Bawół afrykański

Klasyfikacja naukowa Bawołów 

Królestwo 
Zwierzęta 
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak
Rząd 
Parzystokopytne 
Rodzina
Wołowate
Rodzaj
Bawół 
Nazwa naukowa
Syncerus Caffer

Stan ochrony Bawołów

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje Bawołów

  • Afryka

Fakty o Bawolach

Pożywienie 
Trawa, krzewy, liście
Cecha charakterystyczna
Garb na ramionach i duże zakrzywione rogi
Siedlisko
Pastwiska leśne i trawiaste
Drapieżniki
Człowiek, lew, krokodyl
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Stadne
Ulubione jedzenie
Trawa
Rodzaj
Ssak
Hasło 
Nie ma prawdziwych naturalnych drapieżników!

Charakterystyka fizyczna Bawołów

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
Rodzaj skóry
Sierść 
Prędkość maksymalna
40 km/h
Długość życia
15 – 22 lata
Waga
600 kg – 907 kg (1323 funty – 2000 funtów)
Długość
1,7 m – 1,8 m (67 cali – 71 cali)

Buffalo Images

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Buffalo w galerii.Zobacz wszystkie Buffalo obrazy! Coraz większe zagrożenie rozwojem człowieka To, czego brakuje stylowi temu niezdarnemu afrykańskiemu bydłu, nadrabia merytorycznie. Nie mylić z bizonem amerykańskim, bawół afrykański to zwierzę, które potrafi przystosować się do różnorodnych siedlisk, biegnie do 37 mil na godzinę i dosłownie nie można go oswoić. W ciągu około dwóch dekad życia kręcą się w stadach, które „głosują”, pasąc się na terenach coraz bardziej zagrożonych rozwojem człowieka.

Najważniejsze fakty dotyczące Buffalo

  • Żaden delikatny olbrzym: ozdobny charakter bawoła i prędkość maksymalna wynosząca około 35 mil na godzinę prowadzi do licznych obrażeń i zgonów każdego roku, przez co zyskuje przydomek „czarna śmierć”.
  • Kto jest szefem?: Podstawa unikalnych, zakrzywionych rogów samca bawoła wyrasta na czubku głowy, tworząc rodzaj hełmu zwanego „szefem”.
  • Mentalność stadna: stada bawołów używają swego rodzaju „głosowania”, aby zdecydować, w którym kierunku pójść dalej!
  • Odległa rodzina: chociaż wszyscy członkowie rodziny krowy, „bawoły ”Pochodzą tylko z Afryki i nie należy ich mylić z American Bison lub wodnymi„ bawołami! ”

Nazwa naukowa Buffalo


Naukowa nazwa afrykańskiego bawoła to Syncerous Caffer. „Syncerous” to greckie słowo, które oznacza „top razem”, co odnosi się do dużego rogu bazowego na samcu bawoła, które wydają się być połączone na czubku głowy. „Caffer” pochodzi od łacińskiego „Country of the Kaffirs”, co jest odniesieniem do Afryki jako całości.

Wygląd i zachowaniebawołów 

Wszystkie bawoły afrykańskie są dużymi zwierzętami podobnymi do bydła, chociaż nie mają bliskiego powiązania genetycznego z bydłem. Samce w wieku dorosłym średnio 1600 funtów – mniej więcej tak duże jak czterokołowiec! Mają również około pięciu stóp wysokości w ramionach i sięgają nawet siedmiu stóp od nosa do ogona. Pomimo swoich rozmiarów szarżujący bawół może osiągnąć prędkość do 37 mil na godzinę.Afrykańskie bawoły również mają straszną reputację jako ornaty. Szacunki są różne, ale śmiertelne ataki bawołów peleryny przyniosły mu przydomek „czarna śmierć”. W jednym z niesławnych przypadków doświadczony przewodnik myśliwski z RPA został zabity przez bawoła – członka tego samego stada, co bizon, którego sam przewodnik zastrzelił. Z tego powodu łowcy trofeów umieścili bawoły afrykańskie jako jedne z pięciu najbardziej niebezpiecznych (i przez to cenionych) stworzeń do polowania.Pomimo tej reputacji, badania wykazały również, że stada bawołów afrykańskich to nieco demokratyczny i altruistyczny. Na przykład ruchy stada poddawane są swoistemu „głosowaniu”, w którym samice kładą się w kierunku, w którym chcą się poruszać, przy czym najpopularniejszym kierunkiem staje się ten, w którym stado się przesuwa. Stada będą się również łączyć, aby chronić cielęta przed atakami. Będą nawet uważać na inne dorosłe osobniki w stadzie.Afrykańskie bawoły występują w czterech odmianach. Należą do nich peleryna, sawanna w Afryce Zachodniej, sawanna w Afryce Środkowej i bawoły leśne i wyróżnia je głównie kształt rogu i względna wielkość. Najbardziej powszechne są bawoły przylądkowe, które mają ciemnobrązową powłokę z krótkiego, grubego futra i duże, charakterystyczne rogi, które zwijają się w dół, a następnie cofają, podobnie jak u barana. Bawoły sawannowe są podobne do bawołów przylądkowych, ale mają nieco krótsze rogi i szeroką gamę stylów futra, od jasnobrązowego do wirtualnie czarnego. Bawoły leśne są na ogół mniejsze od innych, z jaśniejszym brązowym (lub nawet czerwonawym) futrem i krótszymi rogami. Młodsze bawoły sawannowe czasami mają również jasnobrązowe futro, ale większość bawołów leśnych utrzymuje swoje do dorosłości.Bawoły to zwierzęta, które gromadzą się w dużych stadach, a każde stado liczy od 50 do 500 członków. Czasami stada łączą się, tworząc tymczasowe super-stada, liczące się w tysiącach, aby lwy i inne drapieżniki nie mogły łatwo wytypować pojedynczych członków do ataku. Każde stado składa się zazwyczaj z samic i ich cieląt.Samce będą okresowo tworzyć „grupy kawalerskie”, mniejsze stada tylko dorosłych samców. Jednak nawet te stada podzielą się na młodsze samce i starsze samce. Najstarsze samce wolą samotność.

Stosunek do innych „bawołów”

Pomimo podobnych imion bawoły afrykańskie to nie to samo co „bawoły” w innych częściach świat. Należą do nich bawół wodny w Azji i żubr amerykański, często nazywany „bawołem”. Wystarczy przyjrzeć się bliżej, jak bardzo różnią się żubry od bawołów – żubry amerykańskie mają mniejsze, różnie ukształtowane rogi, grubsze futro (często z „brodą!”), Garb na łopatkach i zupełnie inny kształt głowy.W międzyczasie bawół wodny ma kilka wspólnych cech, ale różnice między nimi są duże. W przeciwieństwie do swoich afrykańskich kuzynów bawoły wodne są w dużej mierze udomowione. Oznacza to, że są one używane, szczególnie w całych Chinach i Indiach, podobnie do krów i wołów w innych częściach świata. Chociaż czasami poluje się na bawoły afrykańskie, by zdobyć mięso, ich nieprzewidywalna postawa sprawiła, że ​​nigdy nie zostały oswojone. Prawie wszystkie bawoły wodne na świecie są oswojone i praktycznie wszystkie bawoły afrykańskie są dzikie.

Siedlisko bawołów


Bawół afrykański może przetrwać niemal wszędzie, gdzie jest woda. Obejmuje to bagna, półpustynne zarośla i lasy. Żyją na całym kontynencie afrykańskim, zwłaszcza w Afryce środkowej i południowej. Kraje to Sierra Leone, Ghana, Kamerun, Kenia, Republika Środkowoafrykańska, RPA, Botswana i nie tylko.

Dieta bawołów

Pomimo ich czasami brutalnej natury, bawoły nie jedz mięso. Podobnie jak wiele zwierząt z kopytami, spędzają czas na jawie, pasąc się na roślinach. Chociaż mają bardzo odległy związek ewolucyjny z krowami i innym bydłem, bawoły będą przeżuwać jak krowa. Oznacza to, że wcześniej wypluwają trawę, aby ponownie przeżuć i wydobyć więcej składników odżywczych.W przeciwieństwie do innych zwierząt pasących się, bawoły afrykańskie pasą się głównie w nocy. Wydaje się, że robią to po części dlatego, że bawoły mają trudności z regulacją temperatury ciała.

Bawoły drapieżne i zagrożenia

Chociaż bawoły napotykają wiele drapieżników w dzikie, ich największym zagrożeniem są ludzie i źródła pożywienia. Bawoły spędzają większość dnia na wypasie, przez co są podatne na głód podczas suszy. Tymczasem ich cenny status wśród myśliwych oznacza, że ​​nie brakuje safari na grubego zwierza, które jest ich celem. Afrykańscy naturalni myśliwi – zwłaszcza lwy i stada dzikich psów – stanowią stałe zagrożenie dla bawołów oddzielanych od stada.Największym zagrożeniem dla bawołów afrykańskich jest jednak nieodpowiedzialny rozwój człowieka. Rozwój, taki jak wycinanie pól uprawnych lub karczowanie pól pod zabudowę mieszkaniową i rozbudowę miast, odcina siedliska bawołów, utrudniając znalezienie pożywienia. Ponieważ bawoły spędzają większość dnia na jedzeniu, może to szybko wpłynąć na populacje. Może również narazić ludzi na niebezpieczeństwo ze strony bawołów, ponieważ bawoły niszczą plony, powalają ogrodzenia i przenoszą choroby na zwierzęta gospodarskie.

Rozmnażanie bawołów, dzieci i długość życia


Bawół afrykański co kilka lat rodzi mniej więcej jedno cielę. Matki pozostają w ciąży nawet przez cały rok – nawet dłużej niż ludzie! Po porodzie cielę pozostanie na utrzymaniu matki jeszcze przez rok. Chociaż samce bawołów nie odgrywają bezpośredniej roli w wychowaniu, cielęta emitują specyficzny krzyk, który sprowadzi na ratunek wszystkich członków stada.Po urodzeniu cielętom potrzeba kolejnych czterech do pięciu lat, aby osiągnąć dojrzałość. Po osiągnięciu dojrzałości samice zazwyczaj pozostają w stadzie, w którym się urodziły, natomiast samce wyjeżdżają do jednego ze stad „kawalerskich”. W tym czasie samice zazwyczaj zaczynają rodzić potomstwo.W naturze bawoły żyją zwykle przez 10–22 lata, podczas gdy w niewoli żyją prawie 30 lat.

Populacja bawołów

Bawoły cieszą się zdrową populacją w całej Afryce, ale ich liczba spada. W ostatnim dziesięcioleciu Międzynarodowa Unia Ochrony Zwierząt (IUCN) zmieniła status bawołów z „najmniejszej troski” na „prawie zagrożony”. Spadek ten przypisuje się praktykom rolniczym, które niszczą ich pastwiska, a także zagrożeniom ze strony łowców nagród i kłusowników mięsa.Wyświetl wszystkie 84 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się naliterę B 

Bawół FAQ (często zadawane pytania)

Czy bawół afrykański jest gatunkiem bawoła amerykańskiego? Nie są. Amerykański bawół to właściwie „żubr”. W taksonomii bawoły afrykańskie i żubry pochodzą z dwóch odrębnych ścieżek ewolucyjnych, połączonych tylko tą samą podrodziną, która obejmuje również antylopy, jaki i bydło. Czy bawoły są wykorzystywane do produkcji mięsa lub mleka, podobnie jak inne zwierzęta hodowlane ? Bawoły afrykańskie nie trafiają na farmy. Chociaż mają wiele wspólnych cech z innymi gatunkami zwierząt gospodarskich, ich wyjątkowy temperament sprawił, że nie da się ich okiełznać. Niektórzy polują na bawoły na mięso, ale jest to niebezpieczne zadanie nawet dla najbardziej doświadczonych myśliwych. Czy bawoły są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne? Bawoły są roślinożercami, co oznacza, że ​​jedzą rośliny. Do jakiego królestwa należą bawoły? Bawoły należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego typu należy Buffalo? Buffalo należy do typu Gromada. Do jakiej klasy należy Buffalo? Buffalo należy do klasy Mammalia. Do jakiej rodziny należy Buffalo? Buffalo należy do rodziny Bovidae. Do jakiego rzędu należy Buffalo? Buffalo należy do rzędu parzystokopytnych. Do jakiego rodzaju należą Buffalo do? Buffalo należy do rodzaju Syncerus. Jaki rodzaj okrycia ma Buffalo? Buffalo są pokryte włosami. W jakim typie siedliska Bizony żyją? Bawoły żyją w lasach i na pastwiskach trawiastych. Jakie są wyróżniające cechy bawołów? Bawoły mają garby barkowe i duże, zakrzywione rogi. Co je bawoły? Bawoły jedzą trawę, krzewy i liście. Jakie są niektóre drapieżniki Buffalo? Do drapieżników Buffalo należą ludzie, lwy i krokodyle. Jaki jest przeciętny miot Rozmiar dla Buffalo? Średnia wielkość miotu dla Buffalo to 1. Co jest ciekawego o Buffalo?

Bawół nie ma prawdziwych naturalnych drapieżników! Jaka jest naukowa nazwa bawoła? Naukowa nazwa bawoła to Syncerus Caffer. Jaka jest długość życia bawoła ? Buffalo może żyć od 15 do 22 lat. Jaka jest żywotność bawoła? Buffalo może żyć od 15 do 22 lat.  Jak szybki jest bawół? Bawół może podróżować z prędkością do 22 mil na godzinę.How to say Buffalo w …czeski Buvol africkýniemiecki Afrikanischer Büffelangielski afrykański Buffalohiszpański Syncerus cafferfiński Kafferipuhvelifrancuski Buffle d’Afriquewęgierski Kafferbivalywłoski Syncerus cafferjapoński ア フ リ カ ス イ ギ ュ ウholenderski Kafferbuffelpolski Bawół afrykańskiportugalski Búfalo-africanoszwedzki afrikansk buffelturecki afrika mandasıChiński 非洲 水牛

https://ventanagourmetgrill.com/wp-includes/slot-gacor/

https://liftfoilsaustralia.com/wp-includes/slot-gacor/