Szympans karłowaty

Klasyfikacja naukowa Szympans karłowaty

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Naczelne
Rodzina
Człowiekowate
Rodzaj
Szympans
Nazwa naukowa
Pan paniscus

Stan ochrony Szympansa karłowatego

  • Zagrożone

Lokalizacje Szympansa karłowatego

  • Afryka

Fakty o Szympansie karłowatego

Pożywienie
Małe bezkręgowce i ssaki
Imię młodego
Niemowlę
Zachowanie grupowe
Stadne
Ciekawostka
Szympans karłowaty potrafi rozpoznać się w lustrze
Szacowana wielkość populacji
Od 10 000 do 50 000
Cecha charakterystyczna
Duży rozmiar ciała i przeciwstawne kciuki
Okres ciąży
240 dni lub 8 miesięcy
Siedlisko
Dżungla nizinna i lasy bagienne
Dieta
Wszystkożerne
Średnia liczebność miotu
1
Ulubione jedzenie
Owoce
Rodzaj
Ssak
Liczba gatunków
1
Hasło
Ma 97% tego samego DNA co ludzie!

Charakterystyka fizyczna Szympansa karłowatego

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
Rodzaj skóry
Włosy
Prędkość maksymalna
40km/h
Długość życia
Do 40 lat w zoo lub innym środowisku niewoli.
Waga
25kg – 50kg (55lbs – 110lbs)
Wzrost
73 cm – 90 cm (29 cali – 35 cali)
Wiek dojrzałości płciowej
12 lat
Wiek odsadzenia niemowląt
5 do 6 lat

Bonobo, odkryte po raz pierwszy w latach dwudziestych XX wieku, były pierwotnie określane jako karłowate szympansy .W rzeczywistości te wielkie małpy człekokształtne nie były klasyfikowane jako ich własne gatunek, odrębny od szympansa pospolitego, do 1954 r.

Podobnie jak szympans ten gatunek ma bardziej płaską i mniejszą głowę, dłuższe nogi i smuklejsze ciało.Bonobo to zwierzę, które zazwyczaj ma ciemnobrązowe lub czarne futro i wąsy, które zakrywają uszy. Bonobo ma różowe lub czerwone usta i 32 zęby. Jego futro może stać się srebrzystoszare u starszych członków kolonii.

Jedną z jego najbardziej charakterystycznych cech jest kępka ogona, którą bonobo utrzymuje przez całe dorosłe życie. Gatunek ten na ogół żyje w matriarchalnym społeczeństwie liczącym do 100 osobników. Potomstwo płci męskiej zazwyczaj pozostaje z matkami przez całe życie.

Samice bonobo osiągają dojrzałość płciową w wieku około 12 lat, a następnie szukają partnera, który utworzy własną podgrupę w kolonii. Wylesianie i kłusownictwo poważnie wpłynęły na populację Bonobo w Afryce Środkowej. Od 2020 r. Wiadomo, że na wolności występuje tylko od 10 000 do 50 000 tych małp. Oczekuje się, że liczby te jeszcze bardziej spadną, gdy ludzie niszczą coraz więcej ich naturalnego środowiska.

5 niesamowitych faktów o bonobo!

  • Udostępnij ludziom 98,7% swojego genomu, co czyni je jednym z naszych najbliższych żyjących krewnych.
  • Po raz pierwszy odkryto w 1929 roku i nie stały się odrębnym gatunkiem aż do lat pięćdziesiątych XX wieku.
  • Jeden z dwóch gatunków z rodzaju Pan wraz z zwykły szympans.
  • Potrafi wyskoczyć na wysokość 27,5 cala, podczas gdy przeciętny człowiek ma skok pionowy od 16 do 24 cali.
  • Użyj tego samego dźwięku lub zawołaj oznaczają różne rzeczy w zależności od kontekstu lub sytuacji.

Bonobos Nazwa naukowa

Naukowa nazwa Bonobo to Pan paniscus. Jest to jeden z zaledwie dwóch żyjących gatunków z rodzaju Pan. Drugi gatunek to szympans zwyczajny lub pan troglodytes.

Wygląd i zachowanie bonobo

Bonobo, czyli szympansy karłowate, to zwierzęta o ciemnobrązowym lub czarnym futrze o ciemniejszych twarzach. Ich usta są jasno różowe lub czerwone, co nadaje im wyrazisty wygląd. Głowa bonobo jest ogólnie bardziej płaska i mniejsza niż innych wielkich małp człekokształtnych.Mają od 28 do 35 cali i mogą ważyć od 65 do 85 funtów. Są znane ze swoich długich nóg i tego, że trzymają kępki ogonów nawet jako dorośli.Ogólnie bonobo zachowują się spokojnie na wolności.

Zostały zarejestrowane jako wykazujące altruistyczne skłonności i chęć dzielenia się jedzeniem, schronieniem i potrzebami z innymi bonobo. Okazują także współczucie i empatię zranionym członkom swoich społeczności.Bonobo są również bardzo inteligentne. Ich komunikacja obejmuje serię dźwięków, które inne małpy muszą przetłumaczyć w oparciu o bieżące otoczenie. Rzeczywiście, te same dźwięki mogą oznaczać wiele różnych rzeczy w zależności od kontekstu.

Używają również gestów dłoni, aby przekazać znaczenie, i są przykłady Bonobo używających tych sygnałów do komunikowania się z ludźmi. W przeciwieństwie do większości wielkich gatunków małp, Bonobo żyją w matriarchalnym społeczeństwie, w którym wybrana grupa starszych samic ostatnie słowo na temat tego, dokąd podróżuje grupa, kiedy jedzą, i podejmuje inne ważne decyzje. Pomimo matczynej natury ich kultury, każda społeczność ma zazwyczaj jednego samca alfa, który chroni grupę, prowadzi grupy żerujące i pomaga określić, kiedy, gdzie i co jeść.

Ten samiec alfa może jeść ze starszymi kobietami. Jednak inne samce będą czekać z jedzeniem, aż matriarchowie skończą. Co ciekawe, samiec bonobo często wywodzi swój status na podstawie pozycji matki i pozycji w hierarchii. W rezultacie syn starszej samicy mógł wyprzedzić młodą bonobo.

Bonobo kontra szympans

Ogólnie rzecz biorąc, bonobo są niezwykle podobne do pospolitych Szympans. Oba zwierzęta mają 98,7% wspólnego DNA z ludźmi i wykazują niektóre z tych samych czynności społecznych. Na przykład czynności seksualne są krytycznym elementem interakcji społecznych zarówno szympansów, jak i bonobo. Obie małpy wykorzystują te czynności, aby się przedstawić, zmniejszyć napięcie i rozwiązać konflikt.

Pomimo tych podobieństw istnieje kilka fizycznych i behawioralnych różnic między dwoma gatunkami z rodzaju Pan. Dorosłe samce szympansów są na ogół większe i bardziej masywne niż ich odpowiedniki bonobo.

Samce szympansów mogą osiągać do 154 funtów i mieć do 5,5 stopy wysokości. Bonobo mają wysokość od 28 do 35 cali i ważą od 65 do 85 funtów.Istnieją również znaczne różnice w zachowaniu między szympansem a bonobo. Szympansy będą aktywnie wychodzić w grupach, aby polować na mięso. Bonobo żyją głównie na owocach, nasionach i innej roślinności w swoim środowisku.

Będą jeść mięso tylko wtedy, gdy mały ssak, taki jak gryzoń, jest łatwo dostępny. Nawet wtedy Bonobo nie korzystają z grup myśliwskich. Zamiast tego pojedyncze samce mogą łapać i przynosić z powrotem wiewiórki, małe antylopy lub inne kręgowce. Szympansy mają znacznie bardziej sztywną hierarchię społeczną niż bonobo.

W grupie szympansów jest jeden samiec alfa, który przewodzi wszystkim pozostałym. Jego potomstwo wyprzedziło inne samce i samice w grupie. Ogólnie rzecz biorąc, struktura jest bardzo liniowa. W przeciwieństwie do Bonobo postępują zgodnie z matriarchatem, w którym samce wywodzą swoją pozycję głównie ze statusu matki i relacji z innymi starszymi samicami.

Podobnie jak szympansy, mają jednego samca alfa, który jest odpowiedzialny za ochronę grupy, ale starsze samice mają znaczący wpływ na to, dokąd społeczność podróżuje, co jedzą i kiedy jedzą. Samiec alfa bonobo ogólnie dobrze toleruje inne samce, ponieważ często nie wie, które młode są jego bezpośrednim potomstwem. Ze względu na rozwiązły charakter tego gatunku matki wychowują głównie młode, a samce pomagają zapewnić pożywienie wszystkim niemowlętom i młodszym członkom społeczności.

Bonobos Siedlisko


W przeciwieństwie do innych małpy człekokształtne, bonobo, występują głównie w jednym obszarze środkowej Afryki. Nazywają domem lasy dżungli między rzekami Kongo i Kasai. W rezultacie pochodzą z regionu znanego jako Demokratyczna Republika Konga.

Dieta bonobo

Bonobo żywi się głównie owocami. Figi, budyń jabłkowy, jagody i inne lokalne owoce afrykańskie stanowią około 60% diety tego naczelnego. Wiadomo również, że jedzą miód, jajka, nasiona i inną roślinność występującą w otaczającej dżungli.

W przeciwieństwie do szympansów, bonobo nie polują specjalnie na mięso. Jednak jedzą leśne antylopy, zwane duikerami, latającymi wiewiórkami i innymi gryzoniami. Czasami bonobo zjadają mniejsze małpy i zdarzały się przypadki kanibalizmu w uwięzionych koloniach bonobo.

Bonobo Drapieżniki i zagrożenia

Kłusownictwo i wylesianie są największym zagrożeniem dla przetrwanie Bonobo. Chociaż te małpy były znane z tego, że chodzą na czworakach, większość czasu spędzają na drzewach. Ciągła utrata siedlisk, gdy ludzie rozszerzają się w głąb dżungli między rzekami Kongo i Kasai w Afryce Środkowej, prawdopodobnie spowoduje dalszy spadek populacji tej wielkiej małpy.Biorąc pod uwagę, że występują one tylko na jednym obszarze pomiędzy dwie rzeki,krokodyle są również poważnym drapieżnikiem dla gatunku bonobo.

Rozmnażanie bonobo , dzieci i długość życia

Samice bonobo osiągają dojrzałość płciową w wieku 12 lat. Wówczas opuszczą grupę matki i poszukają własnych partnerów. Każda kobieta rodzi zwykle jedno dziecko co cztery do pięciu lat. W rezultacie jedna samica może mieć od pięciu do siedmiu potomstwa w ciągu swojego życia.Okres ciąży Bonobo wynosi zwykle od 230 do 240 dni lub osiem miesięcy. Odsadzenie trwa zwykle od 5 do 6 lat, zarówno dla potomstwa płci męskiej, jak i żeńskiej. Samce potomstwa matki zazwyczaj pozostają z nimi przez całe życie, które może trwać do 40 lat lub dłużej.

Populacja bonobo


Ogólna liczba bonobo na wolności jest trudna oszacować biorąc pod uwagę odległy obszar, w którym żyje ta wielka małpa. Jednak większość ekspertów szacuje całkowitą populację na całym świecie między 10 000 a 50 000. Poza ogrodami zoologicznymi bonobo można spotkać tylko w jednym regionie leśnym w Demokratycznej Republice Konga w Afryce

Bonobo w zoo

Podczas gdy bonobo są na ogół spokojne na wolności, ich zachowanie zmienia się, gdy trzymany w niewoli. Kolonie bonobo w ogrodach zoologicznych są nadal matriarchalnymi społecznościami, ale samice naczelnych. stają się znacznie bardziej agresywne w jedzeniu niż na wolności.

Na wolności samice dzielą się jedzeniem i generalnie nie mają problemu z proszeniem samców małp o jedzenie, jeśli dotrą do niego zanim zrobią to matriarchki . Jednak w zoo matka będzie nalegać na jedzenie jako pierwsza i nie pozwoli małpom na jedzenie, dopóki samice nie skończą. W rzeczywistości zdarzały się przypadki okaleczania samic lub w inny sposób okaleczania samców z powodu jedzenia w niewoli.

Zobacz wszystkie 84 zwierzęta zaczynające się naliterę B

Bonobo FAQ (często zadawane pytania)

Co to jest bonobo?

Bonobo to jeden z dwóch gatunków naczelnych z rodzaju Pan. Są blisko spokrewnieni z szympansem zwyczajnym i mają 98,7% wspólnego DNA z ludźmi. Te wielkie małpy są znane ze swoich długich nóg, ciemnych twarzy i sierści oraz jasnych ust.

Gdzie żyją bonobo?

Bonobo można znaleźć tylko w jeden obszar Afryki. W szczególności zamieszkują w lasach dżungli między rzeką Kongo a rzeką Kasai w Demokratycznej Republice Konga.

Z czego słyną bonobo?

Bonobo są znane ze swojej spokojnej przyrody na wolności. Często żyją w większych grupach liczących od 100 do 120 osobników. Seksualność jest również centralną cechą życia społecznego tego gatunku. W rzeczywistości gesty seksualne, w tym pocieranie narządów płciowych, są powszechnym sposobem przedstawiania się zarówno męskim, jak i żeńskim bonobo. Te naczelne angażują się również w czynności seksualne, aby złagodzić stres, rozwiązać konflikty lub nieporozumienia oraz rozmnażać się.

Czy bonobo są agresywne?

Na wolności Bonobo są znane ze swojej spokojnej natury. Zwykle mogą żyć w grupach liczących nawet 100 małp. Jednak w celu polowania i zbieractwa dzielą się na mniejsze grupy liczące 10 lub 20 małp człekokształtnych. P

olowanie na bonobo z dwóch różnych kolonii może stać się brutalne, ale generalnie szybko doprowadzają do pokoju.Wiadomo, że samice bonobo trzymane w niewoli są bardziej agresywne i gwałtowne, zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie. Niektóre ogrody zoologiczne donoszą o przypadkach samic bonobo atakujących samce, jeśli nie przestrzegają one porządku matriarchalnego.

Co je bonobo?

Bonobo są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą owoce, nasiona, roślinność i mięso od mniejszych ssaków. W rzeczywistości figi, musanga, budyń jabłkowy i inne owoce pochodzące z ich afrykańskich siedlisk leśnych stanowią aż 60% diety tego ssaka. Wiadomo też, że jedzą jajka, miód i mniejsze kręgowce.

Czy ludzie są bliżej szympansów czy bonobo?

Bonobo i szympansy mają więcej wspólnego niż 98,5% ich DNA u ludzi. Pod wieloma względami te dwa gatunki małp są najbliższymi żyjącymi krewnymi ludzi z genetycznego punktu widzenia.

Do jakiego królestwa należą bonobo?

Bonobo należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą bonobo?

Bonobo należą do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą bonobo?

Bonobo należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą bonobo?

Bonobo należą do rodziny Hominidae.

Do jakiego rzędu należą bonobo?

Bonobo należą do rzędu naczelnych.

Do jakiego rodzaju należą bonobo?

Bonobo należą do rodzaju Pan.

Jaki rodzaj pokrycia mają bonobo?

Bonobo pokryte są włosami.

Jaka jest główna ofiara bonobo?

Bonobo polują na małe bezkręgowce i ssaki .

Jakie są wyróżniające cechy Bonoba os?

Bonobo mają duże ciała i przeciwstawne kciuki.

Jaka jest średnia wielkość miotu dla bonobo?

Średnia wielkość miotu dla bonobo to 1.

Co jest ciekawego o bonobo?

Bonobo ma 97% tego samego DNA co bonobo ludzie!

Jaka jest naukowa nazwa bonobo?

Naukowa nazwa bonobo to Pan paniscus.

Jaka jest żywotność bonobo?

Bonobo może żyć nawet 40 lat w zoo lub innym miejscu w niewoli.

Co to jest dziecko nazywa się bonobo?

Małe bonobo nazywa się niemowlęciem lub niemowlęciem.

Ile jest gatunków bonobo?

Jest 1 gatunek Bonobo.

Jak nazywa się małe Bonobo?

Małe Bonobo nazywa się niemowlęciem lub niemowlęciem.

Ile jest gatunków Bonobo?

Jest 1 gatunek Bonobo.

Ile Bo na świecie nie zostało nikogo?

Na świecie zostało od 10 000 do 50 000bonobo .

Jak szybki jest bonobo?

Bonobo może podróżować z prędkością do 25 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Bonobo w …

Kataloński Bonobo

duński Bonobo

niemiecki Zwergschimpanse, Bonobo

angielski Bonobo

hiszpański Bonobo

fiński Bonobo

francuski Bonobo

hebrajski שימפנזה ננסי

chorwacki Bonobo

włoski Bonobo

angielski Bonobo

holenderski Bonobo

japoński ボ ノ ボ

polski Szympans karłowaty

portugalski Bonobo

szwedzki Bonobo

turecki Bonobo