Binturong orientalny

Klasyfikacja naukowa Binturong orientalny

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Wiwerowate
Rodzaj
Binturong
Nazwa naukowa
Arctictis binturong

Stan ochrony Binturong orientalny

  • Podatny

Lokalizacje Binturong orientalny

  • Azja

Fakty o Binturong orientalny

Pożywienie
Owoce, owady, ptaki
Imię młodego
Młode
Zachowanie grupowe
Samotny
Ciekawostka
Znany również jako azjatycki kot niedźwiedzia!
Szacowana wielkość populacji
Malejące
Największe zagrożenie
Utrata i przechwytywanie siedlisk
Charakterystyczna cecha
Długi chwytny ogon i ostre pazury
Inne imiona
Bearcat, azjatycki kot niedźwiedź, azjatycki cywet
Okres ciąży
92 dni
Siedlisko
Gęsty, wilgotny las tropikalny
Drapieżniki
Człowiek, tygrysy, węże
Dieta
Wszystkożerne
Średnia Liczebność miotu
2
Styl życia
Nocny / zmierzchowy
Nazwa zwyczajowa
Binturong
Liczba gatunków
9
Lokalizacja
W całej Azji Południowo-Wschodniej
Grupa
Ssak
Hasło
Znany również jako azjatycki kot niedźwiedzia!

Charakterystyka fizyczna Binturong orientalny

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
Rodzaj skóry
Futro
Prędkość maksymalna
25 km/h
Długość życia
10-25 lat
Waga
10kg – 14kg (22lbs – 31lbs)
Długość
60 cm – 96 cm (24 cale – 38 cali)
Wiek dojrzałości płciowej
2 – 3 lata
Wiek odstawienia młodych
6 – 8 tygodni

Binturong Klasyfikacja i Ewolucja


Binturong to średniej wielkości drapieżnik zamieszkujący gęste lasy Azji Południowo-Wschodniej. Należą do tej samej rodziny, co inne małe drapieżniki, w tym Civets, Genets, Mongooses i Fossa, i mają wiele wspólnych cech, w tym długi pysk i więcej zębów niż większość innych ssaków mięsożernych. Uważa się, że Binturong jest najbliżej spokrewniony z Palm Civet i jest największym członkiem tej rodziny.

Znany również jako Bearcat, Asian Bearcat i Asian Civet, Binturong to zwierzę, które kiedyś było powszechnie spotykane w większości jego historycznego zasięgu, ale niestety, dziś jest rzadkim znaleziskiem w gęstej dżungli i niewiele wiadomo o nim. ich zachowanie na wolności. Istnieje dziewięć różnych podgatunków Binturong, które różnią się nieznacznie wyglądem, ale zwykle są najłatwiejsze do odróżnienia przez ich rozmiar i położenie geograficzne.

Anatomia i wygląd Binturonga

Binturong to duży, ciężkie zwierzę, które może urosnąć do ponad metra długości od pyska do czubka ogona, przy czym samice są do 20% większe i cięższe niż ich męskie odpowiedniki. Mają bardzo długie, grube i kudłate futro, które waha się od ciemnobrązowego do czarnego i jest zakończone siwizną, a także kępki długich i ciemnych prostych włosów, które wystają poza czubki uszu. Binturong (wraz z Kinkajou z Ameryki Południowej) jest również wyjątkowy wśród mięsożernych ssaków, ponieważ mają chwytny koniec ogona, który działa prawie jak inna noga pomagająca zarówno we wspinaniu się, jak i chwytanie gałęzi, aby zapewnić Binturongowi większą stabilność. Binturong ma również długie, białe wąsy, które są grube i wrażliwe i można je znaleźć zarówno na czekach, jak i nad brązowymi oczami.

Binturong Rozmieszczenie i siedlisko

Binturong to zwierzę, które był kiedyś rodzimym mieszkańcem Chin, Indii, Tajlandii, Kambodży, Laosu, Malezji, Indonezji, Filipin i wyspy Borneo, i chociaż w wielu z tych krajów nadal występują populacje, ich liczba spada, a Binturong może być teraz niezwykle trudny do wykrycia. Binturong, znajdujący się w gęstej, wilgotnej dżungli i na obszarach w pobliżu wolno płynących źródeł wody, został najbardziej dotknięty utratą siedlisk, szczególnie w bardziej południowych częściach jego naturalnego zasięgu.

Jednak w kierunku północnym, gdzie tempo wylesiania nie jest tak gwałtowne, bardziej dotknęły je polowania i chwytanie, jak również generalnie rosnąca populacja ludzka. Binturong opiera się w dużej mierze na gęstym, gęstym lesie, gdzie jest dużo pokrywy zarówno w drzewach, jak i na ziemi, a wraz z dużym upadkiem w rodzimych dżunglach, ten ssak ma po prostu mniej miejsc do odwiedzenia.

Binturong Zachowanie i styl życia

Binturong jest ogólnie samotnym i nocnym zwierzęciem, które większość czasu spędza na powolnym i ostrożnym przemieszczaniu się wśród drzew. Ze względu na swoje duże rozmiary Binturong nie może przeskakiwać między drzewami i dlatego muszą schodzić na ziemię, aby przejść z drzewa na drzewo. Są doskonałymi wspinaczami i dobrze im pomagają mocne stopy, zwinne ciała, częściowo chowane pazury i chwytny ogon. Binturong jest również znany z dobrego pływania i nurkowania, a często spędza czas w wodzie, aby po prostu ochłodzić się w upale słońca.

Chociaż przeważnie są samotni, małe grupy Binturong nie są rzadkie i zwykle składają się z pary dorosłych i ich młodych. Podobnie jak w przypadku hierarchii w społeczeństwie Mongoose, to samica Binturong pozostaje dominującą dorosłą osobą.

Wiadomo, że Binturong jest bardzo głośnym zwierzęciem i wydaje wiele dźwięków, aby komunikować się z innymi Binturongami i ostrzegać gatunki, które uważa za zagrożenie. Wiadomo, że wydają chichoczące dźwięki, gdy wydają się być szczęśliwi i wydają się wydawać piskliwe zawodzenie, gdy stają się zdenerwowani.

Binturong Rozmnażanie i Cykl Życia

Chociaż nie ma uważa się, że jest to sezon godowy jako taki, uważa się, że częstsze przypadki występują między lutym a kwietniem, a następnie w lipcu i listopadzie. Po okresie ciąży, który trwa około 3 miesięcy, samica Binturong schodzi na ziemię, aby zagnieździć się w gęstej roślinności, która jest chroniona zarówno przed żywiołami, jak i poza zasięgiem wzroku dla przelatujących drapieżników.

Na świat przychodzi od 1 do 3 małych młodych, które są wielkości ludzkiej pięści. Podobnie jak wiele innych młodych ssaków, BInturongi rodzą się niewidome, nie słyszą i polegają wyłącznie na matce, która dostarcza im mleko.

Zwykle są odsadzane do 2 miesiąca życia i osiągają dorosłą wielkość po roku. Uważa się, że Binturong żyje na wolności od 10 do 15 lat, ale w niewoli może szczęśliwie dotrzeć do starszego wieku, gdy jedna osoba zmarła w wieku 26 lat.

Dieta Binturonga i zdobycz

Pomimo przynależności do grupy ssaków mięsożernych, Binturong jest głównie owocożerny, co oznacza, że ​​przeżywa głównie na diecie złożonej z owoców. Chociaż znane są również z polowania na owady, ptaki i gryzonie, które polują wśród gałęzi w sposób podobny do kota, Binturong ewoluował dobrze do jedzenia na drzewach z przednimi stopami, które nie tylko są przeznaczone do wspinania się i kopania, ale także mogą również trzymać owoce, a nawet otwierać je zwinnymi palcami. Binturong głównie poluje w poszukiwaniu pożywienia pod osłoną nocy, ale znany jest również z tego, że żeruje podczas odpoczynku na drzewach w upale dnia.

Ze względu na ich zdolność do pływania i dobrego nurkowania, Binturong poluje również na ryby w wodzie, gdy ochładza się w upalny dzień.

Binturong Drapieżniki i Zagrożenia

Binturong to stosunkowo duże i wolno poruszające się zwierzę, ale tak naprawdę nie jest głównym źródłem ofiar drapieżników zamieszkujących gęstą, otaczającą dżunglę. Większe zwierzęta, takie jak tygrysy i węże, stanowiłyby największe zagrożenie dla dorosłych Binturongów, wraz z ptakami drapieżnymi i małymi drapieżnikami, które z łatwością mogłyby zaatakować jedno z młodych młodych.

Jednak największym zagrożeniem dla światowej populacji Binturongów są ludzie i na wiele sposobów. Binturong został złapany ze względu na mięso, schwytany i sprzedany na handel zwierzętami, poddany ogromnej utracie siedlisk (głównie w postaci wylesiania), a także jest uwięziony i złapany w celu sprzedaży na rynku medycyny chińskiej, gdzie wiele ich części ciała są używane w tradycyjnych lekarstwach.

Binturong Ciekawe fakty i cechy

Podobnie jak inni członkowie rodziny Civet, Binturong ma gruczoły zapachowe, które znajdują się tuż pod ogonem. Te gruczoły są używane do oznaczania drzew i liści, aby zarysować terytorium osobnika i są rozprowadzane, gdy Binturong się porusza. Co dziwne, mówi się, że zapach tego zapachu pachnie jak popcorn, podobnie jak młode Binturong, gdy są nowonarodzone.

Dopóki nie staną się silniejsi i nie będą bardziej świadomi swojego otoczenia, młodzi Binturongowie są niezwykle wrażliwi i są w stanie rozpylać cuchnący płyn (jak Skunk), gdy są naprawdę przerażeni.

Nie jest to jednak zachowanie, które zaobserwowano u osób starszych niż kilka miesięcy, ponieważ gdy dorastają, są w stanie łatwiej się bronić. Podczas wspinaczki Binturong jest w stanie obrócić tylne nogi do tyłu, dzięki czemu ich pazury nadal dobrze trzymają się podczas schodzenia po główce drzewa.

Relacje Binturonga z ludźmi

To W rzeczywistości wiadomo, że ssak zamieszkujący drzewa jest zaskakująco bierny w stosunku do ludzi i został łatwo udomowiony i trzymany jako egzotyczne zwierzę domowe na całym świecie. Jednak to właśnie ta branża, wraz z innymi czynnikami, przyczyniła się do szybkiego spadku liczby ludności Binturong w całej Azji Południowo-Wschodniej. Binturong nie tylko był nadmiernie eksploatowany jako zwierzęta domowe, atrakcje w ogrodach zoologicznych, lekarstwa i żywność, ale także narażony na niszczycielską utratę rozległych obszarów naturalnego środowiska, co zepchnęło pozostałe populacje do coraz mniejszych obszarów ich niegdyś dużych historycznych zasięg.

Zarówno rosnące osady ludzkie, jak i wycinka lasów dla rolnictwa są głównymi winowajcami, a ponieważ Binturong potrzebuje gęstej dżungli, aby przetrwać, plantacje nie zapewniają schronienia w ich kurczących się ojczyznach.

Binturong Status ochrony i Życie dziś

Obecnie Binturong jest rzadko widywany na wolności, a w ciągu ostatniej dekady zgłoszono zaledwie kilka przypadków. Binturong jest wymieniony przez IUCN jako gatunek podatny na wyginięcie w swoim naturalnym środowisku w najbliższej przyszłości.

Wkraczanie ludzi do ich historycznych siedlisk oznaczało drastyczny spadek liczebności, a wraz z ich chwytaniem w wielu częściach doprowadziło do 30% spadku liczby populacji Binturong w ciągu ostatnich 30 lat.

Zobacz wszystkie 84 zwierzęta, które zaczęły z B

Binturong FAQ (najczęściej zadawane pytania)

Czy Binturong jest roślinożernym, mięsożernym czy wszystkożernym?
Binturong to wszystkożerca, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą binturongi?
Binturongi należą do Kingdom Animalia.

Do jakiej klasy należą binturongi?
Binturongi należą do klasy Mammalia.

Do jakiej grupy należą binturongi?
Binturongi należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą binturongi?
Binturongi należą do rodziny Viverridae.

Do jakiej kolejności należą binturongi?
Binturon gs należą do rzędu Carnivora.

Jaki rodzaj pokrycia mają binturongi?
Binturongi są pokryte futrem.

Do jakiego rodzaju należą Binturongi?

Binturongi należą do rodzaju Arctictis.

Gdzie żyją Binturongi?
Binturongi występują w całej południowo-wschodniej Azji.

W jakim środowisku żyją binturongi?
Binturongi żyją w gęstych, wilgotnych lasach tropikalnych.

Jakie są niektóre drapieżniki Binturongów?
Do drapieżników Binturongów należą ludzie, tygrysy i węże.

Ile dzieci mają Binturongi?
Średnia liczba dzieci Binturonga wynosi 2.

Co jest ciekawego o Binturongach?
Binturong jest również znany jako azjatycki Bearcat!

Jaka jest naukowa nazwa Binturonga?
Naukowa nazwa Binturonga Binturong to Arctictis binturong.< strong> Jaka jest długość życia binturonga?Binturong może żyć od 10 do 25 lat.

Jak nazywa się dziecko Binturong?
Mały Binturong nazywany jest młodym.

Ile jest gatunków Binturonga?
Jest 9 gatunków Binturong.

Jaka jest długość życia Binturonga?
Binturong może żyć od 10 do 25 lat.

Jak nazywa się mały Binturong?
Mały Binturong to młode.

Ile jest gatunków Binturonga?
Istnieje 9 gatunków Binturongu.

Jakie jest największe zagrożenie dla Binturongu?
Największym zagrożeniem dla Binturongu są siedliska strata i schwytanie.

Jak inaczej nazywa się Binturong?
Binturong jest również nazywany niedźwiedziem, azjatyckim kotem niedźwiedziem lub azjatyckim cywetem.

Jak szybki jest Binturong?
Binturong może podróżować z prędkością do 15 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Binturong w …

Duński Binturong

Niemiecki Binturong

angielski Binturong

Esperanto Binturongo

hiszpański Manturón

francuski Binturong

indonezyjski Binturung

włoski Binturong

hebrajski בינטורונג

japoński ビ ン ト ロ ン グ

malajski Musang Binturong

holenderski Beermarter

polski Binturong

chiński 熊 狸