Ciekawe fakty na temat Narwala: pływającego giganta Arktyki

Narwal jest wielkim walenią, który wyróżnia się ogromnym kłam, którego używa do echolokacji, obrony, przebijania lodu i wykrywania ofiar. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!

Ostatnia aktualizacja: 23 marca 2021 r.

Narwal to waleń bezpośrednio spokrewniony z bieługą i żyjący w Arktyce. Samce mają bardzo długi, spiralny kieł . W tym artykule podzielimy się kilkoma ciekawymi faktami na temat narwala, gigantycznego pływaka zamarzniętych oceanów.

Charakterystyka i siedlisko narwala

Z cętkowanym szarym ciałem – które pojawia się w wieku dwóch lat i uwydatnia się wraz z wiekiem – i białym brzuchem, narwal jest jedynym gatunkiem w  rodzaj MonodonMoże mierzyć około 13 stóp długości i ważyć około 3530 funtów (od 30 do 35% jego wagi to tłuszcz). To zwierzę może żyć na wolności około 50 lat.
Dymorfizm płciowy jest u tego gatunku bardzo wyraźny, nie tylko ze względu na wielkość i wagę osobników, ale także dlatego, że samce mają długie, charakterystyczne kły, które odróżniają je od innych waleni.

Podobnie jak róg, ten psi „ząb” dorasta do 10 stóp długości i ma kilka zastosowań. Pozwala gatunkowi na łamanie dziur w lodzie, wykrywanie ofiar na dnie morskim i obronę. To wskaźnik dominacji i statusu wśród innych okazów. Eksperci uważają, że samce z dłuższymi kłami przyciągną do siebie więcej samic.

Narwal zamieszkuje wody Arktyki na północ od Kanady, Grenlandii i Rosji, wokół lodowych brył, które tworzą się zimą, fiordów i zatoczek. Ludzie zwykle widują je w zatokach i Cieśninie Hudsona, ponieważ preferują głębokie wody otwartego morza.

Gatunek ten zmienia swoją lokalizację w zależności od pory roku. Latem zbliża się do wybrzeża w stadach liczących do 100 osobników. Kiedy temperatura spada, grupuje się w małe formacje i oddala się od obszarów przybrzeżnych.

Rozmnażanie, dieta i zachowanie narwala

Jeśli chodzi o rozmnażanie, narwal osiąga dojrzałość płciową w wieku siedmiu lat oraz dziewięć lat odpowiednio u mężczyzn i kobiet. Sezon godowy przypada na marzec, a cielęta są w ciąży przez około 15 miesięcy. Dlatego rodzą się pojedynczo między lipcem a sierpniem następnego roku o wadze 176 funtów i długości ponad pięciu stóp.

Cielęta karmią piersią dłużej niż 12 miesięcy, a samica jest ponownie płodna trzy lata po porodzie.

Szukając pożywienia, narwale wydają pewne pulsujące dźwięki, ponieważ polegają na echolokacji do wykrywania, a następnie ścigania ich pożywienia. Ich dieta opiera się na dorszu (arktycznym i polarnym), kalmarach i halibutach . Ponieważ jest to bardzo restrykcyjna dieta, spędzają długie tygodnie bez jedzenia.

Ponieważ łapie swoją zdobycz na dnie morskim, ten waleń musi nurkować około 2600 stóp. Może pozostać zanurzony przez 30 minut. Następnie musi wynurzać się na powierzchnię, by oddychać przez otwór w czubku głowy (otwór do dmuchania), jak delfiny lub wieloryby.

Kolejnym interesującym faktem dotyczącym narwala jest to, że w zależności od okazji może wydawać wiele różnych dźwięków. Oprócz kliknięć, które narwal wydaje podczas polowania, oddziałuje również ze swoimi towarzyszami na różnych częstotliwościach i tonach. Te zwierzęta robią to, aby się ze sobą komunikować.

Warto zauważyć, że to zwierzę jest otoczone wieloma legendami i mitami, a komercjalizacja jego kła przyczyniła się do powstania historii magicznego jednorożca.

Ponadto za panowania królowej Elżbiety I ludzie wierzyli, że materiał z kłów neutralizuje truciznę. Z tego powodu monarcha nakazał wykonanie kubka z tego materiału z inkrustowanymi klejnotami. To było skandalicznie drogie i zawsze używała.

Może Cię zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
5 ​​gatunków wielorybów, gigantów oceanu
Zamieszkują większość oceanów na świecie, ale niektórym gatunkom wielorybów grozi wyginięcie z powodu polowań. Oto niektóre z nich.