku duże kęsy pożywienia do stada.Wiadomo nawet, że ssak ten zjada ponad kilogram mięsa w mniej niż cztery sekundy. Pożywienie to króliki jaszczurki i myszy.

Cyjon rudy drapieżniki i zagrożenia

Ssak ten nie ma specjalnie drapieżników może to być tygrys ,lampart bądź inny drapieżnik którego siedliskiem może być nora cyjona. Jednak głównym źródłem konfliktu drapieżnika z cyjonem może być niedobór pożywienia. Zwierzę to cierpi z powodu utraty siedliska, szczególnie z powodu wylesiania w celach rolniczych, mieszkalnych i komercyjnych. Ta utrata siedliska prowadzi do spadku dostępnej zdobyczy i w związku z tym pożywienia.

Również z utratą siedliska wiąże się tępienie cyjona przez człowieka. Nie mogąc znaleźć odpowiedniego pożywienia ze swojego zwykłego źródła pożywienia , przystosowuje się do zmieniającego się środowiska i poluje na udomowione zwierzęta. Choroby również okazały się dla tego ssaka dużym zagrożeniem. Narażenie na patogeny drastycznie wzrosło w związku z bliskością i powiązaniami z psem domowym, a także drapieżnictwem innych zwierząt domowych.

Rozmnażanie Cyjona rudego młode i długość życia

Na wolności zaobserwowano, że kopuluje w pary od października do stycznia, ale może się to różnić w niewoli. Młode tego ssaka nazywa się szczenięciem. Urodziło się w dużych miotach składających się zazwyczaj z 5-10 młodych, ale może być ich więcej nawet od 12 do 16. Okres ciąży trwa około 60 dni, a młode karmione są przez samice przez podobny okres.W tym czasie samica i młode przebywają w legowisku.

Młode rośnie znacznie szybciej niż młode wilka. Jego wzrost jest bardziej podobny do tempa wzrostu kojota. W ciągu sześciu miesięcy młode będzie towarzyszyć samicy na polowaniach, a w wieku ośmiu miesięcy przyjmie aktywnie rolę w polowaniu. Zazwyczaj w wieku około trzech lat młode opuszcza stado i się usamodzielnia. W naturze średnia długość życia tego ssaka wynosi około 10 lat. Średnio żyjący cyjon w niewoli żyje od 15 do 16 lat.

Cyjon rudy temperament

Jest to zwierzę agresywne uparte i wytrzymałe. Szybko biega i dobrze pływa żyje w stadzie. Potrafi być odważne i zaatakować nawet większego osobnika od siebie. Jego atakiem może stać się sarna , jeleń czy nawet tygrys. Trudno go udomowić. Jest nieufny.

Populacja cyjona rudego

Prawdziwa wielkość populacji cyjona jest bardzo trudna do oszacowania.Jego tendencja do zamieszkiwania miejsc słabo zaludnionych lub o niekorzystnym ukształtowaniu terenu sprawia, że ​​uzyskanie dokładnych danych liczbowych dla jego populacji jest prawie niemożliwe. Ponadto w jamach na obszarach, które były badane, często występowały wahania populacji w krótkich okresach czasu. Szacunkowo łączna populacja waha się między 4500 a 10000 zwierząt. Z tego powodu ten dziki pies jest wymieniony jako zagrożony i zakłada się, że populacja jego stale spada.

Ochronna cyjona rudego

Cyjon wyginął już na około 75% dawnego zasięgu a pozostałe populacje zmniejszają swoją liczebność. Na liście IUCN ma status zagrożenia wysokiego ryzyka wymarcia. Wpisany do konwencji CITES.

Cyjon w kulturze

W “Księdze dżungli” Rudyarda Kiplinga cyjon został przedstawiony przez autora jako wcielenie zła. Kipling pokazał zwierzę jako krwiożercze i agresywne pochodzące ze wzgórz. Jest on przyczyną rzezi wśród mieszkańców dżungli.

Cyjon rudy w ZOO

Tylko są trzy miejsca w Ameryce Północnej, gdzie znajdziesz tego dzikiego psa. Minnesota Zoo, San Diego Zoo i The Wilds obsługiwane przez Columbus Zoo ma w niewoli to zwierzę.

Warto zauważyć, że personel w The Wilds niedawno wychował miot młodych gdy ich matka zmarła wkrótce po ich urodzeniu.

Cyjon rudy w szkole na lekcji biologii

Pani w szkole na lekcji biologii kazała nam namalować cyjon rudego jak wygląda?

Jasio:

Ja namalowałem cyjona jako lisa bo tak wygląda, namalowałem że ma puszysty długi ogon, niezbyt wysokie nogi i rudą sierść.
Krzysiek:
Jak nakreśliłem cyjona jako wilka. Na moim rysunku ma długie ostre kły, okrągły szpiczasty łeb i zaokrąglone uszy. Sierść ma szaro białą.
Weronika:
Mój rysunek przedstawia cyjona rudego jako psa, który atakuje zwierzęta domowe i próbuje je ugryźć. Jest biały o puszystej sierści i ogonie.

Podsumowanie cyjona rudego

Ssak ten zaliczany jest do gatunków zagrożonych. Ten dziki pies jest podobny do wilka. Trudno go udomowić, jest agresywny szybko biega i dobrze pływa. Z braku pożywienia może polować na zwierzęta domowe może nawet zaatakować tygrysa. Zagrożeniem jest człowiek który go tępi oraz tygrys i wilk. W niewoli żyje w ZOO. Jest zwierzęciem towarzyskim żyje w grupie liczącej od 5 do 20 osobników. Gatunek terytorialny.

Cyjon rudy (często zadawane pytania )

Czy cyjon jest mięsożercą, roślinożercą czy wszystkożercą?

Zwierzę to głównie drapieżnik; istnieją jednak doniesienia, że ​​czasami spożywa jagody lub niewielkie ilości roślin.

Co to jest cyjon ?

Cyjo rudy to dziki pies, który występuje w większości Azji. Jako członek rodziny psowatych, zwierzę to jest spokrewnione z kilkoma gatunkami dzikich psowatych, takimi jak szakale, lisy i wilki. Zwierzę to jest zwierzęciem społecznym, które podróżuje w grupach od pięciu do dwunastu członków, ale to stado może też tworzyć grupy myśliwskie liczące od 30 do 40 członków.

Czy ssak ten jest niebezpieczny dla człowieka?

Cyjon nie jest zagrożeniem dla człowieka. Ludzie nie są jego ofiarami.Jednak stado cyjona jest zdolne do zabicia dorosłego tygrysa.

Czy Cyjon może być zwierzęciem domowym?

Zauważono że ssak ten w niewoli jest nadal dziki i agresywny nawet po dłuższym czasie oswajania. Z drugiej strony, młode cyjona są potulne, zabawne i można im pozwolić bez incydentów bawić się ze szczeniętami psów domowych. Jest mało raczej prawdopodobne, aby cyjon się udomowił.

Czy zwierzę to może zabić tygrysa?

Cyjon nie poluje aktywnie ani nie ściga tygrysa ale jest znany z tego ze może go zabić.

Dlaczego Cyjon rudy jest zagrożony ?

Zwierzę to jest zagrożone przede wszystkim z powodu spadku populacji. W wyniku utraty siedliska (wylesienia) i utraty źródeł pożywienia w wyniku wylesiania. Brak zwierząt drapieżnych, które również doświadczyły utraty siedliska, pobudził zwiększoną konkurencję z innym drapieżnikiem i skłonił go do żerowania na zwierzęta domowe. W związku z tym jest narażony na liczne patogeny i może ulegać rożnym chorobą. Również rolnicy aktywnie tępią cyjon gdyż jest zagrożeniem dla zwierząt domowych.

Co to jest cyjon wanshang?

Cyjo w anshang to fikcja , krypto zoologiczne stworzenie wymyślone na potrzeby kilku amerykańskich programów telewizyjnych science fiction na początku XXI wieku. Nazwa wzięła się od cyjona ale jako prawdziwą inspirację wykorzystała starożytną chińską legendę o dziewięcio ogoniastym lisie.

Ten lis-oszust był w stanie otwierać zamki, wydawać ludzkie odgłosy i pożerać ludzi. Jak na ironię, chociaż cyjon jest uderzająco podobny do lisa, stworzenie zostało przedstawione jako bardziej podobne do rasy husky.

Do jakiego Królestwa należy cyjon?

Należy do Królestwa zwierzęta.

Do jakiej Gromady należy cyjon rudy?

Należy do Gromady ssaki.

Do jakiego Rodzaju należy cyjo rudy?

Należy do Rodzaju cyjon

Do jakiej Rodziny należy ten ssak ?

Cyjon należy do rodziny psowate.

Do jakiego Rzędu należy cyjo rudy?

Należy do Rzędu drapieżne.

Czym okryty jest cyjon?

Pokryty jest futrem.

W jakim środowisku żyje cyjo rudy?

Żyje w suchych lasach i gęstych dżunglach.

Co jest główną zdobyczą tego ssaka?

Ssak ten poluje na jelenie, gryzonie i ptaki.

Drapieżniki cyjona rudego?

Do drapieżników cyjona należą tygrysy, lamparty i ludzie.

Jakie są cechy wyróżniające tego zwierzęcia?

Ma krzaczasty ogon i charakterystyczne odgłosy.

Ile młodych może mieć cyjon?

Średnia liczba młodych wynosi 8.

Ciekawy fakt na temat cyjona?

Na wolności pozostało tylko 2000 cyjonów!

Jaka jest naukowa nazwa cyjona?

Naukowa nazwa cyjona to Cuon alpinus.

Jaka jest długość życia tego ssaka?

Może żyć 10 do 13 lat.

Jak szybki jest cyjon ?

Może poruszać się z prędkością do 45 mil na godzinę.

Ciekawostka o cyjonie rudym

Zwierzę to jest hiperdrapieznikiem jednym z zaledwie trzech gatunków psowatych, których uzębienie wyspecjalizowane jest jedynie do drapieżnictwa.

Jak powiedzieć cyjon rudy po …

bułgarsku
Азиатско диво куче
czesku Dhoul
duńsku Dhole
niemiecku
Rothund
angielsku Dhole
hiszpańsku Cuon alpinus

fińsku
Vuorisusi
francusku Dhole
hebrajsku

דהול
węgiersku Ázsiai vadkutya
indonezyjsku Ajag
włosku Cuon alpinus
japońsku ド ー ル
malajsku Anjing Hutan
holendersku Dhole
Angielsku Asiatisk villhund

polsku Cyjon
portugalsku Raposa-asiática-dos-montesa

szwedzku Asiatisk vildhund
turecku Asya yaban köpeği
chińsku 豺