Borsuk

Klasyfikacja naukowa Borsuka

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Łasicowate
Rodzaj
Taxidiinae
Nazwa naukowa
Taxidea Taxus

Status ochrony borsuka

  • Bliski zagrożenia

Lokalizacje borsuk

  • Europa

Fakty o borsukach

Pożywienie
Robaki, korzenie, owoce
Cecha charakterystyczna
Spłaszczone ciało i długie pazury
Siedlisko
Lasy i żywopłoty
Drapieżniki
Człowiek, orzeł , Żbiki
Dieta
Wszystkożerne
Średnia wielkość miotu
3
Styl życia
Samotny
Ulubione jedzenie
Robaki
Typ
Ssak
Hasło
Może osiągnąć prędkość 30 km / h!

Charakterystyka fizyczna borsuka

Kolor
  • Brązowy
  • Czarny
  • Biały
Typ skóry
Futro
Prędkość maksymalna
35 km/h
Trwałość
4 – 10 lat
Waga
11kg – 14kg (24lbs – 30lbs)
Długość
40 cm – 75 cm (16 cali – 29 cali)

Może osiągnąć prędkość 30 km / h!

Borsuk to wyjątkowo czyste zwierzęta, które budują wspólne toalety z dala od miejsc, w których mieszkają i śpią.

Borsuki to zwierzęta średniej wielkości o długich, niskich ciałach i szerokie stopy z wydłużonymi pazurami. Zwierzęta mają szczeciniaste włosy w kolorze od czarnego do brązowego, a także złotego, a nawet białego. Borsuki są spokrewnione z wydrami, fretkami, rosomakami, norkami i łasicami. Ssaki prowadzą nocny tryb życia i chociaż wiele z nich jest towarzyskich, niektóre mogą być samotnikami. Borsuk jest zwierzęciem stanu Wisconsin.

5 faktów o borsukach

Borsuki to zwierzęta, które śpią w ciągu dnia. Istnieje 11 różnych gatunków tych zwierząt. Młode rodziny opuszczają norę, gdy są około 6 miesięcy. Ten gatunek należy do rodziny łasic. Borsuki mają niewielu naturalnych drapieżników.

Badger Nazwa naukowa

Naukowa nazwa borsuka to Taxidea Taxus i należy do rodziny Mustelidae i należy do klasy Mammalia. Podrodziny borsuka to Helictidinae, Melinae, Mellivorinae i Taxideinae. Naukowcy sklasyfikowali 11 gatunków borsuków, które są podzielone na trzy typy. Są to Melinae, czyli borsuki euroazjatyckie, Mellivorinae lub miodożer oraz Taxideinae lub borsuk amerykański.

Nazwa „borsuk” pochodzi od XVI-wiecznego słowa „bageard”. Oryginalnie nazwa nawiązywała do borsuka europejskiego, czyli zwierzęcia z białym znakiem na czole. Bauson to przestarzała nazwa zwierzęcia. Brock to kolejna stara nazwa gatunku zwierząt, ale rzadko jest używana.

Borsuki od lat miały wiele głównych ról w literaturze brytyjskiej. Na przykład autor Kenneth Grahame umieścił postać o imieniu „Mr. Badger ”w„ The Wind in the Willows ”. CS Lewis dodał jeden w „Chronicles of Narnia”, a Beatrix Potter przedstawiła borsuka o imieniu „Tommy Brock” w swojej książce „The Tale of Mr. Tod”.

Wygląd i zachowanie borsuk

Północnoamerykański borsuk ma krótkie, przysadziste nogi, muskularne ciało i krótką szyję. Głowa zwierzęcia jest szeroka i płaska. Borsuki mają również ogon. Zwykle mają szare płaszcze, ciemniejsze twarze i biały pasek biegnący od pleców do nosa. Typ zwierzęcia ma około 9 cali wysokości i od około 16 cali do 29 cali długości. Ogon borsuka będzie miał różną wielkość od około 4 cali do 6 cali długości lub około jednej trzeciej wielkości aktora Danny’ego DeVito.

Ważą od 20 funtów do 24 funtów. Dolna szczęka borsuka jest zaznaczona od górnej szczęki. Oznacza to, że w zasadzie niemożliwe jest przemieszczenie szczęki zwierzęcia, pozwalając mu na stałe trzymanie ofiary. Jednak ustawienie szczęki ogranicza ruch. Borsuk może otwierać i zamykać paszczę lub przesuwać ją na boki.

Borsuki to głównie zwierzęta nocne, a zimą większość czasu spędzają pod ziemią. W tym czasie poszczą. Aby przetrwać długie okresy bez jedzenia, zwierzę gromadzi dużo tłuszczu późnym latem i jesienią.

Zachowanie borsuk

Każda rodzina borsuków zachowuje się wyjątkowo, ale wszystkie typy borsuków żyją pod ziemią. Niektórzy mieszkają razem w klanach znanych jako cete. Różnią się one wielkością od dwóch zwierząt do nawet 15. Borsuki mogą biegać, osiągając prędkość od 16 mil na godzinę do 19 mil na godzinę w przypadku krótkich zrywów. Zwierzęta są dobrymi wspinaczami i potrafią pływać.

Borsuki to zwierzęta znane ze swojej dzikości. Jeśli dorosła samica borsuka ma dzieci, które musi chronić, będzie ich bronić agresywnie. Istnieją relacje o borsukach walczących ze stadami psów i atakujących znacznie większe zwierzęta niż one same, takie jak niedźwiedzie i wilki. Borsuki mogą wykazywać agresję wobec ludzi, jeśli czują się zagrożone. Zwierzę może zadać bolesne ugryzienie, aby się obronić.

Gatunek zwierzęcia jest terytorialny i chroni terytoria o powierzchni od 3 do 4 mil kwadratowych. Wielkość terytorium borsuka zależy generalnie od obfitości pożywienia. Borsuki to wyjątkowo czyste zwierzęta, które nie oddają kału w norach. W rzeczywistości w tym celu budują płytkie doły z dala od domu. Borsuki również nie przynoszą pożywienia do swoich nor.

Siedlisko borsuk

Amerykańskie borsuki żyją na ogół na obszarach trawiastych, a także na otwartych polach, które mają charakterystyczne cechy użytków zielonych. Żyją w parkach, na farmach i na terenach wolnych od drzew. Borsuki osiedlają się na obszarach, które zapewniają zdrową podaż gryzoni. Można je spotkać na górskich łąkach, leśnych polanach i bagnach. Zostały również znalezione w gorących środowiskach pustynnych i zarośniętych obszarach. Ludzie napotykali borsuki na wysokości nawet 12 000 stóp, ale zwierzę woli żyć na niższych wysokościach.

W Kalifornii borsuki żyją na obszarach rolniczych i na otwartych przestrzeniach. Zamieszkują także w parkach regionalnych, stanowych i narodowych. Borsuki żyjące w Arizonie zwykle żyją na półpustynnych łąkach i obszarach zarośniętych. W Ontario żyją w południowo-zachodniej części prowincji.

Wykorzystanie terenu przez zwierzę zależy od pory roku oraz od tego, czy jest to samiec, czy samica borsuka. Stwory częściej korzystają z niektórych obszarów swojego zasięgu w zależności od różnych pór roku. Obszary, z których korzystają, również zależą od zdobyczy, które mają do dyspozycji. Samce borsuków mają zwykle większe przestrzenie mieszkalne niż samice borsuków.

Borsuk

Gatunek ten potrzebuje schronienia do spania, ochrony przed żywiołami, ukrycia i porodu. Borsuki często powiększają jamę susła lub norę zrobioną przez inne zwierzę na własny użytek. Kiedy borsuk buduje lub przywłaszcza sobie norę innego zwierzęcia, można go nazwać kostką. Legowiska zwierzęcia różnią się wielkością od około 4 stóp do 10 stóp głębokości i od 4 stóp do 6 stóp szerokości.

Samice borsuków mogą tworzyć od dwóch do czterech nor w pobliżu łączącego tunelu w celu schronienia i ochrony dla swoich dzieci. Typową oznaką legowiska borsuka jest ewakuowana gleba przed wejściem do nory. Gdybyś spojrzał na to z daleka, zobaczyłbyś kopiec przypominający kopiec z przestrzenią mieszkalną poniżej.

Latem i jesienią borsuki występują częściej. Ponadto, zgodnie ze wzorami kopania, zwierzęta mogą każdego dnia wykopywać od jednej do trzech nor z nory. Borsuki będą ich używać przez dzień do tygodnia, po czym tymczasowo je porzucą i wrócą do nich później. Inne dzikie zwierzęta mogą wykorzystać te puste nory borsuka. Jeśli ofiara jest obfita, borsuki będą ponownie wykorzystywać nory, zwłaszcza jesienią. Czasami zwierzęta pozostają w tych norach przez kilka dni. Gdy nadejdzie zima, borsuki przez większość sezonu będą zasiadać w norach.

Borsuki mają różne rodzaje borsuków. Jednak ich główny jest największy. Mogą mieć kilkaset lat. Mogą mieć również kilkaset wejść.

Dieta borsuka

Borsuki to zwierzęta wszystkożerne, które polują głównie na susły kieszonkowe, pieski preriowe, wiewiórki ziemne i krety. Jedzą także myszy jelenie i norniki wraz z wężami. Amerykański borsuk jest głównym drapieżnikiem węży i ​​poluje nawet na grzechotniki.

Borsuki mogą również spożywać posiłki na lęgowych ptakach, takich jak jaskółka brzegowa lub błotna. Zjadą jaszczurki, ryby i owady. Zwierzę będzie jadło niektóre pokarmy roślinne, takie jak fasolka szparagowa, kukurydza, grzyby i nasiona słonecznika. Zwierzęta te są znane z zatrucia alkoholem po zjedzeniu zgniłych owoców.

Borsuk Drapieżniki i zagrożenia

Zwierzę to jest agresywne stworzenia, co oznacza, że ​​ma tylko kilka naturalnych drapieżników. Należą do nich kojoty, ryś rudy, orły przednie i niedźwiedzie. Badania pokazują, że najczęściej polują na nie kuguary. Ludzie chwytają je za skóry. Futro borsuka jest używane w pędzlach malarskich i pędzlach do golenia.

W wielu krajach polują na nie także ludzie. Dlatego rasa jamników istnieje, ponieważ ludzie wyhodowali je, aby polować na borsuki. W przeszłości przynęta była popularna w Anglii. Na szczęście sprzeciw wobec sportu doprowadził do uchwalenia ustawy Cruelty to Animals Act z 1835 r. Oraz ustawy o ochronie borsuków z 1992 r. Dla dodatkowej ochrony kraj uchwalił ustawę o polowaniu z 2004 r.

W Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej jedli borsuki. Jedli je także wcześni osadnicy amerykańscy i rdzenni Amerykanie. Obecnie europejskie borsuki umierają z głodu i gruźlicy, ale więcej z nich ginie w pojazdach niż w jakikolwiek inny sposób.

Rozród borsuka, dzieci i długość życia

Okres godowy trwa zwykle wczesną wiosną lub pod koniec lata. Zwierzęta często łączą się w pary w pobliżu nor lub przy wejściu. Borsuki doświadczają opóźnionej implantacji. Wczesne zarodki wszczepiają się pod koniec grudnia lub w pierwszym tygodniu lub dwóch stycznia.

Po zajściu w ciążę samica borsuka wykopie legowisko, z którego będzie korzystała przez dłuższy czas. Młode rodzą się od 8 do 10 tygodni, zazwyczaj pod koniec kwietnia lub w pierwszej połowie maja. Te młode mają miękkie, szare futro, są ostrożne i nieśmiałe.

Po urodzeniu dziecka samica borsuka może przenieść swój miot w poszukiwaniu pożywienia w innych miejscach. Legowisko urodzeniowe jest zwykle większe i bardziej skomplikowane niż zwykłe legowisko borsuka.

Samce borsuków europejskich nazywane są knurami, a samice lochami. Niemowlęta są znane jako młode. W Ameryce Północnej małe borsuki nazywane są zestawami. Samiec i samica to terminy używane w odniesieniu do dorosłych borsuków w Ameryce Północnej. Samice borsuków rodzą od jednego do pięciu młodych.

Samice borsuków same opiekują się swoim miotem, a dzieci pozostaną w norze do około 8 tygodnia życia. Gdy małe borsuki osiągną wiek około 4 miesięcy, są w stanie polować na własne pożywienie. Młode borsuki w wieku 6 miesięcy opuszczają norę matki.

Na wolności przeciętna długość życia borsuków wynosi od 4 do 10 lat. Mogą żyć nawet 14 lat. Zwierzęta przebywające w niewoli mogą dożyć 26 lat.

Populacja borsuk

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody donosi, że większość rodzajów borsuków nie jest uważane za zagrożone lub zagrożone. Populacja amerykańskiego borsuka liczy kilkaset tysięcy. Jednak borsuk jest bliski zagrożenia, ponieważ populacja zwierzęcia zmniejszyła się o niecałe 30% w ciągu trzech pokoleń. Gatunek jest bardzo zagrożony w Chinach, Wietnamie, Laosie i Mjanmie. W Anglii i Walii populacja wynosi około 485 000, co oznacza, że ​​gatunek ten nie jest obecnie zagrożony.

Najczęściej zadawane pytania dotyczące borsuków

Czy borsuki są drapieżnikami, roślinożercami czy wszystkożernymi?
Borsuki są wszystkożerne, więc jedzą zarówno ssaki, jak i rośliny.

Czy borsuki są niebezpieczne?
Ataki borsuka na ludzi rzadko się zdarzają, ale zdarzają się pl czasami. Kiedy ktoś próbuje złapać lub złapać borsuka, zwierzę będzie się bronić pazurami i zębami. Dobrze jest dać borsukowi dużo miejsca na wypadek, gdybyś na niego wpadł.

Czy borsuki mogą być zwierzętami domowymi?
Wiadomo, że ludzie trzymaj borsuki jako zwierzęta domowe. Jeśli ktoś zaadoptuje borsuka od dziecka, wówczas zwierzę może zaaklimatyzować się do życia jako zwierzę domowe. Ale nie są najłatwiejszymi zwierzętami domowymi. Borsuki są naturalnymi kopaczami i mogą być wysoce destrukcyjne.

Czy borsuki są gryzoniami?
Borsuki należą do rodziny łasic, która obejmuje skunksy, rosomaki i wydry. Jednak często mylone są z gryzoniami ze względu na kształt ich ciała i ukształtowanie głowy.

Do jakiego królestwa należą borsuki?
Borsuki należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą borsuki?
Borsuki należą do rodzaju Gromada.

Do jakiej klasy należą Borsuki?

Borsuki należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą Borsuki?
Borsuki należą do rodziny Mustelidae.

Do jakiego rzędu należą borsuki?
Borsuki należą do rzędu Carnivora.

Do jakiego rodzaju należą borsuki?
Borsuki należą do rodzaju Taxidiinae.

Cechy borsuk

Jaki rodzaj okrycia mają borsuki?
Borsuki są pokryte futrem.

W jakim środowisku żyją borsuki?
Borsuki żyją lasy i żywopłoty.

Jakie są szczególne wyczyny arów borsuków?
Borsuki mają spłaszczone ciała i długie pazury.

Co jedzą borsuki?
Borsuki jedz robaki, korzenie i owoce.

Jakie są niektóre drapieżniki borsuków?
Do drapieżników borsuków należą ludzie, orły i żbiki.

Jaka jest średnia wielkość miotu dla borsuka?
Średnia wielkość miotu dla borsuka wynosi 3.

Co to jest ciekawy fakt na temat borsuków?
Borsuki mogą osiągać prędkość 30 km / h!

Jaka jest naukowa nazwa borsuka?
Naukowa nazwa borsuka to Taxidea Taxus.

Jaka jest długość życia borsuka?
Borsuki mogą żyć za 4 do 10 lat.

Jak szybki jest borsuk?
Borsuk może podróżować z prędkością do 18 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Borsuk w języku..

czeski Jezevec americký

niemiecki Silberdachs

Angielski American Badger

Esperanto Taksideo

hiszpański Taxidea taxus

fiński Amerikanmäyrä

Francuski Blaireau américain

chorwacki Američki jazavac

węgierski Amerikai borz

włoski Taxidea taxus

japoński ア メ リ カ ア ナ グ マ

holenderski Zilverdas

polski Borsuk amerykański

portugalski Texugo-americano

szwedzki Nordamerikansk grävling

chiński 美洲 獾