Tamaryna cesarska

Naukowa klasyfikacja cesarza Tamarina

Królestwo
Animalia
Gromada
Gromada
Klasa
Ssaki
Porządek
Naczelne
Rodzina
Callitrichidae
Rodzaj
Saguinus
Nazwa naukowa
Saguinus Imperator

cesarz Tamarin Status Ochrony

  • Najmniejsze obawy

cesarz Tamarin Lokalizacje

  • Ameryka Południowa

Fakty o cesarzu tamaryńskim

Główna zdobycz Owoce, owady, gryzonie

Cecha charakterystyczna Mały rozmiar ciała i długi, cienki ogon

Siedlisko nizinny las tropikalny

drapieżniki jastrzębie, węże, dzikie koty

dieta wszystkożerne

Średnia wielkość miotu 2

Styl życia

  • Oddział

Ulubione jedzenie Owoce

Typ Ssak

Slogan Ma eleganckie białe wąsy!

Charakterystyka fizyczna cesarza Tamarina

Kolor
    • Brązowy
  • Szara
    • Czarna
    • Biała

     

Typ skóry
Futro
Prędkość maksymalna
24 mph
Trwałość
8-15 lat
Waga
220g – 900g ( 7,7 uncji – 32 uncje)
Długość
18 cm – 30 cm (7 cali – 12 cali)

Obrazy cesarza Tamaryna

Przejrzyj wszystkie zdjęcia cesarza Tamaryna w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia cesarza Tamaryna!

Wyszukaj

„Tamaryna cesarska to gatunek tamaryny nazwany rzekomo ze względu na podobieństwo do cesarza niemieckiego Wilhelma II”.

Z wdzięcznymi białymi wąsami przypominającymi niemiecki cesarz Wilhelm II, cesarz tamaryna należy do gatunku małych małp i występuje głównie w lasach Ameryki Południowej. Jego nazwa została po raz pierwszy wymieniona żartobliwie, zanim została wcielona do związku ze ssakiem. Charakteryzuje się niewielkim rozmiarem ciała i długim, cienkim ogonem, a jego szare zabarwienie jest zaakcentowane drobinkami czerwieni i pomarańczy na plecach i klatce piersiowej. Dzieli swój rodzaj z co najmniej 11 innymi gatunkami.4 Niesamowite fakty o cesarzu tamarynie

  •  Tamaryna cesarska jest dzienna, co oznacza, że ​​jest najbardziej aktywna w ciągu dnia i przesypia całą noc .
  • To stworzenie jest wszystkożerne , a jego dieta składa się głównie z owoców, soków drzewnych, owadów, małych gadów, jaj i nektaru.
  • Wiadomo, że istnieje w  grupach od 4 do 20 . Każda grupa ma starszą samicę jako przywódczynię, a każda ma wyznaczone terytorium.
  • Te zwierzęta używają syczących dźwięków oraz ćwierkających wezwań do komunikacji.

Nazwa naukowa cesarza Tamaryny

Tamaryna cesarska występuje pod naukowym imieniem Saguinus Imperator i należy do rodziny Callitrichidae. „Saguinus” pochodzi od portugalskiego słowa „sagui” (co oznacza Tupian od „marmozeta”) i łacińskiego przyrostka -inus („z”), natomiast „Imperator” to po łacinie słowo cesarz. Ponadto należy do klasy Mammalia i rodzaju Saguinus – skąd pochodzi również jego nazwa naukowa.

Istnieją dwa podgatunki tamaryny cesarza, ale zamieszkują one różne obszary. Jednym z nich jest tamaryna cesarska z brodą, która żyje w lasach deszczowych w Brazylii i Peru. Drugi – tamaryna cesarska o czarnej podbródku – mieszka w Boliwii.

Wygląd cesarza Tamaryny

Cesarska tamaryna o wysokości zaledwie 9 do 10 cali jest raczej małym zwierzęciem, które waży około 1 cm. funt. Jest pokryty szarym futrem z domieszką czerwieni i żółci na plecach i klatce piersiowej. Ma czarne dłonie i stopy oraz długi, brązowy ogon. Z różowym nosem i ustami, co jednoznacznie odróżnia ten stwór od innych jest jego eleganckie białe wąsy, a często broda dopasować.

cesarz Tamarin Zachowanie

Te naczelne są dobowe, co oznacza, są najbardziej aktywne w ciągu dnia, odprężają się i śpią w nocy. Ich mały rozmiar i lekka konstrukcja pozwalają im przeskakiwać z jednej gałęzi na drugą, ułatwiając im dotarcie do pożywienia, które jest zwykle niedostępne dla innych zwierząt.

Co więcej, ich ostre pazury pomagają wzmocnić chwyt wokół gałęzi drzew, ułatwiając im pozostanie na miejscu i na lepszej pozycji niż większość innych zwierząt. Cesarskie tamaryny są znane jako bardzo towarzyskie stworzenia i żyją z reszta żołnierzy na oznaczonym terytorium. Oddział lub grupa może mieć od 4 do 20 tamaryn.

Takie grupy są zwykle kierowane przez najstarsze kobiety i również składają się w większości z mężczyzn. Zaobserwowano również, że te maleńkie gatunki są bardzo kochające i przywiązane do ludzi, z którymi się stykają. Utrzymują bliskie relacje ze wszystkimi członkami swojej grupy i serdecznie współpracują. Wiadomo również, że razem śpią, karmią się, zbierają i chronią wyznaczone terytorium.

Niektóre źródła sugerują, że cesarskie tamaryny mogą żyć w grupach mieszanych gatunków z innymi tamarynami, głównie tamarynami grzbietowymi. Mówi się, że takie współistnienie często staje się wzajemnie korzystną relacją, która pomaga obu gatunkom chronić siebie i siebie nawzajem przed potencjalnymi drapieżnikami.Wiadomo, że te tamaryny mają dichromatyczną wizję, co oznacza, że ​​ich widzenie pozwala tylko je widzieć w dwóch różnych kolorach. Jest to część ich schematu adaptacji, aby móc zidentyfikować wszelkie możliwe zagrożenia i drapieżniki, nawet gdy są zakamuflowani w otoczeniu.

Siedlisko cesarza Tamarina

Brodaty cesarz tamaryny jest zwykle znaleziono w lasach deszczowych Brazylii i Peru, podczas gdy tamaryna cesarska o czarnej brodzie jest rozproszona po lasach deszczowych Brazylii, Peru i Boliwii. Często idealnym siedliskiem są nizinne tropikalne lasy deszczowe, które preferują te gatunki. Zwykle żyją w koronach drzew w dorzeczach.

Jednak niziny są dalekie od jedynych siedlisk, w których się znajdują. Inne obejmują lasy zalewane w porze deszczowej, lasy deszczowe rosnące na równinach, wiecznie zielone lasy na wysokości poniżej 984 stóp, na skraju pozostałych lasów oraz w lasach liściastych. .W międzyczasie zaobserwowano również, że tamaryny cesarskie zwykle nie żyją na wysokich drzewach i zwykle nie występują na wysokości od 80 do 90 stóp nad ziemią.

Populacja cesarza tamaryny

Źródła podają, że w ogrodach zoologicznych na całym świecie jest ponad 500 cesarskich tamarynów. Jednak powiedziano również, że ich populacja stale spada, głównie z powodu ludzi, którzy chcą oczyścić ziemię pod cele mieszkalne i / lub przemysłowe.

Dieta cesarza Tamarina

Cesarz tamaryny są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i zwierzęta, aby przeżyć. Owoce, jajka, nektar i owady to tylko niektóre z rzeczy, które składają się głównie na ich dietę i pochodzą głównie z drzew, na których żyją.Wielkość tych gatunków ułatwia im łatwe poszukiwanie pożywienia. Ponieważ są tak małe i lekkie, z łatwością mogą przeskoczyć przez gałęzie drzew i dotrzeć do zwykle niedostępnego pożywienia. Zaskakujące jest to, że gatunek ten może podróżować 30 hektarów (0,12 mil kwadratowych), gdy szuka źródeł pożywienia.

Cesarz Tamarin Drapieżniki i zagrożenia

Cesarz tamaryna ze względu na niewielkie rozmiary spotyka się z wieloma drapieżnikami. Dzikie koty, ptaki, psy, węże i ludzie razem tworzą listę drapieżników dla tego zwierzęcia. Zagrożenia dla dobrostanu tamaryny cesarza pochodzą od wielu różnych zwierząt, w tym dzikich kotów, psy, węże, a nawet ludzie, o których wiadomo, że przez lata niszczą naturalne środowisko tego gatunku.

Jednak jego drapieżnikom trudno jest polować na cesarza tamaryny ze względu na jego zdolność do bardzo szybkiego przechodzenia przez najgęstsze dżungle.

Aby chronić się przed potencjalnymi zagrożeniami i drapieżnikami, te tamaryny mają wyjątkową dwubarwną wizję co pozwala im zobaczyć otoczenie w dwóch kolorach dzielnicy.

Pomaga im identyfikować zagrożenia i drapieżniki nawet w stanie kamuflażu. Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody stan ochrony tamaryny cesarza budzi najmniejsze obawy. Jednak raporty sugerują, że ich populacja stale spada, głównie z powodu wylesiania i ingerencji ludzi, którzy chcą oczyścić ziemię dla innych celów.

Cesarz rozmnażanie tamaryny, dzieci i długość życia

Cesarz Tamarins jest znany z tego, że rozmnaża się sezonowo i zwykle rodzi potomstwo podczas deszczowych miesięcy. Może to wynikać z obfitości pożywienia w tym sezonie. Grupy rodzinne składają się z jednej samicy hodowlanej i dwóch samców zarodowych. Tamaryny są poliandryczne w swoich nawykach godowych, co pozwala samicy na kojarzenie się z wieloma samcami w swojej grupie. Wiadomo, że po zapłodnieniu okres ciąży trwa około 140 do 145 dni.

Po tym okresie samica często rodzi dwoje potomstwa. Jednak typowe jest również jedno, a nawet trzy potomstwo. Inne osoby dorosłe z grupy tamaryny rozpoczynają działanie zaraz po urodzeniu dziecka. Wiadomo, że matka karmi swoje dziecko w odstępach od dwóch do trzech godzin, trwających około 30 minut na sesję.

Podobnie, ojcowie również biorą odpowiedzialność za dziecko i niosą je na plecach, a po nakarmieniu opiekują się nim. Mówi się, że dzieci podróżują na plecach swoich ojców przez około 6 do 7 tygodni. Młody cesarz tamaryny dojrzewa dość szybko, osiągając dojrzałość płciową między 16 a 20 miesiącem życia. Tamaryny cesarskie żyją od 10 do 20 lat.

Cesarz Tamarin w ogrodach zoologicznych


Tamaryny cesarskie można znaleźć w kilku ogrodach zoologicznych na całym świecie, w tym:

  • Como Park Zoo & amp; Konserwatorium w St. Paul, Minnesota
  • Smithsonian’s National Zoo & amp; Conservation Biology Institute w Waszyngtonie, DC
  • ZSL London Zoo w Londynie, Anglia
  • Adelaide Zoo w Australii

Zobacz wszystkie 24 zwierzęta, których nazwa zaczyna się na literę E

Cesarz Tamaryny FAQ (często zadawane pytania)

Czy możesz mieć cesarskiego tamarynę jako zwierzę domowe?

Nie ma ograniczeń co do trzymania cesarz tamaryna jako zwierzęta domowe. Jednak jest to bardzo podobne do trzymania zwierzęcia społecznego w nienaturalnym środowisku. Dlatego staje się możliwe, że te tamaryny nie są w stanie rozwijać się i współpracować tak jak normalnie w idealnych warunkach.

Dlaczego cesarskie tamaryny mają wąsy?

Uważa się, że wąsy cesarza tamaryny służą do identyfikacji różnych przedstawicieli gatunku.

Jak rozmnażają się cesarskie tamaryny?

Samica cesarska tamaryna jest polandrią, kojarzoną z wieloma samcami. Do trzech potomków nie jest rzadkością i często rodzą się w bardziej deszczowych porach roku.

Czym są drapieżniki tamaryny cesarskiej?

niewielki rozmiar cesarskiej tamaryny naraża ją na niebezpieczeństwo jako ofiarę dla wielu zwierząt, w tym ptaków, węży, dzikich kotów i psów. Ludzie są również uważani za drapieżników dla cesarza tamaryny, ze względu na niszczenie ich naturalnego środowiska dla ziemi i zasobów.

Dlaczego cesarz tamaryny jest ważny?

Źródła sugerują, że tamaryny cesarskie są niezwykle ważne dla ekosystemu. Utrzymują łańcuch pokarmowy, ponieważ służą jako podstawowy pokarm dla węży, pum i innych drapieżników.

Czy cesarskie tamaryny są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?

Tamaryny cesarskie są wszystkożerne. Ich dieta składa się głównie z owoców, ale lubią też owady, liście i nektar. Według Smithsonian National Zoo w niewoli te zwierzęta będą również spożywać jajka na twardo.

Kiedy odkryto cesarską tamarynę?

Źródła sugerują, że cesarz Tamaryna został odkryty dopiero w 1907 roku.

Do jakiego królestwa należą cesarz Tamaryny?

Cesarz Tamaryny należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego rodzaju należy cesarz Tamarins?

Cesarz Tamarins należy do gromady Gromada.

Do jakiego rodzaju należy Cesarz Tamarins należy do?

Cesarz Tamarins należy do gromady Gromada.

Do jakiej rodziny należą cesarz Tamarins?

Cesarz Tamaryny należą do rodziny Callitrichidae.

Do jakiego rzędu należą cesarskie Tamaryny?

Cesarz Tamaryny należą do rzędu naczelnych.

Do jakiego rodzaju należą cesarz Tamaryny?

Cesarz Tamaryny należą do rodzaju Saguinus.

Jakie okrycia mają cesarz Tamaryny?

Cesarz Tamaryny są pokryte futrem.

W jakie siedliska żyją cesarz Tamaryny?

Cesarz Tamaryny żyją w nizinnych lasach tropikalnych.

Jaka jest główna zdobycz cesarzowych Tamaryn?

Tamaryny cesarskie jedzą owoce, owady i gryzonie.

Jakie są cechy wyróżniające tamaryny cesarskie?

Tamaryny cesarskie mają małe ciała i długie, cienkie ogony.

Ile dzieci ma cesarzowa tamaryna?

Średnia liczba dzieci cesarzowej tamaryny wynosi 2.

Co jest ciekawego o cesarzu Tamarins?

Cesarz Tamarins ma eleganckie białe wąsy!

Co to jest naukowa nazwa cesarza Tamaryny?

Naukowa nazwa cesarza Tamaryny to Saguinus Imperator.

Jaka jest długość życia cesarza Tamaryny? </strong>

tamaryny  cesarskie mogą żyć od lat 8 do 15.

Jaki jest czas życia cesarza Tamarin?

Tamaryny cesarskie mogą żyć od 8 do 15 lat.

Jak szybko jest tamaryna cesarska?

Tamaryna cesarska może podróżować z prędkością do 24 mil na minutę. godzinę.