https://cms.uki.ac.id/pict/spulsa/ https://alatberatbekasjepang.com/ https://reguler.live.unpad.ac.id/app/ https://sigastra.radenintan.ac.id/app/sgacor/ http://mpbi.fkip.unib.ac.id/wp-includes/app/ https://silatnaker.demakkab.go.id/assets/img/products/ https://rumahnegara.imigrasi.go.id/rumah-dinas/-/ http://mesin.ft.unand.ac.id/plugins/dana/ http://io.unand.ac.id/baru/ https://simpatiacademy.sumedangkab.go.id/app/ https://eadmin.gkjw.or.id/app/mxslot168/ https://www.ui.ac.id/1666410993784/wp-includes/assets/ https://bkd.uinbanten.ac.id/modules/app/
https://dlhk.kukarkab.go.id/css/ http://pmb.uij.ac.id/wp-content/produk/hari-ini/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/terbaru/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/icon/ https://pkmsingaparna.tasikmalayakab.go.id/wp-content/sgacor/ https://puskemasrembang2.rembangkab.go.id/link/ https://satudata.kemenpora.go.id/uploads/terbaru/ https://feb.uki.ac.id/js/
Bóbr - Zwierzęta

Bóbr

Klasyfikacja naukowa Bobra

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Gryzonie
Rodzina
Bobrowate
Rodzaj
Castor
Nazwa naukowa
Castor fiber

Stan ochrony Bobrów

  • Bliski zagrożenia

Lokalizacje Bobrów

  • Eurazja
  • Europa
  • Ameryka Północna
  • Ocean

Fakty o Bobrach

Główna zdobycz
Kora drzewa, wierzba, lilia wodna
Ciekawostka
Buduje tamę z patyków i liści!
Cecha charakterystyczna
Przezroczyste powieki i duży płaski ogon
Siedlisko
Suchy las i pustynia
Drapieżniki
Wilk, Niedźwiedź, Ryś
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
4
Styl życia
Samotny
Ulubione jedzenie
Kora drzewa
Rodzaj
Ssak
Hasło
Buduje tamę z patyków i liści!

Charakterystyka fizyczna Bobra

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
Typ skóry
Futro
Prędkość maksymalna
55 km/h
Długość życia
15-20 lat
Waga
16kg – 27kg (35lbs – 60lbs)
Długość
80 cm – 120 cm (31 cali – 47 cali)

Buduje tamę z patyków i liście!

Tama bobrowa to jeden z wielkich cudów natury królestwa zwierząt.
Ten półwodny gryzoń, symbol przemysłu i etyki pracy, może zmienić otaczający krajobraz, aby chronić się przed niebezpiecznymi drapieżnikami. Ponieważ tama ma korzystny wpływ na resztę środowiska, bóbr jest uważany za gatunek kluczowy, niezależnie od tego, gdzie występuje. Dlatego tak ważne jest, aby populacje bobrów odrodziły się po nadmiernym polowaniu w poprzednich stuleciach.

5 niesamowitych faktów o bobrach !

  • Nazwa „bóbr”, która weszła do angielskiego język od wczesnego germańskiego, może wywodzić się z słowa oznaczającego brązowy.
  • Największa tama bobrowa, jaką kiedykolwiek znaleziono, miała około pół mili długości w parku Wood Buffalo w Albercie. Uważano, że był to projekt wielopokoleniowy.
  • Po raz pierwszy bóbr pojawia się w zapisie kopalnym około 10 do 12 milionów lat temu z Niemiec. Dotarł do Ameryki zza Cieśniny Beringa co najmniej siedem milionów lat temu.
  • Bóbr jest narodowym symbolem Kanady.
  • Bóbr jest partnerem na całe życie.

Naukowa nazwa bobra

Wszystkie żyjące gatunki bobrów należą do rodzaju Castor – nazwa naukowa, która w starożytnej grece po prostu oznacza bobra. W rodzaju występują obecnie dwa gatunki: bóbr europejski i bóbr północnoamerykański, z których każdy można dalej podzielić na różne podgatunki. Z zapisu kopalnego znane są jeszcze dwa wymarłe gatunki tego rodzaju.

Jednym z nich jest Castor californicus, który żył w zachodniej części Ameryki Północnej i prawdopodobnie wyginął w pewnym momencie plejstocenu (od 2,58 mln lat do 11700 lat temu). Drugi rodzaj bobrów, znany jako bóbr olbrzymi, prawdopodobnie wyginął podczas ostatniej epoki lodowcowej. Jak sama nazwa wskazuje, to masywne stworzenie dorastało do 8 stóp długości i ważyło 200 funtów. Bóbr jest jedynym żyjącym przedstawicielem swojej rodziny (nazwa naukowa Castoridae), a także należy do rzędu gryzoni.

Wygląd bobra

Bóbr ma dość grube ciało, mocną szyję, zbyt duża głowa, krótkie i zaokrąglone uszy, zręczne dłonie, płetwiaste stopy i płaski ogon. Czerwonawo ciemnobrązowe wodoodporne futro składa się z dwóch warstw: bardziej miękkiej dolnej warstwy i bardziej ochronnego włosia ochronnego lub górnej warstwy. Bóbr ma również wyspecjalizowany pazur na tylnej łapie, który działa jak grzebień, za pomocą którego czyści futro.

Bóbr ma cały zestaw dostosowań, które pomagają mu przetrwać w swoim naturalnym środowisku. Ostre zęby, które są wzmocnione minerałami śladowymi i żelazem (nadając mu pomarańczowy kolor), mają lekką krzywiznę do tyłu, dzięki której może z łatwością ścinać drzewa. Duży, płaski, skórzasty ogon służy różnym celom: gromadzi nadmiar tłuszczu na zimę, stanowi przydatne ostrzeżenie dla innych, gdy zostanie uderzony w wodę, i opiera ciało o ziemię, gdy gryzie drzewa.

Kiedy jest zanurzony, uszy bobra, nos, naciekająca błona (zasadniczo dodatkowa powieka) i usta za zębami mogą być zamknięte, aby zapobiec przedostawaniu się wody do jego ciała. Napędzane tylnymi łapami bobry potrafią pływać w wodach z prędkością około 5 mil na godzinę.

Bóbr jest drugim co do wielkości gryzoniem na świecie, zaraz za kapibarami. Od głowy do zadu, może dorastać do 4 stóp długości, z dodatkowymi 10 do 20 cali obejmującymi ogon. Bóbr jest mniej więcej tej samej wielkości co średni pies, ważący od 24 do 66 funtów.

Bobry eurazjatyckie i północnoamerykańskie mają dość podobny wygląd, ale z pewnością można zauważyć między nimi subtelne różnice. Gatunek północnoamerykański jest nieco mniejszy. Ma również węższą głowę i bardziej owalny ogon. Pomimo największych wysiłków ludzi, tych dwóch gatunków nie można krzyżować razem, być może dlatego, że mają różną liczbę chromosomów.
Bobry są drugim co do wielkości gryzoniem na świecie i mogą osiągać nawet 4 stopy długości !

Zachowanie bobrów

Jak żadne inne zwierzę na naszej planecie, bóbr gromadzi ogromne zasoby, aby zbudować swoją charakterystyczną tamę. Ten projekt inżynieryjny zwykle ma miejsce latem lub wczesną jesienią, kiedy bobry wycinają zębami drzewa i krzewy, a następnie transportują materiał w pysku na miejsce swojego domu. Układają patyki w kierunku przepływu wody, a następnie wypełniają je trawą i błotem. Zawsze, gdy pojawi się wyciek lub problem strukturalny, bóbr będzie starał się go naprawić tak szybko, jak to możliwe.

Celem tamy jest stworzenie zrównoważonego środowiska wodnego, w którym mogą zbudować schronisko. Te wyszukane domy służą jako rodzaj wyspiarskiej fortecy na wodzie. Mają centralną komorę i dwa podwodne wejścia, do których drapieżniki nie mają dostępu. Ale jeśli z jakiegoś powodu bóbr nie jest w stanie lub nie chce zbudować tamy na wodzie, nadal może mieszkać w jaskini w pobliżu brzegu dla ochrony.

Jeden z bardziej niezwykłych faktów na temat te loże są sposobem, w jaki zmieniają przepływ i poziom otaczającej wody. Według National Geographic mogą one zwiększyć ilość wód otwartych, co ogranicza susze i poprawia żywotność terenów podmokłych nawet o 600%. Niestety, bóbr może stać się utrapieniem przez przypadkowe spiętrzenie strumieni stworzonych przez człowieka, co może spowodować niepożądane powodzie.

Życie bobra toczy się wokół małych rodzin składających się z około ośmiu blisko spokrewnionych osobników (zwanych koloniami). tę paszę, buduj tamy i razem wychowuj młode. Te więzi rodzinne są wzmacniane i wzmacniane przez pielęgnację i zabawę. Ale bobry są równie nietolerancyjne wobec obcych, jak przyjazne członkom rodziny.

Te zwierzęta terytorialne będą agresywnie bronić swojej ziemi przed intruzami z zewnątrz. Oznaczają swoje terytoria, tworząc widoczne stosy błota przesiąknięte wydzielinami. Gdy zbliża się zagrożenie, bobry uderzają ogonami w wodę, co służy jako ostrzeżenie dla intruzów i sygnał dla członków rodziny w pobliżu. Jeśli są w szczególnym niebezpieczeństwie, bobry uciekną do wody i ukryją się w swoich żereniach.

Zapach jest integralną częścią umiejętności komunikacyjnych bobra. Wytwarzają olej rycynowy na bazie moczu z gruczołu odbytu (który według niektórych pachnie jak piżmo wanilii) w celu oznaczenia terytorium i identyfikacji innych bobrów. Mieszają również ten olej ze swoim futrem, aby był wodoodporny. Werbalne okrzyki nie stanowią dużej części ich repertuaru komunikacyjnego, ale wydają niskie, jęczące dźwięki.

Bobry rzadko można zobaczyć w ciągu dnia, z wyjątkiem nocy. Niemal wszystko osiągają nocą, kiedy drapieżniki rzadziej je zauważą. W przeciwieństwie do wielu innych ssaków, bobry nie hibernują na zimę, ale skrupulatnie przygotowują się na rzadkie zimowe miesiące, gromadząc zapasy tłuszczu i zapasy żywności.

Siedlisko bobrów

Jak sama nazwa wskazuje , bóbr północnoamerykański ma ogromny zasięg, który rozciąga się na większość Kanady, Stanów Zjednoczonych i części Meksyku (później został również wprowadzony do Finlandii), podczas gdy zasięg bobra euroazjatyckiego rozciąga się na części Europy (w tym w Wielkiej Brytanii ) i do Azji Środkowej. Występują wyłącznie w ekosystemach słodkowodnych, takich jak strumienie, jeziora, stawy i rzeki z gęstymi lasami i krzewami.

Dieta bobra

Bobry to roślinożerne rośliny paszowe, które mają w jelitach wyspecjalizowane mikroorganizmy rozkładać bardzo twardą celulozę z materii roślinnej. Aby poradzić sobie z najzimniejszymi porami roku, bóbr może przechowywać pożywienie poniżej swojej żeremia, aby przetrwać zimę. Nawet jeśli woda jest zamarznięta, bóbr może bez problemu dostać się do sklepów spożywczych.

Co je bóbr?

Dieta bobra zmienia się w zależności od pory roku. W miesiącach wiosennych i letnich bóbr żywi się liśćmi, trawami, turzycami, korzeniami i ziołami. Jesienią i zimą przechodzą głównie na korę i rośliny drzewiaste. Wydaje się, że bóbr północnoamerykański preferuje topolę, buk, olchę, klon i osikę. To sprytne stworzenie ma zdolność tworzenia kanału prowadzącego od źródła pożywienia z powrotem do tamy.

Bóbr drapieżniki i zagrożenia

Bóbrowi w przeszłości zagrażała utrata siedlisk i pułapki. Przez wiele stuleci polowano na nie na ogromną skalę ze względu na futro, mięso i olej. Po spadku liczebności w Europie handel futrami bobrów stał się integralną częścią gospodarki kolonialnej w obu Amerykach i osiągnął swój szczyt w XIX wieku, kiedy polowano na ponad 150 000 skór rocznie. Od tego czasu upadek handlu futrami usunął z bobra ogromne źródło presji populacyjnej, co pozwoliło mu się odbudować.

Co zjada bobra?

Bóbr jest powszechnie polowany przez lwy górskie, wilki, kojoty, lisy, orły, a czasem nawet niedźwiedzie. Ale utrata niektórych populacji drapieżników ułatwiła bobrom przetrwanie na wolności.

Rozmnażanie bobrów, dzieci i długość życia

Bóbr jest znany jako wierny partner, który utworzą wyjątkowo silne, długoterminowe monogamiczne relacje z jednym partnerem. Jeśli jego partner umrze, tylko wtedy ten, który przeżył, będzie szukał innego partnera. Jednak badanie genetyczne z 2009 roku ujawniło niezwykłe fakty dotyczące strategii reprodukcyjnej bobra. Podobnie jak ludzie, mogą również angażować się w rozwiązłe, krótkoterminowe relacje, gdy tylko nadarzy się okazja. W klimatach północnych bobry odbywają gody raz w roku od stycznia do marca, a w cieplejszych od listopada do grudnia. Samica przygotowuje się do porodu, tworząc miękkie łóżko w domku, gdzie używa ogona jako maty porodowej.

Po około trzech miesiącach ciąży matka produkuje miot liczący od jednego do jednego dziecka. cztery zestawy na raz. Te zestawy rodzą się z pełnym futrem, otwartymi oczami i umiejętnością pływania. Otrzymują gruntowną edukację (a także ochronę) od obojga rodziców, aby przygotować ich do trudów dorosłości.

Po około trzech miesiącach są odsadzane przez matkę i zaczynają całkowicie polegać na pokarmie stałym. Większość młodych pozostaje z rodzicami przez pierwsze dwa lata życia (aby pomóc w pielęgnacji niemowląt i budowaniu matek), a następnie osiąga dojrzałość płciową rok później. Średnia długość życia bobrów na wolności wynosi około 10 do 20 lat.

Populacja bobrów

Zgodnie z Czerwoną Listą IUCN, zarówno bóbr europejski, jak i bóbr północnoamerykański są uważane za być gatunkiem wzbudzającym najmniejsze obawy. Szacuje się, że w Ameryce Północnej żyje od sześciu do 12 milionów bobrów, a w Europie kolejny milion.

Na przełomie XIX i XX wieku, po wielu latach intensywnych polowań, bóbr zniknął z wielu części swojego dawnego terytorium. Liczby poprawiły się od czasu zakończenia polowań, ale nie wróciły jeszcze do poprzedniego wzrostu.

Bóbr w zoo

Bóbr można znaleźć w zoo w Detroit, w Oregon Zoo, Smithsonian’s National Zoo w Waszyngtonie DC, Lincoln Park Zoo w Chicago, Minnesota Zoo i inne miejsca w całym kraju.

Bóbr F AQ (często zadawane pytania)

Czy bobry są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Bobry są roślinożercami, co oznacza, że ​​jedzą rośliny.

Do jakiego królestwa należą bobry?
Bobry należą do królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą bobry?
Bobry należą do klasy Mammalia.

Do jakiej grupy należą bobry?
Bobry należą do gromady Gromada.

Do jakiej rodziny należą bobry?
Bobry należą do rodziny kastorowatych.

Do jakiego rzędu należą bobry do?
Bobry należą do rzędu Rodentia.

Jakie okrycie mają bobry?
Bobry są pokryte futrem.

Do jakiego rodzaju należą bobry?
Bobry należą do rodzaju Castor.

W jakim typie siedliska żyją bobry?
Bobry żyją w suchych lasach i na pustyniach.

Jaka jest główna ofiara bobrów?
Bobry jedzą korę drzewną, wierzbę i lilie wodne.

Jakie są niektóre drapieżniki bobrów?
Do drapieżników bobrów należą wilki, niedźwiedzie i rysie.

Jakie wyróżniają się cechy bobrów?
Bobry mają przezroczyste powieki i duży płaski ogon.

Ile dzieci ma bobry?
Średnia liczba dzieci na bobra ma 4.

Co jest ciekawego w bobrach?
Bobry budują tamy z patyków i liści!

Jaka jest długość życia bobra?

Bobry mogą żyć od 15 do 20 lat.

Czy bobry są niebezpieczne dla ludzi?
Nie, bobry nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla ludzi, ale ich tamy mogą powodować powodzie na niektórych obszarach mieszkalnych.

Czym zjada bobra?
Bóbr jest zjadany przez lwy górskie, wilki, kojoty, lisy, np agle i niedźwiedzie.

Czy mogę mieć bobra dla zwierząt domowych?
Ze względu na ich dziką naturę oraz bardzo specyficzne wymagania siedliskowe i dietetyczne bóbr nie bardzo dobrze przystosowują się do domowego życia ludzkiego. Jeśli jednak bobra nie można przywrócić na wolność, niektórzy eksperci ds. Przyrody, którzy wiedzą, jak radzić sobie z potrzebami bobra, mogą trzymać go w niewoli.

Gdzie można znaleźć bobra?
Bobry występują w całej Ameryce Północnej, Europie, a nawet w części Azji Środkowej.

Jak duże są bobry?
Bóbr może dorastać do 47 cali od głowy do zadu i kolejne 20 cali z ogonem. Waży również do 66 funtów.

Jak powiedzieć Bóbr w języku …

czeski Bobr

duński Bæver

niemiecki Biber

angielski Beaver

estoński Kobras

hiszpański Castor

fiński Majavat

francuski Castor

hebrajski בונה (בעל חיים)

węgierski Hód

włoski Castoro

holenderski Bevers

angielski Bever

portugalski Castor

szwedzki Bävrar
turecki kunduz