Bongo leśne

Klasyfikacja naukowa Bongo

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak 
Rząd
Parzystokopytne 
Rodzina
Wołowate
Rodzaj
Niala 
Nazwa naukowa
Tragelaphus eurycerus

Stan ochrony Bonga

  • Bliski zagrożenia

Lokalizacje Bonga

  • Afryka

Fakty o Bongo

Pożywienie
Liście, kora, trawy
Imię młodego
Cielę
Zachowanie grupowe
Samotny / Stadny
Ciekawostka
Długie i ciężkie spiralne rogi!
Szacunkowa wielkość populacji
28 000
Największe zagrożenie
Utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
10-15 białych pasków na ciele
Inne nazwy
Nizinne Bongo, Górskie Bongo
Okres ciąży
9 miesięcy
Siedlisko
Gęste lasy i zarośla bambusowe
Drapieżniki
Lamparty, hieny, lwy
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Bongo
Liczba gatunków
2
Lokalizacja
Afryka Zachodnia, Wschodnia i Środkowa
Hasło
Długie i ciężkie spiralne rogi!
Grupa
Ssak

Charakterystyka fizyczna Bonga

Kolor
  • Brązowy
  • Czerwony
  • Czarny
  • Biały
  • Pomarańczowy
  • Kasztan
Rodzaj skóry
Futro
Prędkość maksymalna
60 km/h
Długość życia
10 – 18 lat
Waga
150kg – 220kg (330lbs – 484lbs )
Długość
1,7m – 2,5m (5,5ft – 8,25ft)
Wiek dojrzałości płciowej 
20-24 miesiące 
Wiek odstawienia cieląt
6 miesięcy

Kliknij wszystkie naszych obrazów Bongo w galerii.Zobacz wszystkie obrazy Bongo!Znajdź swoje ulubione Zwierzęta! Wyszukaj

Klasyfikacja i ewolucja bongo

Bongo to duży gatunek antylop zamieszkujących dżungle i lasy Afryki Wschodniej, Zachodniej i Środkowej. Są to największe gatunki antylop zamieszkujących lasy i jedne z najbardziej charakterystycznych, o kasztanowej sierści i długich rogach, które u samców sięgają 90 cm po spirali. Istnieją dwa uznane podgatunki bongo, którymi są bongo górskie (znane również jako bongo wschodnie) i bongo nizinne (znane również jako bongo zachodnie), które występują głównie w lasach Afryki Środkowej. Oba gatunki Bongo są zagrożone zarówno polowaniami, jak i utratą siedlisk, a populacje spadły na tyle znacząco, że został on wymieniony jako gatunek niemal zagrożony przez IUCN, ponieważ chociaż nadal ma stosunkowo szeroką dystrybucję, populacje stają się coraz bardziej izolowane.

Anatomia i wygląd bongo


Bongo to duża i ciężka antylopa z krótkim i błyszczącym, pomarańczowym lub kasztanowym płaszczem, który jest ciemniejszy od spodu i ma wzór 10 oraz 15 pionowych białych pasów, które pomagają Bongo pozostać zakamuflowanym w gęstej dżungli. Mają również charakterystyczne białe znaczenia na policzkach, biały szewron między oczami i nosem oraz biały półksiężyc na piersi. Nogi bongo są obszyte białymi i czarnymi paskami, a ich długi ogon ma kępkę na czubku. Bongosy mają również duże uszy, dzięki czemu są bardzo wrażliwe na słuch i długi chwytny język, który pozwala im chwytać liście wyżej i z łatwością zdejmować je z gałęzi. Ich charakterystyczne spiralne rogi mają zwykle jeden lub półtora skrętu, przy czym u samców są dłuższe i bardziej zwinięte niż rogi nieco mniejszych i jaśniejszych samic. Bongosy mają również cienką grzywę, która biegnie wzdłuż ich ciała od ramion do zadu.

Dystrybucja bongo i siedlisko

Bongo to zwierzę, które występuje natywnie w gęstych lasach Afryka Wschodnia, Zachodnia i Środkowa i chociaż nadal występuje w wielu różnych krajach, liczebność populacji maleje, a bongo jest obecnie uważane za wymarłe z niektórych regionów. Nizinne bongo zamieszkuje gęste lasy nizinne i bambusowe zarośla Afryki Zachodniej i Środkowej i chociaż nadal występuje w większości jego historycznego zasięgu w Afryce Środkowej, staje się coraz rzadsze na Zachodzie. Górskie bongosy znajdowano niegdyś w lasach wyżynnych zarówno w Kenii, jak iw Ugandzie, ale obecnie są ograniczone do zaledwie czterech obszarów w Kenii po zniknięciu z Ugandy na początku XX wieku. Populacje gwałtownie spadły w większości ich naturalnego zasięgu z powodu utraty siedlisk, głównie w postaci wylesiania.

Zachowanie i styl życia bongo


Bongo to nieśmiałe i nieuchwytne zwierzę, które jest rzadko widziany przez ludzi ze względu na bardzo nocny tryb życia. Podobnie jak w przypadku wielu innych gatunków antylop, Bongosy odwracają się i uciekają niemal natychmiast, gdy czują się zagrożone i mogą szybko zniknąć w otaczającym lesie, biegając z rogami umieszczonymi z powrotem przy ciele, aby zapobiec zaplątaniu się w roślinność. Samce bongosów są samotnymi zwierzętami i stykają się z innymi bongosami tylko w celu rozmnażania, podczas gdy samice można znaleźć same, często tworzą stada, które mogą liczyć do 50 członków i składać się z samic i ich młodych (dla ochrony) . Bongosy wydają wiele różnych wezwań, dzięki czemu są w stanie komunikować się, w tym chrząknięcia, prychnięcia, muczenie i beczenie, aby ostrzec innych o zbliżającym się niebezpieczeństwie lub gdy są w niebezpieczeństwie.

Reprodukcja bongo i cykle życia

Większość krycia ma miejsce między październikiem a styczniem, po czym samica Bongo urodzi jedno cielę po okresie ciąży trwającym około 9 miesięcy. Aby spróbować chronić bezbronne cielę przed drapieżnikami, samice rodzą cielę w gęstej roślinności, pozostawiając je w spokoju przez około tydzień. W tym czasie matka regularnie powraca, aby karmić swoje cielę, a gdy cielę jest wystarczająco silne, łączą się z innymi samicami i młodymi, aby zapewnić lepszą ochronę. Cielęta bongo rosną stosunkowo szybko, a ich rogi zaczynają się pojawiać w wieku trzech lub czterech miesięcy. Odsadzenie następuje w wieku sześciu miesięcy, ale cielęta zwykle pozostają w grupie żłobkowej przez dłuższy czas.

Bongo Diet and Prey

Bongo jest roślinożernym ssakiem, co oznacza, że ​​żywią się wyłącznie materią roślinną aby uzyskać pożywienie potrzebne do przeżycia. Bongosy to selektywne przeglądarki, które żywią się liśćmi, korzeniami, korą i trawami pod osłoną nocy, aby chronić je przed licznymi drapieżnikami mięsożernymi, z którymi dzielą swoje siedliska. Bongo ma chwytny język, który pomaga mu dotrzeć do świeżych liści wyżej, a także pomaga mu przy wyrywaniu korzeni z ziemi. Podobnie jak inne antylopy (i bydło, z którym są blisko spokrewnione), Bongo ma czterokomorowy przeżuwający żołądek, który pomaga mu rozkładać celulozę zawartą w roślinach. Pożywienie przechodzi przez ich układ pokarmowy bardzo wolno w porównaniu do innych ssaków, aby zmaksymalizować spożycie składników odżywczych.

Bongo Predators and Threats


Bongosy są ofiarami wielu dużych drapieżników w otaczającym je środowisku, w tym lamparty będąc ich najpowszechniejszym naturalnym zagrożeniem wraz z Lwami na niektórych obszarach. Młode cielęta są również podatne na drapieżnictwo ze strony pytonów i hien w większości ich naturalnego zasięgu. Innym dużym zagrożeniem dla Bongosów jest fakt, że są one szczególnie podatne na choroby, a cała populacja została prawie wymordowana pod koniec XIX wieku. Są jednak najbardziej narażeni na największe ryzyko ze strony ludzi, którzy nie tylko polują na nie zarówno bezpośrednio, jak i poprzez zastawianie sidła, ale także zniszczyli większość ich jedynego rozległego naturalnego zasięgu poprzez wylesianie, aby zarówno zrobić miejsce dla rolnictwa, jak i zebrać tropikalne lasy na drewno. przemysłu.

Bongo Ciekawe fakty i cechy

Chociaż bongosy są najbardziej aktywne między zmierzchem a świtem, wiadomo, że od czasu do czasu przeglądają bongosy w ciągu dnia, ale nigdy nie opuszczają gęstej roślinności, która otacza je. Aby pomóc im ochłodzić się w upale, Bongosy tarzają się w błocie, które następnie wciera w drzewo, aby polerować ich gładkie i ciężkie rogi. Pomimo polowania na pożywienie na wielu obszarach, w innych istnieje wiele przesądów otaczających Bongo przez rdzennych mieszkańców. Niektórzy uważają, że nie tylko jedzenie, ale samo dotknięcie bongo spowoduje spazmy i dlatego polowanie w tych miejscach nie wpływa na niego zbytnio.

Bongo Relacje z ludźmi

W wielu Na terenach całego ich naturalnego zasięgu na bongosy ludzie polowali na mięso, ale stały się one również celem nagród dla łowców okazów na grubego zwierza, którzy spustoszyli lokalną populację. Największy wpływ, jaki ludzie wywarli na Bongo, to fakt, że rozległe obszary ich naturalnych siedlisk zniknęły, aby zrobić miejsce dla rolnictwa i wypasu zwierząt. Ta rosnąca bliskość z ludźmi doprowadziła do wybuchów chorób na Bongos, wraz z poważnymi spadkami populacji z powodu ich kurczących się siedlisk, a zatem rosnącego braku zarówno pożywienia, jak i odpowiedniej pokrywy leśnej, na której Bongosy bardzo mocno polegają.

Stan ochrony bongo i dzisiejsze życie


Dziś bongo jest wymienione przez IUCN jako zwierzę, które jest bliskie zagrożenia wyginięciem w środowisku naturalnym w najbliższej przyszłości. Chociaż Mountain Bongo zawsze było rzadkością, istnieje obawa, że ​​w góralskich lasach Kenii, gdzie są obecnie chronione, może pozostać zaledwie 75 osobników. Nizinne bongo staje się coraz rzadsze w Afryce Zachodniej, ale populacje, chociaż maleją, pozostają szeroko rozpowszechnione w większości ich historycznego zasięgu w Afryce Środkowej.Zobacz wszystkie 84 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się naliterę B 

Bongo FAQ (często zadawane Pytania)

Czy bongosy są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne? Bongosy są roślinożercami, co oznacza, że ​​jedzą rośliny.Do jakiego królestwa należą Bongosy?Bongosy należą do Kingdom Animalia. Do jakiej klasy należą Bongosy?

Bongosy należą do klasy Mammalia. Do jakiej grupy należą bongosy? Bongosy należą do klasy Gromada. Do jakiej rodziny należą Bongosy? Bongosy należą do rodziny Bovidae. Do jakiej kolejności należą Bongosy? Bongosy należą do rzędu parzystokopytnych. Jaki rodzaj pokrycia mają bongosy? Bongosy są pokryte futrem . < / p> Do jakiego rodzaju należą Bongosy? Bongosy należą do rodzaju Tragelaphus. Gdzie mieszkają Bongosy? Bongosy żyją w zachodniej, wschodniej i środkowej Afryce. W jakim środowisku żyją bongosy? Bongosy żyją w gęstych lasach i bambusowych zaroślach. Jakie są niektóre drapieżniki bongosów? Do drapieżników bongosów należą lamparty, hieny i lwy.

Ile dzieci ma Bongosy? Średnia liczba dzieci Bongo wynosi 1. Co to jest ciekawy fakt na temat Bongosów? Bongosy mają długie i ciężkie spiralne rogi! Jaka jest naukowa nazwa Bongo?

Naukowa nazwa bongo to Tragelaphus eurycerus. Jaka jest długość życia bongo? Bongosy mogą żyć od 10 do 18 lat. Jak nazywa się małe Bongo? Małe Bongo nazywa się ca Jeśli. Ile jest gatunków Bongo? Istnieją 2 gatunki Bongo. Co to jest największym zagrożeniem dla Bongo? Największym zagrożeniem dla Bongo jest utrata siedlisk. Jaka jest inna nazwa Bongo? Bongo jest również nazywane bongo nizinnym lub bongo górskim. Ile Bongosów zostało na świecie? Tam na świecie zostało 28 000 bongosów. Jak szybki jest bongo? Bongo może podróżować z prędkością do 43 mil na godzinę.

How to say Bongo w …czeski Bongo lesníniemiecki BongoAngielski Bongohiszpański Tragelaphus eurycerusfiński Bongofrancuski BongoHebrajski בונגוwęgierski Bongówłoski Tragelaphus eurycerusholenderski Bongopolski Bon przejdźportugalski Tragelaphus eurycerusszwedzki Bongochiński 紫 羚

https://ventanagourmetgrill.com/wp-includes/slot-gacor/

https://liftfoilsaustralia.com/wp-includes/slot-gacor/