https://cms.uki.ac.id/pict/spulsa/ http://mesin.ft.unand.ac.id/plugins/dana/ https://simpatiacademy.sumedangkab.go.id/app/ https://alatberatbekasjepang.com/ http://io.unand.ac.id/baru/ https://reguler.live.unpad.ac.id/app/ https://keperawatan.poltekkes-smg.ac.id/wp-includes/gacor-kamboja/ https://sigastra.radenintan.ac.id/app/sgacor/ https://rumahnegara.imigrasi.go.id/rumah-dinas/-/data/ http://mpbi.fkip.unib.ac.id/wp-includes/app/
https://rekrutmen.unand.ac.id/css/ https://feb.uki.ac.id/img/spulsa/ https://fkip.unsulbar.ac.id/wp-includes/js/sdana/ https://besadu.belitung.go.id/storage/ttd/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/icon/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/pix/ https://simpuh.tegalkab.go.id/link-maxwin/ https://dlhk.kukarkab.go.id/css/
Orangutan borneański - Zwierzęta
Orangutan borneański

Orangutan borneański

Naukowa klasyfikacja Borneańskiego orangutana

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak
Rząd
Naczelne
Rodzina
Człowiekowate
Rodzaj
Pongo
Nazwa naukowa
Pongo pygmaeus

Stan ochrony Borneańskich orangutanów

  • Krytycznie zagrożone

Lokalizacje Borneańskich orangutanów

  • Azja

Fakty o Borneańskim orangutanie

Pożywienie
Owoce, kora, owady
Imię młodego
Niemowlę
Zachowanie grupowe
Samotny
Ciekawostka
Znany z używania dużych liści jako parasoli!
Szacunkowa wielkość populacji
13500
Największe zagrożenie
Utrata siedlisk
Cecha charakterystyczna
Bardzo inteligentny z bardzo długimi ramionami
Inny nazwy
Czerwona małpa, ludzie lasu
Ciąża
9 miesięcy
Siedlisko
Lasy nizinne i torfowiska
Drapieżniki
Człowiek, Tygrys, Pantera zachmurzona
Dieta
Wszystkożerne
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Orangutan borneański
Liczba gatunków
3
Grupa
Ssak
Lokalizacja
Borneo
Hasło
Znany z używania dużych liści jako parasoli!

Charakterystyka fizyczna Borneańskiego orangutana

Kolor
  • brązowy
  • szary
  • czerwony
  • czarny
  • pomarańczowy
Rodzaj skóry
Włosy
Prędkość maksymalna
5 km/h
Długość życia
30-40 lat
Waga
30kg – 90kg (66lbs – 200lbs)
Wysokość
1,25m – 1,5m (4ft – 5ft)
Wiek dojrzałości seksualnej
12-15 lat
Wiek odstawienia niemowląt
3 lata


Przejrzyj wszystkie obrazy orangutana borneańskiego w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy orangutana borneańskiego!

Wyszukaj

Borneański Orangutan Klasyfikacja i ewolucja

Borneański Orangutan to duży gatunek naczelnych zamieszkujący wilgotne tropikalne dżungle Borneo. Orangutan borneański, znany również jako czerwona małpa, jest drugim co do wielkości gatunkiem małpy na świecie (po gorylu) i jest największym zwierzęciem zamieszkującym drzewa na planecie.

Chociaż orangutan borneański jest blisko spokrewniony z małpami człekokształtnymi występującymi w Afryce, różnią się one znacznie w zachowaniu, a największą różnicą jest to, że orangutan borneański jest w większości samotny, podczas gdy inne gatunki małp mają tendencję do przyjmowania złożonych hierarchii społecznych.

Do niedawna uważano, że istnieje tylko jeden gatunek orangutana, ale ostatnie badania genetyczne wykazały, że w rzeczywistości istnieją trzy gatunki orangutana, którymi są orangutan borneański, orangutan sumatrzański i orangutan tapanuli. które są nieco mniejsze i wydają się być bardziej towarzyskie niż ich większy kuzyn.

Uważa się, że istnieją trzy różne podgatunki orangutana borneańskiego, które chociaż mają podobny wygląd, różnią się od zajmowanych przez nie obszarów wyspy. Są to północno-zachodni orangutan borneański, środkowy orangutan borneański i północno-wschodni orangutan borneański.

Budowa i wygląd orangutana borneańskiego

Orangutan borneański jest pokryty niejednolitymi rudymi lub pomarańczowymi włosami, z widoczną w niektórych miejscach grubą szarą skórą. Ponieważ są to głównie ssaki nadrzewne, Orangutan borneański ma wiele adaptacji, które pomagają mu w baldachimie, w tym stopy, które mogą chwytać równie skutecznie jak ręce, i ramiona, które mogą rosnąć do rozpiętości ponad dwóch metrów i są w rzeczywistości o 30% dłuższe niż nogi.

Twarz orangutana borneańskiego jest naga i ma szary lub czarny kolor skóry. Dojrzałe samce mają również mięsiste worki policzkowe, które składają się ze złogów tłuszczu pod skórą, wraz z kłębuszkami gardłowymi, które są w stanie wytwarzać głęboki, rezonujący dźwięk w lesie.

Zarówno samce, jak i samice orangutanów borneańskich są specjalnie zaprojektowane do otwierania i jedzenia owoców zręcznymi dłońmi i stopami do obierania oraz dużymi płaskimi zębami, które pomagają rozdrabniać twardsze nasiona i korę drzew.

Rozmieszczenie orangutanów borneańskich i siedlisko

Orangutan borneański występuje naturalnie na wyspie Borneo, gdzie zamieszkuje obszary gęstego lasu pierwotnego, głównie na nizinach i w dolinach. Chociaż można je znaleźć na wysokości do 1500 metrów, preferują bujne zbocza dalej w dół ze względu na większą obfitość i różnorodność pożywienia.

Chociaż orangutan borneański (i rzeczywiście orangutan sumatrzański) był kiedyś szeroko rozpowszechniony w całej południowo-wschodniej Azji, dziś jest ograniczony do dwóch wysp, od których pochodzą, ale są poważnie narażone w swoim naturalnym otoczeniu z powodu wyrębu i pożarów lasów które zdziesiątkowały większość ich niegdyś rozległych, rodzimych regionów.

Ze względu na fakt, że Orangutan borneański spędza prawie całe swoje życie wysoko w koronach drzew, polegają na tych gęstych i bogatych dżunglach, aby przetrwać, a ponieważ pozostaje coraz mniej ich naturalnych siedlisk, są zmuszani do coraz mniejszych i bardziej odizolowane regiony z dala od wzrastającego poziomu aktywności człowieka.

Zachowanie i styl życia orangutana borneańskiego

W przeciwieństwie do innych gatunków małp człekokształtnych, orangutan borneański żyje głównie z wyjątkiem par matek i niemowląt oraz gromadzenia się wielu osobników wokół mocno obciążonych drzew owocowych. Orangutany borneańskie spędzają większość dnia siedząc i jedząc w baldachimie, zanim zbudują gniazdo, składając liściaste gałęzie, gdzie śpią w nocy.

Borneańskie orangutany poruszają się powoli przez parne lasy, a ponieważ są zbyt ciężkie, by skakać, polegają na kołyszących się gałęziach drzew w tę iz powrotem, dopóki nie podejdą wystarczająco blisko, aby złapać się następnego.

Pomimo podróżowania tylko nieco ponad pół mili dziennie, orangutany borneańskie mogą zajmować rozległe obszary domowe, które są luźno dzielone z innymi osobnikami, a samce mają prawa do rozrodu z każdą samicą, która wejdzie na ich grządkę, zaznaczając ich obecność głębokimi, głośnymi okrzykami, które odbijają się echem. przez drzewa.

Orangutan borneański Rozmnażanie i cykle życiowe

Wiadomo, że orangutan borneański rozmnaża się przez cały rok, ale te wolno rozwijające się i dojrzewające zwierzęta nie są w stanie rozmnażać się aż często osiągną wiek prawie 15 lat. Po okresie ciąży trwającym do 9 miesięcy samica orangutana borneańskiego rodzi jedno niemowlę, które przylega do futra matki i jest od niej całkowicie zależne do 10 lat.

Pomimo, że młode orangutany borneańskie są odstawiane od piersi, gdy mają około trzech lat, potomstwo nadal śledzi swoją matkę, aby dowiedzieć się, co jeść i gdzie je znaleźć, a także ze względów bezpieczeństwa.

W końcu zostawiając ją, by osiedliła się na własnym terytorium, gdy mają co najmniej osiem lat, młode samice zwykle pozostają blisko matki, podczas gdy młode samce mogą długo włóczyć się po lesie, zanim w końcu znajdą własny skrawek. Orangutany borneańskie żyją na wolności do 35 lat, ale w niewoli mogą osiągnąć prawie dwukrotnie wyższy wiek.

Dieta i zdobycz orangutana borneańskiego

Orangutan borneański  jest zwierzęciem wszystkożernym, co oznacza, że ​​znajdują i jedzą różnorodne substancje zarówno roślinne, jak i zwierzęce. Mimo to orangutany borneańskie uwielbiają owoce, a około 60% ich diety składa się z szerokiej gamy zarówno dojrzałych, jak i niedojrzałych owoców, w tym mango, duriana, fig i liczi. Jednak w tropikach różne drzewa rodzą owoce o różnych porach roku, więc orangutany borneańskie muszą zanotować w pamięci, gdzie znajdują się drzewa owocowe i kiedy dojrzewają.

Jednak w celu uzupełnienia diety orangutany borneańskie jedzą również szereg roślin, w tym młode pędy i liście, a także owady, jaja i małe kręgowce, takie jak jaszczurki. Chociaż na obszarach, gdzie jest ich bogate i obfite zapasy pożywienia, orangutany borneańskie gromadzą się razem, aby się pożywić, jednym z powodów, dla których są tak samotni, jest to, że gdyby mieszkali razem w grupie na jednym obszarze, po prostu nie wystarczy pożywienia.

Orangutan borneański Drapieżniki i zagrożenia

W przeszłości orangutany borneańskie prawie nigdy nie upadały na ziemię w obawie, że zostaną zdobyte na dużą skalę Zwierzęta mięsożerne, takie jak tygrysy, niedźwiedzie i pantery mgliste, ale po wyginięciu tygrysa, szczególnie na większości wysp, wiadomo, że samce spędzają około 5% czasu na dnie lasu. Jednak 40 000 lat temu pojawiło się nowe zagrożenie w postaci współczesnych ludzi, którzy polowali na orangutana borneańskiego aż do wyginięcia w wielu częściach ich niegdyś rozległego naturalnego zasięgu.

Dziś są one chronione prawem, ale niemowlęta nadal są chwytane w celu handlu egzotycznymi zwierzętami domowymi, a matki często giną w trakcie tego procesu. Jednak największym zagrożeniem dla pozostałych populacji orangutanów na Borneo jest utrata siedlisk w postaci wylesiania w celu wyrębu lub oczyszczania gruntów pod uprawę i rolnictwo, przede wszystkim po to, by zrobić miejsce dla plantacji oleju palmowego.

Borneański Orangutan Ciekawe fakty i cechy

Dźwięk, który samce orangutanów borneańskich wydają, aby oznaczyć swoje terytoria, pochodzi z ich rozwijającego się worka gardłowego i jest tak dynamiczny, że może podróżować przez ponad milę po lesie, nie tylko przyciągają kobiety, ale także intymne rywalizujące samce. Orangutany borneańskie są wyjątkowe wśród małp człekokształtnych, ponieważ ich nadrzewny styl życia doprowadził do tego, że ich kończyny mają większą ruchliwość niż inne gatunki, co pozwala im łatwiej poruszać się wokół trudnych gałęzi. Jednak w ten sam sposób, jak w przypadku innych wielkich małp człekokształtnych, pszczoły borneańskie orangutany używają narzędzi pomagających im w codziennym życiu. Pozornie zależne od tego, gdzie żyje dana osoba, umiejętności są przekazywane niemowlętom od ich matek za pomocą patyków używanych do ekstrakcji termitów i miodu, a nawet duże liście są używane jako forma parasola, aby utrzymać orangutana borneańskiego w suchości.

Relacje orangutana borneańskiego z ludźmi

Od czasu przybycia do południowo-wschodniej Azji współczesnych ludzi fascynuje ten wolno poruszający się i majestatyczny ssak, którego imię w rodzimym języku malajskim oznacza „człowiek z las ”lub„ ludzie lasu ”. Orangutany borneańskie są niezwykle podobne do nas zarówno pod względem wyglądu, jak i zachowania, a te wysoce inteligentne stworzenia doskonale ewoluowały do ​​ich tropikalnego życia zamieszkałego na drzewach.

Jednak polowanie na orangutana borneańskiego i wylesianie jego niegdyś rozległego naturalnego siedliska doprowadziło do drastycznego spadku liczebności jego populacji, szczególnie w ostatnim stuleciu. Dorosłe osobniki są często zabijane, jeśli są widziane na plantacjach lub w ich pobliżu podczas poszukiwania pożywienia, a ich młode są chwytane w celu sprzedania ich egzotycznym zwierzętom, pomimo ich ciężkiej ochrony prawnej.

Status ochrony orangutana borneańskiego and Life Today

Obecnie orangutan borneański jest wymieniony przez IUCN jako gatunek krytycznie zagrożony w swoim środowisku naturalnym i dlatego jest poważnie zagrożony wyginięciem w najbliższej przyszłości. Utrata ich historycznych, unikalnych i niewiarygodnie różnorodnych biologicznie siedlisk doprowadziła do 92% spadku liczby ich populacji w ciągu ostatnich 100 lat, a jeśli sytuacja będzie się toczyć dalej, nie potrwa długo, zanim znikną z dziki na zawsze.

Programy rehabilitacji istnieją na całej wyspie i jak dotąd wydają się odnosić względne sukcesy, ale wraz z wylesianiem (teraz nawet na obszarach chronionych) w celu wycinki i wycinki gruntów, aby zrobić miejsce dla plantacji oleju palmowego, można oczekiwać jedynie dalszego spadku liczby ludności.

Zobacz wszystkie 84 zwierzęta zaczynające się na literę B

Często zadawane pytania dotyczące orangutana borneańskiego (często zadawane pytania)

Czy orangutany borneańskie są roślinożercami, mięsożernymi lub wszystkożernymi ? Borneańskie orangutany są wszystkożercami, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą borneańskie orangutany? Borneańskie orangutany należą do Królestwa Animaliów.

Do jakiej klasy należą borneańskie orangutany?

Orangutany borneańskie należą do klasy Mammalia.

Do jakiej klasy należą orangutany borneańskie?

Orangutany borneańskie należą do klasy Gromada .

Jaki rodzaj orangutanów borneańskich  to?

Borneańskie orangutany należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą borneańskie orangutany?

Orangutany borneańskie należą do rodziny Hominidae.

Do jakiego rzędu należą orangutany borneańskie?

Orangutany borneańskie należą do rzędu naczelnych.

Jaki rodzaj okrycia mają orangutany borneańskie?

Orangutany borneańskie są pokryte włosami.

Do jakiego rodzaju należą orangutany borneańskie?

Orangutany borneańskie należą do rodzaju Pongo.

Gdzie Na Borneo żyją orangutany borneańskie ?

Orangutany borneańskie żyją na Borneo.

W jakim typie siedliska żyją orangutany borneańskie?

Orangutany borneańskie żyją w lasach nizinnych i na torfowiskach.

Jakie są drapieżniki orangutanów borneańskich?

Do drapieżników orangutanów borneańskich należą ludzie, tygrysy i pantery mgliste.

 Ile dzieci ma orangutan borneański?

Średnia liczba dzieci urodzonych przez orangutana borneańskiego wynosi 1.

Co jest ciekawego o orangutanach borneańskich?

Wiadomo, że orangutany borneańskie używają dużych liści jako parasoli!

Jaka jest naukowa nazwa orangutana borneańskiego? 

Naukowa nazwa orangutana borneańskiego to Pongo pygmaeus.

Jaka jest długość życia orangutana borneańskiego?

Orangutany borneańskie mogą żyć od 30 do 40 lat.

Jak nazywa się mały orangutan borneański?

Mały orangutan borneański jest nazywany niemowlęciem.

Ile jest gatunków orangutana borneańskiego?

Istnieją 3 gatunki borneusza Orangutan.

Jaka jest żywotność orangutana borneańskiego?

Orangutan borneański może żyć od 30 do 40 lat.

Jak nazywa się mały orangutan borneański?

Mały Bo rneański orangutan jest nazywany niemowlęciem.

Ile jest gatunków orangutana borneańskiego?

Istnieją 3 gatunki orangutana borneańskiego .

Jakie jest największe zagrożenie dla orangutana borneańskiego?

Największym zagrożeniem dla orangutana borneańskiego jest utrata siedlisk.

Jakie jest inne imię dla orangutana borneańskiego?

Orangutan borneański jest również nazywany czerwoną małpą lub człowiekiem leśnym.

Ile orangutanów borneańskich zostało na świecie?

Na świecie zostało 13 500 orangutanów borneańskich.

Jak Szybki jest orangutan borneański?

Orangutan borneański może podróżować z prędkością do 2,7 mil na godzinę.

Jak powiedzieć orangutan borneański w języku…

niemiecki Borneo-Orang-Utan

angielski Bornean Orangutan

hiszpański Pongo pygmaeus

indonezyjski Orangutan Kalimantan

włoski Pongo pygmaeus

holenderski Borneose orang-oetan

fiński Borneonoranki

chiński 婆罗洲 猩猩