Bizon amerykański

Bizon amerykański ze swoją gigantyczną głową, masywnymi rogami i kudłatym futrem, jest największym ssakiem w Ameryce Północnej . Mają od dawna olśniewał wyobraźnię rdzennych mieszkańców i osadników amerykańskich.

Klasyfikacja naukowa Bizona amerykańskiego

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak
Rząd
Parzystokopytne
Rodzina
Wołowate
Rodzaj
Bizon
Nazwa naukowa
Bison Bison

Stan ochrony Bizona amerykańskiego

  • W pobliżu zagrożenia

Lokalizacje Bizona amerykańskiego

  • Północ -America

Fakty o Bizonie amerykańskim

Pożywienie
Trawa, żołędzie, jagody
Cecha charakterystyczna
Ogromna głowa i garb na ramieniu
Siedlisko
Równiny trawiaste i lasy
Drapieżniki
Człowiek, niedźwiedź, wilki
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Stadne
Ulubione jedzenie
Trawa
Grupa
Ssak
Hasło
Największy ssak w Ameryce Północnej!

Charakterystyka fizyczna Bizona Amerykańskiego

Kolor
  • Brązowy
  • Przypalany
Typ skóry
Sierść
Prędkość maksymalna
40 km/h
Długość życia
15-20 lat
Waga
1000kg – 1300kg (2200 funtów – 2,500 funtów)
Długość
2m – 2,7m (6,6ft – 9ft)

Największy ssak lądowy w Ameryce Północnej

Ze swoimi gigantycznymi głowami, masywnymi rogami i kudłatym futrem, żubry są największym ssakiem w Ameryce Północnej i mają od dawna olśniewał wyobraźnię rdzennych mieszkańców i osadników amerykańskich. Na początku XIX wieku około 60 milionów żubrów przemierzało lasy, równiny i doliny rzeczne od Alaski po Meksyk.

Do 1889 roku tylko około 635 pozostało na wolności, a administracja prezydenta Roosevelta dodała je do listy gatunków chronionych. Dziś, dzięki wysiłkom edukacyjnym i ponownym populacjom, liczba dzikich żubrów wzrosła do około 20 500. Są uważane za „jedną z największych historii sukcesu w dziedzinie ochrony przyrody wszechczasów”.

Cztery ciekawe fakty o żubrze

Duży i odpowiedzialny:
Żubry, które technicznie są typem krowy, są największymi ssakami lądowymi w Ameryce Północnej. Ale nie daj się zwieść ich olbrzymim rozmiarom. Żubry mogą osiągać prędkość 40 mil na godzinę!
Status oficjalny:
Żubry są oficjalnym narodowym ssakiem Stanów Zjednoczonych, a 1 listopada obchodzony jest Narodowy Dzień Żubra.

Krzyżowanie z krowami:

Farmerzy hodują żubry z krowami, a powstałe w ten sposób zwierzęta są znane jako „beefalo” i „zubron”.
Liczba pojedyncza i mnoga: Bizon to jedno z niewielu słów w języku angielskim, w których liczba pojedyncza i mnoga są takie same.
 

Bizon nazwa naukowa i kultowe żubrów

Słowo „żubr”, które oznacza „dziki wół”, ma łacińskie, proto-germańskie i średnio angielskie korzenie językowe. Istnieją dwa rodzaje żubrów. Pierwsza nosi naukową nazwę Bison bison bison i żyje głównie w Ameryce Północnej. Drugi typ jest naukowo znany jako Bison bison bonasus i żyje głównie w Europie.Można usłyszeć, jak ludzie nazywają żubra „bawołem” lub „amerykańskim bawołem”. Choć powszechne, jest to trochę mylące, ponieważ żubry są bardzo odległymi krewnymi w stosunku do rzeczywistych bawołów i bawołów wodnych, które żyją w Afryce i Azji.

Uważa się, że francuski odkrywca Samuel de Champlain był osobą, która podczas wędrówek po Ameryce Północnej w XVIII wieku błędnie określiła żubra jako bawoła.

W Europie żubry znane są również jako żubry. Chociaż lingwiści nie są w 100% przekonani co do korzeni tego słowa, większość zgadza się, że wywodzi się ono ze słowiańskiego lub bałtyckiego terminu oznaczającego „śmierdzące zwierzę”. W językach Syjuańskich, używanych przez ludy Lakota i Siuksów, słowo oznaczające żubr to „tatanka”, co oznacza „ten, który nas posiada” lub „wielka bestia”.

Wygląd bizon amerykański

Żubry to ogromne zwierzęta z dwoma duże rogi.  Przeciętny dorosły w Ameryce Północnej ma dwa metry – czyli 6 stóp i 2 cale – wzrostu. To wyższy od legendy koszykówki Michała Jordana! Wzdłużnie mogą osiągnąć 3 metry, czyli 11 stóp. Żubry są nieco wyższe, ale przysadziste, mierzą 2,1 metra – czyli 6 stóp 11 cali – wysokości i 2,9 metra – lub 9 stóp i 6 cali długości. Jeśli chodzi o wagę, żubry amerykańskie przechylają szalę na 400 i 1270 kilogramów, co daje około 880 i 2800 funtów. Żubry zwykle ważą od 800 do 1000 kilogramów, czyli od 1800 do 2200 funtów.

Innymi słowy, żubry ważą mniej więcej tyle, co samochód. Zimne żubry mają długie i potargane włosy. Te, które żyją w cieplejszym klimacie, mają krótsze futro. Po urodzeniu żubry mają kolor czerwono-pomarańczowy. W wieku około dwóch miesięcy czerwień zaczyna zmieniać się w ciemnobrązową. W chłodniejszych miesiącach żubry mają grubsze futra, które zrzucają latem.

Żubry należą do kategorii zwierząt parzystokopytnych, co oznacza, że ​​mają rozszczepione kopyta. I chociaż są to ogromne zwierzęta, są również szybkie i mogą osiągać prędkość do 40 mil na godzinę. Dla porównania przeciętny człowiek biegnie z prędkością od 8 do 10 mil na godzinę. Elitarni sportowcy, tacy jak supergwiazda maratonu Eliud Kipchoge, biegają z prędkością około 13 mil na godzinę.

American Bison kontra European Bison

Amerykańskie i europejskie żubry są zwierzęta bardzo podobne, ale mają kilka drobnych różnic. Na początek, żubry amerykańskie i europejskie to zwierzęta żyjące w nieco innych siedliskach. Te pierwsze mają tendencję do wędrowania po otwartych równinach i regionach górskich, podczas gdy drugie gromadzą się w zalesionych lasach. Pod względem behawioralnym żubry amerykańskie są łatwiejsze do udomowienia niż żubry leśne. Ponadto futro żubrów amerykańskich jest zazwyczaj dłuższe niż ich europejskiego odpowiednika.

Jednak ogony żubrów są bardziej owłosione niż ogony żubrów amerykańskich. Ponadto żubry mają tendencję do grobowania i zjadania nisko położonej roślinności i trawy. Z kolei europejskie to przeglądarki, co oznacza, że ​​żywią się głównie liśćmi, pędami i wiszącymi owocami.

Żubry mają również niewielkie różnice anatomiczne. Amerykańskie mają 15 żeber, a europejskie tylko 14. Amerykańskie bawoły mają cztery dolne dyski kręgosłupa, podczas gdy ich europejskie odpowiedniki mają pięć. Wreszcie, żubry mają nieco dłuższe nogi i szyje niż ich amerykańscy kuzyni.

Największy żubr w historii

W 2007 roku łowca w Bridger-Teton National w Wyoming Las zabił żubra znanego jako „Old Lonesome”, o którym sądzono, że ma największe zarejestrowane rogi tego gatunku. Od czubka do czubka rogi Old Lonesome mierzyły 32 cale. Indywidualnie każdy róg miał około 19 cali. Obecnie hodowcy bydła hodują żubry na mięso. Największy zarejestrowany ważył 3801 funtów, czyli 1724 kilogramy. Najcięższy kiedykolwiek zarejestrowany dziki żubr ważył 2800 funtów, czyli 1270 kilogramów.

Zachowanie bizon amerykański

Czasami żubry są spokojne i leniwe. Innym razem mogą być odważne i niebezpieczne bez ostrzeżenia. Matki stają się szczególnie opiekuńcze, jeśli wyczuwają zagrożenie w pobliżu swoich cieląt. Ludzie nie powinni zbliżać się do żubra co najmniej 25 stóp. Żubry przeważnie żyją w stadach zależnych od płci przez część roku. Kiedy samce – lub byki – osiągają wiek dwóch lat, opuszczają swoje matki i dołączają do stada samców zwanego „stadem kawalerów”. Stada samic są zwykle większe od samców i mają matriarchę, która podejmuje ważne decyzje, np. Gdzie się paść i kiedy spać.

Każdego roku stada samic i samców dołączają do godów. Żubry lubią się tarzać. Nie, to nie znaczy, że siedzą i użalają się nad sobą. Tarzanie się ma miejsce, gdy zwierzęta tarzają się w błocie, wodzie lub kurzu. Angażują się w takie zachowanie z kilku powodów.

Czasami używają tarzania się jako środka ściągającego, aby ukoić skórę lub jako narzędzia do kontroli temperatury. Innym razem robią to dla zabawy i dla przyciągnięcia partnerów w okresie godowym. Jednak pławienie się może okazać się śmiertelne dla żubra, jeśli zrobi to w miejscu zakażonym zarodnikami wąglika.

Siedlisko żubra

Dzikie żubry żyją dziś w Ameryka Północna, Europa i małe stado wędruje po Rosji. W Ameryce Północnej stada przeważnie trzymają się Wielkich Równin na zachód od rzeki Mississippi, równin z wysoką trawą i na wschód od Gór Skalistych. Rasowe stada bawołów amerykańskich żyją w następujących regionach:

  • Park Narodowy Yellowstone w Wyoming i małe sekcje Utah i Idaho
  • Park Narodowy Wind Cave w Południowej Dakocie
  • Park Stanowy Blue Mounds w Minnesocie
  • Narodowy Elk Island National Park w Albercie
  • Park Narodowy Grasslands w Saskatchewan
  • Henry Mountains w Utah

Żubry żyją głównie na terenach zalesionych.

Dieta bizon amerykański: co jedzą żubry?

American Bison to wędrowni wegetarianie. Ich dieta składa się w 93% z trawy, 5% z kwitnących krzewów i 2% z roślinności zwisającej z drzew. Aby zachować zdrowie, żubry muszą zjadać 1,6% masy ciała dziennie, co daje średnio około 24 funtów dziennej wegetacji – lub dwie kule do kręgli z trawą i roślinami!

Żubry migrują wraz z roślinnością i udają się tam, gdzie najbardziej pożywne opcje rosną w zależności od pory roku. Podobnie jak inne zwierzęta hodowlane, muszą unikać toksycznych roślin, takich jak cykuta, trawa strzępiasta, camas śmierci i wyka mleczna. Żubry mają układ pokarmowy przeżuwaczy, co oznacza, że ​​mogą fermentować i izolować składniki odżywcze w specjalnych komorach w ich żołądkach.

Drapieżniki i zagrożenia żubrów

Wilki, kuguary, niedźwiedzie i ludzie polują i polują na żubry.W Ameryce Północnej wcześniej XIX wieku tubylcze plemiona odpowiedzialnie polowały na żubry, aby się pożywić. Wykorzystali prawie każdą część zwierzęcia do wspierania całych społeczności. Kiedy osadnicy zaczęli kierować się na zachód, kilka czynników zdziesiątkowało populację żubrów.

Postęp technologiczny, taki jak koleje, kopalnie i fabryki, wkroczył na siedliska żubrów i wprowadził choroby, które okazały się śmiertelne dla gatunku. Łącznie wydarzenia te określane są mianem „wielkiej rzezi żubrów XIX wieku”. Rodzi się więc pytanie: czy żubry są zagrożone wyginięciem? Odpowiedź zależy od regionu.

Chociaż żubry były niegdyś gatunkiem chronionym w Stanach Zjednoczonych, już tak się nie oceniają. Jednak organizacje takie jak Buffalo Field Campaign nadal lobbują, aby dodać je do listy. Ponadto World Wildlife Foundation i International Union for Conservation of Nature wymieniają żubry jako „bliskie zagrożeniu”. W przeciwieństwie do Stanów Zjednoczonych, Kanada wymienia żubra na swojej liście zagrożonych wyginięciem.
Rozmnażanie, dzieci i długość życia

Krycie bizon amerykański

Okres godowy żubrów nazywany jest „okresem rykowiska” lub „rykowiskiem”. Rozpoczyna się w czerwcu, a kończy we wrześniu. Jako ssaki żubry – zwane „krowami” – rodzą się żywe i ciążą przez około 285 dni, czyli mniej więcej tyle samo, co ludzie. Jednak jest im łatwiej niż słoniom, które pozostają w ciąży przez prawie dwa lata. Podobnie jak ludzie, żubry mają zwykle tylko jedno dziecko na raz, ale czasami zdarzają się bliźniaki. W przeciwieństwie do ludzi, żubry ważą od 30 do 70 funtów, czyli od 14 do 32 kilogramów.

Aby przyciągnąć partnerów, byki ryczą i tarzają się, co oznacza, że ​​wydają głośne krzyki i tarzają się wkoło. Walą też głowami i szarżują na siebie jako pokaz siły, by chronić swoje panie. Zauważ, że nie powiedzieliśmy „pani”. Dzieje się tak, ponieważ żubry są poliganiczne, co oznacza, że ​​jeden samiec kojarzy się z kilkoma samicami, ale samice kojarzą się tylko z jednym samcem. Żubry mogą rozmnażać się w wieku od 3 do 19 lat. ciąża geriatryczna.

Fakty o małych żubrach 

Technicznie rzecz biorąc, mały żubr to cielę, ale powszechnie nazywa się je „rudymi psami” ze względu na ich futro pomarańczowo-czerwonawe po urodzeniu. We wczesnych miesiącach krowy matki produkują mleko dla swoich dzieci i uczą je, jak paść się na roślinność. Maluchy zazwyczaj pozostają w stadzie matki od dwóch do trzech lat przed dołączeniem do stada kawalerów.

Żywotność żubrów
Dzikie żubry żyją około 15 lat; żyjące w niewoli żubry mogą dożyć około 25 lat.

Populacja bizon amerykański

W XIX wieku ekspansja na zachód i nadgorliwe polowania zmniejszyły populację żubrów na północy o bliską wyginięcie Ameryka. Niektóre firmy kolejowe oferowały w ramach rozrywki wycieczki koleją, podczas których mężczyźni stali na wagonach i strzelali do żubrów. Dziś, dzięki edukacji i działaniom na rzecz ochrony, około 20 500 dzikich, czystorasowych żubrów i 500 000 mieszańców bizon-bydło nazywa domem Stany Zjednoczone i Kanadę. W Europie i niewielkiej części Rosji żyje około 600 żubrów. Co ciekawe, katastrofa w Czarnobylu w 1986 r. Odegrała rolę w niedawnym odrodzeniu się żubrów w Europie.

Po katastrofie nuklearnej w regionie urzędnicy utworzyli Czarnobylską Strefę Wykluczenia, która zamieniła się w prowizoryczny rezerwat dzikiej przyrody. Roślinność, która teraz rośnie na tym obszarze, okazała się korzystna dla dużych ssaków i sprzyjała regeneracji żubrów i niedźwiedzi brunatnych. W Stanach Zjednoczonych w 1913 r. Starania o ponowne zaludnienie żubrów były wspomagane przez nowojorski Park Zoologiczny – obecnie znany jako Zoo Bronx.

W ramach prezentu dla rządu federalnego zoo wysłało 14 żubrów pociągiem na zachód do Black Hills w Dakocie Południowej. Stamtąd załadowano ich do innego pociągu i wypuszczono na równiny. Te 14 amerykańskich bawołów to przodkowie żubrów, które teraz wędrują po Parku Narodowym Yellowstone.

Zobacz wszystkie 84 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę B

Często zadawane pytania dotyczące bizon amerykański


Czy żubry są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?
Żubry to zwierzęta roślinożerne, które jedzą tylko rośliny i roślinność.

Jaka jest różnica między amerykańskim a Żubr?
Żubr amerykański i europejski są podobne, ale mają kilka drobnych różnic. Pierwsi mieszkają na otwartych równinach i regionach górskich; te ostatnie spędzają czas w zalesionych lasach. Te dwa podgatunki mają również niewielkie różnice anatomiczne. Na przykład żubry mają zwykle dłuższą sierść niż europejskie, a ten pierwszy ma o jedno żebro więcej niż drugi.

Czy żubr jest bawołem?
Chociaż żubry i bawoły są różnymi gatunkami, wielu ludzi nazywa bizony amerykańskie. To tak powszechny termin, że Stany Zjednoczone wydały w 1913 r. „Bawolego nikla”.

Do jakiego królestwa należy Bison?
Żubr należy do Kingdom Animalia.

Do jakiego gromady należy Bison?
Bison należy do gromady Gromada.

Do jakiej klasy do której należy Bison?
Żubr należy do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należy Bison?
Żubry należą do rodziny Bovidae.

Pytania bizon amerykański

Do jakiego rzędu należą żubry?
Żubry należą do rzędu parzystokopytnych.

Do jakiego rodzaju należy Bison?
Bison należy do rodzaju Bison.

Jaki rodzaj okrywy ma Bison?
Żubry pokryte są włosami.

W jakim środowisku żyje żubr?
Żubry żyją na trawiastych równinach iw lasach .

Co je żubr?
Żubry jedzą trawę, żołędzie i jagody.

Jakie są niektóre drapieżniki żubra?
Do drapieżników żubra należą ludzie, niedźwiedzie i wilki.

Jakie są cechy wyróżniające żubra?
Żubry mają ogromne głowy i garb na ramieniu.

Ile dzieci ma Żubr?
Średnia liczba dzieci, które ma żubr to 1.

Co ciekawego jest o żubrze?
Żubry to największy ssak w Ameryce Północnej!Jaka jest naukowa nazwa żubra?Naukowa nazwa żubra to Bison Bison.

Jaka jest długość życia żubra?
Żubr może żyć od 15 do 20 lat.

Jaka jest żywotność żubra?
Żubr może żyć od 15 do 20 lat.

Jak szybki jest żubr?
Żubr może podróżować z prędkością do 22 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Bizon w języku..

bułgarski Бизони

kataloński Bisó

czeski < / span> Bizon

niemiecki Bisons

angielski Bison

Esperanto Bizono

hiszpański Bison

fiński Biisonit

francuski Bison

galicyjski Bisonte

chorwacki bizon

węgierski Bölény

indonezyjski Bison

włoski Bison

Inne języki bizon amerykański

japoński バ イ ソ ン 属

łaciński Bison

holenderski Bison (geslacht)

angielski Bison

polski Bison (zwierzęta)

portugalski Bisonte

angielski Bizon

szwedzki Bison (släkte)

turecki Bizon

wietnamski Bò rừng bizon
chiński 美洲 野牛 属