Charakterystyka, zachowanie i siedlisko Kolobusa

Colobus to roślinożerny ssak naczelny, który większość życia spędza w koronach drzew. Dostają tam większość pożywienia i nie muszą konkurować z innymi zwierzętami.

Ostatnia aktualizacja: 22 lutego 2021

r. Czarno-biały wschodni colobus to osobliwy naczelny Starego Świata (Colobus guereza), który żyje w kilku krajach afrykańskich.

Charakterystyka

Colobus guereza jest największym gatunkiem w tej rodzinie; samce ważą ponad 30 funtów, a samice tylko połowę tego. Ich sierść jest czarna, ale na ogonie, ramionach i wokół twarzy występują białe plamki.
Jedną z najbardziej uderzających cech colobus guereza, która dotyczy wszystkich gatunków colobus, jest brak przeciwstawny kciuk. Dlatego nie mogą ani chwytać obiektów, ani manipulować nimi, jak większość naczelnych.
Całkowity brak kciuka to przystosowanie do życia nadrzewnego — te naczelne spędzają większość życia na drzewach.
Colobus rozmnaża się o każdej porze roku, chociaż narodziny zwykle zbiegają się z okresami obfitego pożywienia. Jak większość naczelnych, mają tylko jedno dziecko na raz, a samice w grupie je wychowują.

Ogólnie rzecz biorąc, gatunek ten osiąga dojrzałość płciową około piątego roku życia, kiedy to samce opuszczają swoją rodzimą grupę. Często dożywają ponad 24 lat.

Zachowanie kolobusów

To zwierzę działa dobowo i rzadko wisi na ziemi. Poza tym są dość terytorialne i zwykle na zmianę strzegą własnych – samce mają haremy składające się z kilkunastu osobników.
Prawdopodobnie dlatego często dochodzi do konfliktów między colobusami, które wydają ostrzeżenia i demonstrują siłę, gdy spotykają inną grupę. To roszczenie terytorialne jest ostrzeżeniem dla drapieżników, którzy polują na zwierzęta żyjące na drzewach, takie jak lamparty, orły i, co zaskakujące, szympansy.

Jane Goodall odkryła, że ​​szympansy sporadycznie jedzą mięso ze zwierząt, które zabijają, nawet z innych naczelnych, takich jak colobus. Co ciekawe, szympansy były widziane polujące na colobus z włóczniami, więc ludzie nie są jedynymi zwierzętami, które używają narzędzi.
Ten naczelny jest wegetarianinem, a liście są podstawą ich diety, więc są liściożerne. W rzeczywistości ich żołądek jest podzielony na cztery komory, takie jak krowy i inne przeżuwacze, które pozwalają im trawić celulozę i eliminować wtórne toksyny roślinne.

Jak możesz sobie wyobrazić, ten naczelny może zamieszkiwać wysokie wierzchołki drzew bez konieczności schodzenia na dół po jedzenie; nie muszą też konkurować z innymi, aby je zdobyć. Dzieje się tak dlatego, że kiełki liści są trujące dla wielu innych roślinożerców.

Siedlisko

To zwierzę zamieszkuje wysokości do 10000 stóp, ale można je również dostrzec na poziomie morza, głównie w gęstych lasach liściastych w Etiopii, Nigerii i Tanzanii.
W XX wieku ludzie kłusowali je na futra, ale teraz są gatunkiem chronionym. Colobus guereza nie jest tak zagrożony wyginięciem, jak inne gatunki colobusów. Na przykład czerwony colobus z Zanzibaru jest zagrożony zniszczeniem siedlisk, konfliktami z rolnikami i wypadkami drogowymi.
Może Cię to zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Gatunek naczelnych: nasi najbliżsi krewni
Gatunek naczelnych to rząd ssaków, do którego zalicza się ludzi. To także kategoria z szeroką gamą gatunków i rozmiarów