Szablodziób

Klasyfikacja naukowa Szablodzioba

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Siewkowe
Rodzina
Szczudłonogi
Rodzaj
Recurvirostra
Nazwa naukowa
Recurvirostra

Stan ochrony Szablodzioba

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje Szablodzioba

  • Azja
  • Eurazja
  • Europa
  • Ameryka Północna
  • Oceania
  • Ameryka Południowa

Fakty o Szablodziobie

Pożywienie
Owady, ryby, skorupiaki
Ciekawostka
Długie, umięśnione nogi szablodzioba sprawiają, że wygląda, jakby chodził na szczudłach
Cecha charakterystyczna
Długi zakrzywiony dziób i efektowne upierzenie
Rozpiętość skrzydeł
70 – 75 cm
Okres inkubacji
3 – 4 tygodnie
Siedlisko
Umiarkowane tereny podmokłe
Drapieżniki
Psy, koty, byki
Dieta
Mięsożerne
Ulubione jedzenie
Owady
Rodzaj
Ptak
Hasło
Ma zakrzywiony, zadarty dziób!
Styl życia
Stadne
Miejsce zagnieżdżenia
Brzegi wodne
Wiek pierzenia
Około miesiąca

Charakterystyka fizyczna Szablodzioba

Kolor
  • Czarny
  • Biały
Typ skóry
Pióra
Prędkość maksymalna
40 km/h
Długość życia
10-15 lat
Waga
140g – 400g (5oz – 14oz)
Długość
42 cm – 45 cm (16 cali – 18 cali)

Avocet to rodzaj ptaków brodzących żyjących w pobliżu ciał słodkowodnych i słonowodnych na całym świecie. Ich długie, żylaste nogi sprawiają, że wyglądają, jakby chodzili na szczudłach! Uważa się, że nazwa avocet pochodzi od lokalnej włoskiej nazwy avosetta. Są najbliżej spokrewnione z innymi ptakami, które żyją i żerują w pobliżu zbiorników wodnych.

Niesamowity ptak: 3 fakty o awokecie

  • Ptak awoketa wydaje się preferować siedliska słone od słodkowodnych, ale oba typy siedlisk są odpowiednie dla jego potrzeb.
  • Rysunek awoketa żałobnego zdobi godło Królewskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków, organizacji charytatywnej w Anglii i Walii. Gatunek ten wyginął w Wielkiej Brytanii na początku XX wieku, ale rekultywacja bagien w latach czterdziestych XX wieku przywróciła go z powrotem.
  • Ptak avocet jest czasami mylony z blisko spokrewnionym z szczudłami. Główna różnica polega na tym, że szczudła mają dłuższe nogi w kolorze czerwonym lub pomarańczowym, podczas gdy awokety mają bardziej stonowane kolory, takie jak szary lub czarny na krótszych, ale wciąż bardzo długich nogach.

Gdzie znaleźć ptaki Avocet

Avocet jest szeroko rozpowszechniony w pobliżu plaż, mieszkań, jezior i stawów na całym świecie. Rodzaj obejmuje cztery gatunki, każdy z własnym rozmieszczeniem geograficznym. Amerykański awocet występuje endemicznie w Meksyku, zachodnich Stanach Zjednoczonych i części wybrzeża Atlantyku. Awoketa andyjska jest endemiczna dla większości Pacyfiku w Ameryce Południowej. Pied avocet ma szeroką gamę w przybrzeżnej Europie, Afryce, środkowej i części Azji Południowej. Wreszcie, awocet czerwonoszyi pochodzi z Australii.

Ptasie gniazda Avocet

Avocet woli gniazdować w luźno zorganizowanych koloniach w pobliżu brzegu dużych zbiorników wodnych. Gniazdo zbudowane w niewielkich zagłębieniach składa się tylko z podstawowej gleby, kamyków i innych szczątków. Jeśli poziom wody podniesie się, ptaki mogą zbudować gniazdo w wysoki na stopę kopiec.

Nazwa naukowa Avocet

Naukowa nazwa avoceta to Recurvirostra. Chociaż na pierwszy rzut oka to słowo wydaje się trudne do wymówienia, w rzeczywistości jest to połączenie dwóch prostszych łacińskich słów: recurvus, oznaczającego zakrzywiony do tyłu i mównica, oznaczająca dziób. Avocet jest blisko spokrewniony z długonogimi szczudłami z rodziny Recurvirostridae.

Piękny ptak: wygląd Avoceta

Mierzy do 20 cali od głowy do ogona (z rozpiętością skrzydeł około 30 cali od jednego czubka do drugiego), avocet to długi, żylasty ptak z zestawem charakterystycznych cech. Długie, niebieskawe lub szarawe nogi są przystosowane do brodzenia w wodzie. Błoniaste stopy pozwalają im stać się biegłymi pływakami. A długi dziób jest bardzo dobrze przystosowanym narzędziem do karmienia. Pióra są kombinacją czerni, bieli, czerwieni i brązu.

Zakrzywiony dziób

Być może najbardziej charakterystyczną cechą (oprócz długich nóg) jest długi, smukły dziób z odwrócony czubek na końcu. W celu pożywienia avocet brodzi w płytkich wodach, pochyla się do przodu i kładzie lekko otwarty koniec dzioba na dnie. Zamiatając głowę z boku na bok, avocet może poruszyć maleńką ofiarę ukrywającą się w ziemi, a następnie odfiltrować kawałki jedzenia z dziobem. Samice i samce mają ogólnie podobny wygląd, ale w przypadku niektórych gatunków rachunek jest gratisem. Samica ma krótszy i bardziej zadarty dziób w porównaniu z dłuższym i prostszym dziobem samca.

Zachowanie Avoceta

Poza normalnym sezonem rozrodczym, awokety zajmują duże, hałaśliwe kolonie liczące setki. Chociaż nie jest to zwierzę współpracujące, połączą się, aby agresywnie bronić kolonii przed drapieżnikami i zagrożeniami (chociaż czasami pozwalają szczudłach gromadzić się z nimi). Te inteligentne ptaki mają różne strategie radzenia sobie z drapieżnikami. Czasami będą wydawać głośne, irytujące dźwięki, które rozpraszają ich uwagę. Albo będą udawać, że są zranieni, aby odciągnąć drapieżnika. Mogą również bombardować drapieżnika, aby go odstraszyć. Aby się ze sobą komunikować, awokety wydają głośne i powtarzające się dźwięki, które z czasem stają się coraz intensywniejsze.

Każde z tych wezwań przekazuje sobie nawzajem pewne informacje o tożsamości osoby lub obecności najeźdźcy. Aby przyciągnąć partnera, samce avocets łączą swoje wołania ze złożonymi pokazami kucania, tańca i pokłonów. Awoketa to ptak zmierzchu, co oznacza, że ​​jest najbardziej aktywny o świcie i zmierzchu. Ze swoimi płetwiastymi stopami awokety są doskonałymi pływakami. Oprócz standardowego sposobu odżywiania się dziobem, awokety czasami „przechylają się” jak kaczki w głębszych wodach. Dzieje się tak, gdy dolna połowa jest zanurzona w wodzie, gdy sięga w dół, aby się pożywić. Są również bardzo biegli w ulotkach, które podróżują na bardzo duże odległości.

Wzorzec i harmonogram migracji

Avocet wykazuje charakterystyczne wzorce migracji przez cały rok. Na przykład amerykański awocet woli rozmnażać się na dużym obszarze między Nowym Meksykiem a południową Kanadą. W sezonie zimowym podróżuje na południe do Meksyku lub na wschód w kierunku Florydy i wybrzeża Atlantyku. Z kolei pied avocet rozmnaża się w Europie i Azji Środkowej. Niektóre populacje podróżują na zimę aż do Afryki, chociaż inne populacje pozostają znacznie bliżej swoich terenów lęgowych.

Avocet Zdobycz i Drapieżniki

Ten ptak odgrywa ważną rolę regulacyjną w ekosystemie utrzymując populacje ofiar w ryzach. W godzinach żerowania całe grupy ustawią się wzdłuż brzegu, szukając pożywienia w dość fascynujący sposób.

Co je avocet?

Zjadają wszystkie rodzaje małych skorupiaków, owadów, i larwy ryb. Dieta jest czasami uzupełniana nasionami.

Co zjada awoketa?

Niektóre z bardziej powszechnych drapieżników to lisy, skunksy i łasice, ale awokety wolą gniazdować tam, gdzie jest dostęp dla większości inne zwierzęta są trudne.

Rozmnażanie awocetów, młode i linienie

Na podstawie badań amerykańskiego awoketa wiadomo, że przynajmniej ten gatunek lubi tworzyć silną więź monogamiczną ze swoim partnerem. Będzie wykazywać zainteresowanie partnerką, pokazując szereg wyszukanych rytuałów zalotów, takich jak kucanie i pokłony. Jest to jedyny gatunek z całej czwórki, który w czasiekrycia wyhodował rozpłodowe upierzenie, prawie różowe lub czerwone. Amerykański awocet produkuje średnio cztery jaja na lęg. Oboje rodzice na zmianę inkubują jaja przez około trzy do czterech tygodni.

Urodzone z puszystymi piórami młode pisklęta są gotowe do rozpoczęcia samodzielnego życia wkrótce po wyjściu z jaja, ponieważ mają już zdolność samodzielnego polowania i pływania. Pióra rozwiną się na tyle szybko, że pierwszy lot będą miały około czterech do pięciu tygodni. Ten ptak może żyć do 15 lat na wolności, ale amerykański awocet ma około dziewięciu lat. lat średnio. Ponieważ osiągnięcie dojrzałości płciowej zajmuje około roku, avocet ma stosunkowo mniej sezonów rozrodczych, aby z powodzeniem wychować potomstwo.

Populacja ptaków Avocet

Czerwona lista IUCN ustaliła, że ​​wszystkie cztery gatunki zasługują na klasyfikację najmniej niepokojącą, co oznacza, że ​​nie grozi im wyginięcie. Ptak ten był niegdyś szeroko upolowany w XIX i na początku XX wieku, ale według szacunków populacji z Partners in Flight na wolności może przebywać do 450 000 dojrzałych amerykańskich awoketów, częściowo dzięki ochronie amerykańskiej ustawy o ptactwie migrującym. Raporty wskazują, że staje się coraz bardziej powszechny również we wschodnich Stanach Zjednoczonych. Największym zagrożeniem dla tego ptaka jest obecnie utrata siedlisk.

Szacuje się, że w ciągu pierwszych 200 lat historii Stanów Zjednoczonych co godzinę tracono około 60 akrów mokradeł. Naukowcy w końcu zaczęli dostrzegać i doceniać znaczenie, jakie mokradła odgrywają w ekosystemie, a liczne projekty rekultywacyjne są w toku, aby przywrócić środowiska do ich pierwotnego stanu. Oprócz degradacji środowiska innym zagrożeniem dla awoketu jest to, że ich gniazda są czasami niszczone przez powodzie, zanieczyszczenia i deptanie.

Zobacz wszystkie 64 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się od A

Avocet FAQ (często zadawane pytania)


Czy Avocets są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?
Avocets to drapieżniki, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą Avocets?
Avocets należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą Avocets?
Avocets należą do klasy Avocets.

Do jakiego gromady należą Avocets?
Avocets należą do klasy Gromada.

Co to jest awocet?
Avocet to rodzaj długonogich ptaków z charakterystycznymi zakrzywionymi dziobami. Chociaż nie jest prawdziwym ptakiem morskim, żyje blisko wody, abysię pożywić .

Gdzie można znaleźć awokety?
Awokety można znaleźć na bagnach i jeziorach i wybrzeża całego świata.

Ile jaj składa awocet?
Awoket składa średnio cztery jaja na lęg.

Jak szybko leci avocet?
Szacuje się, że ptak może latać z prędkością większą niż 20 mil na godzinę.

Co Czy awoket ma rozpiętość skrzydeł?
Awoketa ma średnio około 30 cali rozpiętości.

Kiedy awokety opuszczają gniazdo?
Avocet jest niezależny niemal od momentu narodzin.

Czy avocet jest zagrożony?
Żaden z gatunków avocet nie jest zagrożony.

Dlaczego awokety mają zakrzywione dzioby?
Zakrzywione dzioby pomagają im kopać w płytkiej wodzie w poszukiwaniu pożywienia.

Co jedzą awokety?
Większość awoketów dieta składa się ze skorupiaków i owadów, ale jedzą też małe ryby i nierozwinięte larwy.

Do jakiej rodziny należą Avocets?
Avocets należą do rodzina Recurvirostridae.

Do jakiej kolejności należą Avocets?
Avocets należą do rzędu Charadriiformes.

Co rodzaj, do którego należą Avocets?
Avocets należą do rodzaju Recurvirostra.

Jaki rodzaj okrycia mają Avocets?
Awokety są pokryte piórami.

W jakim typie siedliska żyją awokety?
Awokety żyją na umiarkowanych terenach podmokłych.

Jakie są niektóre drapieżniki Avocets?
Do drapieżników Avocets należą psy, koty i tęgie.

Jakie są niektóre wyróżniające cechy Avocets?
Avocets mają długie zakrzywione dzioby i uderzające upierzenie.

Co jest ciekawego w Avocets?
Avocets mają zakrzywione, odwrócone do góry dziób!

Jaka jest naukowa nazwa Avoceta?
Naukowa nazwa Avoceta to Recurvirostra.Jaka jest żywotność Avoceta?Avocets może żyć od 10 do 15 lat.

Jaka jest żywotność Avoceta?
Avocets może żyć od 10 do 15 lat.

Jak powiedzieć Avocet po …

po niemiecku Säbelschnäbler

angielski Avocet

hiszpański Recurvirostridae

francuski Avocette

fiński Avosetit (suku )

turecki Kılıçgaga