Nur lodowiec

Wspólna klasyfikacja naukowa Loon

Królestwo
Animalia
Rodzaj
Gromada
Klasa
Aves
Order
Gaviiformes
Rodzina
Gaviidae
Rodzaj
Gavia
Nazwa naukowa
Gavia Immer

Common loon Status Ochrony

  • Najmniejsze Obawy

Common Loon Występowanie

  • Europa
  • Ameryka Północna

Popularne fakty o loonach

Główna zdobycz Ryby, żaby, owady

Cecha charakterystyczna Duży rozmiar ciała i niesamowity, jodłowanie -jak wezwanie

Rozpiętość skrzydeł100 cm – 136 cm (39 cali – 53,5 cala)

Siedlisko Jeziora słodkowodne w chłodniejszym klimacie

Drapieżniki Człowiek, Orły, Rybołów

Dieta Wszystkożerne

Styl życia

  • Stado

Ulubiony Pokarm Ryby

Rodzaj Ptak

Średnia wielkość lęgów 2

Slogan Znany również jako Great Northern Diver

Typowe cechy fizyczne Loon

Kolor
    • Brązowy
    • Szary
    • Czarny
    • Biały
Typ skóry
Pióra
Długość życia
15 – 25 lat
Waga
3 kg – 5 kg (6,6 funta – 11 funta)
Długość
63 cm – 81 cm (24,8 cala – 31,8 cala)

Common Loon Obrazy

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Common Loon w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Common Loon!

„Ekspert w polowaniu pod wodą”

Dziwaczny, choć niezręczny na lądzie, jest wdzięcznym łowcą na wodzie. Ten ptactwo wodne, przeważnie zimne, uczy się nurkować, zanim nauczy się latać, i co roku przez prawie dekadę będzie wracać do tego samego gniazda z tym samym partnerem. Ptak znalazł się w wielu legendach rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, a także był twarzą kanadyjskiej monety jednodolarowej. Chociaż zanieczyszczenie wyeliminowało nury w większości wschodniej części Ameryki Północnej, ptactwo to rozwija się szczególnie w Kanadzie. Chociaż nazwa „loon” pochodzi od jego głupkowatego chodu, prawdopodobnie jest lepiej opisana pod innym angielskim imieniem: „Great Northern Diver”.

Niesamowite powszechne fakty dotyczące loonów!

  • Nurek głębinowy: nurek pospolity to ptak, który może zanurkować nawet 200 stóp pod wodą, aby złapać rybę!
  • Już sławna: jednodolarowa moneta Kanady, zwana „Loonie” zawiera zwykłego loon!
  • Frequent-flyer: podczas migracji pospolity loon może latać setki kilometrów!
  • Głośne i dumne: dźwięki loon obejmują charakterystyczne „jodłowanie”, gdy domaga się terytorium!

Wspólna nazwa naukowa loon

Naukowa nazwa loonu pospolitego , znany również jako „Great Northern Diver”, to gavia immer. Gavia pochodzi od łacińskiego określenia ptaka morskiego, a immer może pochodzić od norweskiego słowa oznaczającego „popiół” (ze względu na jego wygląd) lub łacińskich słów immergo lub immersus, oznaczających „zanurzony” lub „nurkowanie”.

Powszechny wygląd i zachowanie loon

Loon wygląda jak wiele innych kaczek, z wyjątkiem tego, że jego dziób jest bardziej spiczasty, jak ptak śpiewający. Jego pióra są przeważnie czarne, z niemal siatkowym wzorem białych plam na skrzydłach i gardle oraz białym podbrzuszem.Ludzie mieszkający w pobliżu ich siedlisk dobrze znają pospolite odgłosy niziołka. Należą do nich charakterystyczne jodłowanie, zawodzenie i pohukiwanie. Zwykłe wołanie loon służy do znalezienia partnera lub zadeklarowania miejsca lęgowego.

Stopy lunu zwyczajnego

Stopy noszaka zwyczajnego są osadzone głębiej na jego ciele niż innych ptaków wodnych. To sprawia, że ​​są doskonałymi pływakami i nurkami. Jednak wygląda niezręcznie, gdy chodzi po lądzie. Uważa się, że ten głupio wyglądający spacer zasłużył sobie na miano „loon”. Dzięki unikalnym nóżkom ląduje inaczej niż inne kaczki. Podczas gdy większość kaczek ląduje na wodzie, muskając stopami, nury zwyczajne muszą muskać ich brzuch.

Siedlisko lunów zwyczajnych

Nury zwyczajne to ptaki, które preferują chłodniejsze obszary w pobliżu wody. Najczęściej występują w całej Kanadzie i są powszechne w Nowej Anglii. Poza Kanadą nury są powszechne na Alasce, Grenlandii, Islandii i Szkocji. Latem żyją w pobliżu mniejszych stawów, kiedy gniazdują, a zimą migrują do większych jezior i obszarów przybrzeżnych.

Zwykła dieta niziołka

Zwykły niziołek zjada dużo ryb. Jest ekspertem w nurkowaniu w wodzie na polowanie. Konkretna ryba, którą zjada zwykły niziołek, zależy od tego, gdzie spędza większość czasu. W przypadku nurek w pobliżu obszarów przybrzeżnych obiad oznacza flądrę, śledzie, skałę i troć wędrowną. W międzyczasie nury w pobliżu słodkiej wody zjadają okonie, okonie, szczupaki, łososie i pstrągi.Aby polować, nuryty wpierw wsuwają głowę pod powierzchnię wody. Gdy zobaczy swoją ofiarę, może zanurkować na głębokość nawet 200 stóp! Mniejsze ryby można połykać w całości, podczas gdy większe ryby przenosi się w miejsce, w którym można je zjeść.

Zwykłe lunaty i zagrożenia

Ludzie stanowią największe zagrożenie dla nurek, chociaż zagrożenie to nie jest poważne. Zanieczyszczenie wody spowodowało zniknięcie nury ze wschodniej części Ameryki Północnej. Jednak Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody wymienia lunę pospolitą jako „najmniej niepokojącą”, co oznacza, że ​​obecnie nie jest ona zagrożona zniknięciem.Nury pospolite mogą również narażać się na zabranie jaj przez małe ssaki. W takim przypadku może zmienić miejsca lęgowe.

Jak zanieczyszczenie wpływa na nuna zwyczajnego

Toksyczna woda stanowi zagrożenie dla nuna zwyczajnego, ponieważ preferuje ten sam rodzaj wody, w której się urodził. Oznacza to, że nizia zwyczajna wylęgająca się na zanieczyszczonym jeziorze, według niektórych badań, będzie szukać podobnie zanieczyszczonego jeziora, gdy zagnieździ się w późniejszym życiu. Będzie szukał tego typu jeziora, nawet jeśli w tym jeziorze jest mniej ryb lub jest gorsze do wylęgu nowych piskląt.

Rozmnażanie się narybku, dzieci i długość życia

Pospolite nury rozmnażają się monogamicznie, co oznacza, że ​​ten sam samiec i samica będą rozmnażać się co roku. Nury żyją około 10 lat i przez większość swojego życia będą rozmnażać się raz w roku. Każdego roku jedna lunatka rodzi dwa młode nury lub pisklęta. To znacznie mniej niż w przypadku typowych ptaków wodnych. Na przykład samica kaczki krzyżówki składa do 13 jaj rocznie. Nury zwykle budują gniazdo w pobliżu brzegu wody, głównie z patyków, trzciny i trawy.

Każdego roku korzystają z tego samego gniazda lub miejsca lęgowego. Samiec może przesunąć gniazdo, jeśli jaja zostaną utracone przez drapieżniki.Nury zaczynają rozmnażać się w wieku dwóch lat. Wczesnym latem odnajdą partnera, a oboje odetną miejsce lęgowe, okrążając je nad głową i wydając odgłos jodłowania. Matka zazwyczaj składa dwa jaja.

Zwykłe jaja niziołka siedzą przez prawie miesiąc przed wykluciem, a oboje rodzice na zmianę siedzą na jajach. Po wykluciu zarówno matka, jak i ojciec karmią pisklęta w okresie wzrostu. Nauka latania zajmie pisklętom prawie trzy miesiące, ale pływanie i nurkowanie zajmie mniej niż tydzień. Samiec i samica będą migrować osobno do miejsc zimowych po wyrośnięciu piskląt. Obaj wracają następnie do tego samego lęgowiska na początku każdego lata.

Populacja lunów pospolitych

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) szacuje, że na całym świecie istnieje 640 000 nurek. Większość tych nurek znajduje się w Ameryce Północnej, szczególnie w Kanadzie. Szacuje się, że w Europie żyje około 2600 nurek pospolitych. Podczas gdy populacja wydawała się nieznacznie rosnąć w Ameryce Północnej, IUCN powiedział, że spada w Europie.

Wyświetl wszystkie 68 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę C

Często zadawane pytania na temat Loon (często zadawane pytania)

Czy loon jest roślinożercą, wszystkożercą czy mięsożercą?

Chociaż wielu myśli o stworzeniach, takich jak lwy, kiedy myśli o słowie, „mięsożerca” jest również tytułem, do którego przywiązuje się pospolity loon. Jednak zamiast biegać sprintem przez las lub równinę afrykańską, niziołek łowi ryby. Jego wysoce wyspecjalizowane umiejętności nurkowe sprawiają, że jest ekspertem w łowieniu wszystkich ryb, których potrzebuje do przeżycia. Łowienie ryb jest tak ważną częścią codziennego życia lunów, że loon pisklęta nawet uczą się nurkować na kilka miesięcy, zanim nauczą się latać.

Do jakiego królestwa należą lunary?

Loons Common należą do Kingdom Animalia.

Do jakiego gromady należą Loons Common?

Common Loons należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą Loony?

Common Loons należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą Do jakiej grupy należą Loony?

Pospolite należą do rodziny Gaviidae.

Do jakiej kolejności należą Loony?

Gaviiformes należą do rzędu Gaviiformes.

Do jakiego rodzaju należą Loons?

Common Loons należą do rodzaju Gavia.

Jaki rodzaj pokrycia mają nury?

Loony zwykłe są pokryte piórami.

W jakim typie siedliska czy żyją nury zwyczajne?

nury zwyczajne żyją w słodkowodnych jeziorach w chłodniejszym klimacie.

Jaka jest główna ofiara nuca zwyczajnego?

Nurek polny poluje na ryby, żaby i owady .

Jakie są niektóre drapieżniki Loonsa?

Do drapieżników Loonsa należą ludzie, orły i rybołowy.

Jakie są cechy wyróżniające Loons?

Zwykłe Loony mają duże ciała i wydają dziwne, przypominające jodły zawołania.

Jaka jest średnia wielkość lęgu lunu zwyczajnego?

loon zwyczajny zwykle składa 2 jaja.

Co ciekawego jest o londzie zwyczajnym?

Pospolity nurek jest również znany jako nurek północny.

Jaka jest nazwa naukowa lunu zwyczajnego?

Nazwa naukowa dla Common Loon jest Gavia Immer.

Jaka jest żywotność Common Loon?

Common Loons może żyć od 15 do 25 lat.

Jaka jest żywotność Co mmon loon?

Loon zwyczajny może żyć od 15 do 25 lat.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł loonu zwyczajnego ?

Loon zwyczajny ma rozpiętość skrzydeł od 100 cm do 136 cm (od 39 do 53,5 cala).

Jak powiedzieć Common Loon w …

bułgarski Черноклюн гмуркач

kataloński Calàbria grossa

czeski Potáplice lední

duński Islom

niemiecki Eistaucher

angielski Great Northern Diver

Esperanto Granda kolimbo

hiszpański Gavia immer

Fiński Amerikanjääkuikka

francuski Plongeon huard

węgierski Jeges búvár

włoski Gavia immer

Japoński ハ シ グ ロ ア ビ

holenderski IJsduiker

angielski Islom

polski Nur lodowiec

Portugalski Mobelha-grande

szwedzki Svartnäbbad islom

turecki Buz dalgıcı

wietnamski Chim lặn mỏ đen

chiński 普通 潜 鸟